Лекции.Орг


Поиск:




Тактика проведення окремих слідчих дій при розслідуванні злочинів, пов’язаних з порушенням прав споживачів.




Ефективність розслідування злочинів, пов'язаних з порушенням прав споживачів, значною мірою зумовлена своєчасністю, послідовністю та грамотним проведенням слідчих дій. їх послідовність у кожному конкретному випадку залежить від слідчих ситуацій, які виникають під час розслідування такої категорії злочинів.

До першочергових слідчих дій у справах про злочини, пов'язані з порушенням прав споживачів, слід віднести слідчий огляд, допит потерпілого, допит підозрюваного, допит свідків, обшук та виїмку, призначення судових експертиз.

Допит на початковому етапі розслідування має важливе значення. Одержання інформації в ході допиту дозволяє в найкоротший строк встановити способи вчинення злочинів, викрити винних, виявити інші обставини, що мають значення для справи.

По справах розглядуваної категорії предмет допиту становлять обставини, пов'язані із з'ясуванням таких питань: чи був товар недоброякісним; чи мало місце масовий або систематичний його випуск чи реалізація; форма вини; виявлення осіб, причетних до вчинення злочину; хто фактично виконував обов'язки посадових осіб, які здійснюють організаційно-розпорядчі функції по випуску або реалізації недоброякісної продукції; встановлення характеру злочинної діяльності кожної з таких осіб; встановлення мотивів злочинних дій; де і чому виникли дефекти товарів; яким чином маскувалася злочинна діяльність; чим викликана недоброякісність товару; чому недоброякісний товар був випущений або реалізований; способи маскування; чи складалися фальсифіковані документи для полегшення вчинення злочинних дій; зв'язок з іншими злочинами (при розслідуванні випуску або реалізації недоброякісної продукції); яким шляхом, за допомогою яких засобів відбувався обман споживачів (покупців або замовників); чи мали місце раніше випадки такого обману; як і ким здійснювалась фальсифікація товарів; звідки надійшла сировина, що використовувалася для фальсифікації товарів; стан обігу документів, наявність фальсифікованих документів; службове становище злочинця; наявність зв'язку з іншими особами; мотиви злочинної діяльності (при розслідуванні обману споживачів); в який спосіб, за допомогою яких засобів здійснювалася фальсифікація засобів вимірювання; яким чином здійснювалася діяльність злочинців по готуванню до вчинення злочину, маскуванню злочинної діяльності; особи, причетні до вчинення фальсифікації засобів вимірювання; мета виготовлення, перероблення або збуту таких засобів; зв'язок злочинців з іншими особами; зв'язок фальсифікації засобів вимірювання з іншими злочинами; рух матеріальних цінностей (кому збувалися, для кого виготовлялися, їхнє оприбуткування); наявність документального оформлення (чи складалися фальсифіковані документи) тощо (при розслідуванні фальсифікації засобів вимірювання).

Існують різні групи свідків злочинів, пов'язаних з порушенням прав споживачів.

1. Представники громадськості, органів контролю, що залучалися до участі у виявленні злочинної діяльності. Свідки цієї групи допитуються про обставини тих подій, які вони спостерігали, або тих дій, що вони здійснювали, а також про умови проведення даних дій. Від них може бути одержана інформація про кількість продуктів, що відпускаються, товарів, кількість сплачених їм грошей, наявність у споживачів чеків, кількість і якість закуплених товарів, про направлення товарів на дослідження тощо. Вони можуть описати прикмети продавців, касирів та ін.

2. Громадяни, службові особи, які зробили повідомлення і заяви, що стали приводом і містили підстави до порушення кримінальної справи (ревізори, відвідувачі, кухарі та ін.). Ця група свідків встановлюється за первісними матеріалами, відповідно до яких порушено кримінальну справу. Такі особи можуть дати пояснення по факту зловживань, порушень, про результати аналізу продуктів та ін.

