Лекции.Орг


Поиск:




Теоретичний матеріал з теми.




ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ В СУЧАСНІЙ ШКОЛІ

Виховні завдання, зміст та форми роботи класного керівника визначаються запитами, інтересами, потребами дітей та їх батьків, умовами класу, школи, соціуму, можливостями самого педагога. Далі ми розглянемо як саме відбувається реалізація змісту виховної роботи у конкретній діяльності класного керівника сучасної школи.

Планування виховної роботи

Планування виховної роботи у класі дозволяє значно зменшити частину непередбаченості у розвитку педагогічної ситуації, забезпечити наступність сьогоднішніх і завтрашніх дій, впорядкованість та ефективність виховної роботи.

Як показує педагогічна практика, до плану нерідко ставляться лише як до адміністративної вимоги, а процес планування, на жаль, обмежується рамками складання й написання плану. При такому підході план, безсумнівно, носить формальний характер і не може бути орієнтиром у діяльності

Призначення плану - упорядкувати педагогічну діяльність, забезпечити виконання таких вимог до педагогічного процесу, як планомірність і систематичність, керованість і наступність результатів.

Планування - це спільна діяльність класного керівника, учнів і дорослих з визначення цілей, змісту та способів організації виховного процесу і життєдіяльності класного колективу, організаторів і учасників намічених справ, термінів їх проведення.

У самому загальному вигляді план виховної роботи - це документ, що вказує змістові орієнтири діяльності, визначає її порядок, обсяг, тимчасові рамки. Він виконує наступні функції

- спрямовуючу, визначальну, тобто указує конкретні напрямки й види діяльності;

- прогнозуючу, тобто побічно відбиває задум, представляє результати через конкретні дії;

- координуючу, організаторську, тобто, з одного боку, відображає те, яким чином, якими засобами діяльність організується й хто є її суб'єктом і об'єктом; з іншого боку, указує порядок діяльності, її взаємозв'язок з іншими видами, а також визначає її місце й час, відповідає на питання: хто, що, коли й де повинен робити;

- контрольну: по-перше, сам педагог, користуючись планом, може контролювати реалізацію поставлених цілей; по-друге, за планом легко перевірити, наскільки він відповідає дійсності; більше того, рівень і якість плану відображає рівень професіоналізму педагога;

- репродуктивну (відтворюючу), тобто через будь-який проміжок часу за планом можна відновити зміст і обсяг виконаної роботи.

У школі традиційно склалася система планування. Маються на увазі такі плани:

- загально шкільний; - класних керівників; - вихователів; - органів самоврядування; - учнівських організацій; - трудових об'єднань учнів; - шкільних гуртків; - спортивних секцій; - бібліотеки; - батьківського комітету; - роботи у мікрорайоні; - план роботи заступника з виховної роботи.

Ці різноманітні плани, як правило, є відображенням єдиного виховного процесу даного навчального закладу, їх урахування під час створення плану виховної роботи, дає змогу класному керівникові вирішити найбільш важливі завдання.

Досвід передових шкіл показує, що плани повинні відповідати спеціальним вимогам та, у першу чергу, потребам суспільства у вихованні нового покоління. На жаль більшість планів являє собою конгломерат заходів, які не мають між собою нічого спільного, та не викликають в учнів бажання брати в них участь.

Які ж вимоги висуваються до планів виховної роботи. Дієвий та результативний план виховної роботи повинен:

^ Забезпечувати єдність та творчу реалізацію інструктивно-методичних настанов державних органів, потреб регіону, колективу самої школи (ювілейні дати, свята народного календаря тощо), спиратися на досягнення сучасної педагогічної науки;

^ Бути цілеспрямованим, конкретним, розумно насиченим, послідовним, систематичним, гнучким;

^ Спиратися на інтереси учнів;

^ Бути коротким та компактним;

^ Системним та комплексним - реалізовувати різноманітні напрямки виховання у конкретних виховних заходах за єдиною системою роботи;

^ Поєднувати словесні, наочні і практичні форми і методи виховання, які мають відповідати віковим особливостям учнів;

^ Забезпечувати спадкоємність змісту й форм діяльності: виключити неоправдане дублювання, ураховувати попередній досвід, відобразити перспективи в роботі;

^ Передбачати єдність педагогічного керівництва та активності вихованців.

Виходячи з цього можна сказати, що план виховної роботи, як документ, складається на тривалий термін (не менш ніж місяць), узгоджується з керівництвом школи.

Сьогодні існує розмаїття структур планів виховної роботи, однак всі вони обов'язково містять такі блоки:

I. Короткий аналіз виховної роботи за минулий рік.

II. Мета та завдання на новий навчальний рік.

III. Характеристика класу (з урахуванням даних про рівень вихованості учнів).

IV. Основні виховні справи з організації та розвитку класного колективу.

V. Індивідуальна робота з учнями та активом класу (в розділі передбачаються методи та прийоми залучення конкретних учнів до підготовки й проведення важливих справ).

