Лекции.Орг


Поиск:




Аудит інвестицій будівельного контракту




ТЕМА 7. Результати аудиту інвестиційних проектів

Аудит інвестицій будівельного контракту

План, програма і договір інвестиційного аудиту

Аудит інвестицій будівельного контракту

Як показує практика, 90 відсотків інвесторів та власників бізнесу користуються отриманою в результаті аудиту інформацією недостатньо ефективно. Приблизно в половині випадків контроль інвестиційного процесу, що має забезпечувати досягнення стратегічних цілей інвестора, в частині фінансового ефекту, організований на недостатньому рівні, або не організований зовсім. Після короткої передінвестиційної експертизи, яку проводять підприємства - ініціатори проектів, із загального обсягу проектів інвестиційно-привабливими визнаються близько 7 %.

Останні, в свою чергу, містять прорахунки, що пов’язані із:

- помилками в маркетинговій стратегії підприємства;

- обраною методикою розрахунків прогнозних даних за проектом;

- помилками фінансово-економічного характеру;

- невірним визначенням інвестиційних витрат;

- помилками, що пов’язані із оцінкою джерел фінансування та управлінням заборгованістю за проектом, та ін.

Саме тому, аудит інвестиційних проектів відіграє важливу роль в управлінні та плануванні інвестиційних процесів.

Метою здійснення аудиту під час перевірки інвестиційних проектів є отримання достатніх та прийнятних аудиторських доказів для висловлення незалежної аудиторської думки щодо їх оцінки та впровадження.

Масштаб та глибина аудиторської перевірки, необхідність застосування окремих аудиторських процедур значною мірою залежить від розуміння аудиторами системи внутрішнього контролю, специфіки бізнесу клієнта та характеристик реалізації інвестиційного проекту.

Необхідно відзначити, що в залежності від стадій інвестування та задач які поставлені перед аудитором, предметом перевірки можуть бути: проектна документація (правильність її розроблення, прогнозні дані за проектом); обсяг та порядок відображення в обліку інвестиційних витрат; інвестиційні процеси (їх облік та порядок узагальнення у фінансовій звітності підприємства), і т.д.

Стадія інвестування, передбачає встановлення правових, фінансових та організаційних основ для реалізації проекту. На даній стадії здійснюється придбання технологічного обладнання, детальне опрацювання та укладання контрактів з постачальниками і споживачами, придбання земельних угідь, проведення будівельних робіт, встановлення обладнання та запуск виробничого процесу та ін.

Зважаючи на це, головною функцією аудиту на даній стадії є контроль за достовірністю фінансової інформації яка узагальнює результати інвестування та дозволяє менеджерам проекту приймати оперативні міри по оздоровленню ситуації (отримувати нові кредити, змінювати схему організації будівництва і т.д.) або вирішувати питання щодо доцільності участі в проекті.

В цілому, аудитор перевіряє правильність відображення інвестиційних витрат на рахунках бухгалтерського обліку, та узагальнення даної облікової інформації у фінансовій звітності підприємства.

Організація і методика аудиторської перевірки визначається, передусім, належним інформаційним забезпеченням аудитора щодо впровадження та реалізації проектів. Основою інформаційного забезпечення аудиту інвестиційних проектів на даній стадії інвестування є фактографічна інформація, що характеризує процес витрачання коштів за проектом та облікове їх відображення. Тобто, аудит зводиться до перевірки:

- проектно-кошторисної та договірної документації;

- первинних документів (рахунків; видаткових накладних; лімітно-забірних карток; товарно - транспортних накладних; накладних-вимог на відпуск матеріалів);

- поточних документів (журнал обліку виконаних робіт (ф. №КБ – 6; ф. № КБ-2в Акт приймання виконаних будівельних робіт; ф. №КБ - 3 Довідка про вартість виконаних будівельних робіт і витрат, та ін);

- звітів про витрачання матеріалів (ф. № М-29 Звіт про витрачання основних матеріалів у будівництві порівняно з виробничими нормами; ф. № М-19 Матеріальний звіт);

- облікових регістрів (відомість 5.1 аналітичного обліку запасів Журналу 5, відомості Головної книги за рахунками 13, 20, 23, 90, 91)

- форм звітності (фінансової (ф. №1 Баланс, ф.№ 2 Звіт про фінансові результати, ф. № 5 Примітки до річної фінансової звітності), податкової (Податкова декларація з податку на прибуток підприємства) та статистичної (ф. № 1 – п. Звіт про основні показники діяльності підприємства) звітностей підприємства).

Основними прийомами, які використовуються під час аудиту порядку витрачання коштів за проектом є:

- прийоми фактичної перевірки: інвентаризація, контрольні запуски сировин та матеріалів у будівництво, контрольні обміри;

- прийоми документальної перевірки: формальна та арифметична перевірка, техніко-економічні розрахунки.

Аудит на стадії інвестування передбачає використання наступних етапів перевірки (рис.1).

 

Рис. 7.1. Напрями аудиту інвестиційних витрат за будівельними контрактами

 

Першим етапом аудиту на інвестиційній стадії реалізації проекту є перевірка умов фінансування проекту. Так, якщо проект фінансується за рахунок зовнішніх джерел, аудитор має здійснити запит до фінансової установи, що фінансує проект щодо підтвердження схеми фінансування інвестиційного проекту.

