Лекции.Орг


Поиск:




Взаємодія фінансових органів та органів ДКСУ




Процес виконання державного та місцевих бюджетів передбачає тісну співпрацю та взаємодію владних, фінансових, податкових та контролюючих органів. Порядок взаємодії органів Казначейства з фінансовими органами визначений нормативно-правовими актами Міністерства фінансів та Казначейства України рішеннями законодавчої та виконавчої влади.

Взаємодія Казначейства та його територіальних органів з міністерствами та відомствами, органами державної влади, установами банків, податковою службою, місцевими фінансовими органами, ДАСУ визначена Положенням про ДКСУ та спільними наказами Казначейства і відповідних центральних органів державної виконавчої влади. Ця співпраця та взаємодія з кожним роком стає все більш активною.

Взаємодія органів ДКСУ з органами МФУ здійснюється за наступними напрямками:

- створення необхідних умов для виконання бюджетів;

- перерахування міжбюджетних трансфертів;

- перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів;

- перерахування субвенцій місцевим бюджетам (теплопостачання, соціальний захист);

- зупинення операцій з бюджетними коштами у зв’язку з бюджетними правопорушеннями;

В процесі підготовки виконання бюджетів органи ДКСУ отримують від МФУ розписи доходів і видатків бюджету з помісячною розбивкою і деталізацією згідно з бюджетною класифікацією, плани асигнувань, відповідні зміни до цих розписів та планів, дані про заліки, відстрочки, розстрочки, пільги для окремих категорій платників податків тощо.

Переведення на казначейське обслуговування місцевих бюджетів зробило необхідним взаємовідносин між органами ДКСУ, фінансовими органами, платниками податків, зборів (обов'язкових платежів) до місцевих бюджетів.

Для щоденного акумулювання коштів загального фонду місцевих бюджетів, в головних управліннях Казначейства у областях відкриваються аналітичні рахунки за балансовим рахунком 3142 «Кошти загального фонду місцевих бюджетів» для кожного бюджету. Аналогічні рахунки (3152) відкриваються по платежах спеціального фонду місцевих бюджетів.

Платежі, які відповідно із законом України про ДБУ на відповідний рік та рішенням місцевої ради розподіляються між рівнями місцевих бюджетів, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3321 «Кошти, які підлягають розподілу між рівнями бюджету».

Облік планових показників за доходами місцевого бюджету здійснюється на підставі розпису місцевого бюджету на аналітичних рахунках, відкритих за рахунками позабалансового обліку групи 932 «Планові показники за доходами місцевого бюджету».

Фінансові органи надають територіальним управлінням Казначейства рішення місцевої ради про внесення змін у розпис доходів загального та/або спеціального фонду місцевого бюджету та помісячний розпис доходів загального фонду. Головні управління (управління) ДКСУ реєструють відповідні довідки та відображають внесені зміни на аналітичних рахунках, відкритих за рахунками позабалансового обліку.

Для ведення аналітичного обліку операцій за доходами та перерахування трансфертів до інших рівнів місцевих бюджетів відкриваються особові картки за відповідними формами. Ці картки відкриваються до кожного аналітичного рахунку. Відображені в них облікові дані, повинні відповідати даним оборотно-сальдової відомості і сальдової відомості, що є підставою для складання щоденної форми звіту «Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами». Звіт подається фінансовим органам та органам ДФСУ. За даними звіту складається звітність про виконання відповідних місцевих бюджетів. Фінансові органи звіряють дані звіту про виконання місцевих бюджетів на відповідну звітну дату з даними бухгалтерського обліку органів ДКСУ.

Визначення та перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів здійснюється згідно Порядку визначення та перерахування додаткових дотацій з державного бюджету до місцевих бюджетів. Порядком передбачає щодекадне перерахування дотацій. Обчислення обсягів дотацій бюджетам та їх розподіл між місцевими бюджетами здійснюється Міністерством фінансів АРК та фінуправліннями ОДА і РДА.

Дотації місцевим бюджетам перераховуються в терміни, визначені відповідними фінансовими органами і відображаються у звітності як додаткова дотація, отримана з державного бюджету понад обсяг дотації вирівнювання, визначений у Законі України про ДБУ.