3. Відвідувачі, клієнти підприємств, їдалень, ресторанів та ін., особи, в яких одержувалися для підприємств продукти, товари тощо. Для виявлення осіб даної групи мають значення вивчення книги скарг і пропозицій, аналіз листів і заяв працівників, доцільно опитати працівників прилеглих установ, організацій тощо. У процесі допиту осіб цієї категорії необхідно з'ясовувати, на підставі чого свідок зробив висновок про недоброякісність їжі, кому ще відомо про це, яку суму винагороди вимагав від них злочинець, в яких стосунках він перебував з такою особою, чи звертали вони увагу службових, матеріально відповідальних осіб на подібні порушення, як реагували на це останні. Такі свідки можуть дати показання про недовкладення окремих компонентів у готові блюда, відсутність окремих елементів у комплекті товару, конкретні порушення правил торгівлі щодо них та ін. У таких осіб з'ясовується, чи вибивалися їм при купівлі товарів чеки, чи не давалися вже раніше вибиті чеки, чи не купували вони товари, продукцію на складах, у підсобних приміщеннях, чи не сплачувалися гроші працівникам цих ділянок підприємства, організації, чи складалися які-небудь документи, ким вони підписувалися і чи підписувалися взагалі; які ознаки, на думку свідка, характеризують випущений у продаж товар як недоброякісний, нестандартний або некомплектний;

4. Керівники підприємств, установ, організацій (директори, керівники підприємств, а також: особи, призначені на посади замість притягнутих до відповідальності). У свідків такої категорії обов'язково з'ясовуються їхні повноваження, функціональні обов'язки, характер їхньої роботи, періодичність перевірок на підприємстві, заходи, вжиті по виявлених порушеннях, скаргах відвідувачів, причини подібних зловживань, питання про підписання яких-небудь документів, про особу, що дала дозвіл на випуск у продаж недоброякісного товару, тощо. Слідчому при допиті таких свідків треба пам'ятати, що це зацікавлені особи, і щоб уникнути судового процесу, вони намагатимуться вплинути на хід розслідування на користь підозрюваного, дати йому позитивну характеристику або, навпаки, показати себе з кращого боку й активно викривати підозрюваного. У необхідних випадках доцільно одержати консультації у спеціалістів. Особливості використання знань спеціалістів по справах про злочини, пов'язані з порушенням прав споживачів, зумовлені особливостями, специфікою спеціальних знань та дій, що проводяться за такими справами. Тому слідчий у разі необхідності може залучити спеціалістів: товарознавців (коли потрібні консультації про умови зберігання товару, вимоги до упакування, якість, комплектність товару, джерело його походження та ін.), бухгалтерів (коли потрібні знання бухгалтерського обліку, оформлення операцій з матеріальними цінностями тощо), технологів (коли потрібні знання щодо технологічного процесу на підприємстві), техніків (щодо роботи відповідного обладнання, апаратів та ін.).

5. Особи, що мали відношення до оброблення продуктів, транспортування, реалізації товарів, продукції тощо. Це в основному працівники того підприємства, де вчинено злочин, а також підприємств, що мали торговельні, виробничі зв'язки з ним. Це можуть бути особи, які переробляли сировину, готували їжу (кухарі, підсобний персонал та ін.), особи, які мали відношення до складання документів, що відображають певні операції, особи, які зберігали або відпускали товар (комірники, завідувачі складів, баз, касири та ін.), особи, які виконували вантажно-транспортні роботи (вантажники, водії автомашин та ін.), особи, які продавали продукцію (кухарі роздавальних, офіціанти, буфетниці та ін.). У таких осіб з'ясовуються питання про те, коли надійшли до них товарно-матеріальні цінності, які до них додавалися документи, чи були вони взагалі, хто давав розпорядження щодо збереження товарно-матеріальних цінностей, скільки вони зберігалися, кому були відпущені і при наявності яких документів, чи проводилася витрата без документального оформлення, який був порядок одержання товарно-матеріальних цінностей на виробництві, хто був відповідальний за це, чи витрачалися продукти за нормою при готуванні їжі, чи допускалися відступи від технології приготування їжі, чим вони викликалися, з чиєї вказівки здійснювалися, чи були випадки фальсифікації окремих продуктів, у який спосіб вони вчинялися, чи не було фактів продажу продуктів з підсобних приміщень, кухонь в обхід каси. В осіб, що виконували вантажно-транспортні роботи, з'ясовуються обсяг їх постійно виконуваної роботи, які товари, продукти вони вантажили, перевозили, куди, від кого одержували завдання на проведення зазначених робіт, які були в наявності документи, чи відповідали найменування товарів, їхня кількість і асортимент, зазначені в документах, найменуванню, кількості й асортименту перевезених товарів та ін. Вони могли звернути увагу на часту появу в службових кабінетах незнайомих осіб, їхні розмови з підозрюваним, спільні поїздки та ін. Але серед подібних свідків можуть виявитися і такі, які мають особисту неприязнь до підозрюваного або, навпаки, є його друзями, тому до їх показань треба ставитися критично.