VI. Робота з батьками (в розділі передбачається участь батьків у конкретних справах і допомога, яку вони надають).

Класний керівник, крім плану виховної роботи, має зошит (щоденник) роботи класного керівника та карту індивідуального розвитку учня.

У зошит роботи класного керівника записуються всі дані про учнів, заняття в позаурочний час, дані про здоров'я й харчування, про чергування по класу й школі, про роботу з батьками (збори, лекторії, індивідуальна допомога тощо), про роботу з учителями, що працюють в класі.

Основні етапи планування виховної роботи в класі:

1. Аналітична діяльність: аналіз виховної роботи за попередній термін, аналіз стану розвитку учнів та учнівського колективу.

2. Цілевизначення - процес постановки перспективних завдань та вибір шляхівїх виконання. Формулюючи завдання виховної роботи, класні керівники спираються на «Орієнтовний зміст виховання в національній школі», яким визначено загальні завдання з кожного напряму виховання відповідно до вікових особливостей учнів. Ці завдання мають такою ураховувати конкретні умови виховання (вік, вихованість, соціальне оточення).

3. Моделювання класним керівником образу класу та процесу виховання у ньому.

4. Колективне планування (найскладніший етап).

5. Уточнення, коректування педагогічного задуму та оформлення плану виховної роботи.

Плануючи певні виховні заходи, необхідно враховувати конкретні умови: вік учнів, рівень їх вихованості, стан успішності та дисципліни, стадії розвитку учнівського колективу, наявність матеріальної бази тощо. Важливо передбачити якнайбільше практичних справ і залучення до їх виконання самих учнів.

При плануванні виховної роботи необхідно враховувати

- результати виховної роботи й висновки, отримані в ході аналізу;

- виховні й організаційно-педагогічні завдання;

- матеріали, ради й рекомендації педагогічної та методичної літератури з виховної роботи;

- передовий досвід країни, міста, школи;

- можливості батьків, громадськості;

- виховний потенціал соціального оточення школи, підприємств, культурних установ;

- традиційні свята навчального року;

- події, факти, пов'язані з життям країни, міста, села;

- події, дати, пов'язані з життям і діяльністю видатних людей;

- традиції школи;

- справи, проведені найближчими культурними установами;

- пропозиції педагогів, учнів, батьків.

У плані виховної роботи виховний вплив концентрується у певній формі, які постають у вигляді виховних заходів, справ учнівського колективу.

Жодний план не може бути догмою. Глибокий та щоденний аналіз позитивних та негативних тенденцій у житті учнівського колективу дає можливість та забезпечує необхідність їх постійного удосконалення та змін. Тільки життя та конкретні результати виховання школярів можуть бути критерієм їх правильності та ефективності.

 

 

Додаток Б

План виховної роботи школи 2016 – 2017н.р.

 

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання 1. Складання списків дітей пільгових категорій, дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку, на обліку в кримінальній міліції, схильних до бродяжництва, правопорушників, які потребують особливої педагогічної уваги. 2. Ознайомлення зі статутом школи 3. Всеукраїнський рейд «Урок» 4. Рада профілактики   5. Відзначення Дня партизанської слави,покладання квітів до Братської могили.     адміністрація Соціально-психологічна служба, кл.керівники. Адміністрація,пед.-орг., кл.керівники     протягом місяця     2 тиждень   22 вересня    
Формування позитивних навичок   1. Організація співуправління (вибори ради старшокласників) 2. Засідання ради старшокласників   3. Участь у Всеукраїнській благодійній акції «Милосердя»   4. Місячник дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі!» 5. Акція «Відповідальність починається з мене»   6. Тиждень знань Правил Дорожнього руху     Пед.-орг, кл. керівники   Пед.-організатор   Педагог-організатор соціально-психологічна служба Турбаевская С.І., кл. керівники Болгаріна М.І. Кулик А.О. Класні керівники   2-3 тиждень   Вересень - жовтень   Вересень-листопад    
Пізнавальна діяльність     1. Урочиста лінійка, присвячена 1 вересня   2. Свято «День Знань»   3. Перший урок   4. Робота шкільногорадіовузла   5. Тиждень бібліотеки (за окремим планом)   6.Участь у днівідкритих дверей позашкільнихнавчальнихзакладів «Чарівна країна, якої немає на картіпланети» 7.Випуск шкільної газети «9Експресс»   Заступники директора з НВР, педагог-організатор   Кл.керівники   педагог-організатор, рада старшокласників Кримченко Т.Г.   Пед.-організатор, кл. керівники   Пед.-орг., рада старшокласників   1 вересня   1 вересня   1 вересня   Протягом місяця 22-26вересня   11 вересня      
  Трудова діяльність 1. Робота з учнями, які не пройшли практику. 2. Участь у трудовихакціях «Парад квітівбіляшколи», "Дослідницький марафон", «Плекаємо сад», «Ліси для нащадків».   Кл.керівники   Вчителі біологіі. 4 тиждень  
Робота з батьками 1. Виборибатьківськихкомітетів 2. Складання паспорта школи 3. Складаннясписківдітей на безкоштовнехарчування 4.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом).   Кл.керівники Кл.керівники     Заступник директора з НВР,соціально-психологічна служба,кл. кер. протягоммісяця 3-4 тиждень 2-3 тиждень  
Спортивна діяльність 1. День здоров'я 2. Участь у відкритихзмагання БДЮТ зіспортивногоорієнтування, присвяченіВсесвітньому Дню туризму. 3. Участь в обласномутуристсько-краєзнавчомузльотіпрацівниківосвіти 4. Участь у міськихзаходах до Дня фізкультури та спорту. 5. «Олімпійський тиждень» Кл.керівники Корнієнко В.М.     Гудзенко Л.А   Вчителі фізкультури   Вчителіфіз-ри 4 тиждень до 26.09      
Методична робота   1. Складання плану виховної роботи. 2. Засідання МО класних керівників. 3.Конкурс-огляд на кращу організацію методичної роботи в школі. 4. Розробка сценарію «День вчителя» Кл.керівники Кл. керівники, педагог-організатор   Пед.-орг., вчитель музики   1 тиждень   4 тиждень  
Контроль і керівництво 1. Здачапланіввиховноїроботи 2. Облікпрацевлаштування 9,11 класів 3. Складаннясоціальнихпаспортівкласів, банку данихучнів, які стоять на внутрішкільномуобліку, визначеннясоціальновразливихдітей 4. Рейди-перевіркивідвідування занять учнями, рейди-перевіркизовнішньоговигляду Кл.керівники Кл.керівники соціально-психологічна служба,кл.керівники     адміністрація, пед.-організатор   2 тиждень протягом місяця вересень-грудень      

