Лекции.Орг


Поиск:




Поняття вантажної одиниці, роль в логістиці та характеристики




Одним із ключових понять логістики є поняття вантажної одиниці. Вантажна одиниця - це певна кількість вантажів, які занурюють, транспортують, вивантажують і зберігають як єдину масу.

Вантажна одиниця - це той елемент логістики, який своїми параметрами зв'язує технологічні процеси учасників логістичного процесу в єдине ціле. Формуватися вантажна одиниця може як на виробничих ділянках, так і на складах.

Рис. 125. Форма навантажувального листа

Вірне рішення щодо вибору вантажної одиниці при проектуванні логістичного процесу забезпечує:

o одноразове транспортування більшої кількості товару;

o ефективне використання площі та об'єму складу;

o можливість використання стандартного обладнання при вантажно-розвантажувальних і транспортно-складських (ПРТС) роботах;

o прискорення ПРТС робіт;

o мінімізацію ризику пошкодження товару;

o підвищення безпеки логістичних процесів.

Суттєвими характеристиками вантажної одиниці є:

o розміри вантажної одиниці;

o здатність до збереження цілісності, а також початкової геометричної форми в процесі різноманітних логістичних операцій. Розглянемо вантажні одиниці в розрізі їх основних характеристик.

Розмір вантажної одиниці

Розміри вантажних одиниць, а також обладнання для їх навантаження, транспортування, розвантаження і зберігання мають бути погоджені між собою. Це дозволяє ефективно використовувати матеріально-технічну базу учасників логістичного процесу на всіх етапах руху матеріального потоку.

В якості підстави, платформи для формування вантажної одиниці використовують стандартні піддони розміром 1200x800 і 1200x1000 мм Будь-який вантаж, упакований у стандартну транспортну тару, можна раціонально укласти на цих піддонах. Це досягається уніфікацією розмірів транспортної тари.

У логістиці використовується різноманітна матеріально-технічна база. Для того щоб вона була порівнянна, використовують деяку умовну одиницю площі, так званий базовий модуль. Цей модуль є прямокутником зі сторонами 600x400 мм, який повинен укладатися кратне число разів на площі вантажної платформи транспортного засобу, на робочій поверхні складського устаткування і т. п.

Використання єдиного модуля дозволяє привести в гармонійну відповідність розміри матеріально-технічної бази на всьому шляху руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача (рис. 126).

Рис. 126. Принципова схема використання основного модуля на різних стадіях логістичного процесу

На підставі базового модуля розроблено єдину систему уніфікованих розмірів транспортної тари. Принцип створення цієї системи полягає в тому, що площу піддона розділяють на сітку кратних піддону розмірів, які визначають зовнішні і внутрішні розміри транспортної тари.

Окремі варіанти схем розміщення транспортної тари на піддонах наведено на рис. 127.

Рис. 127. Приклади розміщення транспортної тари різного розміру на піддоні 1200x800 мм (в плані): а - тари прямокутного перерізу; б - тари круглого перерізу

Можна виділити два основних види вантажних одиниць:

o первинна вантажна одиниця - вантаж у транспортній тарі, наприклад в ящиках, бочках, мішках і т. п.,

o укрупнена вантажна одиниця - вантажний пакет, сформований на піддоні з первинних вантажних одиниць, тобто вантажів у транспортній тарі.

Первинна вантажна одиниця проходить канали товароруху, як правило, без переформування, тобто ящик з гофрованого картону з цукерками, упакований на кондитерській фабриці, швидше за все, пройде усіх оптовиків і дійде до магазину нерозпечатаним. Укрупнена вантажна одиниця, сформована з ящиків з цукерками на цій же фабриці, на будь-якій стадії товароруху, швидше за все, буде розформована, можливо, при підборі асортименту першого ж оптовика.

Розформування вантажної одиниці веде до додаткових витрат. Оскільки ймовірність розформування прямо пропорційна масі вантажної одиниці, то очевидно, що зменшення маси знижує витрати даного виду (функція f1, рис. 128).

Рис. 128. Визначення оптимальної величини вантажної одиниці

З іншого боку, відомо, що витрати, пов'язані з навантаженням і розвантаженням транспортних засобів, обернено пропорційні масі вантажних одиниць (функція f2, рис. 128). Таким чином, при виборі розмірів вантажної одиниці необхідний пошук компромісу.

Завдання вибору розміру вантажної одиниці може вирішуватися як на рівні складу окремого підприємства, так і при формуванні наскрізний логістичного ланцюга. При цьому слід брати до уваги тенденцію укрупнення вантажних одиниць у перевезеннях.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 420 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

1211 - | 1248 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.