Лекции.Орг


Поиск:




Зміст навчальної дисципліни за змістовними модулями




До друку

Проректор з навчальної

та методичної роботи

М. М. Касьяненко

«____» ___________2009 р.

 

Навчально-методичний комплекс дисципліни

“Історія економіки та економічної думки”

 

для підготовки фахівців за ОКР бакалавр

денної форми навчання

галузь знань 0305 “Економіка і підприємництво “

напрям підготовки6.030509 “Облік і аудит“

6.030508 “Фінанси і кредит“

6.030504 “Економіка підлриємства“

6.030503 “Міжнародна економіка”

 

статус дисципліни нормативна

 

 

 

Ірпінь 2009

Навчально-методичний комплекс дисципліни “Історія економіки та економічної думки” містить: зміст; передмову; робочу навчальну програму; опорний конспект лекцій; методичні рекомендації до проведення семінарських занять, організації і проведення самостійної та індивідуально-консультаційної роботи студентів; термінологію, яку повинен засвоїти студент при вивченні навчальної дисципліни; контрольні питання до семінарських занять; варіанти тестів для поточного і підсумкового контролю знань; екзаменаційні питання; перелік рекомендованої літератури до навчальної дисципліни.

 

Автор: М. М. Теліщук, к. е. н., доцент

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри економічної теорії, протокол № 12 від 29. 04. 2009 р.

Завідувач кафедри І. А. Максименко, к. ф. н., доцент

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні вченої ради обліково-економічного факультету, протокол № 8 від 13. 05. 2009 р.

Голова вченої ради обліково-економічного факультету

Н. П. Мацелюх

к.е.н., доцент

 

Завідувач навчально-методичного відділу О. О. Бойко

 

 

Реєстраційний № ___

 

 

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА………………………………………………………………3

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА…………………………………….6

 

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ………………………………………54

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ………..355

 

ТЕРМІНОЛОГІЯ, ЯКУ ПОВИНЕН ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТ ПРИ ВИВЧЕННІ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…………………………………566

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ…………584

 

ВАРІАНТИ ТЕСТІВ ДЛЯ ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ…………………………………………………………..589

 

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ………………………………………...611

 

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…………………………………………………………………618

 


ПЕРЕДМОВА

 

Економічна проблематика хвилює все ширші кола нашого суспільства. Зростає інтерес, як до теоретичних аспектів сучасної економічної науки, так і раціонального використання тих чи інших економічних напрацювань.

Переосмислення економічних механізмів, орієнтація на світову економічну практику, знання історико-еконромічних закономірностей та особливостей, практична реалізація історичного досвіду - запорука створення ефективного механізму ринкових відносин в умовах трансформаційної економіки України.

Актуальність і зміст дисципліни. Історія економіки та економічної думкиодна з теоретико-економічних дисциплін, які закладають основи світогляду та професійної культури фахівців з економіки. Вона спирається на базу знань, одержаних студентами під час вивчення дисциплін, що складають сучасну економічну теорію, – політичної економії, мікроекономіки та макроекономіки. Водночас курс з історії економіки та економічної думки надає знання, потрібні для подальшого поглибленого вивчення інших фундаментальних та прикладних економічних дисциплін, розуміння альтернатив реальної економічної політики.

Предметом вивчення історії економіки та економічної думки є процес становлення і розвитку господарства в різних історико-політичних, етно-культурних, теологічних, природно-кліматичних умовах розвитку, а також економічних поглядів, ідей, течій і шкіл, що дає можливість формування економічної науки як системи знань.

Об’єктом вивчення є розвиток економічної науки як особливої системи знань, від початку генези господарства та зародження економічних ідей у творах стародавніх мислителів, до сучасних економічних систем та теоретичних концепцій.

Мета дисципліни. Вивчення історико-економічного досвіду та ідей видатних представників економічної науки; формування уявлень про собливості розвитку окремих країн; визначення факторів та причин швидкого розвитку одних країн та відставання інших у різні історичні проміжки часу; поглиблення та розширення знань з економічної теорії; формування теоретичної бази для аналізу проблем сучасної економічної політики; підвищення економічної та загальної культури фахівця з економіки.

Завдання дисципліни. Вивчення господарської діяльності народів різних країн в історичному розрізі, починаючи від стародавніх часів до сьогодення, відображення причинно-наслідкових зв’язків між рівнем розвитку господарства і соціально-економічною структурою суспільства. Завданням курсу є також вивчення економічної теоретичної спадщини, поглядів видатних мислителів від прадавніх часів до сучасності, ознайомлення з методами дослідження економічних наук. Формування навичок самостійної оцінки розвитку світової та вітчизняної економічної думки.