Жовтень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правовевиховання 1. Радіопередача про права неповнолітніх   2. Заходи, присвячені 70-річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників - уроки мужності; - участь в обласній акції «Зірка пам'яті», - книжкова виставка   3. Рада профілактики 4. Всеукраїнський рейд «Урок»   Пед.-орг., рада старшокласників Педагог-організатор, вч.історії   класні керівники   бібліотекар   адміністрація Соц.-психологічна служба, кл.керівники.   1 тиждень   До 28 жовтня  
  Формуванняпозитивнихнавичок   1. Анкетування учнів (зайнятість у гуртках) 2. «Джинсовий день»   3.Всеукраїнська благодійна акція «Милосердя».   4. Акція «Живи, книго!» 5. Участь у відбірковому турі обласного чемпіонату КВН 6.Акція «Відповідальність починається з мене»   Пед.-орг, кл. керівники Пед.-орг.,рада старшокласників Педагог-організатор, соціально-психологічна служба Бібліотекар школи     Болгаріна М.І. Кулик А. О. Класні керівники 2-3 тиждень 24.10   Вересень - жовтень     Вересень-листопад    
Пізнавальна діяльність   1. Святкування Дня вчителя: - випуск стіннівок - святковий концерт присвячений Дню вчителя - Виставка композицій з квітів та фотовиставка «Я славлю Вчителя ім’я», присвячена Дню працівників освіти - вітання вчителів-ветеранів школи 2. Міський чемпіонат з інтелектуальних ігор серед школярів: «Що? Де? Коли?» та «Брейн-ринг» 3. Міський фестиваль "Козацької слави"   4. Робота шкільного радіовузла 5. Випуск шкільної газети «9Експресс»   6. Участь в обласному конкурсі краєзнавчо-пошукових та науково-дослідницьких робіт «А ми тую славу збережемо» 7. Участь в обласному етапі Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна» 8. Участь в обласній культурно-мистецькій програмі «Майстри мистецтв – дітям» 9. Відвідування краєзнавчого музею 10. Міський етап обласного фотоконкурсу «Туризм нас єднає» 11. Участь в обласному етапі туристсько-краєзнавчого фотоконкурсу «Туризм нас єднає»   Редколегія класів Пед-орг., вчитель музики, Класні керівники педагог-організатор, рада старшокласників     Пед.-організатор     Пед.-орг., Вч.фіз.виховання,   Пед.-орг, рада старшокласників   Вчителі історії     Вчителі історії     Кл.керівники     Протягомтижня   02 - 03.10   02.10 Протягомтижня   18.10 - Гімназія 23.10 – ЦДЮТ   До 05 жовтня   До 05 жовтня     До 06 листопада  
Трудовадіяльність 1. Поїздки та екскурсії Кл.керівники 4 тиждень  
Робота з батьками 1. Батьківськізбори 2. Індивідуальнібесіди з батьками 3. Консультації батькам 4.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом). Кл.керівники Кл.керівники   Заступник директора з НВР,соціально-психологічнаслужба,кл. кер. протягоммісяця 3-4 тиждень 2-3 тиждень  
Спортивна діяльність 1. Міські змагання з настільного тенісу 2. Міські змагання зі спортивного туризму, присвячені Дню козацької слави 3. Фізкультурно-оздоровчий патріотичний фестиваль школярів «Нащадки козацької слави» 4.Участь у змаганнях з міні-футболу 5.Перші відкриті міські змагання зі стендового скелелазіння (проект) 6.Туристичні походи по (АР Крим), Карпати   Вчителі фізкультури Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.   Вчителі фізкультури Вчителі фіз-ри Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.   Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.   4 тиждень до 26.09     жовтень-листопад   жовтень-листопад  
Методична робота   1.Планування на канікули 2. Нарадакл. рук.   Кл. керівники, пед.-організатор Кл. керівники, педагог-організатор         4 тиждень      
Контроль і керівництво 1. Інформація про гуртки 2. Рейди-перевірки зовнішнього вигляду, відвідування занятьучнями   3. Класнігодини 5-10 класи Кл. керівники, пед.-організатор Адміністрація, пед.-організатор соціально-психологічна служба,педагог - організатор   2 тиждень протягом місяця      

