Лекции.Орг


Поиск:




Шановні студенти 6 курсу заочної форми навчання!

Ви обрали шлях суміщення професійної діяльності з навчанням що, безумовно, є продуктивним рішенням, але таким, що в навчальній діяльності створює особливі умови та додаткове навантаження. Але я переконана, що разом ми подолаємо усі труднощі та вирішимо усі проблеми!

 

Навчальний предмет "Педагогічна психологія" складається з 90 навчальних годин, які розподіляються наступним чином: 4 години лекційних, 4 години практичних, 2 години консультацій та 80 годин самостійної роботи. Підсумковий контроль – залік. Як відомо, за таких умов усі 100 балів, що ви можете отримати, відносяться до поточного контролю.

Ви маєте такі можливості отримання бажаної оцінки:

· Самостійна робота у вигляді індивідуального навчально-дослідного завдання (ІНДЗ) – 30 балів;

· Тестовий контроль по всьому курсу – 30 балів

· Письмова робота по всьому курсу – 40 балів.

 

ІНДИВІДУАЛЬНІ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНІ ЗАВДАННЯ З ПЕДАГОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ

 

1.

1. Порівняйте та покажіть взаємозв’язок понять "навчання", "навчальна діяльність", "викладання", "научіння", "пізнання".

2. Учитель літератури Е.Н. Ільїн уважає, що оцінки по літературі зовсім не такі, як, припустимо, по фізиці або хімії. Кожну оцінку по літературі він корегує моральною шкалою. Слухаючи учня, уловлює емоції, почуття, переконаність, особисте ставлення учня до того, про що він говорить. Відмінні, але не особистісні відповіді радості не приносять. Високим балом він оцінює навіть боязку спробу щось сказати, додати, уточнити, коли інші мовчать. Бажання мислити вже результат! Про важке учитель запитує "важких". Він уважає, що так простіше змусити працювати. Учні іноді самі коментують свої відповіді і самі ставлять собі оцінки. Це радує та народжує в учнів почуття відповідальності і вимогливості до себе. У чому на Ваш погляд, полягають психологічні особливості й виховне значення оцінювання успіхів учнів по літературі в Е.Н. Ільїна? Як Ви вважаєте, чи застосуємо подібний підхід у викладанні природничих дисциплін?

 

2.

1. Чому психологічною одиницею процесу навчання є тема, а організаційною – урок?

2. Олексій, восьмикласник, зв'язавшись із двірською компанією хлопців старше себе, виявився учасником групового нападу і побиття перехожого. Хлопці перебував у нетверезому стані. Враховуючи неповноліття Олексія і його стан здоров'я (хвороба серця), а також ту обставину, що він не проявляв при бійці активності, а лише був присутній при цьому, школі надавалася можливість взяти його на поруки. Для цього було необхідно позитивне рішення педагогічної ради школи. При негативному рішенні хлопчика чекав суд і позбавлення волі. Після бурхливого обговорення педрада більшістю всього у два голоси все-таки прийняв рішення – взяти Олексія на поруки і дозволити відвідувати школу. На завтра він уперше в житті взяв участь у чергуванні по школі та, надягнувши пов'язку, сумлінно стояв на переході і стежив за порядком. У цей час Валентина Іванівна проводжала свій другий клас у гардероб. Проходячи повз Олексія, вона сказала малятам голосно: – Діти, подивиться – це той самий хуліган (і вона показала на Олексія, вхопивши його за рукав), якого вчора ледве не вигнали зі школи. Пам'ятаєте, я вам ранком розповідала про нього. У долю секунди Олексій зірвався з місця і, кинувши на ходу пов'язку чергового, з збентеженим обличчям вибіг зі школи. Дайте психологічний аналіз і оціните педагогічну значимість учинку вчителі. Про які особливості й можливих результатах виховання може говорити даний факт?

 

3.

1. На конкретному прикладі покажіть взаємозв’язок внутрішніх та зовнішніх навчальних мотивів.

2. Юрій Сергійович одержав дуже бешкетний, неспокійний клас, який з першого ж уроку вирішив, за словами школярів, "випробувати хіміка на герметичність". Коли Юрій Сергійович увійшов у кабінет, то з одного кута почулося: Ку-ку. Коли вчитель повернувся туди, то з іншого кута пролунало: – Ку-ку. Потім, як тільки він починав говорити, "ку-ку" звучало звідки-небудь знову. У відповідь Юрій Сергійович сказав усьому класу: – Ку-ку, ку-ку! І все розсміялися, учитель сміявся разом із учнями. Після цього урок тривав спокійно. Дайте психологічний аналіз і оціните педагогічну значимість дій учителі. Яку концепцію або модель навчання й особливості педагогічної діяльності вчителя демонструє даний фрагмент?

 

4.

1. Доведіть, що виділення "позитивних" та "негативних" мотивів учбової діяльності є відносним.

2. Magister dixit ("Учитель сказав") таким був вирішальний довід у середньовічних суперечках і диспутах. У той час слово вчителя було остаточним. Добре це або погано? Якщо погано, то що може служити таким вирішальним доводом у сучасній педагогіці?

 

5.

1. Порівняйте поняття "навчання", "розвивальне навчання", "розвивальний ефект навчання".

