Лекции.Орг


Поиск:




Принципова схема розвитку і побудови облікової моделі




Для розробки принципової схеми розвитку і побудови обліку по-перше, доцільно виділити логіко-історичні етапи в еволюції методологічних підходів до побудови моделей бухгалтерського обліку (табл. 5.2).

Слід зазначити, що в теорії бухгалтерського обліку моделювання, як метод наукового пізнання, використовується в різних аспектах ‒ можна привести в приклад безліч різноманітних моделей: від моделі побудови рахунків до моделі регулювання бухгалтерського обліку. Представлені етапи (табл. 5.2) стосуються логіки розвитку інтегрованої моделі бухгалтерського обліку як специфічного виду наукової та практичної діяльності.

 

Таблиця 5.2

Логіко-історичні етапи в еволюції методологічних підходів до побудови моделей бухгалтерського обліку

Період Методологічний підхід до створення моделей Приклади моделей
  XV ‒ XVII ст. Шаблонний Опис порядку заповнення облікових книг
  XVIII ‒ XIX ст. Процедурний Форми бухгалтерського обліку: староіталійська, новоіталійська, німецька, американська
  Кінець XIX ст. ‒ початок XX ст. Системний Системи обліку: патрімональний і камеральний облік, юридичне та економічне трактування балансу, динамічний і статичний баланс
  Середина ХХ ст. Ситуаційний Види обліку: фінансовий, управлінський, податковий, статистичний. Галузевий поділ: облік в комерційних підприємствах, банківський облік, облік в бюджетних установах. Функціональний поділ: нормативний облік, «котловий», синтетичний та аналітичний облік
  Кінець XX ст. – початок XXI ст. Інтеграційно- технологічний Мультистандартний облік, мережевий облік, стратегічний облік

 

При будь-якому моделюванні використовуються необхідні компоненти:

а) зразок ‒ те, що моделюється;

б) спосіб моделювання ‒ те, яким чином буде здійснюватися моделювання;

в) модель ‒ те, що отримується в результаті моделювання.

На протязі історії розвитку людства відомо три різні облікові моделі: уявна, книжкова, комп’ютерна. Характеристика переваг та недоліків облікових моделей наведено в табл. 5.3.

 

 

Таблиця 5.3

Характеристика уявної та книжкової облікових моделей

Найменування моделі Характеристика облікових моделей
Переваги Недоліки
  Уявна 1. Уявна модель поєднувалася з людським організмом, що виглядало досить практичним. У наступних моделях дана перевага була відсутня: інформацію доводилося вводити в систему штучно. 2. Для мозку не було потрібно встановлювати правила обробки інформації. Мозок в цьому сенсі являв собою "чорний ящик" в який інформація спрямовувалася і з якого майже миттєво з'являлися готові рішення. 3. Мозок видавав інформацію про господарську діяльність, якщо так можна висловитися, в міру свого розуміння, тобто відповідно до наявного інтелекту свого господаря. 1. Використання власного мозку в якості обчислювального пристрою передбачало єдиного користувача цієї системи ‒ самого себе. Підключити інших користувачів до системи або неможливо або пов'язано з комунікаційними труднощами і обмеженнями. 2. Обсяг людської пам'яті не безмежний: існує природна межа запам'ятовування, після якого система обліку стає нерелевантною. 3. Людський мозок занадто складний пристрій, щоб бути абсолютно надійним навіть при самих елементарних підрахунках: розраховувати на його безпомилковість у всіх життєвих ситуаціях досить ризиковано.
  Книжкова 1. Головною перевагою книжкової моделі обліку стала довготривале зберігання інформації. 1. Інформацію доводилося вже не просто сприймати, а штучно і за заздалегідь встановленим правилам вводити в інформаційну систему ‒ записувати. 2. Перед сприйняттям раніше зафіксованої інформації ‒ що, власне, і становить стратегічне призначення бухгалтерського обліку як дисципліни, ‒ її доводилося знову обробляти: генерувати зручні для сприйняття звіти. Тобто, звіти виходили вже не самовільно, як при уявному обліку, а знову-таки в результаті дотримання заздалегідь встановлених правил реєстрації інформації та виконання обчислювальних операцій. При цьому кожний звіт вимагав дотримання своїх правил і виконання своїх операцій, що призвело у появі загальновживаних звітних форм. В результаті сприйняття інформації звелося до роботи з декількома звітними формами, що сильно обмежило аналітичні можливості бухгалтерського обліку.

 

Ідеальна облікова модель неможлива в умовах не тільки діючого бухгалтерського законодавства, але навіть діючої економіки, у вигляді помилок, несумісних з раціональністю побудови світу.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 274 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

933 - | 977 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.