Листопад

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правовевиховання 1. Двомісячник правових знань   2. Заходи щодо відзначення у 2014 році Дня пам’яті жертв політичних репресій 3. Заходи, присвячені Міжнародному Дню толерантності. 4. Заходи щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів проведення радіопередач 6. Рада профілактики 7. Всеукраїнський рейд «Урок» 8. Тематичні класні години щодо вшанування пам’яті жертв голодомору та політичних репресій     Соціально-психологічна служба, кл.керівники, пед.-орг   Адміністрація, кл.керівники   Кл.керівники   Листопад-грудень До 24 листопада   17 листопада     21.11    
Формуванняпозитивнихнавичок   1. Сесії міського Парламенту дітей 3. Акція «Відповідальністьпочинається з мене» 4. Тижденьбезпекижиттєдіяльності Пед.-орг Болгаріна М.І. Кулик А.О. Класні керівники   Турбаевская С.І., кл. керівники За окремим планом   листопад      
Пізнавальна діяльність   1. День української писемності 2. Місячник української писемності та мови 3. Міський етап фестивалю «Нащадки козацької слави» 4. Міський чемпіонат з інтелектуальних ігор юніорської ліги (5-6 класи) 5.Міський етап конкурсу на кращого знавця Конституції України та правознавця 6. Тематичні класні години «СНІД: чи можна йому запобігти?» 7.Випуск шкільної газети «9Експресс»     педагог-організатор   педагог-організатор,   Гудзенко Л.А. Пед.-організатор, кл. керівники   Пед.-орг., рада старшокласників 09.11 04.11-29.11   19.11- Гімназія   До 21 листопада   28.11    
  Трудовадіяльність 1. Підготовкакласів до зимового сезону   Кл.керівники     4 тиждень  
Робота з батьками 1. Індивідуальнібесіди з батьками 2.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом).   Кл.керівники Заступник директора з НВР,соціально-психологічна служба,кл. кер.   протягоммісяця    
Спортивна діяльність 1. Навчально-пізнавальнагра «Олімпійськівисоти» «Олімпійськелелеченя» Вчителі фізкультури          
Методична робота   1. М \ о класнихкерівників 2. Розробкасценарію до новорічнихранків, поздоровлень   Кл. керівники,пед.-орг педагог-організатор, вчитель музики 3тиждень   4 тиждень  
Контроль і керівництво 1. Класнігодини 9 кл. 2. Рейди-перевіркивідвідування занять учнями, рейди-перевіркизовнішньоговигляду Кл. керівники, пед.-орг адміністрація, пед.-організатор   протягом місяця      

