Лекции.Орг


Поиск:




Діяльність міжнародної організації RESPO DS-DI




Сучасні світові форми АР інвалідів мають інший напрямок – навчити неповноправного активно жити в умовах втрачених функцій, оскільки немічність і безпорадність пригнічують людину, викликають відчуття невпевненості в собі, остраху перед подальшим майбутнім життям. Однією з форм повернення до активного життя є табори активної реабілітації інвалідів.

Активна діяльність інвалідів у таборах АР починається з вивчення навичок самообслуговування (вмивання, їда, пересування і інше.)

У таборах АР на заняттях ФК виконуються: активні, пасивні та активно-пасивні фізичні вправи з використанням спеціальних пристроїв, тренажерних систем. Особлива увага приділяється наданню неповноправним можливості якійсь час протягом дня стояти у спеціальному пристосуванні (колінний упор). Це сприяє покращенню роботи органів травлення, нирок, зменшує спастику м’язів, викликає емоційний підйом людини, яка вимушена нерухомо лежати чи сидіти. Важливе значення для повсякденного життя має цілеспрямоване навчання техніці їзди на візках. Пропонується їзда з перешкодами, фігурна їзда, в’їзди на підвищення різної висоти, піднімання і спускання по сходах, навіть без сторонньої допомоги, утримання рівноваги.

В таборах АР пропонується обов’язкове відвідування занять з таких видів спорту як: а/г, н/т, стрільба з луку, л/а..

Завдяки участі в українсько-канадській програмі “Партнери в охороні здоров’я” у ЛДІФК з 1995 року розпочата розробка та впровадження програми підготовки фахівців з фізичної реабілітації на основі міжнародних стандартів навчання для роботи з людьми, які мають неврологічні та ортопедичні проблеми і порушення системи дихання, а також для роботи з дітьми-інвалідами.

Після встановлення контакту з міжнародною організацією інвалідів RESPO DS-DI, яка працює у сфері розвитку рекреаційного спорту інвалідів, у 1997 році був розроблений українсько-голандський проект про співпрацю, який розпочався у 1998р та закінчився у грудні 2001року. Він фінансувався Міністерством зовнішніх відносин королівства Нідерланди. Головна задача проекту – презентація в Україні рекреаційного спорту для інвалідів, а також підготовка інструкторів, які могли б продовжити роботу після його завершення.

Першим кроком було проведення у Львові у вересні 1998 року семінару “Рекреаційний спорт для інвалідів”. Одним із важливих результатів семінару – було створення організації активної реабілітації “Стимул”, яка розпочала проведення рекреаційних занять з інвалідами. Окрім цього були організовані Дні рекреаційного спорту, які проходили 1 раз на шість місяців, і в яких приймали участь інваліди з п’яти областей Західної України.

Одразу після семінару завдяки безпосередньої підтримки директора RESPO DS-DI Яапа Броуера була створена секція фехтування для інвалідів на візках, яким керує Володимир Семенюк. Її представники приймали участь у Кубку світу.

Наступним кроком був семінар для викладачів і студентів ЛДІФК, який проведено у 2000 році. Його мета - підготовка інструкторів, які могли б самостійно працювати з інвалідами в сфері рекреаційного спорту.

У липні 2001 року відбувся третій, заключний, семінар проекту, який повинен був відповісти на питання, чи може рекреаційний спорт в Україні існувати та розвиватися самостійно. Заняття проводили інструктори, підготовлені були на попередніх семінарах, а голландські партнери здійснювали контроль за якістю підготовки і впровадженням практичних результатів. Після завершення проекту 7 українських інструкторів отримали міжнародні сертифікати, що дає їм право проводити подібні міроприємства разом із представниками RESPO DS-DI.

У червні 2002р кафедрою ТІМОПС ЛДІФК був проведений перший Всеукраїнський науково-методичний семінар “Оздоровча і спортивна робота з неповноправними”. У 2003 році відбувся другий.

Таким чином, створена добра основа для подальшого розвитку рекреаційного спорту інвалідів на Україні.

 

Висновок

Вивчення діяльності міжнародних фізкультурно-оздоровчих організацій дає можливість ознайомитись з досягненнями зарубіжних країн в області масового спорту. Що має значний практичний інтерес для фізкультурно-оздоровчих організацій, які формуються в Україні.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 363 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1021 - | 841 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.