Лекции.Орг


Поиск:




Організація і функціонування цивільного захисту в Україні та на об’єктах господарювання




ВСТУП

Дані методичні вказівки встановлюють обсяг та основний зміст розділу «Цивільний захист» (ЦЗ) дипломної роботи спеціаліста та магістра для студентів усіх спеціальностей.

Знання основних питань з даної дисципліни є необхідними для майбутнього спеціаліста у будь-якій галузі виробництва.

Навчальна дисципліна «Цивільний захист» є нормативною і включається в навчальні плани як самостійна дисципліна обов’язкового вибору. Вона зберігає свою самостійність за будь-якої організаційної структури вищого навчального закладу [1].

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Висвітлення питань з цивільної оборони (цивільного захисту) у дипломних проектах визначено наказами №182 /200-95, №27-2001, №969/922/216 від 21.10.10, №227-1 від 24.04.12 та типовою навчальною програмою нормативної дисципліни «Цивільний захист» для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр».

Згідно з наказами МНС і Міністра освіти та науки №97 від 23.04.2001 р., №27-2002 р. та типової програми випускників ВНЗів І–ІV рівнів акредитації студенти розробляють у дипломних проектах розділ «Цивільний захист».

Згідно зі стандартом вищого навчального закладу (СТВУЗ-ХПІ-2.01-2007) обсяг розділу має бути в межах 5 сторінок.

Консультації з питань цивільної оборони, рекомендації стосовно змісту розділу і необхідні вихідні дані надає викладач курсу ЦЗ (консультант).

Консультації можуть проводитися у групі або індивідуально. Їх проводить консультант курсу ЦЗ перед початком дипломного проектування з групами студентів за спеціальністю. Їх метою є роз’яснення питань цивільного захисту, які є загальними для усіх дипломників. У ході індивідуальних консультацій студенту роз’яснюються незрозумілі питання і рекомендується література щодо них. Для забезпечення достатнього рівня опрацювання розділу видача і узгодження завдання відбувається згідно з планом-графіком на відповідній кафедрі, але не пізніше ніж за 1 місяць до захисту дипломного проекту. По закінченню розробки розділу чорновий варіант із зауваженнями та виправленнями передається консультанту з цивільного захисту.

Розділ має містити наступні підрозділи:

ü вступ:

ü основна частина:

ü висновки;

ü список використаної літератури.

При висвітленні питань з цивільного захисту у дипломних проектах необхідно керуватися наступними принципами:

1) систематизувати та розширити теоретичні знання, навчитися застосовувати отримані знання та навички при розробленні конкретних організаційних та інженерно-технічних заходів за умов надзвичайних ситуацій;

2) набути навички самостійного опрацювання питань захисту населення у надзвичайних ситуаціях, стійкості роботи об’єктів народного господарювання та їх елементів, а також заходів у цьому напрямку;

3) спрямувати розробку питань цивільного захисту на прийняття конкретних інженерних (конструкторських, технологічних, економічних, фінансових, організаційних) рішень та визначення заходів із захисту робітників та службовців за умов надзвичайних ситуацій, забезпечення стійкості роботи об’єкта господарювання, його елементів, використання техніки, яка проектується, і т. ін.

Виконання роботи над розділом фіксується підписом консультанта з цивільного захисту на титульному аркуші пояснювальної записки. Без підпису консультанта робота до захисту не допускається. Один екземпляр залишається у викладача.

 

ВИМОГИ ДО ВИКЛАДАЧА-КОНСУЛЬТАНТА

З ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Згідно з планом-графіком виконання дипломних робіт (знаходиться на кафедрах) викладач-консультант видає завдання з курсу «Цивільний захист» за списками студентів-дипломників, отриманих у деканатах відповідних факультетів. Рекомендований зразок для оформлення журналу консультацій з дипломного проектування розділу «Цивільний захист» – табл. 2.1.

Таблиця 2.1 – Зразок для оформлення журналу консультацій з дипломного проектування розділу «Цивільний захист»

№ з/п ПІБ студента Навчальна група   Тема диплом-ного проекту Номер зав-дання з ЦЗ (теоретично-го питання або теоретич-ного питання та розрахун-кового зав-дання) Дата видачі завдання, підпис студента про отри-мання завдання Дата здачі завдання, підпис студента про вико-нання  
             

3. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ РОЗДІЛУ "ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ"

Розділ мусить бути написаний 14-м шрифтом Times New Roman через 1,5 інтервали (формат А4), оформлений українською або російською мовами (за узгодженням з деканом факультету та завідувачем відповідної кафедри). Обсяг розділу складатиме 5 сторінок.

