Лекции.Орг


Поиск:




Спеціальна історична дисципліна – геортологія.




ЛЕКЦІЯ 11

ГЕОРТОЛОГІЯ. МАРГІНАЛІСТИКА

1. Спеціальна історична дисципліна – геортологія.

2. Спеціальна історична дисципліна – маргіналістика

Спеціальна історична дисципліна – геортологія.

Геортологіяце спеціальна історична дисципліна, яка займається вивченням свята як складової частини світової загальнолюдської культурної спадщини.

Геортологія як спеціальна історична дисципліна в контексті українсь­кої історії та культури до цього часу взагалі не вивчалася. Навчальний курс з геортології не викладається в жодному вищому навчальному закладі України. Взагалі відсутня узагальнююча праця з її проблематики. Тлумачення поняття "геортологія" не знайти навіть у такому фунда­ментальному виданні, як "Энциклопедический словарь" Брокгауза та Єфрона.

Історія масових святкувань сягає часів існування Давньої Греції і на­лічує до тридцяти століть. Саме звідси походять витоки геортології. На сьогодні вивчення проблематики свят і святкувань особ­ливо актуально. Народні звичаї, традиції та обряди привертають до себе увагу вчених, адже Україна стала незалежною, суверенною державою, і їй не байдужа власна духовна спадщина.

Звичаї та традиції – це нерегламентовані юридичними актами, підтримувані силою суспільної думки форми передачі новим поколінням способів реалізації складених у житті одного суспільства відносин (політичних, моральних, естетичних, релігійних)

Актуальність теми дослідження гертології визначаєть­ся кількома факторами:

1) загальним розвитком суспільного процесу в Україні, входженням України в загальноцивілізаційний поступ, з якого вона була штучно вилучена;

2) су­часною ситуацією в історичній науці, яка спрямовує свої зусилля на повернення вітчизняної спадщини, джерельних скарбів – справжніх національних цінностей;

3) інтеграцією нашої науки до світового інформаційного простору.

Об’єктом дослідження є геортологія як спеціальна історична дисцип­ліна в контексті розвитку української історичної науки.

Предметом дослідження є свята і святкування, природа їх походження, генеза та зміна, поява нових форм та засобів проведення.

Свято має свою знакову систему, свої символи, у свій спосіб відо­бражає навколишній світ, рівень розвитку цивілізації, етносу конкретної держави, її політики, ідеології, мора­лі, культури. Свято, святкування (празники) – то носій збірної, багатопланової інформації, образ і уособлення людського мислення. Свята – це дзеркало ментальності будь-якого народу, зокрема на­шого – українського.

Класифікація свят: 1) державні свята (їх в Україні дев'ять); 2) професійні та неофіційні свята; 3) календарні релігійні (православних конфесій), 4) госпо­дарсько-побутові; 5) родинні (побутові); 6) масові (різні за походженням).

Хронологічні та просторові межі досліджень з проблем геортології охоп­люють значний період – від язичницьких часів, потім християнської Ки­ївської Русі до сьогодення. Це необхідно для створення об'єктивної картини розвитку інституту святкувань в Україні, що дасть змогу простежити трансформацію культури свят, збереження традицій, залучення елементів культур інших народів.

Джерела геортології: розробки з ритуаліки, описи різних видів свят, історіографічні джерела, індивідуальні та колективні монографії, бібліографічні покажчики, публікації у наукових періодичних виданнях, навчальні посібники, енцикло­педії, наукові статті в збірках, праці іноземних дослідників, ті відповідні джерела, що обслуговують суміжні наукові галузі та дисципліни.

Сучасна геортологія – це комплексна наука з міждисциплінарним характером. Вона межує з фольклористокою, народознавством, етнологією, етнографією, релієзнавством, філософією, театрознавством, мистецтвознавством, іконографією, кінофотодокументознавством, комунікативістикою, акмеологією, психологією, паблік рілейшинг тощо.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1525 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

756 - | 697 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.