Лекции.Орг


Поиск:




Контроль розрахунків з постачальниками




Перевірка розрахунків з постачальниками і підрядниками розпочи­нається з установлення наявності і правильності оформлення документів, що визначають права і обов'язки сторін з поставок матеріальних ресурсів та ведення капітального будівництва. Наявність документів перевіряють за переліком, який наведено в джерелах інформації для перевірки розра­хунків з поточної заборгованості. Що ж до правильності оформлення до­кументів, то тут діє загальний порядок їх перевірки. Зокрема, перевіря-


ється наявність типових форм первинних документів, повнота заповнення їх реквізитів, наявність відповідних підписів, відсутність виправлень, під­чисток тощо.

Особливістю перевірки саме розрахункових документів є те, що основний їх масив надходить від постачальників. У зв'язку з цим слід пе­ревіряти законність підґрунтя розрахунків, а саме:

• чи є узгоджувальний надпис (акцепт) на кожному прийнятому до пла­
тежу рахунку;

• підписом якої посадової особи акцентовано документ.

Далі перевіряють тотожність сум розрахункових документів, пла­тіжних доручень та банківських виписок, що засвідчують списання гро­шових коштів з поточного рахунку.

Встановлюють чи провадилась оплата готівкою через підзвітних осіб. В разі виявлення таких випадків перевіряють наявність підтверджу­ючих документів та облікових записів на відповідних бухгалтерських ра­хунках (ЗСГКаса"; 373 "Розрахунки з підзвітними особами"; 63 "Розраху­нки с постачальниками та підрядниками").

Далі перевіряють наявність документа, що підтверджує якість при­дбаного товару. У разі виявлення розбіжностей встановлюють в яких до­кументах вони відображені (відповідні акти) та за якими цінами проведе­но оплату отриманого з відхиленням в якості товару. Слід мати па увазі велику значимість таких документів і, виходячи з цього, обов'язково пе­ревіряти в них реквізити:

• дата, час початку і закінчення приймання товару;

• місце складання акту;

• відомості про осіб, які беруть участь в здачі-прийманні товару;

• номер контракту, партії товару;

• найменування, адреса, країна постачальника;

• найменування товару, № коносамента, № накладної та інших докуме­
нтів;

• найменування покупця;

• кількість товару за кожною позицією асортименту;

• невідповідність якості чи іншим даним супровідних документів;

• стан тари, упаковки.

Слід звернути увагу на додержання правила про окреме оформлен­ня актом кожної партії товару, що надійшла за одним транспортним до­кументом.

Окрім того, перевіряють своєчасність складання актів та відправ­лення їх постачальнику. Акт повинен буї и складений в 10-денний термін з дня надходження товару. У разі, коли іноземний постачальник надає га­рантії на товар, рекламаційний акт повинен бути складений протягом 5 днів з дня виявлення розбіжностей, дефектів. Далі перевіряють чи були


постачальнику відправлені 4 примірники кожного акту одразу після його оформлення.

Критерієм оцінки стану аналітичного обліку є його спроможність забезпечити чіткий контроль повнотл та своєчасності розрахунків з пото­чної заборгованості. В ході перевірки визначають як організовано аналі­тичний облік і чи ведеться він окремо за кожним постачальником та під­рядником в розрізі кожного розрахункового документа.

Якщо підприємство мас іноземних постачальників, то перевіряють чи ведеться аналітичний облік розрахунків на субрахунку 632 "Розрахун­ки з іноземними постачальниками" в гривнях та в валюті, обумовленій сторонами в договорі.

В процесі контролю розрахунків необхідно установити наявність договорів поставки матеріально-технічних засобів, перевірити доціль­ність їх придбання та додержання передбачених договорами розрахунко­вих умов. Особлива увага приділяється перевірці своєчасності поставок відповідної кількості і якості матеріальних цінностей. У разі виявлення випадків порушень умов договорів поставки перевіряють використання ревізованим підприємством своїх прав.

Щоб установити повноту оприбуткування матеріальних цінностей, зіставляють дані про їх кількість і вартість за платіжними документами з даними супроводжувальних документів і показниками аналітичного обліку розрахунків з постачальниками та даними прибуткових документів. При перевірці звертається увага на правильність застосування постачальниками цін, тарифів за послуги. Для цього проводять зіставлення цін, зазначених в рахунках постачальників з цінами, що обумовлені в договорах.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 466 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

827 - | 692 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.