У "Вступі" надається визначення цивільної оборони (ЦЗ), формулюється завдання, видане викладачем, та актуальність теми розділу. Обсяг вступу не повинен перевищувати 1 сторінки.

Основна частина має містити: теоретичне питання теми або теоретичне питання теми з індивідуальним розрахунковим завданням (див. розділи 4, 5).

У "Висновках" необхідно навести значення зазначених у розділі заходів щодо забезпечення захисту населення або устаткування у надзвичайних ситуаціях мирного або воєнного часу.

По ходу тексту даного розділу мають бути наведені посилання на літературу.

Окремо надається список використаних у розділі джерел.

Зразок оформлення розділу:

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Цивільна оборона України – це державна система органів управління, сил і засобів для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру [1].

У даному розділі дипломного проекту (роботи) розглядається питання:
«……………………………… (видає викладач-консультант) ……………….....»

Актуальність теми………… (розкривається актуальність виданої теми розділу та (або) зв’язок з основною темою дипломного проекту)...........................……………………………………………………………….……

Текст основної частини …………...........................................…………….

Розрахункова частина

(індивідуальне розрахункове завдання з вихідними даними) ….…………………………..........................................................................

(формули, розрахунки, висновки по щодо завдання) ………………………...

Таким чином, ……………... (надаються висновки до розділу «Цивільний захист») …………………………………………………………………………….

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон «Про цивільну оборону України».– Бюлл. ВРУ № 297-ХІІ.– К.,1993.

2. Положення «Про цивільну оборону України». Постанова КМУ №299.– К., 1994.

3. Закон «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру».– Бюлл. ВРУ №1809-ІІІ.– К., 2000.

4. Кулаков М. А. Цивільна оборона: навч. посіб. / М. А. Кулаков, Т. В. Кукленко, В. О. Ляпун, В. О. Мягкий. – Х.: Факт, 2008. – 312 с.

5. Стеблюк М. І. Цивільна оборона: підруч. 3-тє вид., перероб. і доп. / М. І. Стеблюк. – К.: Знання, 2004. – 490 с.

6. Депутат О. П. Цивільна оборона / О. П. Депутат, І. В. Коваленко, І. С. Мужик.– Львів: Афіша, 2000. – 336 с.

7. Практикум із курсу «Цивільна оборона» /М. А. Кулаков, В. О. Ляпун, Н. П. Мандрика та ін.; за ред. проф. В. В. Березуцького – Х.: Факт, 2007. – 120 с.

8. Демиденко Г. П. и др. Защита объектов народного хозяйства от оружия массового поражения: справ. /под ред. Г. П. Демиденко. – 2-е изд., перераб. и доп. – К.: Вища шк., 1989. – 287 с.

 

4. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ ДЛЯ РОЗДІЛУ «ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ»

Організація і функціонування цивільного захисту в Україні та на об’єктах господарювання

4.1.1. Структура цивільної оборони (цивільного захисту) в Україні.

4.1.2. Організація та порядок функціонування цивільної оборони (ЦЗ) на об’єкті господарювання (ОГ).

4.1.3. Керівництво та органи управління цивільною обороною (ЦЗ) в Україні.

4.1.4. Єдина державна система цивільної оборони (ЦЗ) населення і територій: мета, завдання, режими функціонування.

4.1.5. Управління єдиною системою цивільної оборони (ЦЗ) населення і територій. Сили цивільного захисту.

4.1.6. Сили та засоби цивільної оборони (ЦЗ).

4.1.7. Структура органів і пунктів управління цивільної оборони (ЦЗ).

4.1.8. Підготовка населення з питань цивільної оборони (ЦЗ) у випадку надзвичайних ситуацій.

4.1.9. Планування заходів цивільної оборони (ЦЗ) у випадку надзвичайних ситуацій на підприємстві.

4.1.10. Навчання персоналу з питань цивільної оборони (ЦЗ) у випадку надзвичайних ситуацій.

4.1.11. Морально-психологічна підготовка з цивільної оборони (ЦЗ).

4.1.12. Форми і методи пропаганди цивільної оборони (ЦЗ).

4.1.13. Структурно-функціональна модель протидії надзвичайних ситуацій (попереджувальна, компенсаційна, комплексна тощо).

4.1.14. Загальні принципи превентивного та оперативного (аварійного) планування заходів щодо зниження ризиків і зменшення масштабів НС.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 566 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

822 - | 781 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.