У вітчизняній практиці аудиту, дану фазу інвестиційного проекту, пов’язують перш за все з аудитом операцій по отриманню банківського кредиту, особливо в частині його оподаткування та впливу на формування фінансових результатів. Разом з тим, перевірка умов та джерел фінансування проекту зводиться до оцінки та виявлення шляхів оптимізації структури залучених з різних джерел інвестиційних ресурсів з позиції їх ефективності.

На даному етапі перевірки, аудитор має встановити за рахунок яких джерел буде профінансовано інвестиційних проект, оцінити вигідність умов фінансування проекту, визначити вартість інвестованих ресурсів, перевірити правильність облікового відображення фінансових витрат (сплата відсотків за кредит) за проектом, і т.д. По завершенню даного етапу перевірки, аудитор може надати рекомендації з оптимізації умов фінансування інвестиційного проекту.

Наступним етапом аудиту є перевірка правильності обрання методу обліку витрат підприємства, що реалізує інвестиційний проект.

Відповідно до П(С)БО 18 «Будівельні контракти», витрати за будівельними контрактами включають:

- витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням даного контракту;

- загальновиробничі витрати.

До складу витрат, безпосередньо пов’язаних з виконанням будівельного контракту, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати (включаючи вартість виконаних субпідрядними організаціями робіт).

Бухгалтерський облік витрат основної діяльності будівельних підприємств залежно від видів об’єктів може бути організовано за замовленням або за методом накопичення витрат за певний період часу із застосуванням елементів нормативного методу обліку та контролю. Основними принципами нормативного методу є: нормування виробничих витрат, відокремлений облік фактичних витрат за нормами та відхиленнями від норм, визначення фактичної собівартості на підставі її нормативного обсягу з використанням даних щодо зміни норм та відхилень від них.

Необхідно відзначити, що застосування нормативного методу забезпечує: раціоналізацію витрачання ресурсів; підвищення достовірності інформації про понесені витрати підприємством; виявлення резервів; посилення контролю за правильністю формування первинних документів.

Специфіка діяльності будівельних підприємств передбачає залучення до співпраці великої кількості господарюючих суб’єктів (проектно-дослідницьких організацій, субпідрядних та генпідрядних організацій та ін.) вчасність виконання роботи яких впливає на результативність виконання будівельних робіт та на загальний обсяг витрат понесених даним підприємством у відповідному періоді. В свою чергу, несвоєчасне та (або) неповне виконання договірних зобов’язань може призвести до перевитрат або виникнення додаткових витрат будівельної організації.

Наступним етапом аудиту є перевірка правильності визнання витрат. Відповідно до П(С)БО 18 «Будівельні контракти», доходи і витрати протягом виконання будівельного контракту визнаються з урахуванням ступеня завершеності робіт на дату балансу, якщо кінцевий фінансовий результат цього контракту може бути достовірно оцінений.

Зважаючи на це, на даному етапі, аудитор має перевірити використання обраного методу, за яким визначається ступінь завершеності робіт за будівельним контрактом.

Ступінь завершеності робіт за будівельним контрактом може визначатися за одним із наведених методів:

- вимірювання та оцінка виконаної роботи;

- співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу за будівельним контрактом у натуральному вигляді;

- співвідношення фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу та очікуваної (кошторисної) суми загальних витрат за контрактом.

Аудитор має впевнитися в тому, що застосування відповідного метод обліку витрат забезпечує достовірну оцінку виконаних будівельних робіт.

Наступними етапом аудиту є перевірка формування та облікового відображення матеріальних витрат будівельного підприємства. Оскільки матеріальними витратам належить найбільша питома вага в сукупних витратах будівельного підприємства, відповідно й обсяг аудиторських процедур на даному етапі аудиту буде найбільшим.

Регулювання бухгалтерського обліку у будівництві здійснюється державними будівельними нормами (ДБН). Це комплекс нормативних актів, затверджених центральним органом виконавчої влади з питань будівництва та архітектури. Вони регулюють положення організаційно - методичного характеру, містобудування, кошторисних норм та правил тощо.

Згідно з ДБН 2000, система ціноутворення в будівництві містить кошторисні нормативи і правила визначення вартості будівництва і складання інвесторської кошторисної документації. Система ціноутворення в будівництві базується на нормативно - розрахункових показниках і поточних цінах трудових та матеріально - технічних ресурсів. Використання ДБН є обов’язковим у разі залучення державних коштів. В інших випадках фінансування робіт дані норми носять лише рекомендаційний характер.

Зважаючи на це, до основних процедур аудиту формування та облікового відображення матеріальних витрат підприємства можна віднести перевірку:

- фактичної наявності матеріальних цінностей на підприємстві;

- повноти оприбуткування матеріальних цінностей на підприємстві;

- правильності визначення собівартості будівельних робіт;

- порядку проведення переоцінки виробничих запасів підприємства;

- правильності віднесення витрат до прямих матеріальних;

- правильності застосування виробничих норм та їх відповідність ДБН;

- правильності списання матеріалів з виконання будівельно-монтажних робіт відповідно до встановлених норм та нормативів.

Вивчаючи повноту оприбуткування матеріальних цінностей, аудитор має перевірити за якою вартістю матеріальні цінності оприбутковані на підприємстві, порівняти дані матеріальних звітів типових форм М-19 та М-29 будівельного підприємства із даними підприємства постачальника будівельних матеріалів. Необхідно перевірити правильність списання втрат від браку та нестач.

Після передачі будівельних матеріалів матеріально-відповідальним особам, аудитори за допомогою процедури запиту можуть перевірити наявність та раціональність використання матеріальних ресурсів на відповідні будівельні роботи відповідно до плану-графіку виконання будівельних робіт.

