Лекции.Орг


Поиск:




Опис ситуації в організації – базі практики




ЗМІСТ

 

 

ВСТУП 3

1. Назва результату практичної діяльності (психокорекційна програма) 5

2. Опис ситуації в організації – базі практики 5

3. Формулювання практичної професійної проблеми 7

4. Пошук та вибір професійного рішення 8

5. Опис психокорекційної програми 9

6. Самоаналіз виконаної практичної роботи 10

ВИСНОВКИ 13

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 15

ДОДАТКИ 17

 

 

ВСТУП

 

Мета психокорекційної практики: апробація на практиці набутих знань та умінь у галузі психологічної діагностики та психокорекції, використання в професійній діяльності методів і засобів психорозвивальної роботи. Завдання психокорекційної практики:

1. Організація діагностичної роботи та практичне використання методик діагностичного мінімуму в закладах.

2. Опанування способами різнобічного вивчення особистісних проблем із метою їх розв’язання (постановка та перевірка гіпотези, підбір методів дослідження та їх аналіз).

3. Формування навичок визначення дійсної мети та завдань психокорекції (формулювання психологічного діагнозу та прогнозу розвитку особистості за умов корекції й відсутності такої).

4. Набуття умінь розробки психокорекційних програм (визначення змісту, етапів психокорекційних дій, їх планування та організації).

5. Практичне оволодіння деякими прийомами, психотехніками та методами корекційно-розвивальної роботи в кожному конкретному випадку в різних вікових групах.

6. Набуття умінь залучення найближчого соціального оточення особистості до розв’язання її психологічних проблем, планування за необхідності корекційної роботи з особами найближчого оточення.

Темою моєї практики є «Особистісні якості творчого потенціалу особистості».

Практика проводилася з 17 жовтня по 13 листопада 2016 року. Базою практики була обрана благодійна організація: Криворізьке міське відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ».

Криворізьке міське відділення Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" - велика і потужна організація, що представляє інтереси людей, що живуть з ВІЛ у Кривому Розі. Основними її працівниками є спеціалісти, які закінчили вищі навчальні заклади за спеціальністю «Психологія» або «Педагогіка і психологія».

Високопрофесійні психологи та педагоги віддано та творчо підходять до організації діяльності та відпочинку дітей, яких торкнулась епідемія ВІЛ/СНІДу, докладають максимум зусиль та фантазії, щоб перебування в центрі було цікавим, змістовно наповненим, забезпечувало гармонійний розвиток та сприяло збереженню якості життя всіх вихованців без винятку. В центрі проводяться групові та індивідуальні заняття з психологами, на яких діти та дорослі можуть отримати психологічну та соціальну допомогу.

 

 

1. Назва результату практичної діяльності ( психокорекційна програма )

Психокорекційна програма з розвитку креативності та творчих здібностей у підлітків, яких торкнулась епідемія ВІЛ/СНІД (13-16 років).

Метою соціально - психологічної практики є діагностика особливостей творчих здібностей та рівня особистісної креативності учасників групи, а також допомогти підліткам розкрити свій життєтворчий потенціал, розвивати пізнавальні і творчі здібності, сприяти розвитку творчої уяви, вільному самовираженню особистості, допитливості, сміливості та гнучкості мислення.

На даний момент організація надає послуги 100 ВІЧ-позитивним дітям. Для проведення психокорекційної програми було відібрано 20 учасників.

Завданнями практики є:

 

- провести дослідження діагностичного дослідження з використанням стандартизованих методик щодо визначення особливостей творчих здібностей та рівня особистісної креативності дітей;

- оформити протоколи досліджень;

- здійснити кількісний аналіз отриманих даних з застосуванням методів математичної статистики;

- провести якісний аналіз отриманих даних з використанням інтерпретаційних методів (узагальнення, класифікація, порівняння тощо);

- надати психологічні рекомендації, що випливають із узагальнених результатів отриманих психодіагностичних даних;

- скласти та провести психокорекційну програму.

 

