Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз використання матеріальних ресурсів




 

Недоліки в постачанні, зменшення обсягів матеріалів у по­точних запасах можуть до певної міри компенсуватися еко­номією їх у процесі виробництва. І, навпаки, перевитрати мате­ріальних ресурсів та їхнє використання не за прямим при­значенням спричиняють невиконання плану виробництва про­дукції при у цілому задовільному матеріальному постачанні.

Аналіз використання матеріалів здійснюється за допомо­гою узагальнюючих показників матеріаломісткості або зво­ротного до нього показника матеріаловіддачі. Ці показники можна розрахувати в цілому по всій товарній продукції, а також по окремих виробах. Слід вивчити зміну цього показ­ника в динаміці та порівняно з іншими підприємствами, врахувати галузеві особливості формування витрат. І нарешті, концентрують увагу на пошуку причин зміни цих показників і можливих резервів економії. В процесі аналізу використо­вують як допоміжні показники рівня відходів і браку про­дукції, коефіцієнт корисного використання сировини, норми витрат матеріалів, палива, енергії на окремі вироби.

Аналіз виконання норм витрат матеріалів та інших ре­сурсів є безперечно головним питанням цієї теми. Дослі­джуючи зміну норм витрат матеріальних ресурсів, слід ура­хувати, що основними причинами, які зумовлюють поступо­ве їхнє зниження, є:

а) конструктивне поліпшення виробів, у тому числі спро­щення;

б) вдосконалення технології виробництва;

в) повторне використання відходів виробництва;

г) коригування рецептур;

д) зменшення частки кінцевого браку продукції;

е) зміна якості матеріалів (сировини), що споживається, а також продукції, що виробляється;

є) інші.

Під час аналізу слід оцінити обґрунтованість норм, своє­часність їхнього перегляду. Сучасне нормативне господарство – важлива умова для ощадливого використання ресурсів. Тому ретельний аналіз якості норм і засад їхнього формування дає змогу запобігти зайвим затратам ресурсів і тим самим істот­но поліпшує ефективність роботи підприємства.

При проведенні аналізу дуже часто зустрічаються факти заміни матеріалів. Заміну здійснюють з метою здешевлення собівартості продукції, підвищення надійності виробів, по­ліпшення їхнього зовнішнього вигляду тощо. Проте у переважній більшості випадків мають місце так звані вимушені заміни, які, не завжди санкціонуються вищим керівництвом. Вони або зумовлені відсутністю деяких матеріалів взагалі чи у певний період, або викликані потребою здешевлення виробництва за будь-яку ціну. Такі заміни мають імпуль­сивний характер і недостатньо обґрунтовані, внаслідок чого найчастіше шкодять виробництву – погіршують якість ви­робів, а отже, репутацію фірми. Тому при великій кількості замін матеріалів слід у цілому негативно оцінювати такий стан використання ресурсів, зокрема організації й управлін­ня на підприємстві.

Аналіз може виявити випадки, коли деякі допоміжні ма­теріали зовсім не використовують у процесі виробництва. Причинами такого явища можуть бути недостача цих мате­ріалів або суттєвий брак часу при виробництві.

Якщо всі перелічені вище заходи не дають змоги вироби­ти необхідну кількість продукції через недостачу основних матеріалів, підприємство переходить на випуск тих виробів, для яких є достатньо матеріальних ресурсів на складі. Так виникають асортиментно-структурні порушення у випуску продукції, і їх слід відносити до категорії вимушених.

Проте на підприємствах іноді трапляються такі випадки, коли ці зрушення викликані зовсім іншими причинами, однак маскуються під недостачу матеріалів і незадовільне постачання. Це потребує від аналітиків особливої пильності та об'єктивності. Слід також додати, що останні порушення у випуску продукції штучно ускладнюють роботу відділу матеріально-технічного постачання. За вимогою адміністрації робітники відділу, залишивши на деякий час планову роботу, починають «вишукувати» додаткові незамовлені матеріали, а цим часом основний процес постачання здійснюється без належного контролю.

Питання для самоперевірки

1. Якими показниками характеризується використання трудових ресурсів?

2. За якими показниками аналізується використання робочого часу?

3. Які фактори впливають на продуктивність праці?

4. Сформулюйте алгоритм аналізу впливу структури робітників на продуктивність праці.

5. Сформулюйте основні завдання аналізу матеріальних ресурсів.

6. Основні прийоми аналізу матеріальних ресурсів.

7. Охарактеризуйте систему показників, що застосовується для оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів.

8. Показники технічного стану устаткування.

9. Показники використання основних засобів.

10. Які фактори впливають на використання основних засобів? Методи їхнього обчислення.

11. Назвіть порядок розрахунку впливу основних засобів на обсяг виробництва продукції.

12. Методика розрахунку резервів зростання товарної продукції.

 

Література: [9, с. 378-433; 2, с. 64-84; 7, с. 204-259].

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 396 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

1448 - | 1391 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.