Лекции.Орг


Поиск:




Тематика практичних занять




РОБОЧА ПРОГРАМА

з дисципліни

«Облік в галузях економіки»

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Галузь знань: 0305 «Економіка і підприємництво»

Напрям підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

Фахове спрямування – Облік і аудит в промисловості; Облік, контроль та правове забезпечення в бюджетній сфері; Ревізія та контроль

Кафедра обліку у виробничій сфері

Форма навчання Курс Семестр Лекції (год.) Практ. (год.) ІРС (год.) Тренінг (год.) СРС   Разом (год.) Залік (семестр) Іспит (семестр)
Денна                 - 8 сем.
Заочна             - 8 сем.

ТЕРНОПІЛЬ – ТНЕУ


Робоча програма складена на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», затвердженої Вченою радою ТНЕУ (протокол № 1 від 27.08.2015).

 

Робоча програма складена к.е.н., професором кафедри обліку у виробничій сфері Журавель Г. П._______________

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри обліку у виробничій сфері

Протокол № 1 від 29 серпня 2016 р.

 

В. о. зав. кафедри обліку у виробничій сфері

к.е.н., доцент Починок Н. В.______________

 

 

Розглянуто та схвалено науково-методичною комісією з обліку і оподаткування, протокол № 1 від «29» серпня 2016 р.

 

Голова НМК з обліку і оподаткування д.е.н., проф. Лучко М. Р. _____________


СТРУКТУРА РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ОБЛІК В ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ»

1. Опис дисципліни «Облік в галузях економіки»

Дисципліна «Облік в галузях економіки» Галузь знань, напрям підготовки, фахове спрямування, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів ЕCTS – 3 Галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво» Дисципліна професійної підготовки
Кількість залікових модулів – 4 Напрям підготовки 6.030509 «Облік і аудит» Фахове спрямування –Облік і аудит в промисловості, Облік, контроль та правове забезпечення в бюджетній сфері, Ревізія та контроль Рік підготовки: Денна – 4 Заочна – 4 Семестр: Денна – 8 Заочна – 8
Кількість змістових модулів – 2 Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр Лекції: Денна – 10 Заочна – 10 Практичні заняття: Денна – 20 Заочна –4
Загальна кількість годин: Денна – 90 Заочна – 90   Самостійна робота: Денна – 54 Заочна – 76 Тренінг – 4 Індивідуальна робота (КПІЗ) – 2
Тижневих годин – 9 аудиторних – 3.   Вид підсумкового контролю: Денна - екзамен, Заочна - екзамен

2. МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

«Облік в галузях економіки»

2.1. Мета вивчення дисципліни

Метою вивчення дисципліни є формування знань з обліку в основних галузях економіки: в сільському господарстві, будівництві, торгівлі і транспорті; набуття досвіду обробки обліково-економічної інформації та використання її в економічній роботі на практиці.

 

2.2. Найменування компетентностей, формування котрих забезпечує вивчення дисципліни

– уявлення про галузеві особливості ведення обліку у обраних для вивчення сферах економіки, його нормативне забезпечення;

– здатність сформувати масив вхідної інформації для ведення первинного та зведеного фінансового обліку та безпосередньо організувати його ведення у транспортних підприємствах, підприємствах будівельної, торгівельної та сільськогосподарської галузей економіки;

– здатність сформувати звітність про понесенні витрати та отримані доходи від діяльності підприємств, враховуючи специфіку їх діяльності у відповідних галузях економіки.

 

2.3. Результати навчання:

– володіти інформацією про особливості методик та організації обліку на підприємствах різних галузей економіки;

– набуття практичних навиків ведення обліку в сільському господарстві, будівництві, торгівлі та сфері транспортного обслуговування;

 

2.4. Завдання вивчення дисципліни

Завдання курсу – використати можливості навчального процесу для засвоєння студентами особливостей обліку в основних галузях економіки і забезпечити осмислення економічної суті господарських процесів в сільському господарстві, будівництві і торгівлі, сприяння набуттю студентами навиків накопичення, зберігання, використання облікової інформації в економічній роботі підприємства.

2.5. Завдання лекційних занять:

- пояснення категорійного апарату дисципліни;

- теоретичний виклад основних постулатів курсу;

- зорієнтування студентів на проблемні аспекти обліку в тих галузях економіки, що підлягають вивченню.

