Лекции.Орг


Поиск:




Звільнення України від нацистських окупантів (1943-1944рр.).




Німецьке командування після поразки на Курській дузі з серпня 1943 р. почало споруджувати грандіозний "Східний вал", щоб зупинити радянські війська на берегах Дніпра. Сподівання на "Східний вал" виявилися марними. У вересні було визволено Полтаву, Чернігів, Суми. У другій половині вересня радянські війська на 750-кілометровому фронті вийшли до Дніпра. 21 вересня війська 13-ї армії першими подолали Дніпро. 29 вересня Ставка Верховного Головнокомандуючого відала наказ силами Воронезького та Центрального фронтів визволити Київ. Планувалося здійснити форсування Дніпра в районі Великого Букрина. Однак оборону німців не вдалося подолати, тому вирішальний наступ пішов з району Лютізького плацдарму. Бої за Лютізький плацдарм коштували армії 40 тис радянських воїнів. У жовтні Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний фронти було перейменовано на 1-й, 2-й, 3-й і 4-й Українські фронти. У перші дні листопада почалися бої за Київ. Ставка віддала наказ про те, що Київ необхідно будь-що взяти до річниці жовтневої революції. З листопада на північ від Києва було нанесено раптовий удар. У ніч на 6 листопада радянські війська були вже на північних околицях міста і вже о 4 годині ранку столицю України було визволено. Визволення столиці радянської України коштувало Червоній армії 260 тис солдатських життів. 14 жовтня німців було вибито із Запоріжжя,

 

25 жовтня – з Дніпропетровська Дніпродзержинська. Німці, які відступали, планували тотальне знищення і людей, і ресурсів, і тільки стрімкий наступ радянських військ врятував Україну від знищення. За героїзм при форсуванні Дніпра високе звання Героя Радянського Союзу було присвоєно майже 2,5 тис воїнів. Битва за Дніпро мала велике стратегічне значення. Внаслідок успішного форсування Дніпра склалися сприятливі умови для визволення Правобережної України. Але штурм Дніпра супроводжувався надзвичайно великими, часто не виправданими жертвами. Десятки і десятки тисяч новобранців, так званих "піджаків" - неозброєних, ненавчених юнаків, наспіх мобілізованих у придніпровських областях України, були жертвами штурму. їх тіла вкривали плацдарми на Правобережжі, де громили німецькі війська. Пояснювалося це тим, що в ставленні вищого радянського керівництва і військового командування відчувалася недовіра до визволених від нацистів жителів України. Вона нерідко переростала в мстивість, прагнення примусити жителів республіки "спокутувати кров'ю" своє перебування в окупації. Це був один із виявів жорстокості війни, яка помножувалася на жорстокість і несправедливість тоталітарного режиму, що керував воєнними діями.

На початку 1944 р. СРСР вступив у завершальний етап війни, завданням якого було очищення території СРСР і розгром Німеччини. 24 грудня 1943р. почався загальний наступ військ на Правобережжі. 1-й Український фронт на початку січня вигнав ворога із Житомира, 2 лютого увійшов до Луцька і Рівного. 8 січня 2-й Український фронт, розгромивши 8-му німецьку дивізію, увірвався до Кіровограду. Наприкінці січня – на початку лютого 1944 року силами 1-го і 2-го Українських фронтів було проведено успішну Корсунь-Шевченківську операцію. 55 тис німців було вбито і поранено, 18 тис взято в полон. У березні в ході Проскурівсько-Чернівецької операції було звільнено Вінницю, Проскурів, Кам'янець-Подільський, Чернівці. 26 березня 2-й Український фронт вийшов на кордон із Румунією. 3-й і 4-й Українські фронти, які діяли на півдні, завдали там поразки німцям. 13 березня взято Херсон, 28 - Миколаїв, 10 квітня - Одесу. 8 квітня почалася операція по визволенню Криму, і 9 травня Севастополь було звільнено. 13-18 липня силами 1-го Українського фронту прорвано оборону групи армій "Північна Україна". В ході цієї операції під Бродами було розгромлено вісім дивізій вермахту, в том числі й українську дивізію СС "Галичина", сформовану за участю ОУН. 27 липня вибито німців зі Львова, Станіслава і Перемишля. На початку жовтня 1944 р. в ході Карпатсько-Ужгородської операції було завершено звільнення території УРСР. 27 жовтня Закарпаття було повністю звільнено від німецьких окупантів.

Велика Вітчизняна війна радянського народу завершилася повним розгромом фашистської Німеччини і підписання акту про капітуляцію.

9 травня 1945 було оголошено Днем Перемоги. II світова війна закінчилася 2 вересня 1945р- підписанням акту капітуляції Японії.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 451 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1098 - | 861 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.