Опис ситуації в організації – базі практики

За оцінкою багатьох аналітиків і прогнозистів, наше століття повинно відрізнятися різким зростанням попиту на творчий потенціал людини, її здатність до самоорганізації, творчого самовираження. Сучасне життя потребує спеціалістів, здатних не лише володіти знаннями та уміннями, оперативно орієнтуватися в динаміці змін і інформаційному просторі, але й критично і творчо мислити. Тому однією з найактуальніших проблем сьогодення є розвиток і формування творчої, всебічно розвинутої особистості. Творчість — це діяльність, результатом якої є створення матеріальних і духовних цінностей, найвищий рівень пізнання. Це процес розв'язання завдання, стан натхнення людини — спалах її енергетичного потенціалу, який розкриває межу невідомого, виокремлює його частину й перетворює його на відоме. Розрізняють наукову творчість, художню, літературну, педагогічну та інші види творчості. Творчість — психологічно складний процес. У центрі його — уява, навколо неї задіяні інші психічні процеси: увага, пам'ять, мислення, які виявляються в тих знаннях, що є в людини. Уява доповнюється здібностями і вміннями, мотивами цілеспрямованої діяльності. І, безумовно, процес творчості може відбуватися лише за умови відповідного емоційного тла. Вчасне виявлення креативних здібностей допоможе розвивати їх у правильному руслі. В сучасному суспільстві дуже високо цінуються нові, нестандартні погляди, креативні ідеї, прояв творчості. Тому проблема дослідження креативності на даному етапі суспільства є тим великим запитом, який потребує детального дослідження.

Психодіагностичні методики проводилися в благодійній організації: Криворізьке міське відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ».

Первинний аналіз інформації, отриманої в ході бесіди з психологами групи показав що, існує проблема вільного самовираження дитини, самоствердження, наявність страху та тривожності, відсутність впевненості у собі та інші проблеми з якими зустрічається підліток. У разі ВІЛ-інфікованної дитини ситуація ускладнюється - позитивний ВІЛ-статус змушує підлітка дорослішати – дуже гостро постають проблеми самоконтролю й особистої відповідальності. Особливої актуальності набуває проблема формування здатності до творчого самовираження як змістовного та адекватного засобу об’єктивації особистості підлітка.

Під час соціально - психологічної практики мною було проведені наступні методики:

1. Опитувальник особистісної схильності до творчості за Г. Девісом;

2. Діагностика невербальної креативності П. Торранса;

3. Діагностика вербальної активності С. Мєдніка;

4. Опитувальник. Визначення типів мислення та рівня креативності. Діагностика по методу Дж. Брунера;

5. Методика Е. Вертегга «Кола».

Обстежено 20 підлітків, в т.ч. хлопчиків 7, дівчаток 13.

Використані методики: методика Е. Вертегга, опитувальник Девіса.

Мета дослідження: вивчення творчої обдарованості підлітків.

Встановлено:

№ з/п   Прізвища Учнів Ст. Методика Вартегга «Кола» Опитувальник Девіса
Всього Балів Швидкість   Оригінальність Гнучкість Макс Діап. Креативність Норм. Діап.
1. Марина К. Жін.              
2. Настя О. Жін.              
3. Андрій О. Чол.              
4. Веніамін К. Чол.              
5. Ярослав К. Чол.              
6. Маргарита К. Жін.              
7. Карина Г. Жін.              
8. Василіса С. Жін.              
9. Віра С. Жін.              
10. Настя Р. Жін.              
11. Влад Х. Чол.              
12. Даряна К. Жін.              
13. Катя Г. Жін.              
14. Татьяна М. Жін.              
15. Денис К. Чол.              
16. Ірина М. Жін.              
17. Вікторія Л. Жін.              
18. Тетяна Р. Жін.              
19. Єгор М. Чол.              
20. Костя Р. Чол.              
Середній бал 20.60   12.55  
                     

Емпіричне дослідження проводилося в три етапи.

Основними завданнями першого етапу були відбір діагностично цінних тестів і методик дослідження особливостей креативних здібностей і особистісних особливостей підлітків. З цією метою використовувалися описані в літературі тестові методики і опитувальники.

На другому етапі сформульована така задача: робота була спрямована на виявлення особистісних аспектів креативних здібностей підлітків за допомогою спеціально підібраного нами комплексу. Метою даного етапу було виділення показників індивідуально-особистісного розвитку підлітків. Ці дані допомогли мені при організації корекційно-розвивальної роботи.

На третьому етапі дослідження з'ясовувався характер зв'язку між креативними здібностями і виявленими особистісними характеристиками підлітків.

Дані, отримані в ході першого і другого етапів психодіагностичного дослідження, були піддані якісному і кількісному аналізу. З метою виявлення статистично достовірних зв’язків між креативними здібностями та індивідуально-психологічними особливостями нами було проведено комплексний кореляційний та факторний аналіз.

За методикою Г. Девіса «Опитувальник особистісної схильності до творчості» виявлено наступні показники в групі:

Низький рівень креативності – 3 уч.

Середній рівень креативності – 13 уч.

Високий рівень креативності – 4 уч.

За методикою Е. Вертегга «Кола»» виявлено наступні показники в групі:

Низький рівень креативності – 6 уч.

Середній рівень креативності – 10 уч.

Високий рівень креативності – 4 уч.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 329 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

830 - | 743 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.