Лекции.Орг


Поиск:




Загальні вимоги до оформлення дисертації




 

Оформлення дисертаційного дослідження – важливий процес, нехтувати яким не можна.

Згідно з вимогами МОН України дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора наук необхідно оформлювати відповідно до Державного стандарту. З огляду на високі нинішні вимоги рукописи дисертаційних досліджень слід писати державною мовою. Це сприятиме процесу активного функціонування державної мови у науковій сфері, активізації процесу становлення української наукової термінології в усіх галузях науки.

При друкуванні дисертації слід пам’ятати, що для зручності сприйняття на одній сторінці має бути 3–4 абзаци. Текст дисертації треба старанно вичитати та перевірити на грамотність.

Дисертацію друкують за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм), до тридцяти рядків на сторінці, що містять 1600–1700 друкованих знаків. Один авторський аркуш налічує 40 000 знаків і містить приблизно 24 сторінки дисертації. Сучасні комп’ютерні текстові редактори самостійно регулюють кількість знаків у рядку.

Слід зазначити, що обсяг дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата чи доктора наук розрахований на використання при їх оформленні комп’ютерів з використанням шрифтів (рекомендується Times New Roman) текстового редактора Word розміру 14 пунктів з полуторним міжрядковим інтервалом. Можна також використати папір форматів у межах від 203x288 до 210х297 мм і подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату А3.

Усі примірники дисертації повинні бути ідентичними. За умов використання здобувачем копіювальної техніки ідентичність усіх примірників дисертації засвідчує спеціалізована вчена рада.

Обсяг основного тексту кандидатської дисертації становить 4,5–7 авторських аркушів, що відповідає 100–150 сторінкам, а для суспільних і гуманітарних наук – 6,5–9 авторських аркушів, що відповідає 140–180 сторінкам.

Обсяг основного тексту докторської дисертації має становити 11–13 авторських аркушів, що відповідає 250–300 сторінкам без рисунків. Дисертації із суспільних і гуманітарних наук мають більший обсяг – 15–17 авторських аркушів, що відповідає 350–400 сторінкам.

Зазначимо, що до загального обсягу дисертації не входять додатки, список використаних джерел, таблиці й рисунки, які повністю займають всю площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів дисертації підлягають нумерації на загальних засадах.

Текст дисертації друкують, залишаючи поля таких розмірів: лівий – не менше 20 мм, правий – не менше 10 мм, верхній – не менше 20 мм, нижній – не менше 20 мм.

Шрифт друку має бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту дисертації має бути однаковою.

Вписувати в текст дисертації окремі іноземні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту має бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявлено в процесі написання дисертації, можна виправити підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на те саме місце або між рядками виправленого тексту (фрагмента малюнка) машинописним способом.

Текст основної частини дисертації поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин дисертації «ЗМІСТ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розряді підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 3–4 інтервалам.

Кожну структурну частину дисертації треба починати з нової сторінки.

Всі примірники дисертації мають бути підписані автором на титульному аркуші.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 550 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

757 - | 712 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.