Перевірка правильності застосування виробничих норм передбачає застосування аудитором процедур інвентаризації, документальної перевірки які дозволяють виявити перевитрати або економію матеріальних витрат відповідно до встановлених державних будівельних норм.

Оцінка правильності списання матеріалів здійснюється аудитором на підставі типової форми М-29 „Звіт про витрачання основних матеріалів у будівництві порівняно із виробничими нормами” в якій міститься інформація щодо фактичних та нормативних витрат матеріалів, відхилень від норм, причини їх виникнення та винуватців. Матеріальні звіти (М-19 та М-29) є регістрами обліку наявності та руху матеріалів на підприємстві. За допомогою прийомів документальної перевірки, аудитор має оцінити правильність формування даної звітності, перевірити наявність всіх реквізитів (підписи матеріально-відповідальних осіб, керівництва), співставити дані звітності з даними складського обліку та застосувати процедуру арифметичної перевірки даних.

Контроль за обсягом витрачання матеріальних цінностей на виконання будівельних робіт передбачає застосування аудитором наступних процедур: інвентаризації, лабораторних аналізів, експертиз, які дозволяють впевнитись в раціональності витрачання матеріалів відповідно до встановлених норм та нормативів. Якщо, за даними перевірки кількість витрачених матеріалів не відповідає даним складського обліку, варто здійснити контрольний запуск сировини та будівельних матеріалів у виробництво з метою визначення реальних витрат на заявлений обсяг виконаних будівельно-монтажних робіт.

Наступним етапом аудиту є перевірка порядку формування та облікового відображення прямих витрат на оплату праці будівельного підприємства.

Необхідно відзначити, що прямі витрати на оплату праці, за умови використання нормативного методу відображаються в обліку окремо за нормами та відхиленнями від них. Заробітна плата за нормами визначається, виходячи із затвердженого переліку робочих місць, планового фонду робочого часу і тарифних ставок.

Тому, на даному етапі, аудитор має: співставити обсяги фактично виконаних будівельних робіт (відображених на підставі первинних документів) з нормами та розцінками за даними видами робіт; порівняти розцінки з тарифними ставками відрядників, що працюють за відповідними розрядами робіт та кількістю годин, що вимагається на їх виконання.

Основними порушеннями щодо обліку витрат на оплату праці є:

- заниження (завищення) норм та розцінок, що призводить до зменшення (збільшення) фонду оплати праці та збільшення (зменшення) собівартості виконаних будівельних робіт;

- недотримання принципу виробничої направленості витрат, що призводить до включення у собівартість будівельних робіт витрат по заробітній платі працівників, зайнятих в інших видах діяльності.

За наявності відхилень від норм з витрат по оплаті праці, аудитор має встановити причини даних відхилень. Фактична сума витрат на оплату праці працівників будівельного підприємства може відрізнятися від нормативів за рахунок:

- зміни обсягів будівельних робіт;

- зміни в чисельності робітників-погодинників;

- зміни умов праці, режиму роботи, і т.д.

Кадрові документи дають можливість аудитору, в ході проведення перевірки, мати певну інформацію про кількісний та якісний склад працівників, плинність кадрів за відповідний період, тощо.

На підставі штатного розкладу та наказів визначається правомірність встановлення посадових окладів, різноманітних доплат та надбавок. Використання отриманих даних дозволяє аудитору проводити комплексний аналіз витрат на оплату праці та трудових ресурсів.

У процесі проведення перевірки аудитору необхідно перевірити наступні документи: положення про оплату праці; положення про преміювання; штатний розклад; наказ про затвердження штатного розкладу; правила внутрішнього трудового розпорядку; колективний договір; контракт; книга реєстрації наказів по особовому складу; накази по особовому складу (Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, про припинення трудового договору (контракту)); графік обліку відпусток; журнал обліку відпусток; наказ (розпорядження) про надання відпустки; особова картка працівника, книга обліку руху трудових книжок та ін.

На підставі первинних бухгалтерських документів аудитор перевіряє правильність нарахування та утримань із заробітної плати, розрахунок середньої заробітної плати та проводить зіставлення отриманих відомостей з показниками в облікових регістрах та формах бухгалтерської звітності.

Застосовуючи прийом зустрічної перевірки, аудитор може спів ставити дані розрахунково-платіжних відомостей із даними відділу кадрів з метою виявлення „фіктивних” працівників. Обстеження будівельних майданчиків допоможе визначити, чи усі працівники, яким нараховується заробітна плата, знаходяться на робочому місці. Виявлення відсутніх осіб без поважних причин являє собою доказ необґрунтованого завищення витрат [11, с.168].

Наступним етапом аудиту є перевірка облікового відображення інших прямих витрат до яких відносяться: плата за оренду земельних та майнових паїв; амортизаційні відрахування; відрахування на соціальні заходи, втрати від браку, витрати понесені субпідрядними організаціями (відповідно до п.13 П(С)БО 18 „Будівельні контракти”) та ін.

Процедурами перевірки на даному етапі є:

- оцінка правильності визначення норм відрахувань із загального розміру витрат на оплату праці на відповідні соціальні заходи;

- визначення правильності розрахунку амортизаційних відрахувань (відповідно до облікової політики підприємства);

- перевірка повноти включення до складу витрат всіх робіт здійснених субпідрядними організаціями;

- оцінка правильності визначення витрат на експлуатацію машин та механізмів;

- перевірка порядку визначення втрат від браку.