Грудень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання 1. Відзначення 72–ої річниці визволення міста Олександрії від німецько-фашистських загарбників,участь у Мітингу на Братській могилі. 2. Уроки мужності, присвячені Збройним Силам України 4. Двомісячник правових знань 5. Місячник морально-правового виховання (за окремим планом) - тематичні класні години «Підліток і закон» - зустрічі з працівниками юстиції 6. Заходи до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом: -Конкурс малюнків до Дня боротьби зі СНІДом. - проведення радіопередачі 8. Всеукраїнський рейд «Урок» 9. Рада профілактики 10.Міські заходи з вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС   Адміністрація Пед..колектив, учнівська молодь   Кл.керівники, вч.історії     класні керівники   кл.керівники.   пед.-орг., соц.-психологічна служба,   06.12   01.12-05.12     02.12-26.12   До 12 грудня    
  Формуванняпозитивнихнавичок   1.Участь в обласній культурно-мистецькій програмі «Майстри мистецтв – дітям» 2. Участь у Міжнародному конкурсі з молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» 3. Проведення сесії міського парламенту дітей 4.Заходи до Дня Святого Миколая. Тиждень доброчинності в навчальних закладах 5.Новорічні свята. Участь певної категорії дітей в обласній ялинці 6. Випуск стінгазет до Дня збройних сил України «Наші хлопці - молодці» кл. керівники     Пед.-орг, Класні керівники Редколегія класів Пед-орг.,кл.кер   До 12 грудня   З 19 грудня     22.12-26.12   05.12  
Пізнавальна діяльність   1. День святого Миколая. Акція «Подаруй книгу в бібліотеку». 2. Участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу юних раціоналізаторів та винахідників «Природа-людина-виробництво-екологія» 5. Позакласні заходи «Діти чекають прихід Миколая» 6. Робота шкільного радіовузла 7. Участь в обласному етапі Національного конкурсу «ІнтелЕко Україна» 8. Участь у Всеукраїнському чемпіонаті з інформаційних технологій «EcoSoft-2011» 9.Випуск шкільної газети «9Експресс»   Пед.-орг, бібліотекар   Кл.керівники   Пед.-орг, рада старшокласників   Пед.-орг, рада старшокласників   До 20 грудня    
Трудовадіяльність 1. Майстерня Діда Мороза 2. Генеральні прибирання 3. Участь у міській виставці новорічно-різдвяних композицій «Новорічний подарунок» та «Український сувенір» Кл. керівники, пед.-орг Кл.кер Педагог-організатор Кл.кер,Вч.труднавч.     До 10 грудня  
Робота з батьками 1. Засідання батьківського комітету 2. Залучення батьків до новорічних ранків 3.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом). адміністрація Кл.керівники Заступник директора з НВР,соціально-психологічнаслужба,кл. кер.    
Спортивна діяльність 1. Міські змагання з індивідуальної туристської техніки (молодша група 5-6 кл.) 2. Участь в обласних змаганнях зі спортивного туризму «Новорічний спринт» 3. Богатирський турнір 4. Міське військово-спортивне свято «Козацькі забави» 5.Змагання з міні-футболу (дівчата) 6.«Олімпійське лелеченя» ІІ тур Вчителі фізкультури Корнієнко В.М. Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М. Вчителі фізкультури   Вчителі фіз-ри   Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М. Вч.фіз.виховання,      
Методична робота   1. Нарада класних керівників 2. Розробка сценарію до Вечору зустрічі з випускниками   Кл. керівники, пед.-організатор педагог-організатор, вчитель музики         4 тиждень      
Контроль і керівництво
  1. Класні години 8 класів
  2.Підсумкове засідання ради старшокласників 3. Підсумки виховної роботи за перший семестр. 4. Аналіз виховної роботи за I семестр 2014-2015н.р.
пед.-організатор класні керівники, пед.-організатор,рада старшокласників класні керівнки   пед.-організатор протягом місяця      

 

 

Січень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове Виховання 1. Радіопередача на правову тематику 2. Рада профілактики 3.Тематична класна година: - День Соборності України 4.Тематичні заходи до Дня пам’яті героїв Крут 5.Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту 6.Різдвяні свята     Пед.-орг Адміністрація кл.керівники кл.керівники, вч.історії вч.історії       22.01 23.01   24.01      
  Формування позитивних навичок   1. Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченко 2. Сесії міського Парламенту дітей 3. Тиждень сприяння здорового способу життя та безпеки життєдіяльності кл. керівники     Турбаєвська С.І.     З 19 січня  
Пізнавальна діяльність   1. Міський етап обласного конкурсу науково-дослідницьких та винахідницьких проектів (7-9) 2. Участь в обласному чемпіонаті інтелектуальних ігор (за окремим планом) 3.Участь в обласному півфіналі КВН серед школярів (фінал) 4. Всеукраїнська історико-краєзнавча експедиція «Історія міст і сіл України» 5.Випуск шкільної газети «9Експресс»     Пед.-орг   Пед.-орг   Вч. історії   Пед.-орг, рада старшокласників до 31 січня     січень (1 квітня)   До 01 лютого  
Трудовадіяльність 1.Реставрація підручників Кл.керівники, бібліотекар      
Робота з батьками 1. Організація зимових канікул 3.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом). Класні керівники Адміністрація,кл. керівники,заст.директора з НВР, соц.психологічна служба.    
Спортивна діяльність 1.Фут зал.Волейбол (дівчата) 2. Участь в учбово-тренувальних зборах «Зимові Карпати» 4. Міські змагання з авіамодельного спорту (кімнатні моделі) Вчителі фізкультури   Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.      
Методична робота  
  1. Нарада класних керівників
2. Написання сценарію «Вечір зустрічі з випускниками»  
Кл. керівники, пед.-організатор   педагог-організатор, вчитель музики     3 тиждень     4 тиждень  
Контроль і керівництво
  1. Засідання ради старшокласників
  2. Здача планів виховної роботи на IIпівріччя
пед.-організатор,рада старшокласників класні керівники, пед.-організатор 3 тиждень   4 тиждень  

