Лекции.Орг


Поиск:




Особливості структури організації діяльності у сфері фізичного виховання, спорту та рекреації у Великій Британії




Утвердження та розбудова української державності, прагнення увійти до європейського та світового товариства спонукають до вивчення та орієнтування на кращий зарубіжний досвід, на ті тенденції, які визначають суспільний прогрес.

В Україні, часті зміни у керівних структурах управління фізичним вихованням, спортом та рекреацією свідчать про пошуки такої структури, яка б забезпечила оптимальну організацію та розвиток цієї важливої сфери в житті суспільства. На нашу думку для того, щоб визначити напрями реформування сфери фізичного виховання, спорту та рекреації в Україні слід вивчити та проаналізувати досвід встановлення системи у провідних зарубіжних країнах.

Пошук оптимальної структури організації діяльності у сфері фізичного виховання, спорту та рекреації привів до модифікації традиційного принципу Великої Британії, про те, що влада не займається вільним часом своїх громадян (згідно тендецій суспільного життя – котрі визначають участь держави у розвитку спорту і рекреації.)

Особливості керівництва

Справами спорту і рекреації у В. Б. займаються відомства згідно сфери діяльності та компетенції. Питання повя’зані з охороною здоров’я урегульовуються відомством здоров’я, питання безпеки під час свят і спортивних змагань належать до відомства з внутрішніх питань, видачею дозволів на організацію велосипедних перегонів по дорогах Великої Британії – відомству у справах транспорту, фізичного виховання і спорту школярів підлягає відомству у справах освіти і т.д. У разі потреби усі відомства погоджують між собою питання і проводять заходи співпрацюючи.

Багато років у адміністрації уряду не було центрального осередку сприяння та координуванню спорту та рекреації. Тільки з 1962 р. функції такого “центру” в уряді Великої Британії виконує один з секретарів відділу, який ці функції реалізовує через одного з підлеглих йому міністрів. Такий міністр офіційно носить звання міністра спорту. Спочатку він відповідав за інші справи даного відомства, але з часом питання спорту та рекреації стали головною сферою його діяльності та відповідальності.

Посада міністра спорту не належить постійно одному відомству. Його підпорядкування змінюється, переважно це пов’язане з реорганізацією органів адміністрації уряду. Наприклад у 1976 – 1992р. Міністр спорту підпорядковувався секретаріату в Міністерстві Оточуючого Середовища (Department of the Environment), у 1992 –1998р секретаріату відділу у Міністерстві з Національного Спадку (Department of National Heritage), а від 1998р. справи з питань спорту і рекреації належить до сфери діяльності секретаріату відділу, що керує Міністерством Культури, Засобами Масової Інформації та Спорту (Department for Culture Media and Sport). Слід підкреслити факт, що вперше у Великій Британії назва “спорту” з’явилось у назві самого органу адміністрації, котрий відповідає за координування спорту.

У структурі організації головного органу адміністрації уряду, у якій виконує свої обов’язки міністр спорту, йому на допомогу є створена невелика спеціальна секція (відділ) Спорту та Рекреації (Sport and Recreation Division – SARD). До сфери діяльності колективу який складається близько з 30 чол. належить координування справами з питань Ради Спорту, шкільного спорту, спорту осіб неповносправних, тренерські справи, проблеми пов’язані з спорт. медициною, з хуліганством на футбольних полях, алкоголізмом та наркотиками.

У деяких країнах Сполученого Королівства відповідальність за координування справами спорту і рекреації належить органам адміністрації згідно місцевих норм. Так з 1998 р. координація діяльності дотичної до спорту і рекреації у Пн. Ірландії належить міністерству освіти (Department of Education for Northern Ireland), а у Шотландії – міністерству освіти та промисловості (Scottish Office Education and Industry).

Адміністрація уряду не займається безпосередньо питаннями, що пов’язані із здійсненням спортивної чи рекреаційної діяльності, а концентрує увагу, головним чином, на підтримці діяльності у цій сфері (також фінансово), яка здійснюється загальнокрайовими, регіональними і місцевими товариствами. Останнім часом зростає зацікавленість з боку уряду питаннями спорту та рекреації, а також координування цієї сфери. З метою встановлювання стратегічних пріоритетів у 1998 році було створено Кабінет Спорту (Sports Cabinet) під керівництвом секретаря відділу, що належить до відомства культури, засобів масової інформації та спорту за участю міністрів спорту Англії, Шотландії, Уельсу, а також Пн. Ірландії.

Значну роль у макроструктурі організації спорту і рекреації у Великій Британії відіграє Рада Спорту (Sports Counsil). Ідея створення такого роду інституції з’явилася ще у 60-х роках, як наслідок зростання зацікавленості британського уряду справами спорту та рекреації. Проте саме поняття Ради Спорту, як окресленого предмету діяльності у сфері спорту та рекреації, функціонувало щонайменше з 1969р. При створенні Ради виникли певні перешкоди з боку керівництва Центральної Ради Фізичної Рекреації (The Central Council of physical recreation – CCPR) котре припускало, що деякі їхні функції будуть обмежені і пріоритети будуть належати Раді Спорту. Однак було знайдене компромісне рішення, згідно якого CCPR могла впливати на діяльність Ради спорту і визнавалася його дорадчим органом.