2. У класі шум, бруд, школярі до уроку не готові. – Сідаєте, сідаєте. Сходите хто-небудь у вчительську, візьміть там мапи на шафі, – звертається вчитель до класу. Кидаються до виходу кілька хлопчиськ. – Куди, куди! Піде один хто-небудь, так скоріше. – Можна ми вдвох? – викрикує учень із місця. – Ну, добре, тільки швидше. – И я с ними? – ще один учень із місця. – Ні! Я сказав: підуть двоє! – Ви ж сказали, піде один? – сказав ображено хлопчик, що встав третім. – Що? Ах, так... Що у вас там? Припините шум. Шум триваючи, наростає. – И чому у вас завжди підручники відкриті? Що це за мода така? Питання таке: коли і як утворювалася Давньоруська держава та причини її виникнення. Борисов! Зараз же залиши його! – учневі, що затіяв метушню із сусідом по парті. – Це не я! – з місця кричить Борисов, – Зараз подивимося, хто в нас піде відповідати. – Довго шукає по журналу потрібне прізвище, у класі все притихли чекаючи. Дайте психологічний аналіз і оціните педагогічну значимість описаної ситуації. Які особливості навчання й педагогічної діяльності вчителя демонструє даний фрагмент?

 

6.

1. Доведіть, що підвищення розвивального ефекту навчання за Л.В.Занковим не втратили актуальності у сучасному навчанні.

2. Розмова у вчительській:

– Вчитель тоді вчитель, коли він блискуче знає свій предмет, тому що із цього, з його наукового багажу, і починається визнання учнями, а потім і батьками.

– Оскільки душу дитини розкривається повніше не на уроці, а в якихось позаурочних справах і в процесі спілкування, то тільки той учитель – майстер, хто вільно володіє прийомами спілкування, уміє зробити життя школяра цікавим.

– Треба навчити дитину вчитися все життя і постійно працювати над собою, збагачуючи себе духовно, – це головне для вчителя.

– Культура, кругозір і інтелігентність – от важливі показники якості людини як учителя.

– А я вважала і вважаю, що головне у вчителя – це сумлінність. Я от уже двадцять п'ять років перша приходжу в школу і остання йду. Я всю себе віддаю дітям. Потрібно всього себе віддавати дітям – от що робить учителя Вчителем!

– Але ж ще потрібно, щоб було, що віддавати дітям. От я випустила в життя кілька сотень хлопчиків і дівчаток. З них виросли двоє академіків, троє докторів і п'ять кандидатів наук, а вже інженерів, лікарів, учителів і не порахувати.

– А скількох Ви не врятували? Скільки серед цих тисяч випускників тих, хто спився, або опинився на лаві підсудних, або хоча злочину і не зробив, але став поганою людиною?

Дайте психологічний аналіз реплік педагогів. Які критерії діяльності педагога Ви вважаєте найбільш важливими та чому?

 

7.

1. У чому полягають складності організації навчання за теорією В.В.Давидова та Д.Б.Ельконіна?

2. Ідучи на урок, педагог бачить у кабінету юрбу хлопців і двох підлітків, що б'ються. Педагог попросив усіх зайти в кабінет, а забіяк залишитися в коридорі. Закривши дверей і залишившись наодинці із хлопчиками, педагог запитує: – Можете пояснити, чому ви посварилися, з– за чого виникла бійка? Хлопчики мовчать, вони загрозливо дивляться один на одного. – Це секрет? – серйозно запитує педагог. Вони кивають головою. – Тоді зробимо так, даю вам 5 хвилин – поговорите як чоловік із чоловіком, тільки без бійки та образ, тихо, мирно з'ясуєте свої відносини. І пам’ятайте, ви повинні ввійти в клас більш міцними друзями, ніж були колись, покажіть усім, як ви можете цивілізовано вирішувати складні життєві проблеми. Дайте психологічний аналіз і оцініть педагогічну значимість дій учителі. Чи згодні ви з думкою, що на практиці повинно реалізовуватися якесь уявлення про "чоловіче" і "жіноче" виховання?

 

8.

1. Наведіть конкретний приклад орієнтувальної основи дії (ООД) третього типу за П.Я.Гальперіним та поясніть її ефективність.

2. Одного разу діти разом з педагогом поїхали в ліс збирати насіння білої акції, щоб засіяти ними вулицю новобудов в мікрорайоні школи. Учителька сказала, що на землі дуже мало насіння, тому що більшість засохлих стручків висить на високих гілках. Не встигла вчителька сказати це, як Вітя, дуже хуліганистий і конфліктний хлопчик, був уже на дереві. Усім було зрозуміле, що зробив він це єдино із прагнення ослухатися, виявити норовливість. Але, на диво, учителька похвалила Вітю: – Дивитеся, діти, який молодець Вітя! Зараз він буде кидати нам стручки. Ця похвала застала хлопчика зненацька. Але думати було ніколи, під високою акацією вже розсідалися діти, і Вітя почав зривати сухі стручки та кидати їх. Діти навперебій просили його: – Вітя, кидай мені... Вітьок, кидай прямо в шапку... Хлопчик захопився роботою. Найшлося ще одне відважне хлопча, яке не побоялося гострих шипів і колючок. І вони з Вітею почали змагатися Дайте психологічний аналіз і оцініть педагогічну значимість дій учителі. У чому психологічні особливості взаємодії з конфліктно налаштованими людьми?

 

9.

1. Наведіть конкретний приклад проблемної ситуації, побудованої на зіткненні попередніх знань з новим фактом та опишіть психологічні компоненти її вирішення.