Лютий

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання   1. Заходи до дня вшанування учасників бойових дій на території інших державі та 25- річчя виведення війск СССР з республіки Афганістан 2. Радіопередача «Наш біль – Афганістан» 3.До Дня Захисника Вітчизни: - уроки-зустрічі з військовослужбовцями. Вшанування учасників бойових дій на території інших держав     Адміністрація,пед.колектив, учнівська молодь   Пед.-орг, вч.історії   Пед.-орг, рада старшокласників Класні керівники     15-16 лютого     23 лютого  
  Формування позитивних навичок   1. Вечір зустрічі з випускниками   2. День Святого Валентина. (Конкурс стінгазет)   3. Вечір-конкурс до Дня закоханих «День Святого Валентина».   4. День співуправління     5. Участь в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «Таланти багатодітної родини» 6. Всеукраїнський конкурс «Кращий читач року» 7. Відзначення Міжнародного Дня рідної мови   Педагог-організатор, Вчитель музики, Класні керівники, вчителі пед.-орг, рада старшокласників     Педагог-організатор, рада старшокласників     Бібліотекар   Вч.укр. мови 07.02     13 лютого     13.02.2015     До 26 лютого     20 лютого   ЦДЮТ ім.О.Шакала,
Пізнавальна діяльність   1.Міський етап конкурсу-захисту екологічних проектів 2.Свято Масляниці 3.Участь школярів у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру» 4.Участь у Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня» 5.Участь в обласному конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт членів КТВ МАН України 6.Участь в обласному конкурсі «Крокуємо до Європи» 7.Участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» 8.Міський конкурс екологічних агітбригад 9.Участь у роботі сесії обласного Парламенту дітей 10.Випуск шкільної газети «9Експресс»   Вч. біології   Вч.рос мови   Вч. предметники   Пед.-орг, вч. біології     Пед.-орг, рада старшокласників    
Трудова діяльність 1.Екскурсії Кл. керівники      
Робота з батьками 1.Батьківські збори 2. Індивідуальні бесіди з батьками 2.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом). Класні керівники Класні керівники Адміністрація,кл. керівники,заст.директора з НВР, соц.психологічна служба.    
Спортивна діяльність 1. Спортивне свято до Дня Захисника Вітчизни 2. Міські змагання з індивідуальної туристської техніки (середня група 7-8 класи) Вчителі фізкультури   Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.   20.02     23 лютого    
Методична робота   1.Участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» 2. Розробка сценаріюдо 8 Березня Навчальні заклади, методисти     Пед.-орг, вч.музики    
Контроль і керівництво 1.Класні години (5-6 кл)   2. Рейди-перевірки відвідування занять учнями, рейди-перевірки зовнішнього вигляду класні керівники, пед.-організатор адміністрація, пед.-організатор Протягом місяця  

 

 

Березень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання 1.Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України» 2. Заходи по відзначенню Дня народження Т.Г.Шевченка.Покладання квітів до пам’ятника Шевченка Кл.керівники, пед.-орг   Адміністрація,пед.колектив, учнівська молодь   До 10.03   До 09 березня   фотоматеріали, спогади, заходи
  Формування позитивних навичок   1.Шевченківський тиждень (за окремим планом) «Пісня Кобзаря живе в серці українців» 2. Радіопередача «Вітаємо дорогі жінки» 3. Конкурс стінних газет до 8 березня   4.Святковий концерт до Міжнародного жіночого Дня 5.Міський етап Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі 6. Міський етап Всеукраїнської виставки-конкурсу робіт з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край»   Вч. української мови     Пед.-орг, рада старшокласників, ред..колегія Педагог-організатор, учитель музикиПедагог-організатор     Вчителі трудового навчання та образотворчого мистецтва    
Пізнавальна діяльність   1.Класні години до 8 березня 2.До Міжнародного Дня рідної мови. Конкурс авторських віршів 3.Місячник екологічного виховання (за окремим планом) 4. Міський етап Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Податки очима дітей» 5.Міський фестиваль Дружин юних рятувальників 6.Участь у XІ обласній освітньо-науковій конференції «Через терени до зірок» 7.Участь в обласному фестивалі дитячої творчості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування «Звичайне диво» 8.Участь в обласному ярмарку проектів Євроклубів 9. Міський етап обласної виставки-конкурсу «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» 10. Міський етап обласної виставки-конкурсу робіт учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання   Кл.керівники Вчителі укр.. та рос. мови Вч. предметники, кл керівники   Пед-орг     21.03   31.03-30.04   Протягом місяця   ЗНЗ, БДЮТ, ЦДЮТ ім.О.Шакала
Трудова діяльність 1.Двомісячник з озеленення та благоустрою, санітарного стану навчальних закладів та прилеглих територій   Березень – квітень  
Робота з батьками 1. Індивідуальнібесіди з батьками 2.Робота батьківського всеобучу (за окремим планом).   Кл.керівники Заступник директора з НВР,соціально-психологічна служба,кл. кер.      
Спортивна діяльність 1.Шкільні змагання з баскетболу (6-9 кл) 2.Міські змагання з індивідуальної туристської техніки (старша група 9-10 класи)     Вчителі фізкультури Вч.фіз.виховання, Корнієнко В.М.      
Методична робота  
  1. Розробка сценарію «Мистецький вернісаж»
Пед.-орг, вч. музики, вчителі    
Контроль і керівництво 1.Класні години (9-10 кл)   2. Рейди-перевірки відвідування занять учнями, рейди-перевірки зовнішнього вигляду класні керівники, пед.-організатор адміністрація, пед.-організатор Протягом місяця  

