Лекции.Орг


Поиск:




Страхування відповідальності виробника за якість продукції




 

 

Кожен підприємець незалежно від того, чи є він виробником, посередником, продавцем продукції, може і повинен нести відповідальність за законом перед своїми клієнтами та іншими особами за заподіяння шкоди їхньому здоров'ю або майну в результаті продажу продукції.

Страхування відповідальності товаровиробників забезпечує страховий захист страхувальників у випадку висунення до них претензій згідно з цивільним кодексом у зв'язку із заподіянням шкоди життю та здоров'ю споживачів, а також нанесенням їм матеріальних збитків, викликаних споживанням товарів (виконанням робіт, наданням послуг). Такі претензії можуть висуватися згідно з нормами Цивільного кодексу України, а також Закону України "Про захист прав споживачів".

Страхування відповідальності виробника за якість продукції -особливий вид страхування, оскільки ризики й обов'язки згідно з ним відокремлені. Така відповідальність може виникнути не тільки у зв'язку з порушенням правових норм, а й при недотриманні умов договору або контракту.

Виникнення відповідальності залежить від:

© якості товарів;

© їхніх складових речовин і частин;

© якості зберігання, зборки та ремонту;

© помилок у розрахунках у процесі виготовлення товарів;

© неточностей в інструкціях з їх використання.

 

Цей вид страхування відрізняється від більшості інших видів страхування перш за все тим, що стосується відносин та інтересів, що виникають у сторони, яка постраждала внаслідок використання дефектної продукції. Практика страхування відповідальності виробників за якість продукції засвідчує, що більшість претензій пов'язана з лікарськими препаратами та транспортними засобами.

У сучасній практиці західних країн претензії за спричинений збиток висуваються як на базі вини товаровиробників (виробнича фірма зобов'язана постачати товари без дефектів), так і у зв'язку з порушенням контракту продажу.

Зверніть увагу!

Величина застрахованої відповідальності товаровиробника, що страхується, визначається розміром збитку, що виник через споживання виробленого товару.

 

Для укладення договору страхування товаровиробник повинен володіти власною торговельною маркою.

Звільнення від відповідальності допускається у випадках:

· появи продукції на ринку без відома товаровиробника;

· відсутності в товарі дефектів у момент випуску його в продаж (харчові продукти з коротким терміном споживання).

Зверніть увагу!

Товаровиробник може уникнути відповідальності, якщо доведе що було допущено помилку з боку споживача або внаслідок дій третьої сторони. Відповідальність розповсюджується на тілесні ушкодження, смерть і матеріальний збиток майну постраждалого.

У правилах страхування повинні бути чітко визначені страхові випадки. Для цього страховик, перш за все, повинен враховувати такі фактори:

 

репутація потенційного страхувальника умови продажу
місце, яке займає потенційний страхувальник у процесі поставки цієї продукції до споживача загальний обсяг товарообігу
основні властивості товару та мета його використання наявність експортних угод

Зверніть увагу!

Відшкодування виплачується тільки за прямий та ненавмисний збиток.

 

Як правило, страховик не несе відповідальності у таких випадках:

· настання дефекту внаслідок природних умов;

· постачання однієї продукції замість іншої;

· нанесення здоров'ю або майну громадян збитку, який вважаєтьсяьнеминучим (наприклад, у випадку навмисних або недбалих дій та недогляду з боку страхувальника);

· виявлення помилок, допущених у розрахунках і формулах.

 

Якщо протягом періоду дії договору страхування відбулося декілька послідовних страхових випадків, що мали одну першопочаткову причину або джерело, розмір відповідальності страхової компанії може бути різним за обсягом, але не повинен перевищувати сукупний ліміт відповідальності, зазначений у договорі страхування.

Відповідальність страховика починається з моменту придбання товару покупцем та доставкою його на місце призначення.

Нині, у зв'язку із сучасним станом української економіки і, перш за все, розвитком сфери обслуговування, введення страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції є необхідним.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 422 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1026 - | 847 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.029 с.