2.6. Завдання практичних занять полягаютьу:

- вивчені принципів відображення господарських процесів у системі обліку;

- засвоєнні методики обліку основних об’єктів в сільському господарстві, торгівлі, будівельних та транспортних організаціях; порядку віднесення витрат виробництва сільськогосподарської продукції і будівельних робіт на балансові рахунки та об'єкти обліку витрат у розрізі калькуляційних статей витрат; методики калькулювання собівартості продукції і робіт; техніки закриття рахунків обліку витрат і розподілу непрямих та накладних витрат; порядку обліку витрат торгових підприємств, порядку формування фінансових результатів транспортних підприємств.

 

3. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ «Облік в галузях економіки»

Змістовий модуль 1. Методика обліку основних об’єктів в сільському господарстві і будівництві.

Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві.

Нормативно-правове забезпечення ведення обліку на сільськогосподарських підприємствах. Особливості сільськогосподарського виробництва та їх вплив на побудову бухгалтерського обліку.

Економічний зміст запасів на сільськогосподарських підприємствах, їх класифікація і оцінка. Облік виробничих запасів. Облік насіння і кормів. Облік поточних біологічних активів тваринництва. Оцінка поточних біологічних активів. Документальне оформлення та облік приплоду, приросту живої ваги переміщення тварин з однієї технологічної групи в іншу, надходження і вибуття тварин.

Облік поточних біологічних активів рослинництва. Особливості обліку продукції сільськогосподарського виробництва. Особливості обліку основних засобів. Облік виробництва. Класифікація виробництв на сільськогосподарських підприємствах. Економічний зміст виробничих витрат та їх класифікація. Групування витрат за статтями калькуляції. Облік витрат у допоміжних виробництвах. Облік витрат на утримання й експлуатацію сільськогосподарської техніки. Облік загальновиробничих витрат. Облік витрат на біологічні перетворення в рослинництві. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва. Облік витрат на біологічні перетворення в тваринництві. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції тваринництва. Облік витрат операційної діяльності, які не включають або не вводять у собівартість продукції. Облік адміністративних витрат. Облік витрат на збут. Облік інших витрат операційної діяльності. Синтетичний та аналітичний облік реалізації сільськогосподарської продукції. Облік розрахунків за податками і платежами. Особливості обліку в фермерських господарствах.

Література: 3, 4, 6,10, 15, 16, 24.

Тема 2. Особливості обліку в будівництві.

Особливості будівельного виробництва і їх вплив на побудову бухгалтерського обліку. Облік виробничих запасів. Облік некапітальних робіт. Облік тимчасових нетитульних споруд. Облік витрат будівельних організацій. Класифікація витрат. Облік формування витрат за будівельним контрактом. Облік і розподіл витрат на експлуатацію будівельних машин і механізмів. Особливості обліку загальновиробничих витрат будівельних організацій. Облік браку. Визначення собівартості будівельного об’єкту. Облік розрахунків із замовниками. Структура та облік адміністративних витрат. Види будівельних контрактів. Визнання та оцінка доходу від їх виконання. Формування і облік доходу від виконання будівельного контракту. Облік доходів і фінансових результатів будівельних організацій.

Література: 3, 4, 8, 10, 18, 22, 24.

Змістовий модуль 2. Методика обліку основних об’єктів в торгівлі і транспортних підприємствах.

Тема 3. Особливості обліку в торгівлі.

Характеристика торгівлі як галузі економіки. Вплив галузевих особливостей на ведення бухгалтерського обліку. Облік товарних операцій в оптовій торгівлі. Облік надходження товарів на оптові склади. Облік реалізації товарів в оптовій торгівлі. Облік реалізації товарів транзитом.

Облік товарних операцій в роздрібній торгівлі. Облік операцій пов’язаних з придбанням товарів роздрібними торговельними підприємствами. Облік реалізації товарів в роздрібній торгівлі. Облік торгової націнки. Облік витрат, доходів і фінансових результатів діяльності торгових організацій. Облік товарних втрат. Облік комісійної торгівлі.

Література: 3, 4, 7, 11, 14, 24.

 

Тема 4. Особливості обліку у транспортних підприємствах.

Галузеві особливості автотранспорту та їх вплив на організацію обліку. Особливості залізничного транспорту та їх вплив на організацію обліку і звітності. Документальне оформлення вантажних автомобільних перевезень. Документальне оформлення і облік доходів від пасажирських перевезень.