Розподіл розрахункових обсягів надходжень до державного бюджету у розрізі міст та районів затверджується Верховною Радою АРК та обласними радами під час затвердження показників відповідних бюджетів.

Органи ДФСУ за окремим запитом надають управлінням Казначейства інформацію про особові рахунки платників податків про наявність надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів) та невідшкодованих сум ПДВ.

Органи Казначейства щодекадно подають місцевим фінансовим органам інформацію про фактичне надходження доходів загального фонду державного бюджету в грошовій формі.

Взаємовідносини між органами ДКСУ та фінансовими органами мають місце при управлінні коштами ДБУ в частині надання субвенцій місцевим бюджетам. Відповідний Порядок управління коштами ДБУ (наказом ДКСУ № 106 від 20.06.2001 р.) передбачає фінансування пільг та субсидій населенню на оплату теплопостачання, джерелом якого є природний газ, витрат природного і скрапленого газу та житлово-комунальних послуг. За нарахованими пільгами та субсидіями населенню постачальники складають з місцевими фінансовими органами акти звірки сум заборгованості за природний газ та теплопостачання. Фінансові управління ОДА узагальнюють ці дані та подають їх у формі узгодженого з постачальниками протоколу-реєстру управлінням Казначейства. Останні за погодженням з фінансовими управліннями визначають дату проведення розрахунків, які здійснюються щомісячно в період з 10 по 22 число.

Фінансові органи РДА, міських рад на підставі актів звірки щомісяця готують реєстри нарахованих сум та подають їх Міністерству фінансів АРК, фінансовим органам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, управлінням ДКСУ в АРК, областях, містах. Києві та Севастополі:

- до 5 числа поточного місяця - щодо допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, тимчасової державної допомоги дітям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам;

- до 7 числа місяця, що настає за звітним, - щодо пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу;

- до 25 числа місяця, що настає за звітним, - щодо пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття, виплат за пільговий проїзд тощо.

Управління ДКСУ в АРК, областях, містах Києві та Севастополі щомісяця подають ДКСУ відповідні дані щодо фактично нарахованих сум пільг, субсидій, допомоги та кредиторської заборгованості відповідних бюджетів згідно із зазначеними реєстрами. ДКСУ до 10 числа поточного місяця перераховує субвенцію на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям.

У разі виникнення додаткових зобов'язань головні розпорядники коштів місцевих бюджетів надсилають щомісяця до 18 числа фінансовим органам РДА, міських рад (міст республіканського АРК і обласного значення) уточнену інформацію про фактично нараховані у поточному місяці суми. Зазначені фінансові органи готують уточнені реєстри нарахованих у поточному місяці сум та подають їх до 20 числа Міністерству фінансів АРК, фінансовим органам обласних, Київської та Севастопольської МДА, управлінням ДКСУ в ДКСУ, областях, містах Києві та Севастополі.

Щомісяця до 25 числа ДКСУ перераховує субвенцію на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам згідно з уточненою інформацією про фактично нараховані у поточному місяці суми допомоги.

Міністерство фінансів АРК, фінансові органи ОДА протягом двох операційних днів після отримання коштів субвенцій надають органам ДКСУ платіжні доручення щодо перерахування цих коштів на рахунки районних бюджетів, бюджетів міст республіканського АРК та обласного значення пропорційно фактичним зобов'язанням з пільг, субсидій, допомоги та виплат за пільговий проїзд громадян відповідних бюджетів на дату проведення платежів з їх оплати.

Щомісячні суми субвенцій перераховуються органами ДКСУ на рахунки місцевих бюджетів з урахуванням їх обсягів, передбачених у місцевих бюджетах.

Органи ДКСУ, отримавши відповідні платіжні доручення протягом операційного дня направляють кошти субвенцій на рахунки місцевих бюджетів (відкриті в їхніх територіальних управліннях). Ці суми субвенцій протягом одного операційного дня перераховуються на рахунки головних розпорядників коштів для здійснення відповідних видатків.

Порядок перерахування міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, а також порядок перерахування міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами визначені постановою КМУ від 15.12.2010 р. № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів». При цьому повинна забезпечуватися своєчасність, рівномірність, гарантованість та повнота перерахування трансфертів.

Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам перераховуються ДКСУ в обсягах, установлених Законом про ДБУ на відповідний рік, на рахунки таких бюджетів, відкриті в терорганах Казначейства, згідно з розписом державного бюджету (у разі перерахування із спеціального фонду ДБУ - також у межах і за рахунок відповідних надходжень).

РМ АРК, ОДА розподіляють суми субвенцій між міськими та районними бюджетами пропорційно обсягам субвенцій, передбаченим таким бюджетам рішеннями про бюджет.

Територіальні органи ДКСУ протягом двох операційних днів на підставі платіжних доручень відповідних фінансових органів перераховують субвенції з державного бюджету на рахунки загального та спеціального фондів міських та районних бюджетів для здійснення видатків.

У випадку перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню (оплата електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття тощо) застосовуються вимоги Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій (постанова КМУ від 11.01.2005 р. № 20). Відповідно, ДКСУ перераховує суми субвенцій на рахунки бюджету АРК, обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя, відкриті в органах ДКСУ, згідно з розписом державного бюджету в межах зобов'язань місцевих бюджетів за видатками, які підтверджуються заявками Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської МДА.

РМ АРК, обласні, Київська та Севастопольська МДА розподіляють перераховану субвенцію між бюджетами районів і міст обласного значення згідно із загальними плановими обсягами субвенцій. Кошти перераховуються органами ДКСУ на підставі платіжних доручень РМ АРК та ДА на рахунки районних бюджетів і бюджетів міст обласного значення, відкриті в органах ДКСУ.

РДА розподіляють отримані субвенції між ГРК місцевих бюджетів відповідно до бюджетної класифікації видатків у межах вартості ресурсів (товарів, послуг), наданих їх постачальниками. Органи ДКСУ на підставі платіжних доручень ГРК місцевих бюджетів перераховують кошти на рахунки постачальників ресурсів (товарів, послуг). Розрахунки проводяться на підставі актів звірки або договорів, які визначають величину щомісячного споживання ресурсів (товарів, послуг), та спільних протокольних рішень, підписаних усіма учасниками таких розрахунків.

Механізм зупинення операцій з бюджетними коштами відповідно до статті 120 Бюджетного кодексу України до розпорядників та/або одержувачів бюджетних коштів, яким доведено відповідні бюджетні асигнування, за бюджетні правопорушення визначено Порядком зупинення операцій з бюджетними коштами (наказ ДКУ від 18.11.2002 р. № 213). Бюджетними правопорушеннями є недотримання порядку складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про виконання бюджету.

У разі виявлення бюджетного правопорушення складається протокол про бюджетне правопорушення, або акт ревізії. На підставі цих документів уповноважений орган приймає рішення у формі розпорядження про зупинення операцій з бюджетними коштами.

Право прийняти рішення про призупинення операцій з бюджетними коштами поширюється на всі операції з бюджетними коштами на рахунках розпорядників (одержувачів), за винятком:

- сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), інших платежів до бюджетів і державних цільових фондів (у тому числі пені, фінансові санкції);

- виконання рішень органів, яким відповідно до закону надано право стягнення коштів;

- операцій із здійснення видатків, передбачених за кодами економічної класифікації видатків 1110 (у тому числі 1111, 1112, 1113), 1120, 1340 (у тому числі 1341, 1342, 1343).

Розпорядження про призупинення операцій складається у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, підписується керівником уповноваженого органу або його заступником, засвідчується печаткою та реєструється в уповноваженому органі.

Перший примірник направляється протягом 2 робочих днів до органу Казначейства, де відкрито рахунки підприємству, установі, організації, які допустили бюджетне правопорушення.

Другий та третій - установі-порушнику, розпоряднику бюджетних коштів вищого рівня або відповідному фінансовому органу (фінансовому органу лише у разі зупинення операцій за коштами місцевого бюджету). Четвертий - залишається в уповноваженому органі, який його склав.

Орган ДКСУ не пізніше наступного робочого дня після отримання розпорядження про зупинення операцій зупиняє операції і направляє уповноваженому органу корінець розпорядження про зупинення операцій з бюджетними коштами на рахунках, відкритих в органах Казначейства, із зазначенням дати його отримання та виконання.

