Лекции.Орг


Поиск:




Перевірка стану бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями та замовниками




Передусім, слід перевірити, чи організовано облік поточних товар­них розрахункових операцій за бухгалтерським рахунком 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" та субрахунками: 361 "Розрахунки з вітчиз­няними покупцями" та 362 "Розрахунки з іноземними покупцями".

Далі перевіряють правильність кореспонденції бухгалтерських ра­хунків. Перевіряючи рахунки, звертають увагу на виконання вимог П(С) БО 15 "Дохід" стосовно моменту визнання доходу.


Звертають увагу на правильність відображення в обліку оплати за від­вантажену продукцію, виконані роботи та надані послуги вітчизняним та іно­земним покупцям і замовникам. Перевіряють також правильність нарахуван­ня на виручку податку на добавлену вартість. Відповідно до Інструкції про застосування бухгалтерських рахунків підприємства повинні складати бухга­лтерські проводки - Дебет рахунка 361 "Розрахунки з вітчизняними покуп­цями" та 362 "Розрахунки з іноземними покупцями". Кредит рахунка 70 "Доходи від реалізації". 71 "Інший операційний дохід", 74"Інілі доходи" та Дебет рахунка 70 "Доходи від реалізації", 71"Інший операційний дохід", 74"Інші доходи", Кредит рзх. 64 "Розрахунки за податками і платежами".

Сканування повноти і своєчасності погашення покупцями і замов­никами своєї заборгованості можна провести наступним чином:

• за записами у дебеті рахунків 30"Каса", 31 "Рахунки в банках" і креди­
ті рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" аналізують
погашення заборгованості грошовими коштами;

• за записами у дебеті рахунків 34 "Короткострокові векселі одержані",
51 "Довгострокові векселі видані" і кредиті рахунка 36 "Розрахунки з
покупцями та замовниками" перевіряють погашення заборгованості
векселем;

• за записами у дебеті рахунка 681"Розрахунки за авансами одержани­
ми", і кредиті рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"
перевіряють відображення попереднього отримання авансу.

Інформація за бухгалтерськими записами є важливим обліковим джерелом контролю розрахунків з покупцями і замовниками. В процесі ко­нтролю досліджують усі можливі бухгалтерські записи на зразок тих, які розглянуті. Для більш поглибленого вивчення цього питання слід розгляну­ти якомога більшу кількість процедур контролю та їх джерел за відобра­женням в обліку розрахунків з покупцями і замовниками (таблиця 7.1).

При перевірці розрахунків з іноземними покупцями обстежують правильність відображення курсової різниці. Слід проаналізувати записи на рахунку 945 "Втрати від операційної курсової різниці". Вони можливі лише у разі зменшення курсу іноземної валюти по відношенню до націо­нальної.

При встановленні закритих бартерних угод слід простежити наяв­ність відповідних облікових записів в дебеті рахунка 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і кредиті рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками".

Достовірність залишків дебіторської заборгованості в бухгалтерсь­кому балансі перевіряю гь в залежності від терміну її погашення. Окремо аналізують залишки заборгованості в межах року (поточна) та залишки з терміном погашення більшим, ніж рік (довгострокова).


Таблиця 7.1.

Процедури контролю за відображенням в бухгалтерському обліку розрахунків з покупцями і замовниками та їх джерела

 

 

 

№ про­цеду­ри Зміст процедури контролю Джерела контролю
записи за дебетом рахунків та документи записи за кредитом рахунків
       
1. Перевірка правиль­ності відображення в обліку оплати за відвантажену про­дукцію, виконані роботи та надані послуги 361 "Розрахунки з вітчизняними по­купцями" 362"Розрахунки з інозем­ними покупцями". Реєстри аналітичного та синтетич­ного обліку: Журнал 3 "Облік роз­рахунків, довгострокових і поточ­них зобов'язань", відомість 3.1 ана­літичного обліку з покупцями та замовниками; Журнал 6 "Облік до­ходів і результатів діяльності", роз­діл II "Аналітичні дані про доходи". Первинні документи з відвантажен­ня продукції, надання послуг та ви­конання робіт; документи з оформ­лення розрахунків; банківські та ка­сові документи 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший опе­раційний до­хід", 74"Інші доходи"
2. Перевірка правиль­ності відображення податку на добав­лену вартість. Ця сума повинна бути нарахована на ви­ручку. 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 74"Інші доходи". Первинні докуме­нти з відвантаження продукції, на­дання послуг та виконання робіт; документи з оформлення розрахун­ків; банківські та касові документи; Реєстри аналітичного та синтетич­ного обліку розрахунків; Журнал 3 "Облік розрахунків, довгострокових і поточних зобов'язань", відомість 3.1 аналітичного обліку з покупця­ми та замовниками; Журнал 6 "Об­лік доходів і результатів діяльнос­ті", розділ II "Аналітичні дані про доходи". Розрахунки податку на добавлену вартість та реєстр обліку ПДВ — Розділ II Журналу 3 "Облік розра­хунків із бюджетом". 64 "Розрахун­ки за податка­ми і платежа­ми"
3. Перевірка правиль­ності відображення 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Рахунки за поставку готової проду- 36 "Розрахун­ки з покупця-

