Лекции.Орг


Поиск:




Методичні рекомендації для виконання контрольних




робіт з дисципліни: "Облік у банках"

Студентам заочного відділення

спеціальності 6.030509 – “Облік і аудит”

 

 

Київ 2014 рік

 

Закономірним завершенням вивчення дисципліни і закріплення теоретичних знань та практичних навичок з обліку в банках є контрольна робота.

Метою контрольної роботи з курсу є закріплення знань, набутих під час вивчення теоретичного курсу, а також під час діяльності в умовах ринкової економіки.

Контрольна робота виконується студентом самостійно і представляє собою два теоретичних питання і два практичних завдання.

У загальному вигляді контрольна робота має таку структуру:

1. Титульна сторінка.

2. Зміст.

3. Перелік умовних скорочень.

4. Основна частина, яка складається з 2-х теоретичних питань і 2-х практичних завдань.

5. Список використаних джерел.

Контрольна робота компонується відповідно до структури, має бути надрукована українською мовою на аркушах з однієї сторони формату А4. Текст повинен бути набраний в редакторі Word, з використанням шрифту Times New Romans, розмір 14 з інтервалом 1,5. Всі сторінки нумеруються арабськими цифрами, які проставляються у правому верхньому куті. Нумерація повинна бути наскрізною – від титульного аркуша до останньої сторінки. На титульному аркуші номер не проставляється.

Зміст контрольної роботи повинен відповідати таким вимогам:

- розгляд практичних завдань з докладними поясненнями;

- за результатами розгляду практичних завдань зробити необхідні висновки.

Контрольна робота вважається зарахованою, якщо студент дає правильні відповіді на теоретичні питання і розв’язує практичні завдання та оформлює роботу відповідно до викладених умов.

Контрольна робота виконується за номерами, що наведені в рядку таблиці, позначеному літерою, що відповідає початковій літері прізвища студента.

 

Перша літера прізвища студента Номери контрольних запитань Номери практичних завдань
А,Б,В 1,20 1,5
Г,Д 2,19 2,6
Є,Е 3,18 3,7
Ж,З,І 4,17 4,8
К,Л,М 5,16 5,9
Н,О,П 6,15 4,10
Р,С,Т 7,14 1,2
У,Ф,Х 8,13 1,3
Ц,Ч,Ш 9,12 2,4
Щ,Ю,Я 10,11 2,9

 

 

Зміст завдань

Контрольні питання:

1. Облікова політика банку.

2. Характеристика Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України.

3. Поняття контррахунків та їх характеристика.

4. Загальні принципи відображення в бухгалтерському обліку доходів і витрат банку.

5. Загальні принципи оцінки та обліку цінних паперів у портфелях банку.

6. Система бухгалтерського обліку в банках та її складові: підсистема фінансового обліку; підсистема управлінського обліку; підсистема податкових розрахунків.

7. Сутність і принципи організації безготівкових розрахунків.

8. Організація ведення касових операцій у банках.

9. Економічний зміст, класифікація депозитних операцій.

10. Облікова процедура реєстрації банку та змін до статутного капіталу.

11. Облік операцій, пов’язаних із субординованим боргом.

12. Облік операцій з підкріплення банків готівкою національної валюти територіальними управліннями Національного банку.

13. Облік кредитів овердрафт.

14. Бухгалтерській облік залучених вкладів (депозитів).

15. Облікові процедури відображення операцій з цінними паперами у торговому портфелі.

16. Відображення в обліку формування та використання резервів за наданими кредитами.

17. Облік операцій при розрахунках платіжними дорученнями.

18. Облік поліпшення основних засобів та вдосконалення нематеріальних активів.

19. Облік операцій при розрахунках акредитивами.

20. Облік цінних паперів, що утримуються в портфелі банку до погашення.

 

 

Практичні завдання

Задача 1.

1 березня 201Х р. банк “Фінанси та кредит” придбав ощадний депозитний сертифікат банка “Київ” у торговий портфель на таких умовах: дата випуску - 1 березня 201Х р.; дата погашення через три місяці; номінальна вартість сертифіката – 800 000 грн.; ціна придбання – 850 000 грн.; сплата доходу – на дату погашення; процентна ставка – 10%. Виконати в обліку всі бухгалтерські проведення, які стосуються облікового супроводження, відповідно до наведених умов.

Задача 2.