Остання процедура потребує посиленої уваги зі сторони аудиторів, адже брак у будівництві підвищує собівартість та знижує якість будівельних робіт.

В цілому витрати від браку становлять вартість остаточно забракованих виробів, напівфабрикатів, робіт та витрати на виправлення браку за вирахуванням: остаточно забракованої продукції за справедливою вартістю; сум, що відшкодовуються працівниками, які допустили брак; сум, одержаних від постачальників за неякісні матеріали і комплектуючі вироби.

Згідно з П(С)БО 16 „Витрати”, до складу собівартості виконаних будівельних робіт, входять витрати від браку, що складаються із повністю забракованої по технологічним причинам продукції (ст. 14), а в податковому обліку фактична вартість остаточно забракованої продукції не включається до складу витрат платника податку, крім втрат від браку, які складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, напівфабрикатів) та витрат на виправлення такого технічно неминучого браку, в разі виконання даного виду робіт. Тобто, відповідно до чинного законодавства, підприємство має право самостійно визначати допустимі норми технічно неминучого браку в Наказі про облікову політику по підприємству за умови обґрунтування його розміру. Тому, під час перевірки, аудитор повинен встановити правомірність визначених норм втрат від браку та дотримання встановлених норм.

Застосовуючи процедуру ідентифікації, аудитор має встановити причини та винуватців виникнення браку під час виконання будівельно-монтажних робіт, ідентифікувати величину виправного та невиправного браку у будівництві.

Необхідно відзначити, що причинами браку може бути: низька якість проектно-кошторисної документації, будівельних матеріалів, конструкцій та деталей; несвоєчасне забезпечення робочих місць інструментами, машинами та механізмами; неузгодженість між учасниками будівельного процесу; низький рівень планування та організації будівельного виробництва.

Опитування керівництва, чи облікового персоналу підприємства може спонукати аудитора до проведення додаткових аудиторських процедур та застосування інших методів, для отримання даних щодо: обсягів незавершеного будівництва, застосування методів обліку інвестиційних витрат, вчасності та правильності відображення інформації про витрати на рахунках бухгалтерського обліку, і т.д.

Досліджуючи величину загальновиробничих витрат, аудитору необхідно перевірити правильність та достовірність їх розподілу. При цьому перевіряється дотримання норм П(С)БО 16 „Витрати” щодо порядку розподілу загальновиробничих витрат, а також вимог Методичних рекомендацій з формування собівартості будівельно-монтажних робіт (додаток 2 „Перелік загальновиробничих витрат будівельної організації”). Після перевірки правильності проведення розподілу загальновиробничих витрат, аудитору доцільно встановити правильність відображення витрат в бухгалтерському обліку.

На даному етапі, аудитору доцільно приділити увагу обґрунтованості вибору бази розподілу загальновиробничих витрат та її відображенні в обліковій політиці підприємства.

Наступним етапом перевірки витрат понесених під час реалізації інвестиційних проектів є оцінка достовірності сформованої інформації про витрати на відповідних рахунках та облікових регістрах (регістрах аналітичного та синтетичного обліку) підприємства.

На даному етапі, аудитор може повторно виконати дії:

- з перерахунку витрат понесених за відповідний звітний період в результаті реалізації інвестиційного проекту,

- оцінити правильність накопичення витрат на рахунку 23 та перевірити, чи правильно обрані суми, які стосуються незавершеного будівельного виробництва та являють собою вартість робіт, виконаних субпідрядною організацією;

- перевірити правильність перенесення даних зі Звіту про витрачання основних матеріалів у будівництві порівняно з виробничими нормами (форма М-29) до Матеріального звіту (ф. М-19);

- з арифметичної перевірки правильності підрахунку залишків по рахунках виробничих запасів та оборотів за період;

- правильності застосування кореспонденції рахунків для відображення надходження та списання будівельних матеріалів на підприємстві;

- правильності перенесення даних з облікових регістрів в Головну книгу підприємства.

Під час перевірки сум незавершеного будівельного виробництва слід керуватися Методологією відображення господарських операцій та оцінки майна, обраних клієнтом та нормативно закріплених наказом про облікову політику на підприємстві. По незавершеному будівельному виробництву необхідно перевірити відповідність фактичних залишків даним, вказаним у балансі. Для цього слід впевнитися, що дані обліку підтверджуються результатами інвентаризації незавершеного будівництва та що їх залишки достовірно оцінені.

Останнім етапом є оцінка достовірності поданої інформації про витрати у фінансовій, податковій та статистичній звітностях будівельного підприємства.

Аудитор має перевірити відсутність арифметичних помилок під час узагальнення інформації про втрати у статтях фінансової звітності, також оцінити дотримання всіх вимог під час формування фінансової, статистичної та податкової звітностей.

На даному етапі аудитор має перевірити повноту та правильність відображення даних про витрати у Примітках до річної фінансової звітності, а саме розкриття:

- методів визначення ступеня завершеності робіт за будівельними роботами;

- загальної суми витрат та прибутків на дату балансу;

- вартості виконаних субпідрядниками будівельних робіт;

- суми валової заборгованості замовників на дату балансу;

- суми валової заборгованості замовникам на дату балансу;

- отриманих авансів на дату балансу.

Здійснивши перевірку організації ведення обліку інвестиційних витрат, дослідивши обґрунтованість та достовірність показників різних форм звітності та виявивши певні порушення, аудитор може надати рекомендації щодо покращення організації обліку витрат на підприємстві, зменшення обсягів незавершеного будівництва, мінімізації витрат за будівельними контрактами в частині їх оптимізації.