Всі платіжні доручення, що надійшли до органу Казначейства після отримання розпорядження про зупинення операцій, повертаються ним без виконання (на зворотному боці доручення робиться напис про причину повернення і зазначається дата повернення). Цей напис засвідчується підписами головного бухгалтера, виконавця і штампом органу Казначейства.

Підставою для відновлення операцій за рахунками розпорядників (одержувачів) є:

- розпорядження уповноваженого органу про відновлення операцій з бюдж. коштами;

- закінчення терміну, зазначеного в розпорядженні про зупинення операцій;

- закінчення терміну, встановленого ст. 120 БКУ щодо терміну зупинення операцій.

Розпорядження про відновлення приймається тим уповноваженим органом, який їх призупинив, або установою вищого рівня на підставі доповідної записки посадової особи уповноваженого органу або інформації про усунення бюджетного правопорушення. Орган ДКСУ не пізніше наступного дня з дати одержання розпорядження про відновлення операцій або закінчення терміну зупинення операцій, відновлює операції на рахунках клієнта. На корінці розпорядження про відновлення операцій орган Казначейства проставляє дату відновлення операцій і скріплює це підписом посадової особи та печаткою.

Рекомендованим листом або під розписку уповноваженої особи орган Казначейства не пізніше наступного робочого дня після відновлення операцій направляє корінець розпорядження про відновлення операцій з бюджетними коштами до уповноваженого органу.

Відновлення операцій з бюджетними коштами на рахунках не позбавляє уповноважені органи права повторного застосування цих санкцій до цих самих розпорядників, одержувачів бюджетних коштів у разі виникнення нових бюджетних правопорушень.

Керівник органу, що прийняв рішення про зупинення (відновлення) операцій з бюджетними коштами, відповідає за правильність, обґрунтованість, своєчасність прийняття цих рішень. Органи ДКСУ мають право відмовити розпорядникам бюджетних коштів в реєстрації їх зобов’язань (фінансових зобов’язань) про що останні повідомляються у письмовій формі (додаток 41). Кожний випадок відмови реєстрації зобов’язань підлягає реєстрації у відповідному Журналі (додаток 42), який ведеться органом ДКСУ.

Співпраця ДКСУ і ДФСУ

У квітні 2002 року спільним наказом ДКУ і ДПАУ встановлено Порядок взаємодії між ними у процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами. 8.07.2016 МФУ наказом № 621 визначило Порядок взаємодії органів ДКСУ та органів ДФСУ в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями

Органи ДФС щороку до 01 грудня подають до органів Казначейства в електронному вигляді списки платників податків, які перебувають на податковому обліку за юр. особами та їх філіями; фіз. особами – підприємцями.

Списки платників повинні містити: найменування або прізвище, ім'я та по батькові платника податків, ідентифікаційний код юридичної особи у ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта, коди класифікації доходів бюджету. При змінах у списках органи ДФС протягом двох тижнів подають доповнення до первинних списків. Інформація про зміни у складі чи розташуванні органів ДФС протягом двох тижнів подається ними до Казначейства.

Після прийняття закону про ДБУ та затвердження місцевих бюджетів в органах Казначейства відкриваються (перевідкриваються) рахунки для зарахування доходів бюджетів, надходжень в частині повернення до бюджетів бюджетних позичок, поворотної фінансової допомоги та кредитів, у тому числі залучених державою (ВР АРК, міськими радами) або під державні (місцеві) гарантії.

Інформація про реквізити рахунків, операції па яких не раніше 10 робочих днів від дати їх відкриття, надається в електронному вигляді територіальними органами Казначейства відповідним територіальним органам ДФС, Казначейством – ДФС протягом 3-х робочих днів із дня відкриття.

Інформація про відповідність символу звітності коду класифікації доходів бюджету подається Казначейством до ДФС протягом 3-х робочих днів із дня відкриття (перевідкриття) рахунків. Органи ДФС повідомляють реквізити рахунків платникам податків.

