Лекции.Орг


Поиск:




Внутрішньогосподарського контролю. Внутрішньогосподарський контроль може бути організовано в ко­жному підприємстві, як би вони не відрізнялись за розміром




Внутрішньогосподарський контроль може бути організовано в ко­жному підприємстві, як би вони не відрізнялись за розміром, напрямком діяльності, наявністю коштів, тощо. В даному випадку найважливішими є мотиви, що ними керується адміністрація. Наприклад, невеликі підприєм­ства не мають достатньо штатів, ресурсів, знань, а то й потреби задля ор­ганізації цілого контролюючого підрозділу. Навпаки ж, великі підприємс­тва, маючи всі необхідні ресурси, можуть мати погано організоване управління і тоді всі достатні витрати на організацію внутрішнього конт­ролю не дадуть бажаних результатів.

Здається вірогідним використання різних варіантів організації і ме­тодики внутрішньогосподарського контролю. Вони залежать від видів ді­яльності підприємств, їх розмірів, форм власності, мотивів адміністрації щодо впровадження системи.

Класифікація внутрішньогосподарського контролю за приведени­ми ознаками та виділення відповідних обгрунтувань потребує серйозного опрацювання і детальної доробки. Проте вже на першому кроці можна виділити чотири варіанти його організації:

1) контроль відповідності;

2) поточний (операційний) контроль;

3) фінансово-господарський контроль;

4) змішаний (комплексний) контроль.

Проведенням контролю відповідності на підприємстві може займа­тись один працівник, який проводить перевірку правильності формування


звітних даних з метою складання звітності. В цей же час перевіряється відповідність всіх об'єктів контролю загальноприйнятим методичним по­ложенням і установленій обліковій політиці.

Поточний або операц ійний контроль може проводитись працівни­ками - спеціалістами з бухгалтерського обліку та контролю. Така група буде виконувати заходи з попереднього та поточного контролю. В основ­ному це буде контроль бухгалтерської інформації в процесі її формуван­ня, тобто контроль господарських операцій від їх документального офор­млення до відображення в бухгалтерських регістрах. Контролери в обо­в'язковому порядку керуються діючими законодавчими, методологічними та інструктивними матеріалами. Однак при цьому відсутній аудит відпо-

t відності облікових і звітних даних.

Спеціалісти служби фінансово-господарського контролю виконують різні обов'язки, в тому числі такі, що виходять за межі операційного бухга­лтерського. Можливі, наприклад, перевірки додержання умов охорони пра­ці; умов, що забезпечують збереження основних засобів та інших товарно-матеріальних цінностей; екологічний контроль і т. п. В цьому варіанті вну­трішньогосподарський контроль відрізняється від звичайного операційного, (попереднього і поточного) бухгалтерського контролю кількістю охопле­них перевірками об'єктів і спеціальних методичних прийомів.

В групі працівників при варіанті змішаного внутрішньогосподар­ського коїпролю можуть бути спеціалісти, які виконують різні обов'язки з усіх трьох означених вище варіантів. Внутрішньогосподарський контроль буде значно відрізнятись від здійснюваного на підприємстві функціона-

Г льними підрозділами поточного коїпролю або ревізій. В той же час про­водитиметься попередній, поточний, послідуючий контроль, в обхваті якого будуть практично всі об'єкти фінансової, господарської, виробни­чої, соціальної діяльності підприємства.

Опираючись на конкретні умови та вмотивовуючи своє рішення керівництво може вибрати любий варіант. Головне, щоб він діяв як сис­тема на достатньому рівні якості. От тоді з цього буде зиск. В усякому ра­зі контроль буде дійовим та ефективним, коли його функції зосередяться за чотирма напрямками:

- контроль доцільності;

- контроль обліку;

- контроль зберігання;

- контроль законності.

Контроль доцільн ості. Його заходи забезпечують здійснення тільки тих операцій, які дійсно слугують розвиткові підприємства. Такий конт­роль попереджує зловживання та господарські операції, в яких немає не-


обхідності. Тут також відслідковуються зміни та виправлення облікових записів на предмет обов'язкової наявності відповідних дозволів.

Контроль законності. Цей напрямок зосередження діяльності слу­гує додержанню підприємством вимог, норм, правил, започаткованих Урядом та вповноваженими інстанціями. Безперечно функції контролю законності дуже важливі для забезпечення нормальної роботи всього ко­лективу підприємства, його керівників та інших посадових осіб.

Контроль обліку. Засоби контролю забезпечують перевірку відо­браження всіх дозволених господарських операцій в облікових регістрах в момент запису. Вони обумовлюють також правильне оформлення опе­рацій обліковими записами - з правильною кореспонденцією бухгалтер­ських рахунків, достовірними сумами, датами і т. ін. Відслідковується та­кож наявність виправлень без відповідних дозволів. Передбачається, що сам процес правильного ведення обліку зумовить достовірну звітну інфо­рмацію.

Контроль зберігання. Засоби контролю попереджають, що прийня­те в облік майно не може бути неправильно використане. Наприклад, не­законно привласнене, розкрадене, залишене без догляду, тощо.

Найпростіша класифікація контролю та його функцій відображена на схемі 19.3.


Контроль відпові­дності

Поточний (опера­ційний) контроль

Фінансово-господарський контроль


Контроль доцільності Контроль обліку Контроль зберігання Контроль законності

Комплексний (змі­шаний) контроль


 

- Загальні

- Прикладні

- Оцінюючі






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 310 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

1202 - | 1234 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.