Підводячи підсумок викладеному матеріалу, необхідно відзначити, що інвестиційний аудит дозволяє формувати більш ефективні інвестиційні рішення та здійснює суттєвий влив на їх досягнення. Разом з тим, результативність та можливість досягнення запланованих результатів інвестування буде залежати як від якості проведеної аудиторської перевірки, так і від дієвої системи управління інвестиційним процесом.

План, програма та договір інвестиційного аудиту

Після оцінки ризиків фінансово-господарської діяльності підприємства та елементів системи внутрішнього контролю, спрямованих на виявлення і зниження ризиків, пов'язаних з розробкою і реалізацією інвестиційних проектів, необхідно розробити план і програму аудиту ефективності інвестиційних проектів. Це дозволить знизити трудомісткість аудиторської діяльності та аудиторський ризик, а також зробити аудиторську перевірку більш кваліфікованої і якісної.

Форма і зміст плану і програми аудиту ефективності не є уніфікованими і залежать від специфіки діяльності організації, застосовуваних методик і складності перевірки. Тому кожен план і програма аудиту є виключно предметом професійного судження аудитора.

План аудиту ефективності інвестиційних проектів повинен містити укрупнені завдання аудиту ефективності, інформацію про особу аудиту і аудиторської організації, звітному періоді, термін проведення аудиторської перевірки та її виконавців, а також робочих документах організації (табл.7.1).

 

Таблиця 7.1

Об’єкти та методи аудиту ефективності інвестиційних проектів

 

Об'єкти аудиторської діяльності Застосовувані методи
Експертиза Оцінка Діагностика Прогнозування
А        
100.0. Керована підсистема        
110.0. РОЗРОБКА ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ        
111.0.Передінвестиційнаж фаза проекту        
111.1. Передінвестиційні дослідження        
111.2. Оцінка життєздатності проекту        
111.3.Техніко-економічне обґрунтування будівництва        
111.4. Бізнес-план        
112.0. Організація фінансування інвестиційних проектів 11201 11202 11203 11204
112.1. Джерела фінансування        
112.2. Форми фінансування        
113.0. Маркетинг продукції проекту 11301 11302 11303 11304
113.1. Маркетингове дослідження        
113.2. Інформаційне забезпечення маркетингу        
113.3. Розробка стратегії проекту        
113.4 Формування концепції маркетингу        
113.5. Стратегічна програма маркетингу        
113.6. Програма продажів        
113.7. Програма витрат на маркетинг        
113.8. Заходи по просуванню        
113.9. Заходи зі збуту        
114.0. Оцінка ефективності інвестиційних проектів 11401 11402 11403 1140
114.1. Потоки грошових коштів при реалізації проекту        
114.2. Вихідні дані для розрахунку        
114.3. Фінансові звіти за проектом        
114.4. Показники ефективності проекту        
114.5. Програмні засоби        
115.0. Управління ризиками 11501 11502 11503 11504
115.1. Ідентифікація ризиків        
115.2. Експертний аналіз ризиків        
115.3. Якісний аналіз ризиків        
115.4. Заходи щодо зниження ризиків        
115.5. Організація робіт з управління ризиками        
116.0. Розробка проектної документації 11601 11602 11603 11604
116.1. Склад розробки        
116.2. Порядок розробки        
116.3. Управління розробкою        
116.4. Автоматизація проектних робіт        
120.0. УПРАВЛІННЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ        
121.0. Матеріально-технічна підготовка проекту 12101 12102 12103 12104
121.1. Правове регулювання договірних відносин        
121.2. Органи матеріально-технічного забезпечення        
121.3. Планування і контроль поставок        
121.4. Організація приймання        
122.0. Підрядні торги і договори 12201 12202 12203 12204
122.1. Розробка тендерної документації        
122.2. Розробка оферти претендентом        
122.3. Приймання та реєстрація оферт        
122.4. Процедура торгів        
122.5. Затвердження результатів торгів        
122.6. Завершення торгів        
122.7. Укладення договору        
122.8. Виконання договору        
122.9. Зміна і розірвання договору        
123.0. Планування 12301 12302 12303 12304
123.1. Планування проекту        
123.2. Організація управління проектом        
123.3. Контроль і регулювання проекту        
123.4. Управління змінами        
124.0. Якість проекту 12401 12402 12403 12404
124.1. Порядок ведення ліцензійної діяльності        
124.2. Сертифікація продукції        
124.3. Організація виробничого контролю і забезпечення якості        
124.4. Організація управління якістю проекту        
125.0. Інформаційна система управління проектів        
125.1. Управління комунікаціями проекту        
125.2. Розробка інформаційної системи управління проектом        
125.3. Впровадження інформаційної системи     12533 ​​  
126.0. Завершення проекту 12601 12602 12603 12604
126.1. Пусконалагоджувальні роботи        
126.2. Прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів будівництва        
126.3. Закриття контракту        
126.4. Вихід з проекту        
200.0. Зовнішнє середовище        
210.0. Економічні системи 21001 21002 21003 21004
211.0. Галузеві        
212.0. Регіональні        
213.0. Федеральні        
220.0. Екологія        
230.0. Наука, техніка і технологія        
240.0. Світове господарство        

 

Код 11211, наприклад, відповідає комплексу завдань експертизи фінансово-економічних рішень, способів їх формування та нормативно - правових актів в управлінні і регулюванні операцій з пошуку джерел фінансування.