Облік придбання та списання (вибуття) автотранспортних засобів. Облік запасних частин, автомобільних шин, паливно-мастильних матеріалів.

Особливості обліку витрат в автотранспортних підприємствах: витрат на обов’язкове страхування, пов’язане з експлуатацією автомобілів, витрат на проведення технічних оглядів автомобілів, витрат технічного обслуговування і ремонтів транспортних засобів, облік загальновиробничих витрат, зведений облік витрат і калькулювання собівартості перевезень. Облік розрахунків, пов’язаних з незабезпеченням схоронності вантажу. Облік доходів транспортних підприємств.

Література: 13, 18, 24, 25, 26, 27, 28.

 


4. Структура залікового кредиту дисципліни «Облік в галузях економіки»

4.1. Розподіл навчальних годин за модулями на денній формі навчання:

  Кількість годин
Лекції Практичні заняття Самостійна робота Тренінг Індивіду-альна робота
Змістовий модуль 1. Методика обліку основних об’єктів в сільському господарстві і будівництві
Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві       - 0,5
Тема 2. Особливості обліку в будівництві       - 0,5
Змістовий модуль 2. Методика обліку основних об’єктів торгівлі та в транспортних підприємствах
Тема 3. Особливості обліку в торгівлі       - 0,5
Тема 4. Особливості обліку в транспортних підприємствах       - 0,5
Тренінг - - -   -
Разом       -  

 

4.2. Розподіл навчальних годин за модулями на заочній формі навчання:

  Кількість годин
Лекції Практичні заняття Самостійна робота Індивідуальна робота
Змістовий модуль 1. Методика обліку основних об’єктів в сільському господарстві і будівництві
Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві       -
Тема 2. Особливості обліку в будівництві       -
Змістовий модуль 2. Методика обліку основних об’єктів торгівлі та в транспортних підприємствах
Тема 3. Особливості обліку в торгівлі       -
Тема 4. Особливості обліку в транспортних підприємствах       -
Разом       -

 


Тематика практичних занять

Практичне заняття 1.

Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві

Мета: Формування масиву інформації про особливості діяльності сільськогосподарських підприємств та ведення обліку у них.

1. Питання для обговорення:

1. Особливості сільськогосподарського виробництва та їх вплив на побудову бухгалтерського обліку.

2. Біологічні активи як об’єкт обліку.

3. Облік запасів.

3.1.Облік виробничих запасів.

3.2.Облік поточних біологічних активів.

4.Облік довгострокових біологічних активів.

5. Облік основних засобів.

Література: 1. с.441-461; 3. с.8-30; 4; 14. с.204-284; 664-706; 8. с.7-40.

Практичне заняття 2.

Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві

Мета: Вироблення практичних навичок з питань ведення обліку окремих об’єктів (поточних активів та витрат) сільськогосподарських підприємств

1. Питання для обговорення:

1. Облік виробництва.

1.1.Класифікація виробництв.

1.2.Класифікація витрат.

1.3.Облік витрат допоміжних виробництв і витрат на утримання і експлуатацію сільськогосподарської техніки.

2. Облік загально виробничих витрат.

3. Облік адміністративних витрат.

4. Облік витрат операційної діяльності, що не включаються в собівартість продукції.

Література: 1. с.462-503; 3. с.46-56; с.72-83; 4; 14. с.707-808; 875-884; 466-560; 8. с.41-73

 

Практичне заняття 3.

Тема 1. Особливості обліку в сільському господарстві

Мета: Вироблення практичних навичок з питань калькулювання собівартості продукції сільськогосподарських підприємств

1. Питання для обговорення:

1. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва.

2. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції тваринництва.

3. Облік сільськогосподарської продукції.

4. Облік розрахунків за податками і платежами.

5. Особливості обліку в фермерських господарствах.

Література: 1. с.462-503; 3. с.57-65; 4; 14. с.707-808; 875-884; 466-560; 8. с.41-73

 

Практичне заняття 4.

Тема 2. Особливості обліку в будівництві

Мета: 1. Формування масиву інформації про особливості діяльності будівельних підприємств та ведення обліку у них

1. Питання для обговорення:

1. Особливості будівельного виробництва і їх вплив на побудову бухгалтерського обліку.

2. Облік виробничих запасів.

3. Облік некапітальних робіт.