2. Учителька математики щось пояснювала, а Вітя, уразливий хлопчик, що тільки-но одержав трійку по улюбленому предмету історії, сидів і розкладав якийсь папірець на столі, думаючи про свою невдачу. Що ти там робиш? Чому не слухаєш? – обрушилася на нього Ксенія Віталіївна. – Ти став погано поводитися: – Ну й що ж! – зухвало буркнув Вітя. – Як ти розмовляєш із учителем? Устань! – А чого мені вставати? Я нічого не зробив: Ах, так! Ну тоді виходи звідси! – А я не піду: – Ні, підеш: Учителька, схопивши хлопчика за руку, вигнала його силою із класу під несхвальний шепіт усіх інших школярів. Дайте психологічний аналіз причин зриву в поведінці хлопчика та педагогічних методів, обраним учителем. У чому полягав психолого-педагогічний прорахунок учителя?

 

10.

1. Наведіть конкретний приклад проблемної ситуації, побудованої на зіткненні репродуктивного та продуктивного мислення та опишіть психологічні компоненти її вирішення.

2. "Мистецтво виховання, – писав один із забутих прадавніх авторів,– полягає в тому, щоб передбачити неминуче і зменшити ефект того, що трапилося". Як ви розумієте психолого-педагогічний зміст цієї фрази? Яку професійно значиму рису особистості вихователя вона відбиває?

 

11.

1. Порівняйте індивідуалізацію навчання та особистісно-зорієнтоване навчання.

2. Ф.М. Достоєвський колись висловив думку про те, що вища мета виховання – допомогти дитині стати самою собою, прожити своє життя, уникнувши долі тих, які себе в ньому не знайшли. Як би ви прокоментували психолого-педагогічний зміст подібної мети? Укажіть основні шляхи її досягнення.

 

12.

1. У чому полягають психологічні складності впровадження програмованого навчання?

2. У сьомому класі пропав журнал. Почалися пошуки. Усе це було дуже тривожно, тому що трапилося перед закінченням навчального року і журнал, був необхідний для підведення підсумків успішності по всіх дисциплінах. Здавалося, усяка надія була загублена, і залишалося подумати, як відновлювати оцінки за рік кожному учневі. Але отут після уроків до вихователя підійшов юнак і заявив, що може назвати того, хто забрав журнал. Педагог, подумавши, відповів: – Знаєте, мабуть, такою ціною мені журнал не потрібний. – Якою ціною? – остовпів юнак. – Ціною вашого падіння. Що найбільше цінував учитель у своїх учнях? Оцініть психолого-педагогічну позицію та поведінку вчителя, визначите мотиви його вчинку відносно юнака.

 

13.

1. У чому полягають психологічні складності комп’ютеризації навчання?

2. Якось Василь відмовився чергувати, так і сказав: – Не буду, і все! Педагог не став обурюватися та загрожувати різними покараннями, а тільки сказав: – Давай спокійніше. Сідай-но, поговоримо. Ти не прагнеш чергувати? – Не прагну. – Але ж у класі ти не один. Ще 23 людини. І все чергують, тому що обов'язок кожного допомогти прибиральниці, яка прибирає всю школу. І в будь-якому класі нашої школі учні чергують. Що ж ти за особливий? Усі чергують, а ти – "не буду". Подумай, як учні на тебе дивитися будуть. Та й ти сам: адже за тебе, виходить, хтось повинен зайвий раз прибирати? Ти подумай ще раз, не поспішай, а завтра ми з тобою повернемося до цієї проблеми. На інший день ранком Василь підійшов до вчителя і буркнув під ніс: – Буду чергувати. Тільки нехай із мною хто-небудь інший чергує, не Петрова. А то вона все вчить і вчить, що як робити. Набридло. Що найбільше цінував учитель у своїх учнях? Оцініть психолого-педагогічну позицію та поведінку вчителя, визначите мотиви його вчинку відносно школяра.

 

14.

1. Проаналізуйте психологічний зміст, ефективність та можливості використання нормативного оцінювання у навчально-виховному процесі.

2. Ми багато сперечалися з подругою – яку професію вибрати. І те начебто не підходить, і це... – Я точно знаю, куди не піду: на вчителя – не бажаю псувати нерви; не піду в хімічне виробництво, тому що від спілкування з хімічними препаратами можна втратити здоров'я; на фабрику не піду, тому що там перетворишся в робота, виконуючи механічну і одноманітну роботу. Я прагну, щоб на моїй роботі не псувалося здоров'я й було цікаве. Хотілося, щоб вона була пов'язана із тваринами та великою кількістю поїздок. – Тоді тобі потрібно йти працювати в цирк! – викликнула подруга і додала, – а по мені – аби тільки одержувати пристойну платню. Я потім довго думала. Сумніваюся, є чи в мене талант для цирку. Може бути, подруга права, і, якщо немає покликання, треба думати про заробіток? Дайте психологічний аналіз мотивам вибору професії в дівчат. Який засіб психолого-педагогічного впливу було використано в даній ситуації?

 

15.

1. Проаналізуйте психологічний зміст, ефективність та можливості використання співвідносного оцінювання у навчально-виховному процесі.

