Лекции.Орг


Поиск:




Психологічна характеристика темпераменту




Психологічна характеристика Загальний тип нервової системи
Сангвінік – особистість, якій притаманна висока активність і великі запаси енергії; комунікабельність і адаптованість (легко пристосовується до нових умов); захоплюється новими ідеями, але недовго; прагне до насолоди; інтереси та нахили його не є постійними, довірливий у стосунках; екстраверт. Сильний, урівноважений, рухливий.
Холерик – енергійний і наполегливий, навіть дещо впертий; дуже пристрасний, що спонукає його до діяльності та вияву великої енергії; рішучий, має сильну волю; багатий на почуття, мстивий, гордий і честолюбний; йому подобається бути лідером, керувати, все пристосовує до себе; екстраверт. Сильний, неврівноважений, інертний.
Флегматик – пасивний тип, холоднокровний, почуттям і емоціям не піддається швидко; розважливий, не приймає поквапливих рішень; терплячий, стриманий; дуже наполегливий, розпочату справу завжди завершує; інтроверт. Сильний, урівноважений, інертний.
Меланхолік – дуже емоційний тип, хоча емоції виражає слабко; йому здається, що його недооцінюють і навіть нехтують ним; нерішучий, неенергійний; любить бути у вузькому колі друзів, ригідний; інтроверт. Слабкий.

Класифікація характеру

Тип характеру Характеристика
Гіпертимічний тип Постійне (або часте) перебування у піднятому настрої. Характерна товариськість, підвищена балакучість. Такі люди дивляться на життя оптимістично, не втрачаючи цієї якості і за умови виникнення перешкод.
Емотивний тип Головними особливостями емотивної особистості є висока чутливість і глибокі реакції на рівні тонких емоцій. Характерні м’якосердя, доброта, задушевність, емоційна чуйність, високорозвинена емпатія.
Педантичний тип Підвищена акуратність, тяга до порядку, нерішучість, обережність. Ці люди без вагомих причин не змінюють місце роботи, лише у разі крайньої потреби, і роблять це через силу. Люблять свою справу, звичну роботу, сумлінні у побуті.
Тривожний тип Підвищена тривожність – одна з особливостей цього типу; люди постійно занепокоєні своєю долею та долею своїх близьких; настороженість перед обставинами поєднується з невпевненістю у власних силах.
Циклотимічний тип Найважливішою особливістю цього типу є зміна фаз поведінки.
Демонстративний тип Особливістю демонстративного типу є потреба і постійне прагнення справити враження, привернути до себе увагу, бути в центрі подій.
Збудливий тип Особливістю цього типу є виражена імпульсивність поведінки. У процесі соціальної взаємодії –притаманна низька терпимість.
Екзальтований тип Головною рисою є бурхлива, екзальтована реакція на те, що відбувається. Їх відрізняє крайня вразливість і схильність до переживань, які яскраво виявляються у їхній поведінці.

Тема 6. Психічні процеси: відчуття, сприймання, увага, пам'ять, мислення, уява

План лекції

• Відчуття: поняття, класифікація та властивості

• Сприйняття: поняття, відмінності, властивості та види

• Увага: поняття, функції, види, властивості

• Пам'ять: поняття, процеси, види, особливості запам’ятовування

• Мислення: поняття, процеси, види, форми. Мова і її зв'язок з мисленням

6. Уява: поняття, особливість, функції, види, способи створення

Література

• Дубравська Д.М. Основи психології: Навч. посібник. – Львів: Світ, 2001.

• М’ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч. посіб. – К.: Вища школа, 2008.

• Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии. – Санкт-Петербург, 2000.

• Основи психології: Навч. посібник для студентів вищих навч. закладів / А.І.Веракіс, Ю.І.Завалевський, К.М.Левківський. – К., 2005.

Відчуття: поняття, класифікація та властивості

Відчуття вважаються найпростішими з усіх психічних явищ.

Відчуття - це психічний пізнавальний процес, що полягає у віддзеркаленні окремих властивостей предметів і явищ матеріального світу, внутрішніх станів організму при безпосередній дії подразника на відповідні рецептори.

Відчуття властиві не лише людині, а й усім тваринам. Без відчуттів неможлива психічна активність живої істоти.

Відчуття не просто біологічна реакція, а психічний процес, в якому бере участь свідомість. Доказ - при втраті свідомості людиною (наприклад, під наркозом) втрачається і здатність відчувати.

Функція відчуттів - швидко доводити до ЦНС відомості про стан зовнішнього і внутрішнього середовища, наявність біологічно значущих чинників.

Процес відчуттів починається зі стимулів, подразників, що надходять з зовнішнього світу. Стимули діють на один із сенсорних рецепторів (нервові клітини). Рецептори кодують одержану інформацію і трансформують її до мозку провідними нервовими шляхами. У певних ділянках мозку розшифровується інформація, виникає образ і відповідь повертається до рецептора, де відбувається порівняння цього образу з еталоном.

При тривалій дії подразника на органи чуття ми звикаємо і навіть можемо не помічати його (наприклад, не відчуваємо обручку чи годинник на руці). Це відбувається завдяки адаптації.

Адаптація – зниження чутливості аналізатора під впливом тривалої чи постійної дії подразника (стимулу).

Класифікація відчуттів:

1) зорові; 2) слухові; 3) смакові; 4) нюхові; 5) дотикові; 6) тактильні, які входять до складу дотикових; 7) температурні; 8) кінестетичні (рухові); 9) вібраційні; 10) рівновага; 11) прискорення; 12) органічні - відчуття спраги, голоду;13) больові.

Властивості відчуттів:

1.Якість - це основна особливість цього відчуття, що відрізняє його від інших видів відчуттів, може варіювати усередині свого виду. Наприклад, слухові відчуття відрізняються по висоті, тембру, гучність. Зорові - по насиченості, колірному тону і так далі

2.Інтенсивність - кількісна характеристика відчуття. визначається силою діючого подразника і станом рецептора.

3.Тривалість - визначається часом дії подразника, його інтенсивністю і станом сприймаючого органу чуття.

Латентний період (прихований) - це той відрізок часу, який проходить між моментом дії подразника на орган чуття і виникненням відчуття.

Для різних видів відчуттів він не однаковий: для смакових - 50 мілісекунд; для тактильних - 130 млсек.; для больових - 370 млсек.

Подібно до того, як відчуття не виникає відразу, воно відразу і не зникає після припинення дії подразника (інерція відчуттів).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 384 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

1305 - | 1132 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.