6. Бухгалтери, працівники баз, а також родичі, близькі знайомі, сусіди злочинців, співробітники, колеги. Вони допитуються в основному про особу злочинця, спосіб його життя, стосунки з іншими працівниками, його доходи, витрати, придбання та ін. Допитаними як свідки можуть бути також працівники санітарно-епідеміологічних станцій (вони можуть надати матеріали про заходи, вжиті щодо порушення санітарних правил збереження продовольчих товарів, про скарги, що надійшли від населення, про псування продуктів); співробітники поліклінік, лікарень, куди зверталися хворі з ознаками харчового отруєння (за їхніми відомостями можна встановити характер і причини отруєння).

Виявлення і допит свідків на початковому етапі розслідування злочинів мають важливе значення, оскільки по розглядуваній категорії злочинів саме на початковому етапі розслідування можливе виявлення з достатньою повнотою осіб, які можуть повідомити слідству необхідні відомості. Характер дій, спрямованих на виявлення свідків на початковому етапі розслідування, залежить насамперед від умов збирання матеріалів, що слугували підставою до порушення кримінальної справи. У цьому зв'язку розрізняють справи про злочини: а) порушувані за оперативно-розшуковими заходами, у зв'язку із затриманням працівників підприємств, установ, організацій по гарячих слідах, а також за заявами громадян, про які злочинці непоінформовані; б) порушувані за матеріалами ревізій, інвентаризацій, контрольних перевірок, про що відомо злочинцям. З урахуванням цього поділу будується і допит свідків.

 

В И С Н О В К И

Можуть бути висунуті такі версії щодо способу вчинення злочину.

При фальсифікації засобів вимірювання: виготовлення засобів вимірювання з метою використання; виготовлення засобів вимірювання з метою збуту; перероблення засобів вимірювання з метою використання; перероблення засобів вимірювання з метою збуту; збут фальсифікованих засобів вимірювання.

При випуску або реалізації недоброякісної продукції: реалізація недоброякісної продукції; випуск недоброякісної продукції.

При обмані покупців і замовників: перевищення встановлених цін і тарифів на побутові і комунальні послуги; одержання від громадян сум, що перевищують вартість виконаної на їхнє замовлення роботи або наданих послуг; передача покупцеві одного предмета під виглядом іншого; обмірювання споживачів; обважування споживачів; обраховування; фальсифікація; перевищення встановлених відпускних цін; продаж товарів нижчого сорту за ціною вищого; продаж неповного комплекту товарів; продаж знижених у ціні товарів за цінами, що існували до їхньої уцінки.

Прикладами типових і конкретних версій по зазначеній категорії справ можуть бути такі: обман покупців вчинювався систематично з метою присвоєння одержуваних при цьому надлишків товарно-матеріальних цінностей або грошового виторгу; мали місце одиничні випадки обману покупців, що припускалися в результаті невмілого або недбалого ставлення працівника торгівлі або громадського харчування, або такі, що відбувалися з причин, від нього незалежних (наприклад, поганий стан торговельного обладнання, ваговимірювальних приладів) та ін. (типові версії); обман покупців вчинено продавцем з відома завідувача магазину; обман покупців вчинено працівником магазину гр. П. (конкретні версії).

 


 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 351 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1032 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.