2. Катруся, учениця 7-го класу, страждає від того, що її ріст уже зараз 171 см. У класі вона вище за всіх. До дошки виходить згорбившись, підтискає ноги, сутулиться. Кожний вихід до дошки – страждання. Тому іноді відмовляється відповідати – нехай краще "два", ніж ще одне приниження. У її свідомості постійно звучать репліки хлопчиськ: "Агов, каланча!", зауваження вчителів: "Що це тебе так перекручує?", коли вона виходить до дошки, прохання матері: "Та не сутулься ти, розправ плечі, дивися яка в тебе фігура симпатична". А отут ще Пашка подобається, а він на півголови нижче за неї. Розглядаючи себе перед дзеркалом вечорами, Катруся горювала: – Ах, ці жахливі руки, вони нижче колін! Ну хіба в нормальної людини бувають такі руки?.. І шия довжелезна, але з нею можна щось придумати, якщо її втягти або підняти комір, а от ноги куди дінеш?.. Якими психологічними особливостями підліткового віку обумовлені судження й дії Катрусі? Як допомогти дівчинці в розв'язку її проблем?

 

16.

1. Проаналізуйте психологічний зміст, ефективність та можливості використання особистісного оцінювання у навчально-виховному процесі.

2. Класу запропонували допомогти в підготовці першого поверху школи до шкільного свята. При цьому було виділено 4 основних завдання: 1) вимити підлогу, 2) акуратно розставити столи і стільці, 3) стерти пил з меблів і полити квіти, 4) підготувати та упорядкувати матеріали для виставки, розклавши всі відібрані експонати. Розставити меблі неважко, але це можна зробити тільки в останню чергу – після закінчення прибирання. Значить тим, хто готовить виставку, доведеться затриматися довше інших. Витерти пил і полити квіти – сама нетривала та легка робота, а відбір і систематизація матеріалів для виставки зажадають часу, копіткості, уваги і смаку. Роз'яснивши всі моменти роботи, вихователь кладе на стіл чотири листки паперу (по кількості завдань) і просить клас розділитися на бригади та вибрати вид роботи самим. Потім він відволікається, роблячи вид, що зайнятий своєю справою, і спостерігає за ходом розподілу ділянок роботи і за розподілом на бригади. Проаналізуйте психологічну сутність і виховний потенціал даного засобу організації діяльності. Яке місце педагога в ситуації?

 

17.

1. Проаналізуйте зміст та можливості корекційної роботи з невстигаючими учнями різних типів.

2. "Те, що люди дуже часто керуються звичками, зовсім не означає, що звички є основним джерелом і суттєвою ознакою їх діяльності; це лише останній засіб, до якого прибігають під час відсутності можливості діяти розумно" [Вертгеймер М. Продуктивное мышление. – М., 1987. – С. 197].Чи означає це, що звички протилежні розуму? Що являє собою "звичка" з погляду психологічної сутності, генезису, структури і функцій у людській діяльності?

 

18.

1. Запропонуйте конкретні завдання для визначення рівня засвоєння знань (за В.П.Беспалько) з певної теми.

2. Вікові кризи – теоретичне поняття, що позначає перехід у віковому розвитку до нового якісно специфічного етапу. На думку Л.С.Виготського, вікові кризи обумовлені, насамперед, руйнуванням звичної соціальної ситуації розвитку і виникненням іншої, яка більш відповідає новому рівню психологічного розвитку дитину. Якими психолого-педагогічними засобами можна "зм'якшувати" поведінку дитини в періоди криз психічного розвитку? Які навчальні та виховні впливи, навпаки, збільшують кризові явища?

 

19.

1. У чому полягають психологічні складності формування в учнів уміння навчатися самостійно?

2. Однією з головних соціокультурних тенденцій сучасного розвитку є глобалізація. Глобалізація підсилює різноманітні зв'язки між цивілізаціями, сприяє формуванню економічної, інформаційної та геополітичної спільності. Універсальною гуманістичною цінністю стає діалог культур. Які зміни в розвитку освітніх систем, цілях і змісті освіти відбуваються в контексті цих тенденцій? Перелічите психолого-педагогічні проблеми, які пов'язані із глобалізацією.

 

20.

1. У чому полягають переваги та складності педагогіки співробітництва?

2. У наше століття кіно, відео, телебачення змінюється ставлення учнів до художній літературі. Нерідко вони міркують: "Навіщо читати Л. Толстого "Війна і мир" або М. Булгакова "Майстер і Маргарита", краще подивитися фільм, цікаво, швидко і повчально". Проаналізуйте психологічні переваги і недоліки екранізацій літературних творів. Чи є сенс заміняти читання книги переглядом екранізації?

 

21.

1. У чому полягають психологічні складності реалізації індивідуалізації навчання в умовах класно-урочної системи?

2. Учень сьомого класу обкопує яблуню в саду. Перевернувши шар ґрунту і виявивши довгі кореневища пирію, він старанно рубає їх лопатою на дрібні шматки і закопує в землю. Учня запитують: "Для чого ти це робиш?" – "Як для чого? – зі здивуванням дивиться хлопчик на запитувача, – щоб бур'яни не росли під яблунею."– А ти хіба не вчив по ботаніці що таке кореневище?– Учив: Кореневище – це видозмінене стебло. На ньому є бруньки, з яких виростають нові пагони. Це вегетативне розмноження. – Правильно! А тоді навіщо ж ти їх залишаєш у землі: щоб вони вегетативно розмножувалися, і з них виросло багато нових пагонів пирію? Хлопчик сконфужено мовчить. Який недолік освіти демонструє дана ситуація? У чому психологічні причини її виникнення?

