Лекции.Орг


Поиск:




Класифікація змін в організації




ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ІМЕНІ АКАДЕМІКА В. ЛАЗАРЯНА

 

 

Кафедра «Економіка і менеджмент»

 

______ Управління змінами _______

(шифр і назва навчальної дисципліни)

Галузь знань ______ 0306 «Менеджмент і адміністрування ____________

(код і назва напряму підготовки)

спеціальність ____ 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» ______

(код і назва спеціальності)

 

Лекція 2

Класифікація змін в організації та управління ними

 

Викладач: Професор, доктор економічних наук Бараш Ю. С.

 

 

Р.

Мета л екції: Надання системних знань щодо класифікації змін при управлінні при реформуванні діяльності підприємства.

Після вивчення матеріалу лекції слухачі повинні:

· Усвідомити класифікацію змін в організації;

· Мати уявлення про управління змінами в організації;

· Уміти розрізняти індивідуальні, групові та організаційні зміни та управляти ними.

План лекції:

1. Класифікація змін в організації.

2. Управління організаційними змінами

3. Індивідуальні, групові та організаційні зміни.

4. Управління індивідуальними та груповими змінами

 

Класифікація змін в організації

Існує багато класифікацій змін, які можуть бути використані при реформуванні діяльності будь-якого підприємства і вони дуже різняться від його величини та становища, в якому воно опинилось.

Для визначення ефективних методів проведення змін на підприємстві необхідно дослідити внутрішнє та зовнішнє середовище організації, створити план дій та розпочати проведення змін за певним сценарієм.

Зміни бувають різні помірні, радикальні та дуже радикальні. Ступінь їх радикальності визначається глибиною перетворень залежно від вільних ніш на ринку та існуючим становищем на підприємстві.

Якщо підприємство працює успішно, зміни на ньому відбуваються повільно з метою збільшення обсягів виробництва з урахуванням можливості ринку. Якщо підприємство починає почувати себе непевно на ринку певної продукції, воно використовує інші альтернативи підвищення ефективності своєї діяльності. Без знань можливих варіантів змін підприємство не зможе обрати необхідну альтернативу розвитку своєї діяльності, що призведе до падіння ефективності виробництва, або банкрутства.

Нас в першу чергу турбує оптимальний розвиток залізничного транспорту, підвищення його конкурентоспроможності на ринку транспортних послуг. Але на залізничному транспорті існує чотири види самостійних господарств (вантажні перевезення, пасажирські перевезення у приміському, швидкісному та дальньому сполученні) і кожне з них находиться в різних умовах. Вантажні перевезення прибуткові, приміські перевезення дуже збиткові (до 88 %) дальні пасажирські перевезення у межах України в основному збиткові, а у міжнародному сполученні прибуткові. Швидкісні перевезення є як збиткові так і прибуткові, що залежить від відстані та терміну руху конкретного поїзда. До вирішення цих проблем необхідні різні методи та знання класифікації принципів змін. Нижче в таблиці запропонована така класифікація.

.


Класифікаційні ознаки організаційних змін Види організаційних змін
За характером цілевизначення – відповідно до економічного стану підприємства та цілей його змін антикризові; спрямовані на ефективне функціонування; спрямовані на розвиток
Відповідно до виду та завдань управління поточні; стратегічні, тактичні, оперативні
За середовищем прояву внутрішні (підсистем підприємства: виробничої, фінансово-інвестиційної, маркетингової, НДДКР, управління персоналом, системи управління); зовнішні (злиття, приєднання, ліквідація)
За об’єктом змін процесів (прийняття рішень, стратегічного вибору, виробництва, проектування та впровадження нових товарів, оптимізації бізнес-процесів та ін.); структур (активів, продукції, власності, капіталу, персоналу, ресурсів та ін.); функцій (управління, відповідно до сфер діяльності підприємства, мобілізації для досягнення цілей, вироблення бачення перспективи та ін.); форм (організаційно-правової)
Залежно від засобів реалізації · Рефреймінг. Слово «рефрейминг» —от глагола «reframe», означающего «вставить в ту же рамку (новую картину)», «заново приспособить», «по-новому формулировать»; · реструктуризація; · ревіталізація — відновлення та vita — життя, дослівно: повернення життя) — поняття, що використовується в науковій і практичній діяльності, яке характеризує процеси відновлення, оживлення, відтворення;   · оновлення (реорганізація, реформування)
За характером прояву процесів реалізації змін активні/пасивні; проактивні/реактивні; стрибкоподібні/поступові; загальні/локальні; короткострокові/довгострокові; формальні/неформальні

 

Значення організаційних змін для підприємства розкривається як у зовнішньому, так і у внутрішньому середовищі. У внутрішньому середовищі організаційні зміни проявляються у відновленні виробничих процесів, трансформації підрозділів підприємства, реорганізації структури управління та ін. У зовнішньому середовищі – у створенні нових підприємств, злитті, приєднанні й ліквідації.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 365 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

824 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.