Головні управління ДКСУ в АРК, областях, містах Києві та Севастополі (далі – ГУ ДКСУ) до 11 год. 00 хв. дня, що настає за звітним, передають:

1) управлінням (відділенням) ДКСУ в районах, районах у містах, містах для подальшої передачі ДПІ у районах, містах, районах у містах такі документи:

Звіт про виконання державного бюджету за доходами та іншими надходженнями і Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами;

Відомість розподілу платежів до бюджетів, які надійшли на рахунок 3311 «Кошти, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами», Відомість розподілу платежів між рівнями місцевих бюджетів, які надійшли на рахунки 3321 «Кошти, які підлягають розподілу між рівнями бюджетів»;

Відомість розподілу коштів, тимчасово віднесених на доходи місцевого бюджету, які надійшли на рахунки 3421 «Кошти, тимчасово віднесені на доходи місцевого бюджету, що підлягають розподілу»;

2) ГУ ДФС в областях, містах Києві та Севастополі:

відомості про зарахування і повернення коштів з аналітичних рахунків за надходженнями;

Звіт про виконання державного бюджету за доходами та іншими надходженнями і Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами;

розподілу платежів до бюджетів, які надійшли на рахунок 3311 «Кошти, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами»;

Відомість розподілу платежів між рівнями місцевих бюджетів, які надійшли на рахунки 3321 «Кошти, які підлягають розподілу між рівнями бюджетів;

відомість розподілу коштів, тимчасово віднесених на доходи місцевого бюджету (рахунки 3421 «Кошти, тимчасово віднесені на доходи місцевого бюджету, що підлягають розподілу»);

виписки з рахунків у вигляді електрон. реєстру розрахункових документів;

виписки з рахунків за надходженнями митних платежів;

3) Офісу великих платників:

відомості про зарахування і повернення коштів від платників податків, які на обліку в Офісі;

відомості про зарахування та повернення коштів з аналітичних рахунків;

Звіт про виконання державного бюджету за доходами та іншими надходженнями і Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами, в яких є інформація про надх. від великих платників;

виписки з рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

ГУ Казначейства в останній робочий день місяця надають ГУ ДФС, Офісу великих платників інформацію щодо надходжень до загального фонду податків, зборів, об. платежів, контроль за справлянням яких закріплено за ДФС, станом на 15 год. та 18 год.

Казначейство у день, що настає за звітним, формує та передає до:

1) ДФС:

до 11 год. 00 хв.:

відомості про зарахування і повернення коштів з аналітичних рахунків за надходженнями;

відомості про зарахування та повернення коштів з аналітичних рахунків платників податків, які знаходяться на обліку в Офісі великих платників;

до 12 год. 00 хв.:

Звіт про виконання державного бюджету за доходами та іншими надходженнями;

Звіт про виконання ДБ за доходами та іншими надходженнями (великі платники);

Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами (АРК, областей, міст Києва та Сев.);

Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами (великі платники);

2) до 11 год. 00 хв. ГУ Казначейства для подальшої передачі відповідним ГУ ДФС:

відомості про зарахування та повернення коштів з аналітичних рахунків за надходженнями;

3) до 11 год. 00 хв. ГУ Казначейства для подальшої передачі до Офісу великих платників:

відомості про зарахування та повернення коштів з аналітичних рахунків великих платників.

Щомісяця не пізніше третього робочого дня місяця, що настає за звітним, Казначейство надає ДФС уточнений Звіт про виконання державного бюджету за доходами станом на 01 число.

Щомісяця не пізніше 12 числа місяця, що настає за звітним, Казначейство надає до ДФС уточнений Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами в розрізі бюджетів АРК, областей, міст Києва та Севастополя.

Щомісяця до 10 числа місяця, що настає за звітним, Казначейство надає ДФС інформацію в паперовому вигляді щодо зарахування коштів в ін. валюті на погашення заборгованості за кредитами, залученими державою (під державні гарантії), бюджетними позичками та поворотною фінансовою допомогою в розрізі боржників, територій та кодів бюджетної класифікації.

Щомісяця не пізніше 04 числа місяця, що настає за звітним, територіальні органи Казначейства проводять звірку доходів за кодами класифікації доходів бюджету з відповідними органами ДФС на підставі звітів про виконання державного та місцевих бюджетів бюджету за доходами та відомостей розподілу коштів станом на 01 число місяця. Складається акт звірки.

Казначейство та ДФС проводять звірки надходжень платежів до державного бюджету та бюджетів АРК, областей, міст Києва і Севастополя щомісяця, не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним. Звірки проводяться на підставі звітів про виконання державного та місцевих бюджетів за доходами і складається акт звірки.