План аудиту ефективності інвестиційних проектів представлений в табл. 7.2

Таблиця 7.2

Типовий План аудиту інвестиційного проекту

 

Суб’єкт перевірки ……………
Аудиторська організація …………….
Звітний період 01.01.2016 - 31.12.2016
Заплановані роботи
Ідентифікатор Операції Період виконання Виконання Документи аудитора
  Аудит ефективності організації фінансування інвестиційних проектів 01.04.2016 – 15.04.2016 Кириленко А.А. 1.Цивільний кодекс 2.Податковий кодекс 3.Облікова політика підприємства 4.Документи структурних підрозділів підприємства 5.Проектна документація 6. Робочий план аудитора
  Аудит ефективності процесу оцінки ефективності інвестиційних проектів 15.04.2016 – 30.04.2016 Швед А.В. 1.Цивільний кодекс 2.Податковий кодекс РФ 3.Положення про облік витрат на науково-дослідні, дослідно-конструкторські та технологічні роботи 4. Облікова політика 5.Документи структурних підрозділів 6.Проектна документація 7. Робочий план аудитора
  Аудит ефективності підрядних торгів і договорів 01.05.2016 – 15.05.2016 Кириленко А.А. 1.Цивільний кодекс 2.Податковий кодекс 3. Інструкція про застосування Плану рахунків 4. Облікова політика 5. Документи структурних підрозділів 6. Проектна документація; 7. Робочий план аудитора
  Аудит ефективності планування, організації та управління інвестиційними проектами 16.05.2016 – 31.05.2016 Швед А.В. 1. Цивільний кодекс 2. Податковий кодекс 3. Інструкція про застосування Плану рахунків 4. Облікова політика 5. Документи структурних підрозділів 6. Проектна документація 7. Робочий план аудитора
Керівник підприємства 30.05.2016 Вол А.Ю. Волков А.Ю.
(Дата) (ПІП) (Власний підпис)
Керівник аудиторської перевірки 30.05.2016 Михайло А.А. Михайлов А.А.
(Дата) (ПІП) (Власний підпис)
Аудиторы 30.05.2016 Кириленко А.А. Кириленко А.А.
(Дата) (ПІП) (Власний підпис)
30.05.2016 Швед А.В. Швед А.В.
(Дата) (ПІП) (Власний підпис)

 

Після складання плану аудиту ефективності інвестиційних проектів необхідно розробити програму аудиту ефективності інвестиційних проектів, яка містить докладний опис конкретних прийомів і процедур, що проводяться аудитором в ході перевірки, відповідно до використовуваними методами, а також перелік джерел аудиторських доказів, зокрема нормативно-правові акти та інформацію особи аудиту.

Безумовно, при проведенні масштабної аудиторської перевірки має сенс провести аудит ефективності кожного з наведених елементів бізнес-процесів розробки і реалізації інвестиційних проектів. Однак, як вже говорилося вище, розробка програми аудиту ефективності є питанням судження аудитора, який включає об'єкти аудиторської перевірки в програму аудиту на свій розсуд.

У зв'язку з цим доцільним включити в програму аудиту ефективності інвестиційних проектів ті об'єкти аудиторської діяльності, які є основними при здійсненні інвестиційної діяльності, несуть в собі істотні ризики і можуть надати найбільший вплив на кінцевий результат інвестиційного процесу в залежності від успіху їх реалізації.

Таким чином, в програму аудиту ефективності включимо лише ті підпроцеси, перевірка яких є обов'язковою при проведенні аудиту ефективності інвестиційних проектів. До таких об'єктів аудиторської діяльності віднесено оцінку ефективності інвестиційних проектів, організацію фінансування інвестиційних проектів, підрядні торги, договори, планування, організація і управління проектами.

Таблиця програми аудиту містить опис програми аудиту ефективності інвестиційних проектів та відповідні процедури, які аудитор повинен виконати в ході аудиторської перевірки. Наприклад, при оцінці інвестиційних проектів аудитор повинен використовувати розглянуті методи: експертизи, оцінки, діагностики і прогнозування.

На етапі експертизи (11401) аудитор повинен перевірити інвестиційний проект на його відповідність стратегічним цілям компанії, проаналізувати обрані методи, інструменти та критерії відбору інвестиційних проектів, розглянути проектну документацію, зокрема техніко-економічне обґрунтування проекту і його бізнес-план.

Використання методу оцінки (11402) передбачає оцінку впливу інвестиційних проектів, відібраних за допомогою використання обраних критеріїв, методів та інструментів, на показники фінансового стану організації; оцінку коректності застосування критеріїв, методів та інструментів для відбору інвестиційних проектів. Аудитор також долженсопоставіть обрані критерії відбору інвестиційних проектів в звітному році з минулим досвідом компанії в цій області.
Використовуючи метод діагностики (11403), аудитор виявляє причини невідповідності реалізованого інвестиційного проекту стратегічним цілям компанії, вибору неоптимальні критеріїв відбору інвестиційних проектів, а також прийняття рішення про реалізацію інвестиційного проекту уповноваженою органом управління компанії.

І, нарешті, за допомогою методу прогнозування (11404) аудитор оцінює вплив необґрунтованого фінансово-економічного рішення по інвестиційним проектам на фінансовий стан організації і досягнення стратегічних цілей, розробляє альтернативні сценарії впливу використання інших критеріїв і методів оцінки та відбору інвестиційних проектів, а також видає рекомендації по використанню критеріїв і методів відбору інвестиційних проектів з урахуванням специфіки діяльності компанії.

