Лекции.Орг


Поиск:




Механізми менеджменту: методи та засоби впливу




На думку О.М. Скібіцького, механізм управління кризовими ситуаціями є системою дій на об’єкт з метою досягнення бажаного результату. Система включає сукупність елементів, внутрішня взаємодія яких приводить цей механізм в рух. Він вбудований в загальногосподарську систему і є його складовою. Діалектична суперечність полягає в тому, щоб визначити необхідність застосування і місце даного механізму в господарській системі.

За абстрактними визначеннями, механізм управління кризою слід розглядати як систему організації господарського процесу. Вона представлена комплексом взаємодоповнюваних і взаємозалеж них чинників, кожному з яких властиві власні форми управлінської дії.

Узагальнення думок вітчизняних та закордонних вчених з приводу визначення категорії механізм управління дозволило нам надати наступне його тлумачення. Механізм управління — це використання певних засобів за допомогою обраних методів для досягнення цілей організації.

При формуванні механізму управління, на думку фахівців, доцільно застосовувати наступні принципи:

• принцип відповідності механізму управління цілям та завданням фірми;

• принцип чутливості засобів впливу до групової динаміки;

• принцип врахування умов діяльності, які мають мотиваційну цінність;

• принцип орієнтації на певні методи управління;

• принцип врахування стилю управління;

• принцип повноти та збалансованості засобів впливу;

• принцип моральності.

Вміле застосування зазначених принципів є запорукою ефективного формування та функціонування механізму управління будь-якої соціально-економічної системи.

Цікаве, на нашу думку, тлумачення «механізму управління» пропонує науковець В.А. Власенко, який узагальнивши визначення, які наводяться багатьма науковцями, і враховуючи основні елементи структури дає наступне його трактування. Механізм управління — це сукупність функцій, методів, принципів і засобів управління, основних завдань і цілей, форм, структур, технологій для ефективного використання ресурсів системи; це система чинників, що мають бути спрямовані на координацію функціональних аспектів діяльності соціально-економічної системи з метою збереження її цілісності, підтримання стабільного стану параметрів входу і виходу, оптимального протікання процесів в межах підсистем і своєчасної реакції на запити оточуючого середовища.

З позицій підприємства механізм управління завжди є конкретним, оскільки він є спрямованим на досягнення чітко визначених цілей шляхом впливу на відповідні чинники, що забезпечують таке досягнення. Цей вплив здійснюється за допомогою використання матеріальних ресурсів або потенціалу системи управління підприємства [8].

Водночас слід зазначити, що правильно обрані методи теж сприяють досягненню цілей організації з мінімальними витратами. Під методом управління розуміють способи цілеспрямованого впливу на співробітників та виробничі колективи з метою забезпечення координації їх діяльності під час досягнення поставленої мети.

Разом з тим, доцільно розглянути запропоновану російськими вченими інтегральну класифікацію методів, які поділено на чотири класи і покладено в основу ситуаційного управління.

1. Група загальнонаукових методів:

а) моделювання;

б)експериментування;

в) економіко-математичні методи;

г) методи аналізу та синтезу;

д) методи дедукції та індукції;

з) соціологічні виміри.

2. Методи управління функціональними підсистемами організації.

3. Методи прийняття управлінських рішень:

а)методи постановки проблеми;

б) методи розв’язання проблеми;

в) методи вибору рішення;

г) методи організації виконання прийнятого рішення.

4. Методи виконання функцій управління:

1) для здійснення планування:

а) метод екстраполяції;

б)метод регресійного аналізу;

в)метод побудови сценаріїв;

г) метод факторного аналізу;

д) метод формування дерева проблем.

2) для здійснення мотивації:

а) методи преміювання (оплати праці);

б) підвищення у посаді;

в) навчання;

г)участь у прибутках.

3) для здійснення контролю:

а) методи бухгалтерського обліку;

б) методи статистичного обліку;

в) методи оперативно — виробничого контролю.

4) для здійснення організації:

а) організаційно — адміністративні методи — це методи, які ґрунтуються на волі та авторитеті керівника і безпосередньо впливають на об’єкт управління;

б) економічні методи управління — це методи за допомогою яких здійснюється вплив на економічні інтереси колективів і окремих їх членів;

в) соціально — психологічні методи управління — вивчають і використовують закони психологічної діяльності людей для оптимізації соціальних явищ та процесів у інтересах суспільства і особистості.

Таким чином, знання теоретичних основ формування механізму управління та правильний вибір методів і засобів на кожному етапі життєвого циклу підприємства дозволить йому попереджувати та ефективно усувати кризові ситуації на шляху свого розвитку.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 346 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1098 - | 862 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.