Квітень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання 1.Уроки пам’яті. Класні години на тему «Чорнобиль». 2. Зустріч з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС 3.Живий коридор до пам'яті жертв Чорнобильської трагедії 2. Участь у мітингу, присвяченому вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АС……………………………. 3.Міський огляд-конкурс на кращого знавця Конституції України серед учнів 11-х класів     Кл.керівники, пед.-орг   Класні керівники, педагог-організатор Адміністрація,пед.колектив, учнівська молодь   25.04   26.04     8-10 класи
  Формування позитивних навичок   1.Великодня виставка  
  1. Міська благодійна акція «Великодній подарунок»
  2. Тиждень безпеки життєдіяльності
Вчителі образотворчого та трудового навчання Пед.-орг, рада старшокласників, Турбаєвська С.І. Протягом квітня   До 12 квітня  
Пізнавальна діяльність   1. День гумору «Crazyday»   2. Міські змагання «Фестиваль ДЮП» 3.Участь у XІІ міському фестивалі дитячої та юнацької творчості «Мистецький вернісаж» 4. Участь у XX Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості, присвяченому Всесвітньому Дню Землі Пед.-орг, рада старшокласників Педагог-організатор Педагог-організатор Вчителі музичного та образотворчого мистецтва       Квітень-травень     ЗНЗ, БДЮТ, ЦДЮТ ім.О.Шакала
Трудова діяльність 1.Участь у акції «Чисте місто» 2.Природоохоронна акція «День Довкілля» Класні керівники    
Робота з батьками 1. Індивідуальнібесіди з батьками 2. Робота батьківського всеобучу (за окремим планом). Кл.керівники Заступник директора з НВР,соціально-психологічна служба,кл. кер.      
Спортивна діяльність 1.Міські змагання з баскетболу. Міні-баскетболу. (7-9 кл. та 5-6 кл.) 2. «Старти надій» ІІ тур 3.Міські змагання зі спортивного орієнтування «Весняні старти» 4.Участь в обласних змаганнях зі спортивних походів серед учнівської та студентської молоді Вчителі фізкультури   Вч.фізкультури Вч. фізкультури, Корнієнко В.М. Вч. фізкультури, Корнієнко В.М    
Методична робота   1. М \ о класнихкерівників   Кл.керівники, пед.-орг 4 тиждень  
Контроль і керівництво 1. Засідання ради старшокласників 2. Рейди-перевіркивідвідування занять учнями, рейди-перевіркизовнішньоговигляду пед.-організатор адміністрація, пед.-організатор 4 тиждень Протягом місяця  

 

 