Безумовно, план і програма аудиту ефективності, а також оцінка елементів системи внутрішнього контролю дозволяють виявити недосконалість процесів, пов'язаних з інвестиційною діяльністю компанії. Однак завданням аудиту ефективності, в тому числі, є видача рекомендацій об’єкту аудиту щодо вдосконалення даного процесу. Тому необхідно розглянути можливість застосування евристичних методів для відбору найбільш привабливих для компанії інвестиційних проектів.

Програма аудиту ефективності інвестиційних проектів представлена ​​в табл. 7.3

 

 

Таблиця 7.3

Типова програма аудиту ефективності інвестиційного проекту

Об’єкт аудиторської діяльності Прийоми і процедури аудиту ефективності Джерела аудиторських доказів
Експертиза Оцінка Діагностика Прогнозування Нормативні документи Документи особиаудиту
Оцінка ефективності інвестиційних проектів 11401: 1. Визначення цілей і завдань розробки та реалізації інвестиційних проектів; 2. Перевірка відповідності обраних критеріїв відбору інвестиційних проектів стратегічним цілям компанії; 3. Аналіз обраних методів та інструментів відбору інвестиційних проектів; 4. Аналіз обраних компанією критеріїв відбору інвестиційних проектів; 5. Аналіз техніко-економічних обґрунтувань і бізнес-планів інвестиційних проектів; 6. Аналіз механізму прийняття рішення щодо включення інвестиційного проекту в інвестиційний портфель 11402: 1. Оцінка впливу інвестиційних проектів, відібраних за допомогою використання обраних критеріїв, методів та інструментів, на показники фінансового стану організації; 2. Оцінка коректності застосування критеріїв, методів та інструментів для відбору інвестиційних проектів; 3. Зіставлення обраних критеріїв відбору інвестиційних проектів в звітному році з минулим досвідом компанії в цій області 11403: 1 Виявлення причин невідповідності реалізованого інвестиційного проекту стратегічним цілям компанії; 2. Виявлення причин вибору неоптимальні критеріїв відбору інвестиційних проектів; 3. Виявлення причин прийняття рішення про реалізацію інвестиційного проекту уповноваженою органом управління компанії 11404: 1. Прогнозування впливу необґрунтованого фінансово-економічного рішення по інвестиційним проектам на фінансовий стан організації і досягнення стратегічних цілей; 2. Розробка альтернативних прогнозних сценаріїв впливу використання інших критеріїв і методів оцінки та відбору інвестиційних проектів; 3. Видача рекомендацій по використанню критеріїв і методів відбору інвестиційних проектів з урахуванням специфіки діяльності компанії Закон України «Про інвестиційну діяльність, що здійснюється у формі капітальних вкладень» Закон України "Про акціонерні товариства" Методичні рекомендації щодо оцінки ефективності інвестиційних проектів Статут підприємства Опитувальний лист для голосування з питань порядку денного засідання Ради директорів Товариства Бухгалтерська (фінансова) звітність Товариства Проектна документація, в т.ч. техніко-економічне обґрунтування проекту, бізнес-план
Організація фінансування інвестиційних проектів 11201: 1. Визначення цілей і завдань вибору власних та / або позикових коштів як джерела фінансування інвестиційних проектів; 2. Аналіз доцільності використання відповідних джерел фінансування з урахуванням внутрішніх і зовнішніх умов господарювання підприємства, стадії її життєвого циклу; 3. Аналіз механізму прийняття рішення про вибір джерела фінансування інвестиційних проектів; 4. Аналіз умов відповідних договорів при використанні позикових джерел фінансування; 5. Аналіз відповідності порядку відображення операцій по залученню коштів в бухгалтерському обліку нормативним актам і облікову політику організаціїНачало формы 11202: 1. Оцінка впливу залучення того чи іншого джерела фінансування на показники фінансового стану організації; 2. Оцінка вартості відповідних джерел фінансування; 3. Оцінка термінів залучення і забезпеченості підприємства при залученні позикових коштів; 4. Порівняльний аналіз джерел фінансування з урахуванням специфіки діяльності компанії; 5. Оцінка ефективності використання відповідних джерел фінансування; 11203: 1. Виявлення причин неоптимального і / або нецільового використання коштів, виділених на фінансування інвестиційних проектів; 2. Виявлення причин вибору неоптимального джерела фінансування; 3. Виявлення причин недостатнього або надлишкового фінансування інвестиційних проектів 11204: 1. Прогнозування впливу необґрунтованого фінансово-економічного рішення щодо вибору джерел фінансування на фінансовий стан організації і досягнення стратегічних цілей; 2. Розробка альтернативних прогнозних сценаріїв впливу використання інших джерел фінансування інвестиційних проектів; 3. Видача рекомендацій по вибору і використанню джерел фінансування інвестиційних проектів з урахуванням специфіки діяльності компанії Цивільний кодекс Закон України "Про акціонерні товариства" Закон України «Про інвестиційну діяльність, що здійснюється у формі капітальних вкладень» Закон України «Про інвестиційну діяльність» Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності організації; 1. Статут Товариства; 2. Облікова політика Товариства; 3. Протокол засідання Ради директорів Товариства, на якому прийнято рішення про додаткову емісію цінних паперів, залучення банківського кредиту і т.д. 4. Звіт про використання джерел фінансування; 5. Бухгалтерська (фінансова) звітність Товариства; 6. Регістри бухгалтерського обліку
Підрядні торги і договори 12201: 1. Аналіз механізму розробки тендерної документації; 2. Аналіз порядку прийому і реєстрації оферт учасників тендеру; 3. Аналіз порядку визначення переможця тендера; 4. Аналіз порядку укладення відповідної форми договору з переможцем торгів; 12202: 1. Оцінка відповідності тендерної документації нормативним актам; 2. Оцінка повноти і достатності інформації, що міститься в технічному завданні, при підготовці тендерної документації; 3. Оцінка достовірності інформації, що міститься в технічному завданні, при підготовці тендерної документації; 4. Порівняльний аналіз організацій-учасників тендеру для вибору кращого варіанта; 5. Оцінка відповідності організації-переможця тендера вимогам технічного завдання; 12203: 1. Виявлення причин невідповідності тендерної документації вимогам нормативних актів; 2. Виявлення причин вибору неоптимального підрядника в якості переможця тендера 12204: 1. Прогнозування впливу необґрунтованого рішення щодо вибору переможця тендера на фінансовий стан організації, досягнення стратегічних цілей і хід реалізації інвестиційного проекту; 2. Видача рекомендацій з розробки тендерної документації та механізму відбору підрядників для розробки і реалізації інвестиційних проектів 1. Цивільний кодекс 2. Положення про підрядні торги 3. Методичні рекомендації з розробки умов (вимог) інвестора (замовника) при підготовці підрядних торгів" 1. Статут Товариства; 2. Положення про порядок проведення регламентованих закупівель товарів, робіт, послуг для потреб Товариства та додатки до нього; 3. Наказ про проведення конкурсу та призначення Конкурсної комісії; 4. Журнал реєстрації тендерних пропозицій; 5. Протокол засідання Конкурсної комісії з оцінки конкурсних заявок і вибору Переможця конкурсу; 6. Звіт про проведення конкурсу; 7. Відповідь на запит учасника конкурсу
Планування, організація і управління проектами 12301: 1. Визначення цілей і завдань складання плану реалізації інвестиційного проекту та його відповідності стратегічним цілям компанії; 2. Визначення наявності плану інвестиційного проекту; 3. Аналіз механізму відстеження ходу реалізації робіт і збору інформації; 4. Аналіз процедур підготовки та надання звітів про хід реалізації інвестиційного проекту; 5. Аналіз механізму прийняття рішень про необхідність внесення змін в хід реалізації проекту 12302: 1. Оцінка відповідності планових показників проекту фактичним; 2. Оцінка обґрунтованості внесення змін до хід реалізації проекту (наприклад, збільшення обсягів фінансування); 3. Оцінка впливу прийнятих змін на результати реалізації інвестиційного проекту 12303: 1. Виявлення причин відхилення фактичних показників інвестиційного проекту від планових; 2. Виявлення причин внесення неоптимального зміни в хід реалізації інвестиційного проекту 12304: 1. Прогнозування впливу необґрунтованого фінансово-економічного рішення щодо внесення змін до хід реалізації інвестиційного проекту на фінансовий стан організації і досягнення стратегічних цілей; 2. Розробка альтернативних варіантів змін плану проекту для досягнення його цілей; 3. Видача рекомендацій по вибору і впровадження змін в хід реалізації інвестиційного проекту - 1. Протокол засідання уповноваженого органу управління Товариства, на якому було прийнято рішення про внесення змін в хід реалізації інвестиційного проекту; 2. План інвестиційного проекту; 3. Звіт про хід реалізації інвестиційного проекту; 4. Звіт про внесення змін до хід реалізації інвестиційного проекту; 5. Звіт про підсумки впровадження поправок в хід реалізації інвестиційного проекту