4. Облік тимчасових нетитульних споруд.

Література: 1. с. 382-404; 3. с.126-140; 6; 8. с.77-78,101-107

Практичне заняття 5.

Тема 2. Особливості обліку в будівництві

Мета: Вироблення практичних навичок з питань ведення обліку окремих об’єктів (витрат) будівельних підприємств

1. Питання для обговорення:

1. Класифікація витрат.

2. Облік витрат будівельних організацій.

3. Облік формування витрат за будівельними контрактами.

4. Облік браку.

Література: 1. с.405-440; 3. с.141-168; 6; 8. с.78-100, 108-118

 

Практичне заняття 6.

Тема 2. Особливості обліку в будівництві

Мета: Вироблення практичних навичок з питань формування собівартості продукції на будівельних підприємствах

1. Питання для обговорення:

1. Облік і розподіл витрат на експлуатацію будівельних машин і механізмів.

2. Облік загальновиробничих витрат.

3. Визначення собівартості будівельного об’єкту.

4. Облік розрахунків із замовниками.

5. Облік доходів і фінансових результатів.

Література: 1. с.405-440; 3. с.169-213; 6; 8. с.78-100, 108-118

Практичне заняття 7.

Тема 3. Особливості обліку в торгівлі

Мета: Формування масиву інформації про особливості діяльності торгівельних підприємств та ведення обліку у них.

1. Питання для обговорення:

1. Вплив галузевих особливостей на ведення бухгалтерського обліку.

2. Облік товарних операцій в оптовій торгівлі.

3. Облік надходження товарів на оптові склади.

4. Облік реалізації товарів в оптовій торгівлі.

5. Облік реалізації товарів транзитом.

6. Обік надходження товарів.

Література: 1. с. 507-532; 3. с.251-274; 5; 12. с. 151-221; 8. с.169-186, 196-198

Практичне заняття 8.

Тема 3. Особливості обліку в торгівлі

Мета: Вироблення практичних навичок з питань ведення обліку окремих об’єктів (товарних запасів) торгівельних підприємств

1. Питання для обговорення:

1. Облік товарних операцій в роздрібній торгівлі.

2..Облік реалізації товарів в роздрібній торгівлі.

3. Облік торгової націнки.

4. Облік витрат діяльності торгових організацій.

5. Облік товарних втрат.

6. Облік доходів і фінансових результатів торгових організацій.

7. Облік комісійної торгівлі.

Література: 1. с.507-532; 5; 11. с. 222-289, 629-660; 8. с.187-195, 199-208.

Практичне заняття 9.

Тема 4. Особливості обліку у транспортних підприємствах

Мета: Формування масиву інформації про особливості діяльності транспортних підприємств та ведення обліку у них.

1. Питання для обговорення:

1. Вплив галузевих особливостей на ведення бухгалтерського обліку.

1.1. Особливості залізничного транспорту та їх вплив на організацію обліку і звітності.

1.2. Документальне оформлення вантажних автомобільних перевезень.

1.3.Документальне оформлення і облік доходів від пасажирських перевезень.

2. Облік запасів у транспортних підприємствах (в частині запасних частин, автомобільних шин, паливно-мастильних матеріалів).

3. Облік розрахунків, пов’язаних з незабезпеченням схоронності вантажу

Література: 13. с.245-291; 18; 24. с. 133-157; 25; 26; 27.

 

Практичне заняття 10.

Тема 4. Особливості обліку у транспортних підприємствах

Мета: Вироблення практичних навичок з питань ведення обліку окремих об’єктів (витрат та доходів) транспортних підприємств

1. Питання для обговорення:

1. Аналітичний та синтетичний облік витрат транспортних підприємств:

1.1. витрат на обов’язкове страхування, пов’язане з експлуатацією автомобілів,

1.2. витрат на проведення технічних оглядів автомобілів,

1.3. витрат технічного обслуговування і ремонтів транспортних засобів,

1.4. облік загальновиробничих витрат,

1.5. зведений облік витрат і калькулювання собівартості перевезень.

2. Облік доходів транспортних підприємств.

3. Порядок формування на автотранспортних підприємствах фінансових результатів

Література: 13. с.245-291; 18; 24. с. 133-157; 25; 26; 27.