Травень

Види діяльності Зміст Відповідальний Термін виконання Примітки  
Морально-правове виховання 1.Заходи до 70-ої річниці Великої Перемоги: - святковий концерт - участь у міських заходах до Дня Перемоги - обласна акція «Зірка пам’яті» - Виставка творчих робіт вихованців «Квіти і шана тобі, ветеране», фотовиставка до Дня Перемоги 2. Тиждень патріотичного виховання (за окремим планом) 3.Заходи до Всесвітнього дня без тютюну 4.Міські заходи по святкуванню 269-ої річниці від заснування Дня міста     Кл.керівники, пед.-орг керівники гуртків   Класні керівники, вчителі історії     09 травня 2015 року 05.05-08.05   20.05     31 травня  
  Формування позитивних навичок   1.Виставка малюнків до Всесвітнього дня родини 2.Відвідування концертних програм «Майстри мистецтв – дітям»   Кл.кер.,ред.колегія класів,пед.-орг, рада старшокласників,   15.05     Протягом місяця  
Пізнавальна діяльність   1. «День матері», тематичний вечір присвячений вшануванню жінки-матері 2.Заключний концерт XІІ фестивалю «Мистецький вернісаж» 3. Конкурс «Учень року», «Клас року» 4. Міські змагання та участь в обласних змаганнях «Школа безпеки» 5. Заходи до Міжнародного Дня Європи 7.Конкурс «Кращий читач» 2014-2015 н. р. 8.Міський етап заочного Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!» та участь в обласному етапі 9. Участь в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я» 10. Участь в обласному фестивалі «Єврофест – 2015» 11. Випуск шкільної газети «9Експресс» 12. Свято Останнього дзвоника 13. Випускні вечори Класні керівники Пед.-орг, Вч.музичного мистецтва Журі конкурсу Педагог-організатор Корнієнко В.М. Пед.-огр     Кримченко Т.Г.   Пед.-орг, рда старшокласників Заступники директора з НВР, педагог-організатор Вчитель музики   21.05.2015 Квітень-травень Травень-червень 29.05 ЗНЗ, ЦДЮТ ім.О.Шакала     ЗНЗ, БДЮТ, ЦДЮТ ім.О.Шакала
Трудова діяльність   1. Генеральне прибирання і ремонт класів   Класні керівники    
Робота з батьками 1.Засідання батьківського комітету 2. Організація літнього відпочинку дітей   Кл.керівники      
Спортивна діяльність 1. Всесвітній день легкої атлетики - Стрибки в довжину з місця та з розбігу - Оздоровчий біг (1000 м) 2.Міські змагання зі спортивного орієнтування, присвячені Дню міста Олександрія   Вчителі фізкультури   Вч. фізкультури, Корнієнко В.М.   31 травня  
Методична робота   1. Розробка сценаріїв до останнього дзвоника, випускного вечора 2. Планування роботи на новий навчальний рік     Кл.керівники, пед.-орг     4 тиждень  
Контроль і керівництво 1.Аналіз виховної роботи за 2014 – 2015 н.р. 2.Розробка плану виховної роботи на 2015-2016 н.р.   пед.-організатор   адміністрація, пед.-організатор    

 

Додаток В

План роботи класного керівника

1 семестр 2014-2015н.р

«Погоджено» «Затверджую»

Заст.директора

з вих. роботи __________________. Директор школи: _____________________

«_____» ________________2014р. «_____» ________________2014р.

 

ІІ семестр 2014-2015н.р.

«Погоджено» «Затверджую»

Заст.директора -

з вих. роботи ____________________ Директор школи: ___________________

«_____» ________________2015р. «_____» ________________2015р.

 

План виховної роботи

з учнями 7-Б класу

НВК «Загальноосвітній навчальний

заклад №9- спеціалізована школа»

Олександрійської міської ради

класний керівник: Сичова Н.І.

 


 

У 7 –Б класі навчається 22 учнів. Серед них 13 дівчат,9 хлопців.
Клас вiкової норми з групою iнтелектуальних дiтей.

Показники успiшностi за 6 клас такi:

• учнiв з високим рiвнем навчальних досягнень ____8__;

• учнiв iз достатнiм рiвнем навчальних досягнень _____10_;

• учнiв iз середнiм рiвнем навчальних досягнень _____3_.

 

Бiльшiсть дiтей має високий навчальний потенцiал i хорошi здiбностi до навчання. Троє учнів Мондич Г., Орос Т., Йокоб Є. мають середній рiвень навчальних досягнень.

Колектив класу дiяльний, живий, енергiйний.

Діти у класi з повних сiмей, де обоє батькiв виховують дитину.

Класний колектив, за розумовими здібностями дітей, вважається кращим на паралелі. Діти дуже енергійні, жваві, прагнуть якнайшвидше пізнати навколишній світ.
За роки навчання учнівський колектив міцно згуртувався. Діти ставляться одне до одного зі взаємоповагою, допомагають однокласникам у будь-яких ситуаціях, між школярами нема вагомих суперечок, панує доброзичливість і культура поведінки.
Учні охоче беруть участь у громадському житті школи (1 дзвінок, День учителя, свято осені, Новий рік, 8 березня останній дзвоник та ін.), активно боліючи за власний колектив, прагнучи не відставати від діяльності інших класів.
Школярі люблять походи та екскурсії. Учні з радістю погоджуються на позаміські поїздки, щоб більше дізнатися про історію Батьківщини (Колочава, Синевирське озеро, водоспад Шипіт).
Учні люблять читати книжки, особливо міфи, легенди, фантастику та пригодницькі. Школярі прагнуть до пізнання нового, досі їм не відомого, тому охоче слухають повідомлення та переглядають відео на виховних годинах про аномальні явища, політичні події, історичний розвиток України, народні обряди та звичаї рідного краю.
Діти охоче допомагають своїй першій учительці-класоводу Пентек Н.Ф. виховувати з її підопічних учнів, гідних рідної школи.
Шестикласники охоче трудилися, підтримуючи чистоту та порядок на шкільній території й у класному приміщенні.

 

Проблемне питання

Виховання свідомої дисципліни,





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 429 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

1206 - | 1240 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.