Лекции.Орг


Поиск:




Кадровий потенціал менеджменту соціальної роботи.




Організувати ефективно соціальну роботу в суспільстві або в закладі соціальної роботи можливо тільки при науково обґрунтованій розробці та реалізації кадрової політики.
Кадрова політика є невід’ємною складовою організації соціальної роботи, запорукою її ефективності функціонування та перспектив розвитку.
Кадрова політика займається менеджерами соціальної роботи, а вони, у свою чергу, управляють персоналом, що є їх окремою функцією.
У сучасній кадровій політиці для визначення об’єкта управління використовують поняття «кадровий потенціал», до якого належать:

- людський фактор;

- людські ресурси;

- робоча сила;

- трудові ресурси;

- трудовий потенціал;

- сукупний працівник;

- соціальні працівники;

- персонал;

- кадри.

Людський фактор – це головний компонент суспільного розвитку, який утворюється завдяки участі людей у процесі створення матеріальних та духовних цінностей, надання соціально необхідних послуг особистості або колективам.

Людські ресурси – сукупність різних якостей людей, що визначають їх працездатність до виробництва матеріальних та духовних благ, і є узагальнюючим показником людського фактора розвитку суспільного виробництва.

Трудові ресурси – це частина населення, яка володіє необхідним фізичним розвитком, здоров’ям, освітою, культурою, здібностями, кваліфікацією, професійними знаннями для діяльності в галузі соціальної роботи; по іншому – трудові ресурси – це сукупні здібності до праці всього суспільства, значна частина яких ще залишається не залученою до соціальної роботи.
Різниця між поняттями «робоча сила» та «трудові ресурси» полягає в тому, що трудові ресурси мають кількісні та соціально-демографічні рамки, а робоча сила їх не має.
Мета управління трудовими ресурсами – соціальна активізація населення у вирішенні побутових, сімейних, культурних, екологічних та економічних проблем.

Кадровий компонент у сукупності з професійним, кваліфікаційним та організаційним компонентами складають трудовий потенціал соціального закладу. При цьому кадрова складова формується з:

а) професійних знань, умінь та навичок, що обумовлюють професійну компетентність;

б) пізнавальні здібності (освітній потенціал).

Професіоналізм керівника – це висока кваліфікація у сфері управління, яка забезпечує стабільний успіх та розвиток соціального закладу на підґрунті інтеграції інтересів клієнтів соціальної роботи з інтересами системи соціальної роботи.
Головна мета практичної діяльності менеджера соціальної роботи як соціального працівника полягає у внесенні необхідних соціальних змін у суспільство, місцеву громаду або життя окремої людини.

Кадри – включають в себе постійний (штатний) склад соціальних працівників.
Взагалі, кадри – це штатні, кваліфіковані працівники, що мають попередню професійну підготовку та володіють спеціальними знаннями, трудовими навичками або досвідом роботи в обраній сфері діяльності.

Персонал, на відміну від кадрів, є більш широким поняттям. Персонал - це весь особистий склад закладу, підприємства чи організації, або частина цього закладу, що представляє собою групу за професійною або іншою ознакою (напр., обслуговуючий персонал).

Ознаки:

§ кадри – постійність,кваліфікація;

§ персонал - постійність,кваліфікація не є обов’язковими (напр., волонтери або громадськість меценати, спонсори, ЗМІ, церква, політичні партії).

Сукупний соціальний працівник – це сполучення індивідуальних робочих сил у єдиному процесі діяльності, що завершується певним конкретним результатом, здійснюється в рамках первинної кооперації праці, тобто в рамках безпосереднього поєднання соціальних працівників для спільної праці.
Кадровий потенціал соціального закладу інтегрує потенціали окремих менеджерів соціальної роботи і включає в себе:

Ø психофізіологічний потенціал – здібності та схильності менеджера соціальної роботи, стан його здоров’я, працездатність, витривалість, тип нервової системи;

Ø кваліфікаційний потенціал – обсяг, глибина і різносторонність загальних і спеціальних знань, трудових навичок та умінь.;

Ø особистісний потенціал – рівень громадянської свідомості та соціальної зрілості, рівень засвоєння менеджером норм відношення до праці, цінності, орієнтації, інтереси, потреби.

Отже, у кадровому менеджменті існує сталий зв'язок між основними категоріями, а саме:

людський фактор – людські ресурси – трудові ресурси – робоча сила – трудовий потенціал – кадри – персонал – сукупний соціальний працівник – соціальний працівник – волонтер – громадськість.

Структура менеджментського корпусу соціальної роботи в Україні

Рівень менеджменту Вид управлінської діяльності, що забезпечує фахівець Посади
1. Вищий Стратегічне управління Керівники галузі, керівники обласних підрозділів
2. Середній Оперативне управління Керівники районних служб та їх спеціалізованих підрозділів, громадських організацій, лінійні фахівці за напрямами соціальної роботи
3. Нижчий Тактичне управління Організатори соціальної роботи, які виконують управлінські функції

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-04; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 2414 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

815 - | 693 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.