 

При проведенні аудиту інвестиційного циклу підприємства інвестиційна компанія складає договір, який, як правило, складається з наступних пунктів:

1. Предмет договору.

Включає в себе:

¾ Суб'єкт перевірки.

¾ Об'єкт перевірки.

¾ Перевіряється період.

¾ Строк проведення перевірки.

¾ Підстава перевірки.

¾ План перевірки.

2. Обов'язки сторін.

Виконавець при проведенні інвестиційного аудиту зобов'язується:

¾ Провести ознайомлення з бухгалтерської, фінансової, проектно-кошторисної, дозвільної, договірної документації щодо об'єкта перевірки.

¾ Здійснити аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства, системи бухгалтерського обліку, застосовуваної Замовником, на підставі поданої облікової документації та бухгалтерських регістрів, проектно-кошторисної документації щодо об'єкта перевірки.

¾ Провести проведення контрольних обмірів на предмет відповідності договору підряду проектам, кошторисних розрахунках.

¾ Здійснити контроль якості виконаних робіт.

¾ Оформити результати проведених робіт та видати Замовнику підсумковий висновок.

Замовник зобов'язується:

¾ Надати Виконавцю інформацію, необхідну для здійснення робіт, передбачених договором, у повному обсязі і в строки, що забезпечують план робіт.

¾ Оформити наказ про терміни проведення перевірки та склад комісії.

¾ Оплатити виконані роботи.

3. Вартість робіт і порядок розрахунків.

4. Порядок здачі та приймання робіт. При завершенні робіт Виконавець представляє Замовнику акт здачі-приймання робіт, що є підставою для оплати. У разі мотивованої відмови Замовника сторонами складається двосторонній акт з переліком необхідних доопрацювань і термінів їх виконання.

5. Відповідальність сторін. За невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором Замовник та Виконавець несуть майнову відповідальність згідно з чинним законодавством.

6. Вирішення спорів.

7. Термін дії договору.

До договору додаються план перевірки та розрахунок договірної ціни.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 548 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1493 - | 1298 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.