 

 

№ про­цеду­ри Зміст процедури контролю Джерела контролю
записи за дебетом рахунків та документи записи за креди гом рахунків
       
  отриманих авансів. Аванси повинні бу­ти зараховані при пред'явленні поку­пцям (замовникам) рахунків за постав­ку готової продук­ції. кціі; банківські документи - випис­ки банку та додатки до них; реєстри аналіти того та синтетичного облі­ку розрахунків' Журнал 3 "Облік розрахунків, довгострокових і пото­чних зобов'язань"; Розділ І Журналу 3 "Облік розрахунків за товари, ро­боти, послуги, інших розрахунків і резерву сумнівних боргів". ми і замовни­ками"
4. Перевірка повноти і своєчасності поіа-шення покупцями і замовниками забор­гованості грошови­ми коштами ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках"; касові та банківські документи; ре­єстри аналітичного і синтетичного обліку касових операцій та операцій на розрахунковому рахунку: Жур­нал 1 "Облік ірошових коштів і грошових документів", відомості: 1.1 "Відомість за дебетом рахунка ЗО" та 1 2. "Відомість за дебетом рахунка 31". Журнал 3 "Облік роз­рахунків, довгострокових і поточ­них зобов'язань", Розділ І Журналу 3 "Облік розрахунків за товари, ро­боти, послуги, інших розрахунків і резерву сумнівних боргів". 36 "Розрахун­ки з покупця­ми та замов­никами
5. Перевірка повноти і своєчасності пога­шення покупцями і замовниками забор­гованості векселем 34"Короткострокові векселі одер­жані", 51 "Довгострокові векселі видані". Реєстри обліку розрахунків: Журнал 3 "Облік розрахунків, дов-і острокових і поточних зо­бов'язань", Розділ І Журналу 3 "Об­лік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших розрахунків і резер­ву сумнівних боргів"; векселі та ре­єстри їх обліку. 36 "Розрахун­ки з покупця­ми та замовни­ками"
6. Перевірка повноти і своєчасності пога­шення покупцями і замовниками забор­гованості шляхом попереднього отри­мання авансу 681 "Розрахунки за авансами одер­жаними"; Касові та банківські документи; реєстри аналітичного і синтетичного обліку касових операцій та операцій на розрахунковому рахунку; Жур­нал 3 "Облік розрахунків, довго­строкових і поточних зобов'язань", 36 "Розрахун­ки з покупця­ми та замов­никами"

 

 

№ про­цеду­ри Зміст процедури контролю Джерела контролю
записи за дебетом рахунків та документи записи за кредитом рахунків
       
    Розділ І Журналу 3 "Облік розраху­нків за товари, роботи, послуги, ін­ших розрахунків і резерву сумнів­них боргів". Журнал 1 "Облік гро­шових коштів і грошових докумен­тів", відомості: 1.1 "Відомість за дебетом рахунка ЗО" та [^."Відо­мість за дебетом рахунка 31".  
7. Перевірка правиль­ності списання де­біторської заборго­ваності покупців, що визнана безна­дійною 38 "Резерв сумнівних боргів"; Пер­винні документи з відвантаження продукції, надання послуг та вико­нання робіт: накладні, сертифікати, договори, акти; документи з оформ­лення розрахунків: рахунки, рахун-ки-фактури, розрахунки резерву сумнівних боргів; рішення щодо списання заборгованості, як безна­дійної. Акти інвентаризації розра­хунків. Реєстри аналітичного та синтетич­ного обліку розрахунків та резервів: Журнал 3 "Облік розрахунків, дов­гострокових і поточних зо­бов'язань", Розділ І Журналу 3 "Об­лік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших розрахунків і резер­ву сумнівних боргів". 36"Розрахун­ки з покупця­ми і замовни­ками"
8. Перевірка правиль­ності відображення заборгованості за недопоставлену продукцію у разі видачі векселя 62 "Короткострокові векселі вида­ні"; Первинні документи з відван­таження продукції, надання послуг та виконання робіт: накладні, сер­тифікати, договори, акти; документи з оформлення розрахунків: рахунки, рахунки-фактури; Реєстри аналітичного та синтетич­ного обліку розрахунків і векселів. Журнал 3 "Облік розрахунків, дов­гострокових і поточних зо­бов'язань", Розділ І Журналу 3 "Об­лік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших розрахунків і резер­ву сумнівних боргів". Відомість 3.4 36 "Розрахун­ки з покупця­ми і замовни­ками"

