Лекции.Орг


Поиск:




Програма навчальної дисципліни




УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ, ФІЛОСОФІЇ

ТА ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

ПСИХОЛОГІЯ ПРАЦІ

Методичні вказівки по вивченню дисципліни та виконанню контрольних робіт

Для студентів заочної форми навчання

Напрям підготовки 6.030103 Практична психологія

 

Харків

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИУКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

 

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ, ФІЛОСОФІЇ ТА ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

ПСИХОЛОГІЯ ПРАЦІ

 

 

Методичні вказівки по вивченню дисципліни та виконанню контрольних робіт

для студентів заочної форми навчання

напрям підготовки 6.030103 Практична психологія

 

ЗатвердженоНауково-

методичною Радою

Української інженерно -

педагогічної академії

Протокол № __ 8 ___

від__ 02.04 __ 2013р.

 

Харків 2013

 

УДК 159.95

Психологія праці: методичні вказівки по вивченню дисципліни та виконанню контрольних робіт для студентів заочної форми навчання напрям підготовки 6.030103 Практична психологія / упоряд. О.П.Нікітіна, І.О. Філенко– Х., 2013. – 17с.

 

Методичні вказівки містять робочу програму, організа­цію та форми самостійної роботи студентів, рекомендації до самостій­ної роботи, вказівки до виконання контрольної роботи, теми конт­рольних робіт, питання до самоконтролю, критерії оцінювання знань студентів та список літератури з курсу «Психологія праці».

 

 

 

Рецензент: док. псих. н., проф. Т.Б.Хомуленко

© О.П.Нікітіна, 2013

© І.О.Філенко, 2013

© УІПА, 2013


ЗМІСТ

 

Пояснювальна записка  
Програма навчальної дисципліни  
Структура навчальної дисципліни  
Організація та форми самостійної роботи студентів  
Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів  
Вказівки до виконання контрольної роботи  
Теми контрольних робіт  
Питання до іспиту  
Список літератури  
Додаток А. Титульний аркуш контрольної роботи з дисципліни  

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Курс «Психологія праці» є одним з базових курсів програми професійної підготовки практичних психологів. Курс призначений для ознайомлення з основними положеннями методології психології праці, теоретичними уявленнями про психічні регулятори праці, ергатичні системи і функції, психологічними ознаками праці тощо.

Сучасна прикладна психологія праці широко впроваджується в різні сфери громадського життя. Проблеми психології праці складають основу прикладних психологічних досліджень праці представників різних професій (професій сфери виробництва товарів і послуг, торгівлі і фінансів, транспорту, охорони здоров'я, освіти, юриспруденції, сфери мистецтва, ЗМІ, PR тощо).

У рішенні практичних завдань психологія праці спирається на досягнення загальнопсихологічної теорії діяльності, психології розвитку, психології особистості і свідомості, соціальної і педагогічної психології, психодіагностики, психофізіології, інженерної психології і ергономіки. Найтісніше курс «Психології праці» пов'язаний з курсом «Загальна психологія». Психологія праці адаптує розроблені в інших психологічних дисциплінах теоретичні концепції, а також отримані в експерименті загальнопсихологічні закономірності. В той же час, психологія праці, маючи більш ніж столітній досвід власних досліджень і розробок, розробляє і власні спеціальні практико-орієнтовані технології, спрямовані на рішення конкретних завдань в освіті, промисловості, бізнесі, а також дає поштовх до розвитку прикладних дисциплін («Інженерної психології», «Психології управління», «Психології менеджменту»).

Даний курс представляє собою навчальну дисципліну, яка формує у студентів професійні знання про сутність, закономірності і тенденції розвитку людини, яка займається трудовою діяльністю. Тому курс «Психологія праці» націлений на формування у студентів спеціальності “практична психологія” цілісного, системного уявлення про предмет, завдання, теоретичні і методологічні основи психології праці та готовність до організації психологічної роботи на підприємствах (в організаціях).

