Лекции.Орг


Поиск:




Зведення і групування показників податкової діяльності




ТЕМА 3.

План:

1. Поняття статистичного зведення та його види.

2. Поняття і види групувань.

3. Прийоми статистичних групувань.

4. Ряди розподілу, їх види, принципи побудови.

5. Статистичні таблиці.

 

1. Отримані на стадії статистичного спостереження за податковою діяльністю дані про одиниці сукупності характеризують кожну одиницю окремо. Статистика повинна охарактеризувати сукупність в цілому, тобто узагальнити результати спостереження.

Другий етап статистичного дослідження називається статистичним зведенням. Його суть полягає в науковій обробці, систематизації, підрахунку матеріалів статистичного спостереження, тобто перехід від часткового до загального.

За образним висловом російського статистика О. Кауфмана, зібрані дані так стосуються статистики, як купа цеглин побудованого з них будинку, тобто це тальки будівельний матеріал.

Зведення може бути простим і складним.

Просте зведення - підрахунок одиниць сукупності, підсумок первинного статистичного матеріалу про податкову діяльність.

Складне зведення містить такі операції наукового опрацювання даних, як їх групування, розробка системи показників для характеристики груп і сукупності в цілому, підрахунок результатів по групах і в цілому по сукупності, виклад результатів у таблицях.

Зведення проводять за заздалегідь розробленим планом і програмою. У програмі зведення подається необхідний перелік груп, на які повинна бути поділена сукупність за окремими ознаками, їх межі, перелік показників, які використовуються для характеристики сукупності, макети таблиць.

У плані зведення зазначаються послідовність і терміни виконання окремих його частин, виконавці та порядок викладу результатів.

Залежно від організації зведення може бути централізоване і децентралізоване.

При централізованому зведенні усі первинні дані спостереження збираються в центральному органі і там опрацьовуються, систематизуються. Частіше його застосовують при опрацюванні даних спеціально організованих статистичних спостережень.

При децентралізованому зведенні органи, що ведуть спостереження, самі опрацьовують первинні дані і надсилають у центр підсумовані звіти в масштабі даної території для подальшого зведення.

2. Групування — найважливіший етап статистичного зведення. Воно являє собою метод дослідження масових явищ, що відбуваються в сфері податкової діяльності, шляхом об’єднання одиниць сукупності в однорідні групи за істотними ознаками.

Воно дає змогу в первинному статистичному матеріалі відокремити суттєві риси від несуттєвих, відчути перехід кількісних змін у якісні, у багатьох випадковостях виявити необхідність у виді тих або інших закономірностей досліджуваного явища.

Крім того, метод групувань створює умови для наукового застосування інших статистичних методів аналізу: методу середніх, відносних величин, індексного методу тощо.

Щоб здійснити науково обґрунтоване групування, необхідно дотримуватися таких вимог:

• групуванню повинен передувати попередній якісний аналіз, що дає можливість Чітко уявити досліджуване явище і з'ясувати основні типові риси й особливості одиниць сукупності;

• слід чітко визначити істотні ознаки, на підставі яких проводитиметься групування;

• необхідно мати об’єктивно обґрунтоване визначення групування, щоб у групи були об’єднані однорідні одиниці сукупності, а групи істотно відрізнялися.

Зміст групувань має важливе значення у соціально-правових дослідженнях, оскільки дає змогу: виявити якісно однорідні сукупності, типи явищ; охарактеризувати структуру сукупності та структурні зрушення; дослідити взаємозв’язок між економічно залежними показниками.

Відповідно до цих завдань статистика застосовує три основні види групувань: типологічні, структурні та аналітичні.

Під типологічним групуванням розуміють розподіл досліджуваної сукупності на якісно однорідні типи явищ і процесів (групування підприємств за формами власності; населення за суспільними групами; податкові платежі за різними ознаками та ін.).

Прикладом типологічного групування може бути розподіл надходження різних видів податкових платежів до дохідної частини бюджету держави (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Надходження податкових платежів до дохідної частини бюджету держави (цифри умовні)

Види податкових платежів Абсолютна сума % до підсумку
Податок на додану вартість 18384,6 -30,0
Акцизний збір 18078,2 -29,5
Податок на прибуток підприємства 17158,9 -28,0
Податок з доходів фізичних осіб 7660,3  
Разом   87,5

 

Структурне групування характеризує розподіл якісно однорідної сукупності підгрупи за певною ознакою з метою вивчення структури (складу) типово однорідних груп, наприклад податкових платежів.

Отже, типологічне групування передує структурному.

Прикладом структурного групування може бути подальший розподіл непрямих податкових платежів до дохідної частини бюджету держави (цифри умовні) (табл. 3.2).

Таблиця 3.2

Структура надходження непрямих податків, платежів, до дохідної частини бюджету держави (цифри умовні)

Види податкових платежів Абсолютна сума % до підсумку
Податок на додану вартість 1255,5  
Акцизний збір   25,0
Мито (експорт)   15,0
Мито (імпорт) 1482,3  
Інші 2122,2  
Разом    

 

Аналітичне групування уможливлює виявлення взаємозв'язку досліджуваних явищ і процесій. В основу аналітичного групування покладено щонайменше дві ознаки: факторну і результативну.

Факторною називається така ознака, під впливом якої змінюється інша ознака, що називається результативною.

Предметом групувань можуть бути численні дані, що показують залежність, наприклад, між формою власності підприємства та розміром сплати податкових платежів, розміром отриманих валових доходів та розміром непрямих податків, кількістю платників податків, які працюють за спрощеною системою, та розміром отриманих податкових платежів бюджетом.

Аналітичне групування будують за факторною ознакою й у кожній групі визначають середнє значення результативної ознаки або результативну ознаку, у свою чергу, поділяють на групи. Наприклад, у табл. 3.3 наведена залежність розміру отриманих податкових платежів до державного бюджету від форми власності суб'єкта оподаткування, а в табл. 3.4 — між, віком платників податків і терміном сплати податків.

Таблиця 3.3

Залежність розміру отриманих податкових платежів до державного бюджету від форми власності суб'єкта оподаткування

Форми власності суб'єктів оподаткування   Податкові платежі Державна Корпоративна Приватна Змішана
Податок на додану вартість 54;3 40,7 63,4 50,5
Податок на прибуток підприємства 73,5 69,8 59,7 37,7
Державне мито 0,5 0,1 0,6 0,2

 

Таблиця 3.4





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 315 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

795 - | 770 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.