6. Комплексне практичне індивідуальне завдання

Індивідуальна робота є однією із форм поглибленого засвоєння програми курсу. Вона здійснюється в таких формах: збір і опрацювання практичного матеріалу, виконання індивідуальних завдань.

Варіанти КПІЗ з дисципліни «Облік в галузях економіки»

Розробленні задачі для виконання комплексного практичного індивідуального завдання містяться у відповідних методичних вказівках для його виконання та полягає у розв’язанні задачі на основі умовних даних діяльності сільськогосподарських, будівельних, торговельних та транспортних підприємств.

7. Самостійна робота

Самостійна робота студента є основним засобом засвоєння студентом матеріалу в час, вільний від обов’язкових навчальних занять без участі викладача. При вивченні дисципліни рекомендується проведення самостійної роботи, що сприятиме засвоєнню теоретичного матеріалу, що передбачає опрацювання лекційного матеріалу, навчально-методичної літератури, спеціальних джерел інформації (першоджерел нормативної документації) та інших матеріалів щодо ведення обліку підприємницької діяльності.

Тематика самостійної роботи студентів

№ п/п Тематика К-сть годин
ДФН ЗФН
       
  Система нормативних документів з методології бухгалтерського обліку на сільськогосподарських підприємствах.    
  Класифікація запасів на сільськогосподарських підприємствах.    
  Особливості обліку запасів у транспортних підприємствах    
  Облік тварин на вирощуванні і відгодівлі.    
  Облік продукції сільськогосподарського виробництва.    
  Облік насіння і кормів.    
  Облік витрат на проведення технічних оглядів транспортних засобів.    
  Документальне оформлення руху виробничих запасів і виходу продукції.    
  Оцінка молодняка тварин, продукції його вирощування і дорослих тварин на відгодівлі.    
  Економічний зміст, склад і принципи класифікації витрат сільськогосподарських підприємств.    
  Калькуляція собівартості виконаних робіт та наданих послуг допоміжними виробництвами.    
  Об’єкти обліку витрат і об’єкти калькулювання в рослинництві.    
  Об’єкти обліку витрат і об’єкти калькулювання в тваринництві.    
  Документальне оформлення вантажних автомобільних перевезень    
       
  Документальне оформлення та облік реалізації сільськогосподарської продукції.    
  Облік розрахунків за податками і платежами на підприємствах залізничного транспорту.    
  Облік фіксованого сільськогосподарського податку.    
  Методичне забезпечення бухгалтерського обліку в будівельних організаціях.    
  Класифікація і оцінка запасів.    
  Документування руху запасів будівельних організацій.    
  Облік руху запасів на складі та бухгалтерії будівельних підприємств.    
  Склад і класифікація витрат.    
  Організація обліку витрат.    
  Облік незавершеного будівельного виробництва.    
  Облік витрат на експлуатацію будівельних машин і механізмів.    
  Облік витрат операційної діяльності.    
  Облік доходів будівельних організацій.    
  Порядок визнання доходів та витрат.    
  Облік здачі об’єктів і розрахунків із замовниками.    
  Облік фінансових результатів від реалізації будівельно-монтажних робіт.    
  Система нормативних документів з методології бухгалтерського обліку в торговельних підприємствах.    
  Ліцензування і патентування торговельної діяльності.    
  Формування цін на товари в торгівлі, контроль за їх дотриманням.    
  Визнання та оцінка товарних запасів в оптовій торгівлі.    
  Документальне оформлення руху товарів на основних складах.    
  Облік транспортно-заготівельних витрат.    
  Облік реалізації товарів за бартером.    
  Облік тари в роздрібній торгівлі.    
  Облік здачі об’єктів і розрахунків із замовниками.    
  Калькулювання виробничої собівартості перевезень    
  Облік комісійної торгівлі.    
  Первинна документація транспортних підприємств: склад та особливості формування.    
  Облік витрат торговельних підприємств.    
  Облік доходів торговельних підприємств.    
  Облік наявності та руху транспортних засобів у залізничному транспорті.    
  Разом:    

Організація і проведення тренінгу

Тематика: Вивчення діючої системи обліку, її нормативно-правового забезпечення у будівельних підприємствах та визначення шляхів її удосконалення.

Порядок проведення:

1. Здійснити аналіз нормативного законодавства з питань обліку у будівництві.

2. На основі проведеного аналізу визначити переваги та прогалини вітчизняного законодавства.

3. Запропонувати власні пропозиції щодо удосконалення системи обліку у будівництві.