Вимоги до знань і вмінь студентів. Орієнтуватися в науковій періодизації генези світового соціально-економічного процесу; характеризувати причини та наслідки революційних та еволюційних економічних змін; виділяти особливості та закономірності розвитку окремих світових регіонів, країн, економічних угрупувань і об’єднань; логічно осмислювати об’єктивність переходу від однієї до іншої суспільно-економічної формації; давати правдиво історичну оцінку сучасним соціально-економічним процесам у світі та Україні; застосовувати знання економічних ідей в аналізі прикладних проблем; порівняти основні ознаки методологічних підходів та теоретичних позицій найвидатніших економістів різних шкіл та напрямків та зіставляти погляди різних течій і шкіл; чітко уявляти класифікацію економічних теорій та періодизацію їх розвитку.

Міжпредметні звя’зки. Матеріал предмета слід пов’язувати з нормативними дисциплінами: економічна теорія, розміщення продуктивних сил, всесвітня історія, фінанси, гроші та кредит, облік та аналіз господарської діяльності, теорія управління, менеджмент, політологія, соціологія та філософія.

Методи і форми викладання дисципліни. Програма передбачає лекційно-семінарські заняття, індивідуальну та самостійну роботу студентів під керівництвом викладача, яку вони виконують на навчальних заняттях і в позаурочний час. Індивідуальна та самостійна робота може виконуватися у вигляді написання рефератів, розширених конспектів, доповідей, тез, виступів, наукових повідомлень та статей.

Курс забезпечується конспектом лекцій та навчальним посібником “Економічна історія” (укладач к. е. н., доцент кафедри економічної теорії - М. М. Теліщук).

Форми і засоби поточного та підсумкового контролю: Навчальним планом передбачено семінари (в т. ч. колоквіуми) за темами та 3 рубіжних модульних контрольних заходів за змістовними модулями (розділами), після 36 год. вивчення навчального матеріалу, у вигляді тестової контрольної роботи, котра проводиться за рахунок часу, відведеного на семінарські заняття.

До контрольних заходів входять поточний, модульний та підсумковий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських, індивідуальних занять, консультацій та виконання модульної контрольної роботи і має на меті перевірку рівня засвоєння студентами навчального матеріалу дисципліни. Під час семінарських занять застосовуються такі засоби контролю як: усне опитування з питань поставлених у плані семінарських занять, самостійної роботи, а також за допомогою письмових колоквіумів, теоретичних тестів та рефератів.

Рейтингова система оцінки знань студентів передбачає отримання від 32 до 60 балів, в ході вивчення навчального матеріалу за змістовими модулями та від 0 до 40 балів на екзамені. Підсумкова оцінка формується за загальною кількістю набраних балів.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Опис навчальної дисципліни

Предмет: “Історія економіки та економічної думки” – це нормативна навчальна дисципліна циклу прфесійної підготовки фахівців галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво“ напрямів підготовки “Облік і аудит“, “Фінанси і кредит“, “Економіка підлриємства“. Предметом вивчення історії економіки та економічної думкиє процес становлення і розвитку господарства в різних історико-політичних, етно-культурних, теологічних, природно-кліматичних умовах розвитку, а також економічних поглядів, ідей, течій і шкіл, що дає можливість формування економічної науки як системи знань.

Мета: в ивчення історико-економічного досвіду та ідей видатних представників економічної науки; формування уявлень про собливості розвитку окремих країн; визначення факторів та причин швидкого розвитку одних країн та відставання інших у різні історичні проміжки часу; поглиблення та розширення знань з економічної теорії; формування теоретичної бази для аналізу проблем сучасної економічної політики; підвищення економічної та загальної культури фахівця з економіки.

 

Курс: перший або другий Семестр: перший, другий або третій Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів: - національних – 3,3 - ECTS – 5 Модулів: 3   Змістовних модулів: 10   Загальна кількість годин: 180     галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво” напрям підготовки 6.030509 “Облік і аудит” 6.030508 “Фінанси і кредит” 6.030504 “Економіка підприємства” 6.030503 “Міжнародна економіка”   бакалавр Нормативна Рік підготовки:1 - 2 Семестр:1 - 2 Лекції:40 годин Семінари:32 годин Індивідуально-консультаційна робота: 28 годин Самостійна робота: 77 годин Форма контролю:іспит - 3години

Попередні дисципліни: політекономія, економічна теорія, світова історія, історія України, основи правознавства, культурологія, релігієзнавство, філософія, розміщення продуктивних сил.