 

22.

1. На конкретному прикладі покажіть та проаналізуйте взаємозв’язок та взаємообумовленість цілей навчання.

2. "Я вірю, що всі проблеми – проблеми людства знаходять своє головне вирішення у вихованні", – відзначав Р. Тагор. чи Згодні Ви з ним? Обґрунтуйте найбільш актуальні завдання виховання підростаючого покоління.

 

23.

1. На прикладі конкретного навчального завдання проаналізуйте навчальні дії, які необхідні для його вирішення.

2. Третьокласники активні: кожний прагне помітити помилку товариша та виправити її. У своїй ретельності дехто навіть починає фантазувати: бачити помилку там, де її й не було зовсім. Одна з дівчинок причепливо стежить за Ірою, яка читає біля дошки, і наполегливо махає рукою, бажаючи виправити помилку. Її не турбує, щоб Іра краще читала, – є лише бажання заявити про себе, продемонструвати, що вона може краще, чим Іра, і заслужити похвалу вчительки. Дайте психологічне пояснення подібного ставлення учнів до своїх однокласників. Які психолого-педагогічні висновки повинен зробити вчитель?

 

24.

1. На конкретному прикладі покажіть та проаналізуйте можливості виникнення життєвих понять у процесі навчання.

2. Бенджамин Франклін (1706–1790) – видатний американський просвітитель і державний діяч, один з авторів декларації незалежності США, опираючись на моральні цінності свого часу, у молодості склав для себе "комплекс чеснот" з відповідними наставляннями і наприкінці кожного тижня відзначав випадки їх порушення. От цей комплекс: Помірність. Потрібно їсти не до пересичення і пити не до сп'яніння. Мовчання. Потрібно говорити тільки те, що може принести користь мені або іншому; уникати порожніх розмов. Порядок. Слід тримати всі свої речі на своїх місцях; для кожного заняття мати своє місце і час. Рішучість. Потрібно вирішуватися виконувати те, що необхідно зробити; неухильно виконувати те, що вирішене. Працьовитість. Не можна гаяти час даремно; потрібно бути завжди зайнятим чимось корисним; слід відмовлятися від усіх непотрібних дій і контактів. Щирість. Не можна обманювати, треба мати чисті і слушні думки та помисли. Справедливість. Не можна заподіювати кому б то ні було шкоди; не можна уникати добрих справ, які входять до числа твоїх обов'язків. Помірність. Слід уникати крайностей; стримувати, наскільки ти вважаєш доречним, почуття образи від несправедливостей. Чистота. Потрібно не допускати тілесного бруду; дотримувати охайності в одязі і у житлі. Спокій. Не слід хвилюватися по дрібницях. Скромність і т.д. "Але в цілому, – так Франклін підбивав підсумок до кінця життя, – хоча я досить далекий від тієї досконалості, на досягнення якого були спрямовані мої честолюбні задуми, старання мої зробили мене краще і щасливіше, ніж я був би без цього досвіду" (Франклин Б. Избр. произв. М., 1956. С. 482-483). Проаналізуйте психологічну сутність даного "комплексу чеснот". чи Вважаєте ви можливим його використання в сучасному виховному процесі?

 

25.

1..Проаналізуйте, у чому полягають психологічні складності процесу виховання?

2. У деяких сучасних школах стали вводити електронні щоденники. Оцінки учнів можна подивитися в Інтернеті на сайті цієї школи, використовуючи пароль, який відомий батькам і який дозволяє дивитися винятково оцінки своїх дітей. Висловіть Ваше ставлення до подібного нововведення. Які психологічні особливості використання інтернет-технологій у керівництві освітою?

 

26.

1. Наведіть конкретний приклад та проаналізуйте виховний вплив на дітей особистості педагога.

2. Одним з напрямків модернізації сучасної освіти став розвиток профільного навчання в школі. Впровадження профільного навчання в сільській школі зустрічається з рядом труднощів, до яких належать: неможливість створення багатопрофільних шкіл, профільних класів, у ряді випадків і профільних груп; недостатньо висока кваліфікація окремих вчителів-предметників; відсутність достатнього фінансування; далекість від вищих і середніх професійних навчальних закладів і ін. Розкрийте психологічну сутність профільного навчання в сучасній середній школі. Які, на Ваш погляд оптимальні варіанти організації профільного навчання в сільській школі.

 

27.

1. Наведіть конкретний приклад та проаналізуйте виховний вплив на дітей особистості батьків.

2. "Усе, що тільки можна представляти для сприйняття відчуттями, а саме: видиме – для сприйняття зором, чутне – слухом, запахи – нюхом, що можна скуштувати – смаком, доступне дотику – шляхом дотику" (Я.А. Коменский)."Навчання повинне бути погоджене з людською природою й законами її розвитку" (А. Дистервег)."Не все може бути цікавим в учінні, а неодмінно є і нудні речі, і повинні бути. Привчите ж дитину робити не тільки те, що її займає, але і те, що не займає" (К.Д. Ушинский)." Необхідно навчати не учня взагалі, а кожну конкретну особистість відповідно до її особливостей" (В.В. Розанов) Про які педагогічні принципи навчання мова йде в представлених висловленнях? Розкрийте їхню психологічну сутність.

