Лекции.Орг


Поиск:




Діагностика структури навчальної мотивації школяра




Складено за джерелом:
Фетискин Н. П., Козлов В. В., Мануйлов Г. М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. - М., Изд-во Института Психотерапии. 2002. – С. 106-107.

Призначення методики: дозволяє виявити домінуючі мотиви навчання школярів.

Вікова категорія: може використовуватись для учнів, починаючи з 12 років.

Орієнтовна тривалість проведення тесту – 15-20 хвилин.

Процедура виконання:

1. Попередньо підготуйте бланки відповідей (по одному на кожного учня).


Бланк відповідей

Номер ствердження Варіанти відповідей
Майже не має значення Частково значуща Помітно значуща Дуже значуща
1.        
2.        
3.        
4.        
5.        
6.        
7.        
8.        
9.        
10.        
11.        
12.        
13.        
14.        
15.        
16.        
17.        
18.        
19.        
20.        
21.        
Виразність мотивів:
пізнавальні =
комунікативні =
емоційні =
саморозвитку =
позиція школяра =
досягнення =
зовнішні =

2. Роздайте учням бланки відповідей та проінструктуйте з виконання методики.

Інструкція для учнів

Оцініть, наскільки значущі для вас причини, з-за яких ви навчаєтесь у школі. Для цього обведіть кружечком відповідний бал у бланку відповідей: 0 балів – якщо ця причина майже не має для вас значення; 1 бал – частково значуща; 2 бали – помітно значуща; 3 бали – дуже значуща.

3. Послідовно зачитуйте запитання настільки швидко, щоб учні не могли довго вагатися із відповіддю, водночас настільки повільно, щоб вони могли зрозуміти сутність запитання. Повторіть запитання у разі необхідності.

Текст опитувальника 1. Щоб я добре вчив предмет, мені має подобатися вчитель. 2. Мені дуже подобається вчитися, розширювати свої знання про світ. 3. Спілкуватися з друзями, з компанією в школі набагато цікавіше, ніж сидіти на уроках, вчитися. 4. Для мене дуже важливо отримати гарну оцінку. 5. Все, що я роблю, я роблю добре - це моя позиція. 6. Знання допомагають розвинути розум, кмітливість. 7. Якщо ти школяр, то зобов'язаний вчитися добре. 8. Якщо на уроці панує обстановка недоброзичливості, зайвої суворості, у мене зникає всяке бажання вчитися. 9. Я відчуваю інтерес тільки до окремих предметів. 10. Вважаю, що успіх у навчанні - важлива основа для поваги і визнання серед однокласників. 11. Доводиться вчитися, щоб не вислуховувати набридливі моральні повчання батьків і вчителів. 12. Я відчуваю задоволення, підйому, коли сам вирішу важку задачу, добре вивчу правило і т.п. 13. Хочу знати якомога більше, щоб стати цікавою, культурною людиною. 14. Добре вчитися, не пропускати уроки - мій громадянський обов'язок на даному етапі мого життя. 15. На уроці не люблю базікати і відволікатися, бо для мене дуже важливо зрозуміти пояснення вчителя, правильно відповісти на його запитання. 16. Мені дуже подобається, якщо на уроці організують спільну роботу (в парі, бригаді, команді). 17. Я дуже чутливий до похвали вчителя, батьків за мої шкільні успіхи. 18. Навчаюся добре, оскільки завжди прагну бути серед кращих. 19. Я читаю багато книжок окрім підручників (з історії, спорту, природи і т. д.). 20. Освіта в моєму віці - найголовніша справа. 21. У школі весело, цікавіше, ніж удома, у дворі.

4. Порівняйте відповіді учнів з таблицею «ключем» та порахуйте виразність кожного виду мотивів у мотивації школяра.

Таблиця «ключ»

Види мотивів навчання Номери стверджень
  • пізнавальні
     
  • комунікативні
     
  • емоційні
     
  • саморозвитку
     
  • позиція школяра
     
  • досягнення
     
  • зовнішні
     

5. Заповніть узагальнюючу таблицю мотивації класу та визначте переважні мотиви навчальної діяльності учнів (середні значення виразності кожного виду мотивів).

Узагальнююча таблиця

Список учнів навчальної групи Виразність певних видів мотивів
пізнавальні комунікативні емоційні саморозвитку позиція школяра досягнення зовнішні
1.              
2. …              
Середні              

6. Надайте рекомендації з навчальної діяльності учнів даної групи, скориставшись наведеною інтерпретацією отриманих результатів

Інтерпретація результатів

Керуючи навчальною діяльністю учнів рекомендується враховувати переважаючу мотивацію, зокрема при виборі методів навчання. Водночас слід створювати умови для актуалізації і розвитку тих мотивів, які проявляються менше.

Переважання пізнавальних мотивів – учні вчаться заради отримання нових знань, пізнання нового, їх характеризує допитливість, цікавість. Для актуалізації і прояву таких мотивів рекомендується використовувати більше цікавого і корисного матеріалу, використовувати методи розповіді, показу, демонстрації і т.п.

Переважання комунікативних мотивів – учням цікаво спілкуватись у процесі навчання. Рекомендується використовувати більше активних методів, що ґрунтуються на взаємодії між учасниками навчального процесу: дискусії, диспути, кейси, рольові ігри і т.д.

Переважання емоційних мотивів – для свого навчання учні передусім потребують сприятливої навчальної атмосфери, підтримки і допомоги з боку вчителя. Рекомендується приділяти цьому увагу: частіше хвалити учнів, виказувати своє позитивне ставлення до них, попереджати можливі конфліктні ситуації тощо.

Переважання мотивів саморозвитку – учні передусім прагнуть удосконалити себе у навчанні. Таким учням слід роз’яснювати особистий сенс матеріалу, що вивчається, пов’язувати матеріал з власними потребами та інтересами учнів.

Переважання мотивів позиції школяра, тобто мотивів навчання, пов’язаних з визнанням учнями своїх обов’язків як школярів, розумінням необхідності освіти у сучасному світі - свідчить про високу свідомість учнів. Прояв таких мотивів слід заохочувати через роз’яснення учням важливості успішного навчання, проведення бесід виховного характеру.

Переважання мотивів досягнень – у навчанні учнів цікавить, насамперед, можливість проявити себе, показати себе кращим за інших. Для них важливе значення мають оцінки, але тоді, коли є можливість порівняти їх з оцінками інших (наприклад, при рейтинговому оцінюванні успішності навчання). Для актуалізації таких мотивів рекомендується надавати можливість учням гарно проявити себе, створювати ситуації успіху, заохочувати досягнення за рахунок організації конкурсів, вікторин, змагань.

Переважання зовнішніх мотивів – учні навчаються лише для того, щоб отримати схвалення або запобігти можливого покарання з боку значущих осіб – батьків, друзів, вчителя. За такої мотивації високі оцінки можуть ставати самоціллю, коли учень прагне їх отримати будь-якою ціною і не завжди за рахунок власних засиль. Для таких учнів рекомендується актуалізувати прояв інших, внутрішніх мотивів, допомагати знайти особистий сенс навчання.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 2687 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1496 - | 1290 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.