 

 

№ про­цеду­ри Зміст процедури контролю Джерела контролю
записи за дебетом рахунків та документи    
         
    "Відомість аналітичного обліку ви­даних і одержаних векселів".    
9. Перевірка правиль­ності нарахування і відображення в об­ліку негативної ку­рсові різниці за де­біторською забор­гованістю 94 "Інші витрати операційної діяль­ності"; документи з оформлення розрахунків: банківські документи; залізничні накладні; авіанакладні; коносамент; пакувальні листи; това-    
10. Перевірка правиль­ності відображення сплати грошової компенсації покуп­цю при бартерній операції      

 

 

№ про­цеду­ри Зміст процедури контролю Джерела контролю
записи за дебетом рахунків та документи записи за кредитом рахунків
       
    Журналу 3 "Облік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших роз­рахунків і резерву сумнівних бор­гів"; реєстри аналітичного і синте­тичного обліку операцій на розра­хунковому рахунку: Журнал 1 "Об­лік грошових коштів і грошових до­кументів".  
11. Перевірка правиль­ності відображення в обліку суми забо­ргованості покупця, що раніше визнана безнадійною. Таке відновлення мож­ливе у результаті зміни фінансового стану покупця. 36 "Розрахунки з покупцями і замо­вниками"; Первинні документи з відвантаження продукції, надання послуг та виконання робіт: накладні, сертифікати, договори, акти; доку­менти з оформлення розрахунків: рахунки, рахунки-фактури, розра­хунки резерву сумнівних боргів; рішення щодо списання заборгова­ності, як безнадійної. Акти інвента­ризації розрахунків. Реєстри аналітичного та синтетич­ного обліку розрахунків та резервів: Журнал 3 "Облік розрахунків, дов­гострокових і поточних зо­бов'язань", Розділ І Журналу 3 "Об­лік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших розрахунків і резер­ву сумнівних боргів". 38 "Резерв сумнівних бо­ргів"

Зважаючи на вимоги П(С) БО 2 "Баланс" (п.27) перевіряючий ана­лізує чи зазначено резерв сумнівних боргів. Підприємства повинні наво­дити в балансі дебіторську заборгованість одночасно із зазначенням резе­рву сумнівних боргів. Це робиться для ретельного відображення в балансі активів підприємства за вартістю, яка могла бути отримана від їх викори­стання, продажу або погашення. Тому чиста реалізаційна вартість визна­чається шляхом зменшення дебіторської заборгованості на суму резерву сумнівних боргів (рядки активу балансу 160-162). Виходячи з цього, слід перевірити правильність утворення резерву сумнівних боргів. Слід зазна­чити, що резерви сумнівних боргів можуть бути нараховані різними ме­тодами. Підприємство може нарахувати цей резерв методом періодизації, або спрощеним методом. Не має значення, який метод використано. Го­ловне, щоб в резерв сумнівних боргів були зараховані суми, які на протязі


поточного року можуть бути кваліфіковані, як безнадійні борги і списані з балансу відповідно до статті 7J цивільного Кодексу України у зв'язку з закінченням терміну позовної давності. Цей термін складає 3 роки.

Окрім того, зміни дебіторської заборгованості вивчаються за дани­ми звіту про рух грошових коштів. Згідно з пунктом 22 П(С) БО 4 в статті "Збільшення (зменшення) поточних зобов'язань" в графі "Надходження" підприємства повинні надати інформацію про збільшення. В графі "Ви­трати" повинно бути інформація про зменшення в статтях розділу балан­су "Поточні зобов "язання".

Слід проаналізувати дані і встановити, чи не відображені за цими статтями зміни у складі поточних зобов'язань, які не є результатом не-грошових операцій інвестиційної і фінансової діяльності. До таких змін відноситься погашення поточних зобов'язань шляхом передачі необорот­них активів і фінансових інвестицій, зарахування внесків в капітал і т.п.

Слід також звернути увагу, чи не відображено у звіті за статтями "Поточні зобов'язання" виправлення помилок попередніх років.

Усі, виявлені в процесі контролю відхилення, помилки, порушен­ня, які суттєво впливають на стан обліку та результати фінансово-господарської діяльності, повинні бути зафіксовані в окремому Акті, або внесені окремим розділом до основного (загального) Акта комплексної ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 554 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

756 - | 693 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.