Лекции.Орг


Поиск:




Об’єднання таблиць підстановки даних з фінансовою функцією НПЗ.




Оцінити вплив різних дисконтних ставок на чисте приведене значення інвестиції.

За чотири роки планується інвестувати грошові кошти, що дорівнюють ціні об’єкту і щорічно одержувати суми, приведені в табл. 4.1. Визначити дисконтні ставки, при яких інвестиція буде доцільна. Результати розрахунків представити у вигляді табл.4.7

Таблиця 4.7 – Результати розрахунків

Початковий вклад, грн  
Дисконтна ставка  
Поступлення за роками Рік 1 Рік 2 Рік 3 Рік 4  
Дисконтна ставка НПЗ
6% 7% 8% …  

Повторити аналіз для обсягу інвестиції, більшого і меншого на 10000 грн за заданий. Дати графічну інтерпретацію отриманих результатів.

 

 

3 Короткі теоретичні відомості

БЗРАСПИС - Повертає майбутнє значення основного капіталу після нарахування складних відсотків. Функція БЗРАСПИС використовується для обчислення майбутнього значення інвестиції із змінною відсотковою ставкою.

Синтаксис

БЗРАСПИС(основний_капітал; ставки)

Основний_капітал - це поточна вартість інвестиції.

Ставки - це масив відсоткових ставок.

Зауваження

· Значення в аргументі ставки можуть бути числами або порожніми клітинками; будь-які інші значення дають у результаті значення помилки #ЗНАЧ! при роботі функції БЗРАСПИС. Порожні клітинки трактуються як нулі (немає доходу).

Приклад

БЗРАСПИС(1;{0,09;0,11;0,1}) дорівнює 1,33089

 

ЧИСТВНДОХ - Повертає внутрішню швидкість обороту для грошових надходжень, що не обов'язково є періодичними. Для періодичних надходжень використовується функція ВНДОХ

ЧИСТВНДОХ(значення; дати; прогноз)

Значення - це ряд надходжень готівки, які відповідають розпису в аргументі дати. Перша виплата не є обов'язковою, вона відповідає виплаті на початку інвестиції. На всі наступні виплати робиться знижка на основі 365-денного року.

Дати - це розклад дат платежів, що відповідає рядові операцій з готівкою. Перша дата означає початок розкладу платежів. Всі інші дати повинні бути пізніше цієї дати і можуть йти в довільному порядку.

Прогноз - це передбачуване значення результату функції ЧИСТВНДОХ.

Зауваження

· Числа в аргументі дати усікаються до цілих. ЧИСТВНДОХ припускає по крайній мірі одну позитивну і одну негативну операцію з готівкою (тобто, принаймні один платіж і одне надходження); у противному випадку ЧИСТВНДОХ повертає значення помилки #ЧИСЛО!.

· Якщо будь-яке число в аргументі дати не буде припустимим, то функція ЧИСТВНДОХ повертає значення помилки #ЧИСЛО!.

· Якщо будь-яке число у аргументі дати передує початковій даті, то функція ЧИСТВНДОХ повертає значення помилки #ЧИСЛО!.

· Якщо значення і дати містять різну кількість значень, то функція ЧИСТВНДОХ повертає значення помилки #ЧИСЛО!. У більшості випадків немає необхідності задавати аргумент прогноз для функції ЧИСТВНДОХ. Якщо це аргумент опущений, то прогноз дорівнює 0,1 (10 відсотків).

· ЧИСТВНДОХ тісно пов’язане з функцією ЧИСТНЗ. Швидкість обороту, обчислена функцією ЧИСТВНДОХ - це відсоткова ставка доходу, що відповідає ЧИСТНЗ = 0.

· Microsoft Excel використовує ітеративний метод для обчислення ЧИСТВНДОХ. Використовуючи змінну швидкість обороту (починаючи зі значення прогноз), функція ЧИСТВНДОХ робить циклічні обчислення, доки не одержить результат з точністю до 0,000001 відсотка. Якщо функції ЧИСТВНДОХ не вдається знайти результат за 100 спроб, то повертається значення помилки #ЧИСЛО!. Швидкість обороту міняється доти, доки:

Де:

di = дата i-ої або останньої операції з готівкою;

d1 = дата 0-ої операції (початкова дата);

Pi = сума i-ої або останньої операції;

Приклад

Розглянемо інвестицію, при якій передбачається виплата готівкою 10 000 грн. 1 січня 2005 року і надходження: 2750 грн. 1 березня 2005 року, 4250 грн. 30 жовтня 2005 року, 3250 грн. 15 лютого 2006 року і 2750 грн. 1 квітня 2006 року. Внутрішня швидкість обороту (у системі дат 1900) складе:

ЧИСТВНДОХ({-10000;2750;4250;3250;2750};

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 327 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

780 - | 735 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.