Лекции.Орг


Поиск:




Поняття та побудова бухгалтерського балансу




Тема 3. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ БАЛАНС

1. Поняття та побудова бухгалтерського балансу.

2.Господарські операції та їх вплив на зміни в балансі.

Поняття та побудова бухгалтерського балансу

У прямому розумінні термін баланс (від фр. balanse – вага) означає кількісне вираження співвідношення зрівноважених елементів будь-якого постійно змінюваного явища або процесу.

Бухгалтерський баланс – це спосіб економічного групування та узагальненого відображення наявних господарських засобів і джерел їх утворення у грошовому вимірнику на певну дату. Особливістю бухгалтерського балансу є рівність між загальною вартістю господарських засобів і джерел їх утворення.

Як правило, баланс складають на останній день звітного періоду (місяця, кварталу, року).

Бухгалтерський баланс підприємства містить в собі інформацію, яка є дуже важливою як для внутрішніх споживачів (засновників, партнерів) для прийняття певних управлінських рішень, так і для зовнішніх споживачів (акціонерів, інвесторів, податкових органів, банків та ін.) для оцінки платоспроможності підприємства, ризику здійснення фінансових інвестицій або купівлі на фондовому ринку тих чи інших цінних паперів.

Для відображення господарських засобів та джерел їх формування бухгалтерський баланс будується у вигляді двосторонньої таблиці. Ліва сторона називається активом і відображає склад і розміщення господарських засобів. Права сторона балансу називається пасивом, де згруповані джерела виникнення господарських засобів та їх цільове призначення. Загальна сума активу і пасиву називається «валютою» балансу.

Основним елементом бухгалтерського балансу є стаття (активна чи пасивна). У зв’язку з тим, що статті активу виражають в грошовій оцінці склад засобів і коштів підприємства, джерела яких показані у тій же грошовій оцінці в пасиві балансу, підсумки активу і пасиву завжди мають бути рівні між собою. Підсумок активу не може бути більшим або меншим за підсумок пасиву, оскільки загальна вартість майна господарства завжди повинна дорівнювати сумі тих джерел, за рахунок яких воно утворене. Відсутність рівності підсумків активу і пасиву балансу свідчить про наявність помилок, допущених в облікових записах або при складанні самого балансу.

Статті бухгалтерського балансу – це показники, що відображають стан окремих видів господарських засобів, коштів і джерел їх утворення на відповідну дату. Наприклад, в активі балансу є такі статті, як «Основні засоби», «Нематеріальні активи», «Виробничі запаси», «Грошові кошти в національній валюті» та ін.; в пасиві – «Статутний капітал», «Додатковий капітал», «Нерозподілений прибуток», «Короткострокові кредити банку» та ін. Кожна стаття балансу відображена в грошовому виразі, що називається оцінкою статті.

Розділ балансу представляє собою сукупність статей активу або пасиву бухгалтерського балансу, які об’єднано в економічно однорідні групи господарських засобів та джерел їх утворення. За основу для групування статей балансу в окремі розділи взято економічну класифікацію господарських засобів та джерел їх формування.

Зміст і форма бухгалтерського балансу, загальні вимоги щодо визначення і розкриття змісту його статей, встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку (П(С)БО) 2 «Баланс», який був затверджений Міністерством фінансів України 31.03.1999 р. № 87. Норми цього Положення застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб всіх форм власності, крім банків і бюджетних організацій.

Баланс побудовано за принципом «баланс-нетто», а саме: основні засоби і нематеріальні активи включаються до підсумку балансу за залишковою вартістю; дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги – за вирахуванням резерву сумнівних боргів; власний капітал – за фактично внесеною сумою за вирахуванням неоплаченого, вилученого капіталу та непокритих збитків.

Згідно П(С)БО 2 «Баланс» актив балансу складається з трьох розділів:

І. Необоротні активи.

ІІ. Оборотні активи.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів.

