Лекции.Орг


Поиск:




Надзвичайні ситуації техногенного характеру – аварії та




Катастрофи

 

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і приводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа – великомасштабна аварія чи інша подія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків.

В Україні в 2005 році зареєстровано 212 НС техногенного характеру. Щорічно в таких НС гине близько 400…500 людей. Характер наслідків аварій та катастроф залежить від багатьох чинників – від масштабу події, особливостей виробництва, від стану техніки безпеки та інше.

Найчастіше техногенні НС виникають на потенційно небезпечних об’єктах, які використовують радіоактивні речовини, вибухо- та пожежонебезпечні речовини, хімічні технології, високі тиски та температури.

В Україні є 1810 небезпечних підприємств на які зберігається й переробляється близько 280000 т сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), у тому числі більше 9800 т хлору, майже 200000 т аміаку. Аміакопровод Тольятті-Одеса (814 км, наповнення близько 45000 т аміаку, проходить через 8 областей). На небезпечній території проживає більше 6 млн. чіл. (1/8 населення). Нафтопровід Росія-Захід (“Дружба”) проходить через кілька областей. Є 127 небезпечних міст. На АЕС виробляється близько 50% електроенергії (у Франції — 75%), є 4 діючі АЕС (Ровенська, Запорізька, Південно-українська, Хмельницька), 2 – законсервоване будівництво (Кримська, Харківська). 11 Великих гідровузлів із загальною площею можливого затоплення близько 10000 км2 (більше 100 міст, близько 2 млн. чіл.). У Донецькій області – 13 небезпечних міст,128 хімічних небезпечних об'єкта. У Горлівці на підприємстві “Стирол” перебуває у виробничому циклі до 20000 т аміаку; аміакопровод під тиском 30 – 60 атмосфер проходить через 4 райони області. У Краматорську є 3 фільтрувальні станції, на яких зберігаються 3; 1,5 і 0,5 т хлору, 2 холодильники (25 і 5 тонн аміаку), залізнична станція, які є потенційно небезпечними об'єктами.

Основними причинами аварій та катастроф є:

- людський фактор;

- безвідповідальне ставлення до вимог техніки безпеки;

- низький контроль керівництва та безпосередніх виробничників за станом виробництва;

- порушення технології виробництва та будівельних норм;

- недодержання правил експлуатації обладнання, механізмів, засобів транспорту;

- недодержання правил збереження та використання небезпечних речовин;

- недбале ставлення до завчасного ремонту та заміни фізично зношеного обладнання.

Інколи причинами можуть бути корозійне руйнування обладнання, аварії на комунально-енергетичних мережах, на сусідніх підприємствах або стихійні лиха.

Частіше всього уражаючими факторами аварій є вибухова хвиля вибуху, отруєння, пожежі, руйнування будівель та споруд, ураження електричним струмом, дорожньо-транспортні пригоди. Масштаби осередку ураження, кількість загиблих та постраждалих внаслідок аварії можуть бути інколи такими, як при дії сучасної зброї. Як приклад можна навести Чорнобильську катастрофу, або хімічну аварію 1984 року в місті Бхопал (Індія), де внаслідок витікання 40 тон метилізоціанату загинуло близько 3200 осіб, постраждали більше 220 тисяч осіб.

Класифікують техногенні НС за такими ознаками:

- за масштабами (загальнодержавні, регіональні, місцеві, об’єктові);

- за галузевою ознакою (транспортні, житлово-комунальні, промислові, сільськогосподарські…).

 

 

Транспортні аварії

 

В Україні 60% перевезень здійснюється залізничним транспортом, 28% – автомобільним, 12% – річковим та морським транспортом. Щорічно перевозиться майже 4 міліардів тон вантажів, серед яких є вантажі радіоактивні, хімічно, вибухо- та пожежонебезпечні.

Окрім небезпечності самих вантажів загрозою є також застарілість рухомого складу транспорту, велика щільність залізниць і населення. Ймовірність забруднення місцевості небезпечними речовинами внаслідок транспортної аварії в Україні досить велика. Дуже небезпечна обстановка може скластися при аварії на території залізничної станції, тому що поблизу станції розташована забудова населеного пункту з високою щільністю населення, зосереджено велику кількість вагонів з різноманітними вантажами і людьми.

Причини аварій і катастроф на залізничному транспорті це:

- несправності засобів сигналізації, централізації та блокування;

- несправності колій та рухомого складу;

- помилки диспетчерів;

- халатність і неуважність машиністів;

- зіткнення, сходження рухомого складу з колії;

- наїзди на перегони на переїздах;

- пожежі й вибухи у вагонах;

- розмиви залізничних колій, затоплення, осипи, зсуви та обвали.

Набуло великих масштабів перевезення пасажирів і вантажів авіаційним транспортом.

Аварії і катастрофи повітряного транспорту можуть виникати в момент запуску двигунів, при розбігу на злітно-посадковій смузі, на зльоті, під час польоту і при посадці. У таких ситуаціях причинами можуть бути руйнування окремих конструкцій літака, відмова двигунів, нестача палива, перебої в життєзабезпеченні екіпажу та пасажирів, порушення роботи системи управління, електропостачання, зв’язку, пілотування, вибухи і пожежі на борту літака, складні погодні умови. Прикладом авіакатастрофи є катастрофа російського пасажирського літака у серпні 2006 року під Донецьком.

Авіаційна катастрофа в повітрі може стати причиною жертв і великих втрат майна не тільки на борту, а й на землі при падінні на виробничі споруди і житлові будинки. До великої небезпеки може призвести падіння літака чи вертольота на АЕС і об’єкти хімічної промисловості, що може зумовити радіоактивне забруднення або хімічне зараження навколишнього середовища.

На дорогах України щорічно відбуваються десятки тисяч автомобільних аварій і катастроф. Так, щорічно на автомобільному транспорті України відбувається 30…40 тисяч дорожньо-транспортних подій, гине 5…6 тисяч осіб, травмується десятки тисяч осіб.

Причини дорожньо-транспортних подій такі:

- порушення правил дорожнього руху; перевищення швидкості руху;

- недостатня підготовка водіїв, їх слабка реакція;

- технічні несправності автомобілів;

- недотримання правил перевезень небезпечних вантажів та недотримання вимог безпеки;

- керування автомобілем у нетверезому стані;

- незадовільний стан доріг;

- відкриті люки, необгороджені та неосвітлені ділянки ремонтних робіт;

- відсутність знаків про попередження небезпеки;

- несправність сигналізації на залізничних переїздах;

- порушення дорожнього руху пішоходами.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 412 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

954 - | 904 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.