Лекции.Орг


Поиск:




Економічний аналіз як галузь економічної науки




Основні теми дисципліни та їхній короткий зміст

Тема 1. Предмет і види економічного аналізу

Лекція 1. Предмет та завдання економічного аналізу

1.1. Економічний аналіз як галузь економічної науки.

1.2. Предмет і завдання економічного аналізу.

1.3. Основні категорії економічного аналізу.

 

Лекцію присвячено розкриттю ролі економічного аналізу на сучасному етапі, його зв’язку з іншими економічними дисциплінами, сформульовані основні поняття.

 

Економічний аналіз як галузь економічної науки

 

З переходом до ринкових відносин у народному госпо­дарстві України виникло безліч проблем і невирішених пи­тань. Розв'язання їх потребує використання наукових засобів, які має у своєму арсеналі економічна наука і насамперед така її галузь, як економічний аналіз.

Метою економічного аналізу є вивчення наслідків діяль­ності всіх підприємств і господарських установ, визначення впливу факторів на їхнє відхилення для виявлення в подальшо­му недоліків і резервів, а також розробка заходів, спрямованих на відновлення і збільшення обсягів виробництва та реалі­зації, підвищення ефективності та стабільності їхньої роботи.

Економічний аналіз як наукова дисципліна – це система спеціальних знань, пов'язана з дослідженням існуючих еко­номічних процесів і господарських комплексів, темпів, про­порцій, а також тенденцій розвитку, виявленням глибинної їхньої суті і того, що спричиняє різні відхилення від запла­нованих показників, договірних зобов'язань, виробничих по­тужностей, і об'єктивною оцінкою їхнього виконання.

Окремо треба вказати на можливості економічного аналі­зу як засобу, який сприяє управлінню підприємством. Будь-яке управління складається з двох етапів. На першому етапі на підставі відповідної інформації та її аналітичного опра­цювання оцінюють стан і динаміку того чи іншого процесу. На другому етапі, якщо аналіз визначить необхідність втру­чання з метою зміни якихось параметрів у ньому, приймається власне управлінське рішення. Причому аналітик може підго­тувати для менеджера навіть проект цього рішення.

В умовах ринкових відносин система планування всере­дині підприємства зберігається, проте змінюються його обсяги і деякі підходи. Економічний аналіз забезпечує необхідне обґрунтування планових показників, оскільки його оцінки досягнутого рівня виробництва і витрачання ресурсів, з одного боку, попиту, ринкових цін та ефективності роботи – з іншого – є необхідною умовою планування діяльності підприємства.

Усі виробничі й фінансові процеси, а також загальні наслід­ки діяльності підприємства мають належно контролювати­ся. Це забезпечується поточним контролем з боку адміністра­ції підприємства за станом виконання планових завдань, організаційних заходів, вказівок тощо за допомогою аналітич­ного опрацювання повсякденної інформації, яка характеризує виробничо-фінансову діяльність підприємства. Існує і інша форма контролю – наступний. Він здійснюється як ревізія фінансово-господарської діяльності роботи підприємства, тема­тична перевірка з боку податкової адміністрації, аудиторське обстеження. Останнє, наприклад, за дорученням наглядової ради, акціонерів, банку. І цей контроль ґрунтується на аналізі даних про роботу господарського суб'єкта, тобто виступає як одна із форм аналітичного обстеження підприємства.

Кропітка робота з налагодження обліку і контролю неми­нуче викликала потребу в розробці спеціальних прийомів вивчення якості обліку і наслідків діяльності, зокрема на підставі підсумкових даних звітів підприємств. Стандарти­зація бухгалтерських документів, регістрів і звітних форм дуже сприяла роботі з впровадження аналізу, більш того, це дало змогу розробити чимало єдиних, стандартних методів аналізу економічної інформації.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 534 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

1397 - | 1229 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.