Лекции.Орг


Поиск:




Чинники, що впливають вибір транспорту




Завдання вибору виду транспорту вирішується у взаємній зв'язки з іншими завданнями логістики, такі як створення і оптимальний рівень запасів, вибір виду пакування й ін. Основою вибору виду транспорту, оптимального для конкретної перевезення, базується на інформації про особливостях різних видів транспорту.

Розглянемо основні переваги та недоліки автомобільного, залізничного, водного і повітряного транспорту, суттєві з погляду логістики.

Автомобільний транспорт. Одна з основних переваг - висока маневреність. З допомогою автомобільного транспорту вантаж може доставлятися «від дверей до дверей» із необхідною ступенем терміновості. Цей вид транспорту забезпечує регулярність поставки. Тут, проти інші види, пред'являються менш жорсткі вимоги до упаковування товару.

Основним недоліком автомобільного транспорту є порівняно висока собівартість перевезень, плату які зазвичай стягується по максимальної вантажопідйомності автомобіля. До іншим недоліків цього виду транспорту відносять також терміновість розвантаження, можливість розкрадання вантажу і викрадення автотранспорту, порівняно малу вантажопідйомність. Автомобільний транспорт екологічно несприятливий, що також стримує його застосування.

Залізничний транспорт. Цей вив транспорту добре пристосований для перевезення різних партій вантажів за будь-яких погодні умови. Залізничний транспортобеспечивает можливість доставки вантажу великі відстані, регулярність перевезень. Тут можна ефективно організувати виконання навантажувально-розвантажувальних робіт.

Істотною перевагою залізничного транспорту є порівняно невисока собівартість вантажів.

До вад залізничного транспорту слід віднести обмежене число перевізників, а як і низьку можливість доставки до пунктів споживання, тобто. за відсутності під'їзних шляхів залізничному транспорті повинен доповнюватися автомобільним.

Морський транспорт. Є найбільшим перевізником у міжнародних перевезеннях. Його основні переваги низькі вантажні тарифи та висока провізна здатність.

До вад морського транспорту відносять його низьку швидкість, жорсткі вимоги до упаковки і кріпленню вантажів, малу частоту відправок. Морський транспорт істотно залежить від погодних і навігаційних умов і потребує створення складної портової інфраструктури.

Внутрішній водний транспорт. Тут низькі вантажні тарифи. При перевезеннях вантажів вагою понад сто тонн на відстань більш 250 км цей вид транспорту найдешевший.

До вад внутрішнього водного транспорту, крім малій швидкості доставки, відносять також низьку доступність в географічному плані. Це пов'язано з обмеженнями, які накладає конфігурація водних шляхів, нерівномірність глибин і мінливі навігаційні умови.

Повітряний транспорт. Основні переваги - швидкість і можливість досягти віддалених районів. До вад відносять високі вантажні тарифи і залежність від метеоумов, яка знижує надійність дотримання графіка поставки.

Трубопровідний транспорт. Забезпечує низьку собівартість за високої пропускну здатність. Ступінь схоронності вантажів у цьому вигляді транспорту висока. Недоліком трубопровідного транспорту є вузька номенклатура які підлягають транспортуванні вантажів (рідини, гази, емульсії).

Вирізняють шість основних чинників, які впливають вибір виду транспорту. У табл. 1 дається оцінка різних видів транспорту загального користування з кожного з цих факторів. Одиниці відповідає найкраще значення.

Таблиця1-Оценка різних видів транспорту у межах основних чинників, які впливають вибір виду транспорту

Вигляд транспорту Чинники що впливають вибір виду транспорту
час доставки частота відправленні надійність дотримання графіка доставки вантажу здатність перевозити різні вантажі здатність доставити вантаж до будь-якої точки території Вартість. перевезення
Залізничний            
Водний            
Автомобільний            
Трубопровідний            
Повітряний            

Експертна оцінка значимості різних чинників показує, за вибору транспорту, насамперед, приймають до уваги такі:

• надійність дотримання графіка доставки;

• час доставки:

• вартість перевезення.

Слід зазначити, що ці таблиці 1 можуть лише для приблизною оцінки міри відповідності тієї чи іншої виду транспорту умовам конкретної перевезення. Правильність зробленого вибору мусить бути підтверджено технічно-економічними розрахунками, заснованими на аналізі усіх витрат, що з транспортуванням різними транспортом. Наприклад, вартість доставки 5 т дорогого вантажу (цінність - 50 000 дол.) автомобілем становила 1000 дол., літаком - 3000 дол. Вибір упав на автомобіль. Проте проведений згодом аналіз повної вартості показав, що плюс допровозному тарифу при автомобільної перевезенні довелося заплатити:

• експедитору: 5% вартості вантажу за експедирування та охороні, т. е. 2000 дол. (під час перевезення літаком ці витрати виключалися);

банкіру: 1,5% вартості вантажу на ролі відсотків за кредит, оскільки перевезення автомобілем здійснювалася 15 днів, протягом яких 50 000 дол. були відвернені в запас, що становить ще 750 дол. (тут 36 — річна банківська відсоткову ставку за кредит);

• сумарні витрати при доставці склали 3750 дол. Вибір автомобіля, зроблений лише на зіставленні тарифів, виявився хибний — літак був вигідніше.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 382 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

773 - | 738 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.