Лекции.Орг


Поиск:




Мета та завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку




Кафедра теорії і методики фізичного виховання

ЛЕКЦІЯ № 12

 

ТЕМА: теоретичні основи фізичного виховання дітей дошкільного віку

з дисципліни „Теорія і методика фізичного виховання”

для студентів ІІ курсу факультету здоров’я людини і туризму денної форми навчання

напрям підготовки 0102 „Фізичне виховання і спорт”

спеціальність 6.010201 „ Фізичне виховання ”

факультет здоров’я людини і туризму

Виконавець:

к.фіз.вих., доц. кафедри ТіМФВ

М.Я. Ярошик

 

 

Лекція обговорена і затверджена на засіданні кафедри теорії і методики фізичного виховання (протокол № ___ від „___” ______________ 20__ року).

 

 

Зав. кафедрою,

к.пед.н., проф. Ю.В. Петришин

ПЛАН

1. Мета та завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку.

2. Фактори, що впливають на стан здоров’я дитини.

3. Засоби фізичного виховання дітей дошкільного віку.

4. Правове та нормативне забезпечення фізичного виховання дітей дошкільного віку.

5. Вікові особливості дітей дошкільного віку.

 

На другому курсі навчання Вам викладалася дисципліна „Загальні основи ТіМФВ”. Змістом дисципліни на 3 курсі є ТіМФВ фізичного виховання дітей дошкільного та шкільного віку. Згідно графіку навчального процесу дисципліна вивчається у двох семестрах: 5-му і 6-му. Підсумковим контролем 5-му семестрі є залік, у 6-му– іспит. Навчальним планом передбачено 18 лекційних та 18 семінарських занять. Після закінчення вивчення дисципліни розпочинається педагогічна практика в школі, тривалістю 7 тижнів. Після проходження педагогічної практики, у другому семестрі, навчальною програмою передбачений іспит з дисципліни.

 

Мета та завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку

Теорія фізичного виховання дітей дошкільного віку – це наука про загальні закономірності фізичного виховання та формування особистості дитини від народження до шести років.

Вона має єдиний зміст та предмет вивчення з загальною теорією фізичного виховання. Однак її спрямованість обумовлена дослідженням різноманітних питань фізичного виховання дитини від народження до шести років.

У перші сім років життя фізичне виховання є основою всебічного розвитку дитини. У цей період закладається фундамент здоров’я, нормального фізичного розвитку та виховуються основні риси особистості людини. Протягом перших 6 років життя дитина проходить великий шлях фізичного і духовного розвитку. Народжуючись зовсім безпомічною істотою, яка не в стані ні цілеспрямовано діяти, ні говорити, ні мислити, дитина повинна всьому навчитись, щоб до кінця дошкільного віку перетворитись в особистість, з досить великим запасом знань і вмінь.

Отже, дошкільний вік – важливий період фізичного розвитку, формування рухових функцій та становлення особистості дитини. Він відрізняється, з однієї сторони, інтенсивним ростом і розвитком дитячого організму (наприклад, за перший рік життя зріст дитини збільшується на 50%, до 7 років майже в тричі), а з другої – незрілістю та низькою опірністю до несприятливих умов зовнішнього середовища.

Усесторонній розвиток дитини знаходиться у великій залежності від рухової активності, яка сприяє психічному і фізичному розвитку маленької людини. Несвоєчасність і низька ефективність використання різних засобів фізичного виховання в дошкільному віці приводить до порушення розвитку дітей, негативно впливають на їх розумовий розвиток, знижують рівень підготовленості до школи.

Мета фізичного виховання дітей дошкільного віку зміцнення здоров’я, правильний фізичний розвиток, виховання навичок здорового способу життя.

Мета фізичного виховання розкривається та конкретизується в загальних завданнях, які вирішуються залежно від особливостей вікового розвитку дитини.

Дошкільний період має велику пластичність та сприйнятливість до засобів фізичної культури. У цей час створюються найсприятливіші умови для реалізації освітніх, оздоровчих та виховних завдань.

Оздоровчі завдання спрямовані на охорону життя, зміцнення здоров’я, загартування та удосконалення функцій організму дітей, підвищення фізичної та розумової працездатності, розвиток рухових якостей, формування правильної постави та профілактики плоскостопості.

Оздоровчі завдання дітей дошкільного віку – підвищити опір дитячого організму несприятливим впливам оточуючого середовища; сприяти своєчасному і гармонійному розвитку усіх систем організму, розширювати його функціональні можливості; сприяти розвитку рухових якостей; укріплювати ОРА, формувати правильну поставу і повноцінний взвод стопи.

Освітні завдання – спрямовані на формування рухових вмінь, навичок та ігрових дій; на здобування доступних знань про користь занять фізичною культурою та іграми, про основні гігієнічні вимоги та правила.

Освітні завдання дітей дошкільного віку – прививати навички особистої та суспільної гігієни; формувати вміння в життєво необхідних діях (ходьба, біг, стрибки), а також рухах, які складають основу для подальших занять ФК; формувати першочергові знання, які пов’язані із заняттями фізичними вправами та цікавість до них.

Виховні завдання – спрямовані на формування позитивних моральних і вольових рис характеру дитини засобами фізичної культури.

Виховні завдання дітей дошкільного віку – виховувати морально-вольові якості (чесність, рішучість, сміливість, наполегливість); сприяти розумовому, моральному, естетичному та трудовому вихованню.

У процесі фізичного виховання дітей необхідно враховувати вікові періоди та анатомо-фізіологічні особливості розвитку дитячого організму. Тільки з врахуванням цих особливостей необхідно будувати процес навчання та розвитку дітей.

В сучасній науці немає загальноприйнятої класифікації періодів росту і розвитку, а також їх вікових меж. У 1965 р. на 7-й Всесоюзній конференції з проблем вікової морфології, фізіології та біохімії прийнято схему вікової періодизації, що отримала широке розповсюдження. За цією схемою у життєвому циклі людини виділяють такі періоди:

 

1. Новонароджений: до 10 днів;

2. Грудний вік: 10 днів – 1 рік;

3. Раннє дитинство: 1–3 роки;

4. Перше дитинство: 4–7 років;

5. Друге дитинство: 8–12 років – хлопчики, 8–11 років – дівчатка;

6. Підлітковий вік: 13–16 років – хлопчики, 12–15 років – дівчатка;

7. Юнацький вік: 17–21 рік – хлопчики, 16–20 років – дівчатка;

8. Зрілий вік: 21–55 років – жінки; 21–60 років – чоловіки;

9. Похилий вік: 56–74 років – жінки; 61–74 років – чоловіки;

10. Старість – 75–90 років;

11. Довгожителі: більше 90 років.

 

Враховуючи соціальні особливості (умови життя, виховання, навчання) розрізняють такі періоди:

1. Перед дошкільний (ясельний): від народження до 3 років;

2. Дошкільний: 3–6 (7) років

3. Молодший шкільний вік: 6 (7)–10 років

4. Середній шкільний вік: 11–14 років

5. Старший шкільний вік: 14–18 років

Така періодизація відображає існуючий в даний час поділ освітніх організацій на ясла, садок, школу.

Кожний вік характеризується своїми особливостями.

Перехід від одного вікового періоду до другого відзначають, як переломний етап індивідуального розвитку дитини або, як критичний період.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 435 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

812 - | 693 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.