Лекции.Орг


Поиск:




Прибуткове оподаткування в системі податків з підприємств.




Тема 4. Податок на прибуток підприємств.

ПЛАН:

1. Прибуткове оподаткування в системі податків з підприємств.

2. Платники і ставки податку на прибуток.

3. Об’єкт оподаткування.

4. Порядок обчислення податку на прибуток підприємств.

5. Порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування.

Нормативно-правова база:

1. Податковий кодекс України вiд 02.12.2010 № 2755-VI - р. 3, ст.133-142.

Основна література:

1. Гега П.Т., Доля Л.М. Основи податкового права: Навчальний посібник – 2 – ге вид., перегл. і доп. – К.: Знання, 2001 р. – гл. 3, с. 75-92

2. Податкова система. Підручник / За заг. ред. С.М. Онисько – Львів: «Новий Світ - 2004», 2004 р. – р.6, с. 148-150, 161-175.

Додаткова література:

1. Ярема Б.П., Маринець В.П. Податкова система. Збірник задач та тести: Навчал. посіб. – 2-ге вид., перер. і доп. – Львів: «Магнолія Плюс», 2005 р. –т. 3, с. 30-50.

Ключові терміни і поняття:

Платник податку; об’єкт оподаткування; податкова база; ставки податку; податкові періоди; вартість, яка амортизується; група основних засобів; зменшення корисності; знос основних засобів; ліквідаційна вартість; основні засоби; об’єкт основних засобів; однорідні об’єкти; первісна вартість; переоцінена вартість; строк корисного використання; сума очікуваного відшкодування необоротних активів; капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активм; чиста вартість реалізації необоротного активу; залишкова вартість; справедлива вартість; індекс переоцінки; методи амортизації.

Прибуткове оподаткування в системі податків з підприємств.

 

На початку формування на Україні власної податкової системи система оподаткування прибутку підприємств знаходилася під значним впливом догм та підходів до формування та оподаткування прибутку в Радянському Союзі. Довгий час концепція оподаткування прибутку не зазнавала суттєвих змін. Головні ідеї цієї концепції були наступними:

1. Високі прибутки підприємств сфери матеріального виробництва - це нормально, високі ж прибутки підприємств посередників та громадян є аморальними.

2. Основним доходом громадян має бути заробітна платня, яка є майже однаково невисокою для всіх галузей.

3. Амортизація є витратою а не зменшенням податкового зобов’язання.

Така політика стала причиною формування ситуації коли:

1. Податок на доходи громадян займав незначне місце в формуванні доходної частини бюджету держави, а основний тягар був перенесений на підприємства.

2. Громадяни не мали можливості розпочати власну справу (власних доходів не вистачало, а держава не займалася кредитуванням приватних підприємців).

3. Амортизаційний фонд не є реальним джерелом інвестицій.

Через це на певному етапі зневажання ролі посередницьких фірм та малих приватних підприємств призвело до того, що в умовах переходу до ринкової економіки більшість державних промислових підприємств не змогла самостійно ефективно займатися забезпеченням ресурсами власного виробництва та збутом продукції. Це призвело до зниження обсягів виробництва та ефективності діяльності підприємств, що в свою чергу стало причиною зменшення надходжень до бюджету від оподаткування прибутку підприємств.

Через те ж, що надходження від даного податку завжди займали друге місце за обсягами в дохідної частини держбюджету таке зменшення вимусило державу перейти від оподаткування прибутку підприємств до оподаткування їх доходів. Це ще більше посилило податковий тягар на підприємства через те, що тепер оподаткуванню підлягали не тільки прибуток, а й витрати виробництва. Бажаного ефекту зростання надходжень держава досягла лише на короткий період після чого знову відбулося зниження, що вимусило законодавців знову перейти до оподаткування прибутку.

Особливе місце в розвитку оподаткування прибутку підприємств на Україні займає надання пільг. Як правило такі пільги надавалися не за здійснення якоїсь суспільно необхідної діяльності, а окремим юридичним особам з метою “протекціонізму”. Досвід застосування таких пільг засвідчив, що будь яка пільга призводила до миттєвої реакції ринку та виникнення диспропорцій у розподілі ресурсів.

Побудова в Україні економіки відкритого типу, розмаїття форм власності та джерел отримання доходів, постійна потреба держави в отриманні фінансових ресурсів і невідповідність існуючої податкової системи вимогам часу зумовили необхідність реформування податкового законодавства.

Орієнтуючись на світові тенденції, які свідчать про зниження фіскальної функції податку на прибуток підприємств і підвищення його регулюючої ролі був прийнятий Податковий кодекс України вiд 02.12.2010 р. № 2755-VI., у третьому розділі якого йдеться про порядок справляння податку на прибуток підприємств.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 497 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

784 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.