Рада спорту була створена як самостійна інституція уряду, підпорядкована секретарю відділу у справах спорту та рекреації.

Створення цієї інституції сприяє більшому розповсюдженню спорту та рекреації у суспільстві, зросту рівня рухової активності у вільний час, а також покращенню необхідних для занять умов. Вказівки Рада спорту отримує від уряду зокрема від міністра спорту разом з певними фінансовими коштами.

У процесі чергових реорганізацій були створені і функціонують наступні ради спорту:

- Рада Спорту Сполученного Королівства (The United Kingdom Sports Council - UKSC)

- Англійська Рада Спорту (The English Sports Council – ESC)$

- Рада Спорту Уельсу (The Sports Council for Wales – SCW)

- Рада Спорту Пн. Ірлагндії (The Sports Council for Northern Ireland - SCNI)

Рада спорту є колегіальним органом, однак члени не обираються, а призначаються міністром з справ спорту та рекреації в окремих країнах.

У Раді Спорту Сполученого Королівства є група колегіальних комітетів, кожен з яких займається певною проблемою

Ради Спорту окремих країнах мають у своєму розпорядженні обширні програми, починаючи від підтримки розвитку спорту серед молоді та закінчуючи розвитком професійного спорту. Також виконують розподіл коштів з фондів Державної Спортивної Лотереї, та керують центральними осередками спорту свого регіону.(у 99р. таких осередків було 13). Кошти для реалізації завдань Ради надходять від спонсорів.

Рада Спорту Сполученого Королівства займається усіма аспектами і проблемами спорту і фізичної рекреації, котрі вимагають стратегічного планування, координування, а також представлення Сполученого Королівства, як цілісності.

Центральна Рада Фізичної Рекреації (The Central Council of Physical Recreation – CCPR) була та надалі залишається впливовою організацією пов’язаною зі сферою спорту і рекреації у Великій Британії.

Ця організація була створена у 1935, як добровільне товариство, що діє на території Англії, Уельсу та Пн. Ірландії з метою зміцнення фізичного і психічного здоров’я молоді та дорослих через фізичну рекреацію. Повністю автономна організація такого типу була утворена у 1953р. Шотландська Рада Фізичної Рекреації, котра однак у 1972р (після утворення Ради Спорту) була об’єднана з Шотландською Радою Спорту.

CCPR проводило різноманітні курси з багатьох видів рухової активності, показові виступи, лекції на тему рухової активності, консультації і поради зацікавленими товариствам і особам, а також іншу діяльність зі сфери спорту та рекреації. Все це призвело до визнання урядом CCPR і як наслідок, надання фондів для розвиту діяльностіі, а також передача цій організації у підпорядкування центральних осередків спорту і рекреації.

Після утворення Ради Спорту, котра перейняла від CCPR центральні осередки спорту та рекреації, відбулися деякі зміни у концепціях повязаних з діяльністю.

З 1999р. діяльність CCPR була направлена головним чином на:

§ Сприяння спорту та рекреації

§ Захисту інтересів сфер діяльності, повязаних з спортом та рекреацією

§ Надання порад своїм членам щодо справ повязаних з їхнею діяльністю

Членами CCPR є товариства, що мають правовий статус та займаються спортивною чи рекреаційною діяльністю. У 1999р. їх було близько 300.

CCPR є позаурядовою організацією, повністю незалежною, а її керівництво обирається згідно з власним статутом.

 

 

ЛІТЕРАТУРА:

Башкиров М.М., Гуськов С.И. Спортивно-оздоровительные клубы за рубежом. − М.: ВНИИФК. − 1994.

Дубчак Мирослав. Реалії та перспективи трансформації масового спортивного руху в Україні.// Зб. наук. праць “Концепція розвитку галузі фізичного виховання і спорту в Україні”.- Ч.2.- Рівне, 2003.-200-212.

Вовканыч Андрей. Состояние и перспективы развития рекреационного спорта инвалидов (по итогам проекта RESPO)//Наука в олимпийском спорте.-№2.-2002.-24-27с.

Жуляев В., Левицький В., Димитракис Д. Международное физкультурно-оздоровительное движение «Спорт для всех»// Наука в олимпийском спорте.-К., Спец. вип., 2000. - С.41-48.

Організація та методика оздоровчої фізичної культури і рекреаційного туризму: Навчальний посібник / Жданова О.М., Тучак А.М., Поляковський В.І., Котова І.В. – Луцьк: Редакційно-видавничий відділ “Вежа” Державного університету імені Лесі Українки, 2000. –233 с.

Переверзин И.И. Менеджмент зарубежных спортивных клубов. В кн.: Менеджмент спортивной организации. − М.: Физкульт., образов. и наука, 1998. − С.107-123.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 426 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

933 - | 864 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.