 

28.

1. У чому полягають психологічні складності самовиховання та можливості Ії уникнення.

2. Першокласнику (в 1998 році) дали нестандартне завдання: – У якому році твоя бабуся пішла в перший клас? Це непросте завдання, але я певен, – сказав учитель, – що ти зможеш сам його розв'язати. – Моїй бабусі зараз 50 років. – Скільки їй було років, коли вона пішла в перший клас? – Стільки ж, скільки і мені, 7 років. – Добре, як довідатися, скільки років пройшло, як твоя бабуся пішла в школу, якщо їй зараз 50 років, а пішла вона з 7 років у школу? – У школу вона пішла в 7 років, виходить, – міркує маля, – вона пішла в перший клас – від 50 відняти 7 – 43 роки тому. Від 1998 відняти 43, вийде 1955. Ура! Я знаю, у якому році моя бабуся пішла в перший клас – в 1955 році. – Молодець! Ти правильно міркував і успішно впорався з таким складним завданням. У чому психологічна сутність методу і засобів навчання, використаних педагогом? До яких навчальних і виховних результатів вони можуть привести?

 

29.

1. Наведіть конкретний приклад та проаналізуйте виховний вплив на дітей дитячого колективу.

2. На уроці математики вчителька, перш ніж почати виводити формулу площі кругу, запропонувала школярам завдання наступного змісту: – Для обладнання мостів через невеликі річки під мостом укладають трубу, пропускна здатність якої повинна бути не менше пропускної здатності русла ріки. Розрахуйте найменше значення діаметра труби, щоб річкова вода безперешкодно текла по ній. Поперечний переріз русла ріки являє собою трапецію з основами 5 і 9 м, висотою 1,2 м. Школярі самі визначали план розв'язку завдання, розділившись на групи. Процес знаходження площі перетину і діаметр труби здійснювався разом із учителькою. У чому психологічна сутність методу і засобів навчання, використаних педагогом? До яких навчальних і виховних результатів вони можуть привести?

 

30.

1. Сформулюйте психологічні вимоги до мови вчителя.

2. При вивченні біогеоценозів педагог вибирає кілька ділянок однакових біогеоценозів, які перебувають на різних стадіях рекреаційної дигресії: наприклад, ділянка, розташована у межах міста, поруч із містом і в 20 км від міста. Клас ділиться на групи, кожна з яких досліджує одну ділянку, виконуючи при цьому однакові завдання по вивченню стану ґрунту, рослинного покриву, тваринного світу і порівнянню отриманих даних з результатами роботи минулих років. Для цього в групах учні розділяються по "спеціальностях": картографи, геоморфологи, ґрунтознавці, ботаніки, зоологи. Кожному "фахівцеві" видається інструкція, де позначений навчальний матеріал, який учень повинен повторити і вивчити самостійно, перераховане встаткування, дані завдання і питання. Після цього всі учні самостійно обробляють отримані дані, виявляють причини дигресії біогеоценозів, шукають способи, спрямовані на їхнє відновлення. На уроці від кожної групи робиться повідомлення про результати досліджень, проходить обмін думками, формулюються висновки В чому психологічна сутність методу і засобів навчання використаних педагогом? До яких навчальних і виховних результатів вони можуть привести?

 

31.

1. Проілюструйте конкретним прикладом та поясніть дію ефектів "стереотипізації" та "ореолу" у спілкуванні вчителя та учнів.

2. "Існує думка, що з елементами програмованого навчання можна зустрітися вже в прадавні часи. Про це може свідчити хоча б описаний Платоном діалог Сократа із хлопчиком про те, як можна розрахувати площу чотирикутника. У цьому діалозі Сократ, майстерно користуючись евристичною бесідою, змушував співрозмовника відразу ж давати оцінку кожній відповіді на задане йому питання, вимагав виправлення допущених помилок, підкреслював логічні зв'язки між окремими кроками на шляху від незнання до знання, учив мислити самостійно і критично, зберігаючи при цьому зручний для хлопчика темп роботи. До повного переліку найважливіших особливостей сучасної концепції програмованого навчання сократівській евристиці не вистачає тільки двох: так званого самоконтролю і поступового підвищення рівня складності роботи учня за рахунок раціонального зменшення числа навідних вказівок"» [Оконь В. Введение в общую дидактику. – М., 1990. – С. 204].. Як ви оцінюєте зазначену паралель двох педагогічних парадигм? Які психологічні механізми можуть лежати в основі евристичної бесіди?

 

32.

1. Проілюструйте конкретним прикладом та поясніть дію ефектів "ідентифікації" та "емпатії" у спілкуванні вчителя та учнів.

2. На початку другої чверті вчитель пропонує учням початкового класу: – Давайте я вас розсаджу так, щоб мені було зручно з вами працювати. Ті, хто одержав 3 або більш низьку оцінку, сядьте, будь ласка, у ряд праворуч від мене. А ті, хто одержав інші оцінки, сядьте, будь ласка, ліворуч від мене. Для чого? Справа в тому, що як тільки ти одержиш уже не 3, а 5, я тебе пересаджую в інший ряд, а як тільки станеш знову одержувати оцінки нижче 4, я пересаджую тебе назад. Це гра в рух буде наочно показувати ваші успіхи і невдачі в навчанні. Ті, хто сидить праворуч, більше потребують моєї допомоги й допомоги однокласників. Вони повинні займатися наполегливіше, змінити ставлення до своєї навчальної роботи в школі та вдома. Які психологічні закономірності враховує педагог при стимулюванні до навчання? У чому освітня і виховна цінність такої педагогічної стратегії?