Щомісяця не пізніше 05 числа місяця, що настає за звітним, ДФС проводить з Казначейством звірку надходжень до державного бюджету митних платежів в іноземній валюті в розрізі кодів класифікації доходів бюджету та кодів валюти, результати якої оформляються актом звірки надходження до державного бюджету митних платежів в іноземній валюті. Акти у 2 примірниках: перший – для органів Казначейства; другий – для органів ДФС.

Довідник адміністративно-територіальних одиниць України в електронному вигляді надається Казначейством ДФС. У разі змін у довіднику Казначейство протягом тижня з дня виникнення змін надає їх ДФС (оновлений файл).

Інформація про перелік територіальних органів ДФС (код, найменування, розташування (адреса), код за ЄДРПОУ) розміщується на офіційному веб-сайті ДФС під заголовком «Для банківських установ: Довідник SPR_REG.DBF та опис його структури».

Щомісяця до кінця місяця, що настає за звітним, територіальні органи Казначейства надають у паперовому вигляді територіальним органам ДФС інформацію про стан простроченої заборгованості перед державним бюджетом за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі.

Щомісяця до кінця місяця, що настає за звітним, територіальні органи Казначейства надають у паперовому вигляді територіальним органам ДФС подання щодо:

простроченої заборгованості перед державним бюджетом за бюджетними позичками, поворотною фінансовою допомогою, на суму заборгованості з основного боргу, відсотків та пені, станом на 01 число поточного місяця у національній валюті за кодами бюджетної класифікації;

простроченої заборгованості перед державним бюджетом за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, заборгованості з основного боргу, відсотків, плати за надання гарантій та пені, нарахованої на таку заборгованість, станом на 01 число поточного місяця у національній валюті та валюті кредиту з обов'язковим зазначенням кодів бюджетної класифікації.

Органи Казначейства оформляють подання на стягнення з боржників простроченої заборгованості за кредитами, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, крім безнадійної заборгованості. Про заходи щодо стягнення простроченої заборгованості територіальні органи ДФС щокварталу та за підсумками року не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним періодом, інформують відповідні територіальні органи Казначейства з наданням копій документів (постанови, ухвали, рішення суду тощо).

У разі ліквідації, реорганізації (шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), зміни місцезнаходження боржника відповідні територіальні органи ДФС у місячний строк з дня виникнення зазначених змін інформують у паперовому вигляді територіальні органи Казначейства.

Спільним наказом ДПАУ, МФУ та ДКУ № 68/168/46 від 14.02.2006 р. затверджено Порядок взаємодії цих органів при відшкодуванні сум податку на додану вартість у рахунок погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою на зворотній основі.

Порядок передбачав підготовку протокольного рішення органами вищезазначених відомств за участю платника податку, яке у разі перевищення суми податку 100 тис. грн., окремо погоджувалося з МФУ і подавалося до органу ДКУ. Це рішення разом із заявою про відшкодування податку, довідкою та висновком органу ДПС про суми ПДВ, визначені до відшкодування, довідкою про стан простроченої заборгованості перед державою (видається МФУ – за простроченими кредитами, ДКСУ – за іншою заборгованістю) подавалося у відповідний орган ДКСУ, де платнику податку відкривався рахунок для відшкодування сум податку.

При наявності платіжного доручення платника податків на перерахування до державного бюджету коштів у рахунок погашення заборгованості, територіальний орган ДКСУ перераховував відповідні кошти з ЄКР на його рахунок і протягом одного операційного дня погашав заборгованість платника за кредитами та позиками у відповідності з його дорученням. Всі процедури даної операції отримував відповідне відображення у обліку та звітності всіх учасників.

17 січня 2011 року КМУ прийняв Постанову №39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість». Порядком передбачено, що зареєстрована в органах ДПСУ податкова декларація платника податку, в якій заявлена сума бюджетного відшкодування ПДВ, підлягає обов'язковій камеральній перевірці. Ця перевірка проводиться протягом 20 календарних днів після граничного строку отримання органом ДПСУ податкової декларації платника податку, який має право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, або протягом 30 календарних днів для платника податку, який такого права не має.