12 березня 201Х р. банк “Аваль” придбав акції банка “Київ”. За угодою дата розрахунку – 20 березня 201Х р.. Справедлива вартість акцій на дату операції становила 700 000 грн. Придбані акції банк “Аваль” зараховує до торгового портфеля. Протягом періоду від дати операції справедлива вартість акцій змінювалася і на 17 березня становила 750 000 грн. Виконати в обліку всі бухгалтерські проведення, які стосуються облікового супроводження, відповідно до наведених умов.

Задача 3.

Банк “Київ” надав кредит ТОВ “Прогрес” на закупівлю сировини, що використовується в процесі здійснення основної діяльності. Дата підписання кредитної угоди – 23 травня 201Х р., а дата зарахування коштів на поточний рахунок ТОВ “Прогрес”, що обслуговується банком “Київ” – 28 травня 201Х р.. Основна сума кредиту – 80 000 грн., комісія – 2000 грн. Номінальна ставка – 10 % річних. Термін дії кредитної угоди – п’ять місяців. Погашення номіналу кредиту – в кінці строку дії кредитної угоди. Проценти нараховуються та сплачуються спочатку місяця. Виконати в обліку всі бухгалтерські проведення, які стосуються облікового супроводження, відповідно до наведених умов.

 

Задача 4.

У касі банку “Київ” були здійснені такі видаткові операції з працівниками банку: виплата заробітної плати працівникам – 20 000 грн.; виплата відпускних – 7500 грн.; виплата матеріальної допомоги – 800 грн. Початкове сальдо на рахунку 1001 становило 40 000 грн. Скласти бухгалтерські проведення щодо видаткових операцій банку. Вивести кінцеве сальдо за рахунком 1001.

Задача 5.

20 січня 201Х р. громадянин Іванов С.А. поклав у банк “Київ” готівкові кошти на депозитний рахунок у сумі 10 000 грн. За умовами договору кошти внесені на шість місяців під 10% річних зі щомісячною виплатою відсотків. Скласти бухгалтерські проведення та відтворити порядок відкриття депозитного рахунка фізичній особі.

 

Задача 6.

Банк “Фінанси та кредит” реалізував за готівку 20 акцій номіналом 100 грн. кожна, що були викуплені раніше, у тому числі: 5 акцій за ціною 506 грн., 15 акцій за ціною 1498 грн. Виконати в обліку всі бухгалтерські проведення, які стосуються облікового супроводження, відповідно до наведених умов.

Задача 7.

В банку “Фінанси та кредит” протягом дня на поточному рахунку ТОВ “Надія” здійснені операції (у грн.): отримано платіжне доручення на перерахування постачальнику за товари – 15 000 грн.; отримано платіжне доручення на оплату нарахованих відсотків за довгостроковим кредитом в поточну діяльність – 800 грн.; отримано платіжне доручення на сплату довгострокового кредиту в поточну діяльність – 3500 грн. Скласти бухгалтерські проведення та зробити аналіз операцій.

Задача 8.

Кредитним договором, укладеним банком із клієнтом ТОВ “Надія” 20 січня 201Х р, визначено ліміт овердрафту на суму 40 000 грн. 2 лютого 201Х р клієнт подає до банку платіжне доручення на здійснення платежу постачальникові на суму 80 000 грн. На цю дату кредитовий залишок за рахунком клієнта становить 60 000 грн. Відповідно до умов договору банк виконує розпорядження власника рахунку на здійснення платежу в повній сумі (80 000 грн.). Скласти бухгалтерські проведення.

Задача 9.

За результатами інвентаризації в банку “Фінанси та кредит” виявили нестачу малоцінних та швидкозношуваних предметів вартістю 500 грн., а також непридатний для використання комп’ютер. Відповідно було складено акт на списання комп’ютера, залишкова вартість якого становила 600 грн. Скласти бухгалтерські проведення. Розкрити порядок проведення інвентаризації у банках.

Задача 10.

Банк “Фінанси та кредит” 1 травня 2011 р. залучив кошти у сумі 900 000 грн. на умовах субординованого боргу шляхом випуску боргових цінних паперів терміном на 8 років.Скласти бухгалтерські проведення для обліку субординованого боргу у банку “Фінанси та кредит”. Розрахувати величину капіталу банку з врахуванням субординованого боргу протягом усього терміну дії укладеної угоди щодо залучення коштів на умовах субординованого боргу.

Список літератури





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 423 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1017 - | 836 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.