Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Основні поняття в туризмі.




Туризм на початку 21 ст. характеризується, як один з видів економічної діяльності, що стрімко і динамічно, розвивається, випереджаючи за темпами зростання доходів нафтовидобуток і автомобілебудування.

Успіх туризму пояснюється тим, що в його основі лежить задоволення постійних потреб і потягу до пізнання навколишнього світу.

МОТИВАЦІЯ. Питання.

Чи ви подорожували? Де? Які ваші враження?

Що на вашу думку подорож, туризм?

Які асоціації виникають при слові туризм, подорожі?

 

Подорож – це переміщення людей в просторі і часі. Поняття «люди подорожуючі».

Туризм – розуміється як окремий випадок подорожі.

Туризм – це всі види пересування, пов’язані із зміною місця проживання і роботи.

Туризм (правовий) – це система подорожей, що здійснюються на основі міжнародних угод з урахуванням місцевих звичаїв.

Туризм – це форма розумового та фізичного виховання, яке реалізується через соціальну, гуманітарну, виховну, освітню, оздоровчу та спортивну функцію.

Туризм – форма організації відпочинку та проведення дозвілля.

Туризм – це діяльність, що має велике значення в житті народів з огляду на безпосередній вплив на соціальну, культурну, освітню та економічні області життя держави. (1980 р. Манільська декларація світового туризму, визначає його як активний відпочинок).

Туризм – це діяльність осіб з метою відпочинку, діловими та іншими цілями.

Туризм (за ООН) – активний відпочинок, що впливає на зміцнення здоров’я, фізичного розвитку людини, пов’язаний з її пересуванням за межі постійного місця проживання.

Туризм (економісти) – це галузь економіки нематеріальної сфери. Туризм як економічне явище охоплює попит(турист), пропозицію (туристичну індустрію) та туристичний продукт, на який спрямовано інтерес туриста. Т. – це сегмент світового господарства.

Туризм (загальне) – це діяльність осіб, які подорожують і перебувають у місцях, що знаходяться за межами їх звичайного середовища, протягом періоду не більше одного року.

Туризм (Закон У. «Про туризм», 1994 р.) – це тимчасовий виїзд людини з місця постійного проживання з оздоровчою, пізнавальною або професійно-діловою метою без занять оплачуваною діяльністю.

 

Питання.

Які науки чи види промисловості пов’язані з туризмом? Назвати чому. (міжпредметні зв’язки).

Які професії пов’язані з туризмом?

 

Внутрішній турист – це людина, яка залишає місце свого постійного перебування з метою відвідування іншого місця, але розташованого не більше за 50 миль (80 км) від місця проживання (Манільська конференція ВТО).

 

Внутрішній турист – це особа, яка зупиняється в місті відвідування хоча б на 1 ніч, постійно проживає в певній місцевості та подорожує з туристичною метою в іншу місцевість в межах своєї країни на строк не більше 12 місяців та не займається оплачуваною діяльністю.

Іноземний турист – це особа, яка подорожує в іншу країну, з метою туризму, що не є країною її постійного місця проживання та знаходиться за межами звичайного для неї середовища, протягом не менше 24 годин без заняття оплачуваною діяльністю.

 

Подорожуючий (загальне) – це особа, за межею середовища постійного місця проживання незалежно від мети подорожі та транспортного засобу.

 

Відвідувач – це особа, що знаходиться за межею середовища постійного місця проживання на період не більше 12 місяців без оплачуваної діяльності.

 

Турист – це особа, що знаходиться за межею постійного місця проживання, здійснює щонайменше 1 ночівлю в колективному або приватному засобі розміщення на період не більше 1 року без заняття оплачуваною діяльністю.

 

Одноденний відвідувач – не здійснює ночівлю в колективному або приватному засобі розміщення.

 

Питання.

  1. З якими галузями науки, техніки та промисловості пов’язаний туризм? Пояснити чому.
  2. Пояснити вислів «1 турист дає роботу 10 особам»




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 414 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

802 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.