Лекции.Орг


Поиск:




Демонструю вішалку усунутого стилю




 

Деформований дріт символізує несформовану волю дитини, яка не отримала чіткого скерування від усунутих батьків. Слабкі місця символізують емоції дитини, пораненої байдужістю, нехтуванням та невиконаними обіцянками.

 

Слайд 12

Якщо ваші показники Б або М знаходяться у правому нижньому квадраті „Оцінки стилю батьківського виховання”, то це ВЛАДНИЙ стиль батьківства. Чим ближче результат до нижнього правого кута, тим чіткіше виявляється цей стиль.

Батьки з ВЛАДНИМ стилем виховання використовують високий рівень контролю, але низький рівень підтримки й заохочення. Часто батьки, які використовують цей стиль, примушують дитину дотримуватися певних правил і не виявляють любові до дитини та не підтримують її, не заохочують до висловлення власної думки. Цей стиль можна охарактеризувати словами: домінуючий, черствий.

 

Демонструю вішалку поблажливого і владного стилю

Спробуйте методом виключення вгадати, яка з вішалок ілюструє ВЛАДНИЙ стиль батьківства.

Два плеча вішалки, зігнуті донизу таким чином, що вішалка не може тримати одяг, символізують дитину, яка не в змозі нести відповідальність через надмірні вимоги та контроль з боку батьків, а також не має можливості навчитися відповідальності. Розріз горизонтальної частини вішалки ілюструє розчарування дитини, що часто є результатом тиску ВЛАДНОГО стилю виховання і призводить до неможливості належного формування характеру.

Слайд 13

Якщо показники Б або М знаходяться у правому верхньому квадраті оцінки стилів батьківства, то такий стиль називається СПРЯМОВУЮЧИМ.

Він є найефективнішим стилем виховання і характеризується високим рівнем контролю та підтримки. Цьому стилю притаманні обґрунтовані обмеження та контроль з боку люблячих батьків через постійне скерування в невимушеній, але наполегливій формі; встановлення й дотримання обґрунтованих меж поведінки дитини; наполегливість, а не лише інформування чи обмеження. Дисциплінування тлумачиться як підтримка, а не як покарання. Спрямовуючий стиль характеризується прагненням до самостійності дітей та співпраці. На відміну від владних батьків, батьки, які спрямовують, є більш відкритими у стосунках з дітьми, більше уваги приділяють роз’ясненню. Цей стиль можна охарактеризувати словами: люблячий, стійкий.

Демонструю вішалку

Це наша остання вішалка. Вона символізує дитину, яку виховують за спрямовуючим стилем виховання. Непошкоджений дріт символізує здорові емоції дитини, а належна форма – сильний характер. Непошкоджений дріт і належна форма вішалки дають їй можливість тримати речі набагато важчі за вагу самої вішалки та більші за розміром. Це символізує людей, які можуть брати на себе багато відповідальності.

Виховання за СПРЯМОВУЮЧИМ стилем є доволі важким процесом, схожим на набуття складних навичок, наприклад, гри на музичних інструментах, акторської майстерності та ін. Ефективне батьківське виховання потребує часу та практики і не відкидає можливості допущення помилок. Спробуйте бути до себе терплячими.

Отже, підведемо підсумки

Слайд 14

Поблажливий стиль (верхній лівий квадрат) стиль, для якого характерні низький контроль, високий рівень підтримки, батьки досяжні, дитина керує, двостороннє спілкування, лише декілька нечітко висловлених стандартів, мало уявлення про наслідки, постійне виявлення любові, слабка дисципліна, неприборкана воля й егоцентричний характер. Дитина, вихована таким стилем, має низький самоконтроль, низька самоповага, вона незахищена, нездатна пристосуватися до меж, в неї низька відповідальність.

Слайд 15

Усунутий стиль(нижній лівий квадрат) стиль, для якого характерні низький контроль, низький рівень підтримки, батьки недосяжні, мінімум спілкування, лише декілька нечітко висловлених стандартів, непередбачені наслідки, мінлива любов і дисципліна, а в результаті деформовані воля і характер.

Слайд 16

У випадку ВЛАДНОГО стилю батьківства (нижній правий квадрат) ви можете стати більш чутливими. ВЛАДНІ батьки часто виражають свою любов через піклування про дім та забезпечення матеріальних потреб родини. Ви можете стати більш СПРЯМОВУЮЧИМИ через послаблення прагнення до досконалості.

Приємно було б жити в ідеальному світі, та наш світ, на жаль, далекий від досконалості. І якщо ви зможете дозволити собі самому, партнеру у шлюбі та вашій дитині (чи дітям) бути не зовсім досконалими, то станете менш вимогливими і зможете любити членів своєї родини такими, якими вони є. І тоді вони зможуть виправдати ваші очікування, замість того щоб прямо чи опосередковано з ними боротися. Спробуйте ставитися до запитань дитини не як до виклику, а як до спроби почати розмову та порозумітися.

Слайд 17

Виховання за спрямовуючим стилем є доволі важким процесом, схожим на набуття складних навичок, наприклад, гри на музичних інструментах, акторської майстерності та ін. Ефективне батьківське виховання потребує часу і практики і не відкидає можливості допущення помилок. Треба намагатися бути терплячими до себе і своїх дітей.

Діти, виховані спрямовуючим стилем батьківського виховання, мають високу самоповагу, самоконтроль, самостійність, гарну успішність в школі.

А батькам, які виховують своїх дітей за спрямовуючим стилем, можна лише порадити підтримувати позитивний баланс, покращувати підтримку, контроль і взаєморозуміння з власними дітьми.

Ми побачили, які стилі батьківського виховання пропонує посібник «Родинна твердиня».Сподіваюся, вам було небайдуже.

І наостанок, пам’ятаймо:

3 речі, які ніколи не можна повернути: час, слово, шанс;

3 речі, які не варто втрачати: спокій, надія, честь;

3 речі в житті, які найбільше цінуються: любов, переконання, дружба;

3 речі, які легко втратити: влада, успіх, багатство;

3 речі, які визначають людину: праця, чесність, досягнення;

3 речі, які руйнують людину: вина, гординя, злість;

Проте доки все зрозумієш — мине ціле життя. Тому даваймо людям більше, ніж вони очікують, і робімо це з радістю. Говорімо повільно, думаймо швидко. Якщо ж програв, “винеси” з цього урок: пам’ятаймо 3 важливі речі: особиста гідність, повага до інших, відповідальність за всі свої дії.

Слайд 18

Я бажаю вам всім міцного здоров’я і побільше позитивних емоцій. Дякую за увагу!





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 276 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

1282 - | 1202 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.