У І розділі активу балансу необоротні активи відображаються наступними статтями: «Нематеріальні активи» (патенти, програми для ЕОМ, товарні знаки тощо), «Незавершене будівництво» (устаткування для монтажу, авансові платежі для фінансування незавершеного будівництва), «Основні засоби» (будови, споруди, машини, обладнання, виробничий і господарський інвентар та ін.), «Довгострокові фінансові інвестиції» (вкладення в акції і облігації, за якими передбачається одержання прибутків тривалий час (більше року)), «довгострокова дебіторська заборгованість», «Відстрочені податкові активи», «Інші необоротні активи» (активи, які не можуть бути включені до наведених вище статей).

При цьому потрібно пам’ятати, що нематеріальні активи і основні засоби до підсумку балансу включаються за залишковою вартістю, яка визначається як різниця між первісною вартістю цих активів і сумою їх зносу.

У ІІ розділі активу балансу «Оборотні активи» відображаються такі статті: «Виробничі запаси» (сировина, паливо, запасні частини, покупні напівфабрикати, тара, будівельні матеріали тощо); «Незавершене виробництво» (витрати з основного виробництва, з виготовлення напівфабрикатів власного виробництва, по допоміжних виробництвах та господарствах, некапітальних роботах). Також сюди відносяться «Готова продукція», «Товари», «Грошові кошти та їх еквіваленти», вся дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги, за векселями одержаними, з бюджетом, з персоналом по інших операціях (крім заробітної плати, оплати по соцстраху), тобто у цьому розділі концентруються всі ті господарські засоби підприємства, що належать до оборотних коштів і використовуються протягом одного виробничого циклу. Слід зауважити, що дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги включається до балансу за чистою реалізаційною вартістю, яка визначається як різниця між первісною вартістю і резервом сумнівних боргів.

У ІІІ розділі активу балансу «Витрати майбутніх періодів» статті відсутні. До нього включаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Статті пасиву балансу об’єднані у п’ять розділів:

І. Власний капітал.

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів.

ІІІ. Довгострокові зобов’язання.

ІV. Поточні зобов’язання.

V. Доходи майбутніх періодів.

До власного капіталу, який відображається у І розділі пасиву балансу, відносяться такі статті: «Статутний капітал» (загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства); «Пайовий капітал» (сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, передбачених установчими документами); «Додатковий капітал» (сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, сума дооцінки необоротних активів та інші види додаткового капіталу); «Резервний капітал» (сума резервів, створених за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства); «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)»; «Неоплачений капітал» (сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу); «Вилучений капітал» (господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників).

Необхідно зауважити, що суми неоплаченого і вилученого капіталу, а також непокритих збитків вираховуються з суми власного капіталу і в балансі наводяться в дужках.

У складі забезпечень наступних витрат і платежів, які відображаються у ІІ розділі пасиву балансу, міститься інформація про нараховані у звітному періоді майбутні витрати та платежі (витрати на оплату майбутніх відпусток, гарантійні зобов’язання тощо), а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, які отримані з бюджету та інших джерел).

Розділ ІІІ пасиву балансу містить інформацію про заборгованість на звітну дату по довгострокових кредитах банків, фінансових зобов’язаннях, відстрочених податкових зобов’язаннях тощо.

У ІV розділі пасиву балансу відображуються короткострокові кредити банків терміном до одного року, а також кредиторська заборгованість підприємства іншим підприємствам, фізичним особам, тобто заборгованість за товари, роботи і послуги, заборгованість бюджету (податок на прибуток, прибутковий податок та ін.), заборгованість працівникам підприємства з оплати праці за минулий місяць, по лікарняних листках, по страхуванню тощо.

Підприємство тимчасово використовує ці кошти у своєму обігу (до перерахування, до виплати), хоча реально вони йому не належать.

До складу доходів майбутніх періодів, які відображаються у V розділі пасиву балансу, включаються доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів. В цьому розділі статті відсутні.

Форму бухгалтерського балансу наведено нижче.

Розглянута структура балансу дає змогу користувачам порівнювати сукупність засобів, за допомогою яких ведеться господарювання, з їх джерелами, одержати характеристику ліквідності засобів та належності джерел за правом власності, а також визначити величину власного капіталу підприємства, його фінансову стійкість, платоспроможність і прийняти відповідні ділові рішення.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 668 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

770 - | 720 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.