У разі підтвердження достовірності нарахованої суми бюджетного відшкодування ПДВ, орган ДПС складає висновок про суму, що підлягає відшкодуванню з державного бюджету, і подає його органові ДКСУ протягом трьох робочих днів після закінчення перевірки декларації платника податку, який має право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, або п'яти робочих для платника, що такого права не має.

Висновки та реєстр висновків, подаються до органів ДКСУ починаючи з 1 липня 2011 р. в електронній формі і не пізніше наступного операційного дня на паперовому носії. ДПСУ постійно надсилає до ДКСУ узагальнену інформацію про обсяги сум бюджетного відшкодування ПДВ, визначені у висновках. На підставі висновку та узагальненої інформації про обсяги відшкодування ПДВ, ДКСУ перераховує платникові податку суму бюджетного відшкодування ПДВ на його поточний банківський рахунок протягом трьох операційних днів після отримання висновку в разі, автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ, або п'яти операційних днів, коли платник податку не має права на автоматичне відшкодування ПДВ.

Порядкок взаємодії територiальних органів ДФСУ, мiсцевих фiнансових органiв та територiальних органiв ДКСУ у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань (Наказ Міністерства фінансів України від 15.12.2015р. №1146). Дiя цього Порядку не поширюється на:

1) вiдшкодування податку на додану вартiсть;

2) повернення авансових платежів (передоплати), помилково та/або надмiру внесених платниками податкiв на рахунки органів ДФС, як попереднє грошове забезпечення сплати майбутніх митних та iнших платежів до/або пiд час митного оформлення, та грошової застави;

3) повернення помилк.(надмiру) внесених коштів при митному оформленні податк. векселя;

4) повернення суми акцизного податку, внесеної в рахунок погашення податкових векселів;

5) виконання рiшень судiв щодо безспірного списання коштiв, помилково або надмiру зарахованих до бюджетiв.

При наявності у платника податкового боргу повернення помилково(надміру) сплачених сум проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків з бюджету, до якого такі кошти були зараховані.

Повернення помилково та/або надмiру сплачених сум здiйснюється на пiдставi заяви платника податку (за винятком ПДФО - розраховується органом ДФС на пiдставi податкової декларацiї за звiтний календарний рiк), яка може бути подана до територіального органу ДФС протягом 1095 днiв вiд дня її виникнення. У заяві вказується сума, вид платежу та напрям:

1) на поточний рахунок платника податку в установі банку;

2) на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з iнших платежiв;

3) готiвкою за чеком у разi вiдсутностi у платника податкiв рахунку в установі банку;

4) готівкою з рахунків банків у разі відсутності рахунку в установі банку;

5) поштовим переказом через підприємства поштового зв’язку;

6) для подальших розрахункiв як авансові платежі (передоплата) або грошова застава:

- на небюджетний рахунок 3734, відкритий на балансі ГУ ДКСУ у м. Києві забезпечення сплати майбутніх митних та інших платежів;

- на банкiвський балансовий рахунок 2603, відкритий для органу ДФС в уповноваженому банку (у разі якщо кошти авансових платежів (передоплати), доплати тощо вносилися готівкою).

Після реєстрації заява передається на розгляд до підрозділів, що адмініструють відповідні податки і збори. Не пізніше другого робочого дня після реєстрації, заява з відміткою цих підрозділів щодо правомірності повернення передається до підрозділу, який готує висновок.

Заява про повернення з митних та інших платежів після реєстрації передається до структурного підрозділу митниці ДФС, на який покладено функцію з підготовки висновку.

Якщо вказана у заяві сума (її частина) обліковується як помилково та/або надміру сплачена, орган ДФС готує:

висновок на повернення суми (її частини);

два примiрники реєстру висновкiв за платежами, належними державному бюджету;

три примiрники реєстру висновкiв за платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами.

Контроль за прийняттям/передаванням висновкiв органи ДФС, мiсцеві фiнансові органи, органи Казначейства здійснюють шляхом проставляння на відповідних примірниках Реєстрів відміток про надходження документів до установи.

За платежами, належними державному бюджету, орган ДФС не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання заяви передає висновки згiдно з реєстром висновкiв, для виконання вiдповiдному органу Казначейства.

За платежами, належними мiсцевим бюджетам, та платежами, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами, орган ДФС не пiзнiше нiж за дев’ять робочих днiв до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання заяви передає висновки згiдно з реєстром висновкiв, для погодження вiдповiдному мiсцевому фiнансовому органу.

