Лекции.Орг


Поиск:




Визначення поняття ”Реабілітація”. Короткі історичні відомості.




ЛЕКЦІЇ

 

Лекція № 1

ТЕМА: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ І ПРИНУЦИПИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ

1. Визначення поняття ”Реабілітація”. Короткі історичні відомості.

2. Завдання, мета та принципи реабілітації.

3. Види, періоди та етапи реабілітації.

4. Засоби лікувальної фізкультури. Форми лікувальної фізкультури.

 

Визначення поняття ”Реабілітація”. Короткі історичні відомості.

 

Слово реабілітація утворене від латинського префіксу “ре” і слова “labilitas”, що означає - відновлення придатності, спроможності. За визначенням ВОЗ – це комплексне та скоординоване використання медичних, соціальних, освітніх та професійних заходів для відновлення здоров’я, тренування або перепідготовки неповноспроможної особи до нових умов життя в суспільстві. Коли вирішено питання збереження життя і функцій уражених органів і тканин, тобто проведена діагностика і лікування, то на передній план виступає реабілітація хворого.

Тому першим і основним напрямом реабілітації є – відновлення здоров’я хворого шляхом комплексного використання різних засобів, направлених на максимальне відновлення порушених фізіологічних функцій організму, а у випадку неможливості досягнення цього – розвиток компенсаторних (заміню вальних) замісних пристосувань (функцій). Реабілітації підлягають практично всі хворі. Комплекс реабілітаційних заходів в тому або іншому вигляді починають проводити з перших днів перебування хворого в лікарні. Проводять їх за індивідуальною програмою протягом перебування пацієнта в стаціонарі. Найбільш ефективно реабілітація проводиться в спеціалізованих реабілітаційних центрах лікарем – реабілітологом. При створенні реабілітаційної програми необхідно враховувати особистість хворого, враховувати весь комплекс змін (морфологічних, фізіологічних, психологічних) і керуватись правилами, які передбачають: співпрацю лікаря – реабілітолога та пацієнта, визначення реабілітаційного потенціалу пацієнта, особливо його рухову активність, різнобічність впливу реабілітаційних заходів для кожного хворого, поетапність призначення відновлювальних заходів з врахуванням динаміки функціонального етапу хворого.

Таким чином, реабілітація – це суспільно необхідне функціональне і соціально – працеспрямоване відновлення хворих та інвалідів, що здійснюється комплексним проведенням медичних, психологічних, професійних та ін. Заходів, за допомогою яких можна відновити здоров’я пацієнта і повернути потерпілих до звичайного життя та праці відповідно його стану.

Фізичні вправи як засіб лікування різних захворювань використовувались вже НП ранніх стадіях існування людини. Наприклад, згадки про ц зустрічаються ще в китайських рукописах 2-3 тисячоліть до нашої ери, де згадуються дихальні вправи, пасивні рухи, вправи з опором, масаж.

У давній Греції Іккус та Геродікус в 5 сторіччі до нашої ери використовували для лікування пішохідні прогулянки, біг, гімнастику. Батько медицини Гіппократ (460–377 рр. до н.е.) відзначав, що лікувальна гімнастика має бути тільки індивідуальною.

Гіппократ розробив методику спеціальних вправ при хворобах серця, легенів, ШКТ.

У Римі велике значення фізичній реабілітації надавали Уельс, Гален. В епоху відродження найбільш значні праці з реабілітації – “Трактат з ортопедії Гофмана”, ”Мистецтво гімнастики Меркуріаліса”.

В кінці ХІХ - на початку ХХ ст. з’являються методики лікувальної гімнастики Шотта, Гофбауера, Клаппа, Лагранжа.

З російської школи необхідно згадати роботи Боткіна, Лесгафта. ЛФК у військовій медицині більше ніж 100 років тому рекомендував родоначальник військово-польової хірургії, наш земляк Микола Іванович Пірогов. Наслідки поранення лікували у так званих механо-терапевтичних кабінетах у великих містах.

В наш час реабілітація, зокрема ЛФК як метод лікування, широко використовується в комплексній терапії більшості захворювань і має досить розроблену теорію.

В м. Київ у 1949 році відкрився НДІ медичних проблем фізичної культури, який проіснував до 1986 р., а потім був відновлений та реорганізований в Державний НДІ проблем фізичної культури і спорту. А в Київському інституті удосконалення лікарів відкрита кафедра фізичної реабілітації.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1229 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

776 - | 784 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.