 

33.

1. Поясніть психологічну сутність "педагогічної дистанції" та запропонуйте шляхи Ії оптимального вирішення.

2. "У якості методу викладання демонстрація виступає поряд з іншими методами, такими, як розповідь або лекція. Її ефективність багато в чому залежить від того наскільки вірно і повно буде реалізований принцип наочності та дотримані правила, які з нього випливають. Перелік їх можна поповнити, привівши правила, сформульовані В. Оконем: 1) спостереження повинне бути організоване таким чином, щоб усі учні могли добре бачити предмет, що демонструється; 2) демонстрація повинна дозволити учням сприймати предмет по можливості різними органами відчуттів, а не тільки за допомогою зору; 3) організовувати демонстрацію і ставити питання в ході спостереження необхідно таким чином, щоб найважливіші компоненти і особливості предметів робили на учнів найбільш сильне враження; 4) спостереження повинне дозволити учням пізнавати предмети і явища в їхній дії й розвитку" [Оконь В. Введение в общую дидактику. – М., 1990]. Охарактеризуйте із психологічної точки зору дані правила. Можливо є необхідність доповнити ці правила?

 

 

34.

1. Визначте, які зміни і чому відбуваються у визначенні авторитету вчителів серед школярів.

2.. У сучасній освіті велике значення приділяється розвитку дистанційного навчання на базі інформаційних технологій. Серед них: пересилання досліджуваного матеріалу по електронній пошті; заняття, проведені в чаті; трансляція навчальних програм по національнім і регіональнім телебаченню і радіо; кабельне телебачення; голосова пошта; двостороння відеоконференція; однобічна відеотрансляція з однобічним зв'язком по телефону. Дайте психологічний аналіз переваг та недоліків використання даних засобів дистанційного навчання. Які можуть бути обмеження у використанні інформаційних технологій у дистанційному навчанні?

 

35.

1. Виходячи з професіограми педагога опишіть психологічні типи вчителів.

2. Коли Л. Армстронга запитали, що таке джаз, то він відповів: "Людина, якщо ти запитуєш у Бога, ти ніколи не довідаєшся сама". Поясніть, що прагнув своєю відповіддю сказати великий музикант. Які висновки в області психології навчання з нього випливають?

 

 

Запитання для тестового контролю

(без варіантів відповідей)

1. Яку назву має рівень засвоєння знань, що полягає в здатності учнів вільно відтворювати наявні у них знання?

2. Яку назву має рівень засвоєння знань, що полягає в здатності учнів відтворювати знання в умовах повторного сприймання?

3. Яку назву має рівень засвоєння знань, що полягає в здатності учнів самостійно вирішувати незнайомі, нетипові завдання?

4. Яку назву має рівень засвоєння знань, що полягає в здатності учнів самостійно вирішувати знайомі, типові завдання?

5. Якого етапу немає у вивченні теми, як структурної одиниці процесу навчання?

6. Які психологічні механізми створюють підвалини для "суб'єктивізмів вчителів"?

7. Якими є вимоги суспільства до школи?

8. Яким терміном позначається здатність дитини розв'язувати завдання за допомогою дорослих?

9. Який з принципів не належить до теорії Л.В.Занкова?

10. Яке з наведених положень відображає співвідношення психічного розвитку дитини і навчання з точки зору вітчизняної психології

11. Яка теорія навчання спрямована на формування теоретичного мислення, на "сходження від абстрактного до конкретного"?

12. Як називають оцінку навчальних досягнень учнів, яка побудована на порівнянні досягнень учня, з досягненнями його однокласників?

13. Як називають оцінку навчальних досягнень учнів, яка побудована на порівнянні досягнень учня, які розрізняються за часом?

14. Як називають оцінку навчальних досягнень учнів, яка побудована на порівнянні досягнень учня з вимогами програми?

15. Як називають діяльність людини, керовану свідомою метою засвоїти певні знання, навички, вміння, форми поведінки?

16. Що, з точки зору психології особистості, є основним завданням виховання?

17. "Кількість однотипних завдань, необхідних для засвоєння узагальненого засобу рішення". Цей показник розумової діяльності має назву:

18. "Відношення кількості розумових дій, що виконує учень до тієї кількості, яка логічно необхідна" Цей показник розумової діяльності має назву:

19. Що являє собою навчальність?

20. Що являє собою "відносне невстигання учнів"?

21. Що таке "міра проблемності"?

22. Що може стати причиною виникнення "смислового бар'єру" у спілкуванні вчителя та учня?

23. У чому повинен полягати процес виховання учнів?

24. Процес взаємодії вчителя та учнів, де функції вчителя полягають у стимуляції та керуванні пізнавальною діяльністю учнів це:

25. Основою проблемного навчання є:

26. До якої теорії навчання належить поняття "частково-пошуковий метод"?

27. До якої теорії навчання належить поняття "орієнтувальна основа дії (ООД)?

28. До якої теорії навчання належить поняття "дослідницький метод"?

29. До якої групи якостей у професіограмі вчителя належить такі особливості як спрямованість особистості та світогляд?