Мiсцевий фiнансовий орган протягом двох робочих днiв погоджує отримані висновки пiдписом керiвника, скріпленим гербовою печаткою, і не пізніше наступного робочого дня після погодження повертає їх згiдно з реєстром висновкiв вiдповiдному органу ДФС. Орган ДФС не пізніше наступного робочого дня вiд дати отримання висновку, погодженого мiсцевим фiнансовим органом передає його згiдно з реєстром висновкiв відповідному органу Казначейства. Орган ДФС направляє платнику письмову пропозицією про проведення звірки його розрахунків за платежем.

Висновки реєструються в Казначействі в Журналі обліку висновків в електронному вигляді.

На пiдставi отриманих висновків Казначейство повертає платникам податків помилково та/або надміру сплачені сум грошових зобов’язань.

Повернення грошових зобов'язань готiвкою фiзичним особам, які не мають рахункiв у банках, здiйснюється Казначейством:

1) з рахункiв, вiдкритих органами Казначейства в банках, уповноважених згiдно з укладеними договорами здiйснювати виплату готiвки на пiдставi чека на iм'я фiзичної особи;

2) з рахункiв банкiв, уповноважених згiдно з укладеними договорами здiйснювати виплату готiвки за реєстром одержувачiв коштiв, пiдготовленим органом ДФС, у якому зазначаються: прiзвище, iм'я та по батьковi одержувача, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для осiб, якi вiдмовляються вiд реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв), сума, що пiдлягає поверненню;

3) поштовим переказом на адресу, вказану у заявi платника податкiв або у податковiй декларацiї фiзичної особи, через пiдприємства поштового зв'язку за Реєстром органу ДФС.

Орган Казначейства протягом п'яти робочих днiв повiдомляє орган ДФС про перерахування сум помилково та/або надмiру сплачених сум, пiсля чого орган ДФС протягом п'яти робочих днiв повiдомляє платникiв податкiв про можливiсть отримання належних їм коштiв.

Оплата послуг банкiв та пiдприємств поштового зв'язку при поверненнi платникам цих сум здiйснюється за рахунок коштiв бюджету, з якого повертається цей податок.

Повернення надмiру утриманої (сплаченої) суми ПДФО на поточний рахунок платника податку здiйснюється органом Казначейства на пiдставi висновку, поданого органом ДФС до вiдповiдного органу Казначейства, не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до закiнчення шiстдесятиденного строку вiд дня отримання органами ДФС податкової декларацiї. Повернення цієї суми здiйснюється:

1) на пiдставi чека на одержання готiвки, виписаного на iм'я фiзичної особи;

2) на пiдставi Реєстру, складеного органом ДФС у чотирьох примiрниках, у якому зазначаються: прiзвище, iм'я та по батьковi одержувача, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, сума, що пiдлягає поверненню, та дата отримання податкової декларацiї (якщо через пошту - податкова адреса одержувача коштiв, зазначена у податковiй декларацiї).

Один примiрник Реєстру, пiдписаний керiвником i скрiплений печаткою, разом з двома примiрниками Реєстру та висновком, погодженим мiсцевим фiнансовим органом не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до закiнчення шiстдесятиденного строку вiд дня отримання органом ДФС податкової декларацiї передається до відповідного органу Казначейства. Крiм того, органу Казначейства надається один примiрник Реєстру в електронному виглядi.

Орган Казначейства перевiряє правильність оформлення всiх документів, готує платiжне доручення на повернення коштiв та здiйснює повернення.

Два примiрники Реєстру пiдписуються керiвником i головним бухгалтером органу Казначейства та скріплюються печаткою, пiсля чого перший примiрник одночасно з перерахуванням коштiв передається до установи банку або пiдприємства поштового зв'язку, а другий примiрник Реєстру залишається в органi Казначейства.

У разі якщо вказана у заяві платника сума за даними інформаційних систем в повному обсязі відсутня як помилково та/або надміру сплачена, орган ДФС готує та направляє платнику письмову відмову у поверненні коштів з бюджету з пропозицією щодо проведення звірки стану його розрахунків за відповідним платежем.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 787 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

780 - | 749 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.