Освітні і виховні цілі курсу:

- сформувати систему наукових понять і науково впорядкованих базових уявлень про усі істотні аспекти активності людини як суб'єкта праці, який розуміється в найширшому сенсі (як виробника матеріальних цінностей, інформації, обслуговування людей, а також управління соціальними процесами);

- допомогти в професійному оволодінні методами психології праці, спираючись не лише на систему практичних занять, але і на базову фундаментальну підготовку студента, органічно збагачуючи останню;

- зміцнювати і розвивати у студентів інтерес до фактів і закономірностей психіки на матеріалі різноманітних видів активності людини, що проявляються в трудовій діяльності;

- культивувати рівну пошану до різних видів праці і представників різних професійних спільностей;

-формувати правильне відношення до праці психолога-практика як людини, у сфері діяльності якого не лише застосовується, але і породжується життєздатне і істинне психологічне знання.

Цілі і завдання курсу «Психологія праці» полягають в тому, щоб забезпечити орієнтування студентів в специфічних психологічних складових праці (що є предметом багатьох наук). Це дозволить молодому фахівцеві, з одного боку, упевнено зберегти професійну позицію в роботі (не «дрейфуючи» в соціологію праці, фізіологію праці, гігієну праці тощо), а з іншого, взаємодіяти з представниками суміжних областей знання про працю при рішенні міждисциплінарних завдань. Студент дістане можливість сформувати систему наукових понять і науково впорядкованих базових уявлень про усі істотні аспекти активності людини як суб'єкта праці, що розуміється в найширшому значенні слова (і як виробництво матеріальних предметів або інформації, або корисних дій з обслуговування людей, по управлінню соціальними процесами).

Має бути приділена велика увага фундаментальним аспектам питань, що розглядаються в цьому курсі. Було б неправильним наслідувати ту точку зору, яка апріорі відносить питання психології праці виключно до категорії прикладних. Крім того, психологові необхідно володіти усіма методами психології праці. Важливо бачити усі аспекти справи – від ідеї до впровадження, і це є неодмінна ознака власне університетської підготовки. Завдання курсу «Психологія праці» забезпечують: а) знайомство з теоретичними основами психології праці: б) загальне знайомство з основними методами психологічних наук про розвиток людини в праці: в) освоєння ряду методик вивчення психічних процесів, станів і властивостей особистості, що проявляються в трудовій діяльності; освоєння технології проведення профорієнтаційної і професіографичної роботи.

 

 

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль 1. Загальна характеристика психології праці

Тема 1. Психологія праці як область знання, галузь науки, учбова дисципліна.

Тема 2. Історія виникнення і розвитку психології праці.

Тема 3. Методи психології праці.

Тема 4. Основні поняття про професію і професійну діяльність.

Тема 5. Трудовий пост в організації і його компоненти.

Тема 6. Психологічна структура професійної діяльності. Ї

Тема 7. Метод професіографії.

Змістовий модуль 2. Людина як суб’єкт праці

Тема 8. Психологія трудової мотивації.

Тема 9. Розвиток людини як суб'єкта праці.

Тема 10. Адаптація індивіда до професійної діяльності.

Тема 11. Професійні деструкції суб’єкта праці.

Тема 12. Психологія праці і завдання професійної підготовки.

Тема 13. Формування особистості професіонала.

 

Змістовий модуль 3. Проблеми психології професійної діяльності

 

Тема 14. Проблема індивідуальності в праці і індивідуальний стиль діяльності.

Тема 15. Психологія відбору і оцінки персоналу.

Тема 16. Психологія професійної орієнтації і психологічного консультування у виборі професії.

Тема 17. Психологія професійної працездатності і функціональних станів.

 

Змістовий модуль 4. Прикладні аспекти психології праці

Тема 18. Психологія групового суб'єкта праці.

Тема 19. Психологічні особливості праці в організації.

Тема 20. Психологія безпеки професійної діяльності.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 208 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

691 - | 609 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.