4. Оформити результати проведеного дослідження та обґрунтувати наведенні пропозиції у вигляді реферату або презентації.

Література: 10, 12.

Методи навчання

У навчальному процесі застосовуються: лекції, в тому числі з використанням мультимедіапроектора та інших ТЗН; практичні заняття, в тому числі у комп’ютерному класі; індивідуальні заняття; робота в Інтернет; виконання КПІЗ.

У навчальному процесі при вивченні дисципліни «Облік в галузях економіки» застосовуються наступні методи навчання:

- метод пояснення (розповідь);

- метод діалогу (дискусія, дебати, диспут, бесіда);

- метод наочності (наочні посібники та приладдя);

- метод конкретних ситуацій;

- метод розігрування ролей;

- метод ділової гри (ситуаційна справа, кейс).

 

9. Методи оцінювання.

В процесі вивчення дисципліни «Облік в галузях економіки» використовуються наступні методи оцінювання навчальної роботи студента:

- поточне тестування та опитування;

- підсумкове тестування по кожному змістовому модулю;

- ректорська контрольна робота;

- оцінювання виконання КПІЗ;

- підсумковий екзамен.

Підсумковий баланс (за 100-бальної шкалою) з дисципліни «Облік в галузях економіки» визначається як середньозважена величина, в залежності від питомої ваги кожної складової залікового кредиту:

 

Заліковий модуль 1 Заліковий модуль 2 (ректорська контрольна робота) Заліковий модуль 3 (підсумкова оцінка за КПІЗ, враховуючи поточне опитування) Заліковий модуль 4 (письмовий екзамен)
20 % 20 % 20 % 40%
тиждень ­8 тиждень ­14 тиждень ­15  

Шкала оцінювання:

За шкалою університету За національною шкалою За шкалою ЕCTS
90-100 Відмінно А (відмінно)
85-89 Добре В (дуже добре)
75-84 С (добре)
65-74 Задовільно D (задовільно)
60-64 E (достатньо)
35-59 Незадовільно FX (незадовільно з можливістю повторного складання)
1-34 F (незадовільно з обов’язковим повторним курсом)

10. Перелік наочних матеріалів та методичних вказівок.

№ з/п Найменування Номер теми
1. Електронний варіант лекцій 1-4
2. Індивідуальні завдання для самостійного виконання (електронний варіант) 1-4

Перелік методичних вказівок та матеріалів

Найменування Номер теми
1. Методичні вказівки з підготовки та проведення практичних занять з курсу «Облік в галузях економіки» / Укладачі: Панасюк В. М., Зарудна Н. Я.– Тернопіль. – 2015. – 60 с. 1-4
2. Задорожний З. В., Ковальчук Є. К., Панасюк В. М. Облік в галузях економіки: Навчальний посібник. – К.: «Хай-Тек Прес», 2011. – 360 с. 1-4
3. КПІЗ з курсу «Облік в галузях економіки» для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» денної форми навчання. / Укладачі: Ковальчук Є. К., Підлужна Н. М. – Тернопіль. – 2012. – 25 с. 1-4

Рекомендована література

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА

1. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. За ред. Р. Л. Хом’яка. – 2-ге вид., доп. і перероб. – Львів: НУ «Львівська політика» / Інформаційно-видавничий центр «Інтелект» + Інституту післядипломної освіти, «Інтелект - Захід», 2008. – 820 с.

2. Збірник задач із бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. / Г. П. Журавель, Є. К. Ковальчук, Н. Я. Микитюк, В. М. Панасюк. – Тернопіль: Економічна думка, 1999. – 64 с.

3. Облік в галузях економіки: Навчальний посібник. / З. В.Задорожний, Є. К. Ковальчук, В. М. Панасюк – К.: «Хай-Тек Прес», 2011. – 360 с.

4. Облік в галузях економіки (в схемах і таблицях): Навчальний посібник. / З. В. Задорожний, Є. К. Ковальчук, В. М. Панасюк, О. Г. Бродовська. – Тернопіль: Економічна думка ТНЕУ, 2012. – 200 с.

5. Комплексне практичне індивідуальне завдання з курсу «Облік в галузях економіки» для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» денної форми навчання: / Укладачі: Ковальчук Є.К., Підлужна Н.М. – Тернопіль, 2012.

6. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств. Затв. Наказом Міністерства аграрної політики України від 18.05.2001р. №132 // Все про бухгалтерський облік 2001. – №77 – с. 2–25.

7. Методичні рекомендації з формування складу витрат по порядку їх планування в торговельній діяльності. Затв. Наказом Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції України від 22.05.2002 р.

8. Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт. Затв. Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 16.02.2004р. №30.

9. Методичні вказівки з підготовки та проведення практичних занять з курсу «Облік в галузях економіки» / Укладачі: В. М. Панасюк, Н. Я. Зарудна. – Тернопіль – 2015. – 60 с.

10. Національні стандарти бухгалтерського обліку в Україні. Зб. нормативних активів. –К: СП «Юрінком Інтер», 2000. – 231 с.

11. Свідерській Є. І. Бухгалтерський облік в галузях економіки: Навч. посібник. – К.: КНЕУ. – 2008. – 233 с.

12. Податковий Кодекс України. – Харків. – 2011. – с. 5–271.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

13. Атамас П. Й. Бухгалтерський облік у галузях економіки: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 392с.

14. Бухгалтерський облік в торгівлі: Підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит» / За ред. проф. Ф. Ф. Бутинця та доц. Н. М. Малюги. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Житомир: ПП «Рута», 2002. – 576с.

15. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і допов. М. Ф. Огійчук, В. Я. Плаксієнко, Л. Г. Панченко. / За ред. проф. М. Ф. Огійчука. – К.: Вища освіта, 2003. –800 с.

16. Ватуля І. Д., Гладка Л. О. Організація обліку у фермерських господарствах: Навч. пос. / Ватуля І. Д., Гладка Л. О. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 312 с.

17. Грабова Н. М., Кривоносов Ю. Г. Облік основних господарських операцій в бухгалтерських проводках: Навч. посібник: 3-тє вид., допов. – К.А.С.К., 2001. –416 с.

18. Гура Н. О. Облік видів економічної діяльності: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 541.

19. Бухгалтерський облік: особливості в галузях економіки: Навчальний посібник. / Г. П. Журавель, Я. Д. Крупка, М. С. Палюх, Л. О. Гуцайлюк, Т. І. Фаріон – Тернопіль: Економічна думка, 1999. – 449 с.

20. Маренич Т. Г. Бухгалтерський облік в агроформуваннях: підручник./ За ред. В.Я. Амбросова. – 2-ге видання, доповнене і перероблене. – К.: ВД «Професіонал». – 2005. –896 с.

21. Бухгалтерський фінансовий облік в сільськогосподарських підприємствах. [Навч. пос.] / М. Г. Михайлов, М. І Телегунь., А. М. Кадацька, О. О. Баранік. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 472 с.

22. Мошенський С. З., Остапчук Т. П. Бухгалтерський облік у будівництві. Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2005. –356 с.

23. Трохименко Л. М. Бухгалтерський облік: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисципліни: У 4-х ч. – Ч.ІІІ: Методичні рекомендації до вивчення другого блоку курсу «Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах». – К.: КНЕУ, 2003. – 506 с.

24. Загородній А. Г. Бухгалтерський облік за видами економічної діяльності: [навч. пос.] / А. Г. Загородній, І. Й. Яремко, Л. М. Пилипенко, А. С. Мороз. – Львів: В-во Львівської політехніки, 2014. – 216 с.

25. Базилюк А. В. Бухгалтерський і податковий облік автотранспорту та перевезень: нав. посіб. / А. В. Базилюк, О. І. Малишкін. – К.: ЦУЛ, 2011. – 256 с.

26. Максімова В. Ф. Облік в галузях економіки / В. Ф. Максімова, З. В. Кузіна, Т. Г. Степова. – Одеса, ОДЕУ, 2010. – 606 с.

27. Захожай В. Б. Бухгалтерський облік у галузях економіки Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. Б. Захожай, М. Ф. Базась, М. М. Матюха, В. М. Базась; [За ред. В. Б. Захожая і М. Ф. Базася; Міжрегіон. акад. упр. персоналом.] – Київ, 2005. – 966 с.

28. Бухгалтерський облік в галузях народного господарства: [Підручник] / О. В. Зінкевич, С. О. Левицька, М. М. Мосійчук, І. П. Нагавичко, О. Б. Немкович. – Рівне: НУВГП, 2006. – 268 с.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 545 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

790 - | 717 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.