30. До яких навчальних мотивів належить опосередкований пізнавальний інтерес, який пов'язаний з професійним вибором учня?

31. До яких навчальних мотивів належить безпосередній пізнавальний інтерес учня до змісту навчального предмету?

32. Де, з точки зору Л.С.Виготського, повинно здійснюватися навчання, яке стимулює психічний розвиток учнів?

33. В чому полягає основна різниця між пояснювально-ілюстративним та проблемним навчанням?

 

ОРІЄНТОВНІ питання (створювати шпаргалки з них немає сенсу!!!)

До письмової роботи

1. Педагогічна психологія: предмет, структура та завдання. Зв’язки педагогічної психології з іншими науками. Педагогічна психологія в роботі педагогів.

2. Стисла історія педагогічної психології. Вітчизняна педагогічна психологія.

3. Поняття про вищі психічні функції. Теорія походження вищих психічних функцій (Л.С. Виготський).

4. Научіння та навчання. Джерела та види научіння. Навчання в системі соціального впливу.

5. Психологічна сутність процесу навчання. Навчання як сумісна діяльність.

6. Проблема цілей навчання та їх особистісного прийняття учнями. Взаємозв’язок та взаємообумовленість цілей навчання.

7. Проблема структурної одиниці процесу навчання. Психологічна характеристика типів уроків.

8. Психологічні засади аналізу уроку. Схема психологічного аналізу уроку.

9. Поняття педагогічної технології. Психологічні проблеми педагогічних інновацій.

10. Принципи підвищення розвивального ефекту навчання за Л.В.Занковим.

11. Теорія підвищення розвивального ефекту навчання за В.В.Давидовим та Д.Б.Ельконіним.

12. Теорія поетапного формування розумових дій П.Я.Гальперіна. Типи орієнтувальних основ дії.

13. Психологічна сутність та особливості проблемного навчання.

14. Психологічна сутність та особливості особистісно-зорієнтованого навчання.

15. Психологічна сутність та проблеми комп’ютеризації навчання. Психологічний зміст комп’ютерної грамотності.

16. Психологічна сутність та особливості програмованого навчання та інформаційних технологій.

17. Психологічна сутність та особливості інтерактивних та ігрових методів навчання

18. Психологічна сутність, шляхи та проблеми реалізації індивідуалізації навчання.

19. Психологічна сутність та особливості медіаосвіти.

20. Психологічна сутність та особливості педагогіки співробітництва.

21. Психологічна сутність та особливості сугестопедичного навчання

22..Психологічні проблеми освітніх інновацій. Роль психологічної служби школи у пошуково-експериментальній роботі.

23. Загальна характеристика навчальної діяльності.

24. Цілі навчальної діяльності та їх значущість для учня.

25. Мотиви навчальної діяльності: зміст та спонукальна сила

26. Навчальні дії, їх психологічна характеристика та шляхи формування.

27. Здатність до навчання та критерії розумового розвитку.

28. Психологічна закономірність засвоєння учнями знань. Умови формування наукових понять.

29. Формування у школярів навичок та умінь.

30. Психологічні показники результативності навчання. Рівні засвоєння знань.

31. Психологічна сутність уміння навчатися самостійно та умови його формування.

32. Психологічні проблеми контролю та оцінювання в навчанні

33. Психологічні особливості навчання обдарованих дітей

34. Поняття про неуспішність, її психологічний зміст та види. Засоби недопущення та подолання неуспішності.

35. Психологічна сутність виховання особистості. Завдання виховання на сучасному етапі.

36. Чинники та психологічні механізми виховання дитини. Психологічні основи підвищення ефективності виховного процесу.

37. Психологія виховного впливу дитячого колективу на можливості його використання.

38. Психологічні показники вихованості особистості.

39. Сімейне виховання та його зв’язок з навчально-виховним процесом в школі.

40. Вікові та індивідуальні аспекти виховання Особистісна спрямованість виховного впливу.

41. Психологія виховного впливу на дітей особистості дорослого, зокрема педагога.

42. Самопізнання та самовиховання. Психологічна сутність самовиховання.

43. Основні напрямки самовиховання. Організація самовиховання.

44. Особливості самовиховання у різних вікових періодах.

45. Загальна характеристика девіантної поведінки. Поняття про "важковиховуваність", її чинники та прояви

46. Загальна характеристика педагогічної діяльності. Структура педагогічної діяльності.

47. Педагогічні здібності, їх розвиток, прояв та співвідношення. Психологічні типи вчителів.

48. Педагогічний колектив як умова ефективності праці вчителя.

49. Професіограма сучасного педагога та її психологічна складова.

50. Педагогічне спілкування: сутність, особливості та значення у навчально-виховному процесі. "Бар’єри" педагогічного спілкування

51. Комунікативна сторона педагогічного спілкування. Психологічна сутність вміння вчителя говорити та слухати.

52. Психологічна сутність педагогічного такту та "педагогічної дистанції" у спілкуванні вчителя та учнів.

53. Механізми розуміння педагогом учнів. Значення емпатії у педагогічному спілкуванні.

54. Психологічні причини та шляхи подолання суб’єктивізмів у спілкуванні вчителя та учнів.

55. Конфлікти у педагогічному спілкуванні: причини та шляхи подолання.

56. Професійна деформація особистості педагога. Стресостійкість педагога.

 

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Для обучающихся, проходящих практику по профилю специальности
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1856 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

790 - | 717 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.