Структура навчальної дисципліни

“Історія економіки та економічної думки ”

Галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво“

Напрямів підготовки 6.030509 “Облік і аудит” 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030504 “Економіка підприємства”, 6.030503 “Міжнародна економіка”

Змістовні модулі Кількість годин
Всього Лекції Семінари Індивідуальна робота під керівництвом викладача Самостійна робота студента
МОДУЛЬ 1
ЗМ 1 + ЗМ 2 + ЗМ 3 + ЗМ 4 = 1,9 ЗК
Розділ І (ЗМ 1). Господарські форми економіки та особливості економічної думки стародавньог світу.          
  Т. 1.1 Предмет і метод історії економіки та економічної думки. Наукова періодизація історії економіки.       -     -  
  Т. 1.2 Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій.              
  Т. 1.3 Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н. е. – V ст.).          
Розділ ІІ (ЗМ 2). Господарство та економічна думка суспільства Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – ХV ст.). 1 10        
Т. 2.1 Феодальна система господарства в Західній Європі та Україні. Економічна думка середньовіччя.              
Розділ ІІІ (ЗМ 3). Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (ХVІ – перша половина ХVІІІ ст.).          
Т. 3.1 Генеза капіталізму та перехід до індустріального суспільства.       -   -  
Т. 3.2 Економічна думка перехідного періоду від аграрного до індустріального суспільства.          
Розділ IV (ЗМ 4). Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ ст. - перша половина ХІХ ст.).          
Т. 4.1 Особливості промислового перевороту у провідних країнах світу.       -  
Т. 4.2 Економічна думка у другій половина ХVІІІ ст. - першій половині ХІХ ст.            
Всього по 1 модулю годин Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота          
МОДУЛЬ 2
ЗМ 5 + ЗМ 6 + ЗМ 7 = 1,4 ЗК
Розділ V (ЗМ 5). Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.).          
Т. 5.1 Становлення та розвиток монополістичного капіталізму в провідних країнах світу.         -  
Т. 5.2 Економічна думка в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.).          
Розділ VІ (ЗМ 6). Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.). 1 16        
Т. 6.1 Господарство України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст..       -   -  
Т. 6.2 Основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.).          
Розділ VІІ (ЗМ 7). Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).            
Т. 7.1 Світове господарство у міжвоєнний період.       -   -  
Т. 7.2 Економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).                  
Всього по 2 модулю Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота          
МОДУЛЬ 3
ЗМ 8 + ЗМ 9 + ЗМ 10 = 1,7 ЗК
Розділ VІІІ (ЗМ 8). Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ).            
Т. 8.1 Основні тенденції розвитку світового господарства у другій половині ХХ ст.            
Т. 8.2 Економічна думка у другій половині ХХ ст.          
Розділ ІХ (ЗМ 9). Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)            
ТТ. 9.1 Світове господарство на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)            
ТТ. 9.2 Основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)                    
Розділ Х (ЗМ 10). Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.            
ТТ. 10.1 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи.          
ТТ. 10.2 Формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.          
Всього по 3 модулю Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота          
Іспит          
Разом годин з курсу Форма підсумкової атестації – переведення балів ECTS в оцінку та іспит          
                     

 

Структура навчальної дисципліни

“Історія економіки та економічної думки ”

Галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво“

Напрямів підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”

 

