Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства




Одним із показників, що характеризують фінансову стійкість підприємства є його ліквідність та платоспроможність.

Під ліквідністю підприємства розуміють його зд атність погасити свої зобов’язання у випадку одночасної вимоги зі сторони всіх кредиторів підприємства. Підприємство вважається ліквідним при наявності у нього оборотних активів в розмірі теоретично достатньому для погашення короткотермінових зобов’язань, хоча б з порушенням строків їх виплати, передбачених контрактами.

Ліквідність підприємства оцінюють за даними балансу на певну дату на основі ліквідності його активів.

Під ліквідністю активів розуміють їх здатність перетворюватися на грошові кошти без відчутних втрат їх ринкової вартості, а рівень ліквідності визначається тривалістю часу, протягом якого це перетворення можливе. Чим коротший цей період, тим вища ліквідність активу. В залежності від того, які види оборотних активів приймаються в розрахунок для оцінки ліквідності підприємства використовують показники абсолютної, проміжної і загальної ліквідності. Загальна ідея, що лежить в основі розрахунку цих показників полягає у зіставленні оборотних активів і поточних зобов’язань.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кла) розраховується за формулою:

де:

ГА –грошові кошти і їх еквіваленти та поточні фінансові інвестиції;

Кз – короткострокові (поточні) зобов’язання

Цей коефіцієнт показує, яку частину поточної заборгованості підприємство може покрити негайно. Вважається, що його значення не повинно бути нижчим від таких меж 0,2-0,25

Коефіцієнт проміжної ліквідності (Клп)- розраховується як частка від ділення суми грошових активів і дебіторської заборгованості на поточні зобов’язання..

,

де Дб – дебіторська заборгованість в складі оборотних активів;

Він показує, яку частину заборгованості покриє підприємство без продажу запасів. Теоретично виправдані оцінки даного коефіцієнту лежать в діапазоні 0.6 –0.8

Коефіцієнт загальної ліквідності (Клз) розраховується зіставлення загальної суми обротних активів до поточних зобов’язань підприємства.

де: За – запаси сировини, матеріалів, незавершеного виробництва, готової продукції, товарів.

Він дає загальну характеристику ліквідності підприємства, показуючи наскільки оборотні активи покривають поточні зобов’язання (пасиви). Якщо значення коефіцієнта дорівнює одиниці, то свідчить про те, що у підприємства достатньо оборотних активів для покриття своїх зобов’язань. В даних умовах вважається, що значення цього показника повинно дорівнювати 1,5-2,0.

В економічній літературі зустрічається також поняття «ліквідність балансу». Ліквідність балансу відображає покриття пасивів його активами, строк перетворення яких у гроші відповідає строку погашення зобов’язань.

Для оцінки фінансової стійкості велике значенням мають не тільки показники ліквідності, що визначаються на основі балансу, але і показники платоспроможності.

Під платоспроможність розуміють готовність підприємства своєчасно виконувати свої платіжні зобов’язання, тобто підприємство вважається платоспроможним коли у нього достатньо грошових активів для розрахунку за поточними зобов’язаннями, які вимагають негайного погашення.

Аналіз показників платоспроможності на основі балансу є досить умовним і не відповідає дійсності. Адже баланс відображає залишки грошових активів на певну дату. Зміни в надходженні і витрачання грошових засобів можуть відбутися вже на наступний день після дати складання балансу. Тому для проведення оцінки платоспроможності необхідно складати платіжний календар на місяць, квартал з наростаючим підсумком з початку року, де зіставляти суми надходжень грошових засобів з сумами фінансових зобов’язань, і виявляти причини неплатежів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 523 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1323 - | 935 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.