Змістовні модулі Кількість годин
Всього Лекції Семінари Індивідуальна робота під керівництвом викладача Самостійна робота студента
МОДУЛЬ 1
ЗМ 1 + ЗМ 2 + ЗМ 3 + ЗМ 4 = 1,8 ЗК
Розділ І (ЗМ 1). Господарські форми економіки та особливості економічної думки стародавньог світу. 620,0        
  Т. 1.1 Предмет і метод історії економіки та економічної думки. Наукова періодизація історії економіки.     -   -     -   -
  Т. 1.2 Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій.       -       5,0  
  Т. 1.3 Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н. е. – V ст.).           5,0
Розділ ІІ (ЗМ 2). Господарство та економічна думка суспільства Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – ХV ст.). 1 11,0        
Т. 2.1 Феодальна система господарства в Західній Європі та Україні. Економічна думка середньовіччя.             5,0  
Розділ ІІІ (ЗМ 3). Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (ХVІ – перша половина ХVІІІ ст.).   16,8        
Т. 3.1 Генеза капіталізму та перехід до індустріального суспільства.       -   -   4,9
Т. 3.2 Економічна думка перехідного періоду від аграрного до індустріального суспільства.     -       4,9
Розділ IV (ЗМ 4). Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ ст. - перша половина ХІХ ст.).   17,8        
Т. 4.1 Особливості промислового перевороту   у провідних країнах світу.     - - 4,9
Т. 4.2 Економічна думка у другій половина ХVІІІ ст. - першій половині ХІХ ст.           4,9
Всього по 1 модулю Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота 65,6        
МОДУЛЬ 2
ЗМ 5 + ЗМ 6 + ЗМ 7 = 1,5 ЗК
Розділ V (ЗМ 5). Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.). 118,0        
Т. 5.1 Становлення та розвиток монополістичного капіталізму в провідних країнах світу.       -   -   5,0
Т. 5.2 Економічна думка в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.).           5,0
Розділ VІ (ЗМ 6). Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.). 1 16,0        
Т. 6.1 Господарство України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.     -   -   -   5,0
Т. 6.2 Основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.).           5,0
Розділ VІІ (ЗМ 7). Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).     15,8        
ТТ.7.1 Світове господарство у міжвоєнний період.     -   -   -   4,9
ТТ.7.2 Економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).                   4,9
Всього по 2 модулю Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота 49,8        
МОДУЛЬ 3
ЗМ 8 + ЗМ 9 + ЗМ 10 = 1,7 ЗК
Розділ VІІІ (ЗМ 8). Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ).     22,0        
ТТ.8.1 Основні тенденції розвитку світового господарства у другій половині ХХ ст.             5,0
ТТ.8.2 Економічна думка у другій половині ХХ ст.           5,0
Розділ ІХ (ЗМ 9). Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)     21,8        
ТТ.9.1 Світове господарство на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)             4,9
ТТ.9.2 Основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)             4,9
Розділ Х (ЗМ 10). Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.     17,8        
ТТ.10.1 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи.     -   -     4,9
ТТ.10.2 Формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.           4,9
Всього по 3 модулю Форма контролю – контрольний захід тестова контрольна робота 61,6        
Іспит          
Разом годин з курсу Форма підсумкової атестації – переведення балів ECTS в оцінку або іспит          
               

 

Тематичний план (для заочної форми навчання).

Назва розділів і тем Кількість годин
Всього Лекції Семінари Консультації Самостійна робота студента
Розділ І. Господарські форми економіки та особливості економічної думки стародавньог світу. 618,2     -   -   16,2
  Т. 1.1 Предмет і метод історії економіки та економічної думки. Наукова періодизація історії економіки.               5.4
  Т. 1.2 Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій.               5,4  
  Т. 1.3 Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н. е. – V ст.).                 5,4
Розділ ІІ. Господарство та економічна думка суспільства Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – ХV ст.). 117,2     -   -   16,2
Т. 2.1 Феодальна система господарства в Західній Європі та Україні. Економічна думка середньовіччя.                   16,2  
Розділ ІІІ. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (ХVІ – перша половина ХVІІІ ст.).   18,2     -   -   16,2
Т. 3.1 Генеза капіталізму та перехід до індустріального суспільства.                 8,1
Т. 3.2 Економічна думка перехідного періоду від аграрного до індустріального суспільства.                 8,1
Розділ IV. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ ст. - перша половина ХІХ ст.).   17,2         -     -     16,2
Т. 4.1 Особливості промислового перевороту у провідних країнах світу.         8,1
Т. 4.2 Економічна думка у другій половина ХVІІІ ст. - першій половині ХІХ ст.                   8,1
Розділ V. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.). 117,2     -   -   16,2
Т. 5.1 Становлення та розвиток монополістичного капіталізму в провідних країнах світу.                 8,1
Т. 5.2 Економічна думка в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ ст. - початок ХХ ст.).                 8,1
Розділ VІ. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.). 118,2     -   -   16,2
Т. 6.1 Господарство України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст..                 8,1
Т. 6.2 Основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ ст. – початок ХХ ст.).                 8,1
Розділ VІІ. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).     17,2         -     -     16,2
Т. 7.1 Світове господарство у міжвоєнний період.                 8,1
Т. 7.2 Економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.).             8,1
Розділ VІІІ. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ).     17,2         -     -     16,2
Т. 8.1 Основні тенденції розвитку світового господарства у другій половині ХХ ст.               8,1
Т. 8.2 Економічна думка у другій половині ХХ ст.                 8,1
Розділ ІХ. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)     17,2         -     -     16,2
ТТ. 9.1 Світове господарство на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)               8,1
ТТ. 9.2 Основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. - початок ХХІ ст.)             8,1  
Розділ Х. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.     17,2     -         -         16,2
ТТ. 10.1 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи.                 8,1
ТТ. 10.2 Формування засад ринкового господарства в Украіні у 90-их роках ХХ ст.                
Форма контролю – контрольний захід аудиторна контрольна робота          
Письмовий іспит          
Разом годин з курсу          
               

Зміст навчальної дисципліни за змістовними модулями

 

Розділ І (ЗМ 1). Господарські форми економіки та особливості економічної думки стародавньог світу

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 341 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

815 - | 654 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.