Лекции.Орг


Поиск:




Контрольні процедуриз перевірки облікової суми залишку грошей в касі




На цій стадії перевірки виконується наступна робота:

• касир підбирає всі прибуткові та видаткові касові ордери, системати­
зує їх у звіті;

• ревізор перевіряє ці первинні документи, ревізує їх своїм підписом. До­
кументи перевіряються на достовірність. Розписки, не оформлені належ­
ним чином видаткові документи до виконання не приймаються. Але в ак­
ті ревізії обов'язково фіксується: кому, коли, скільки видано грошей;

• звіт касира перевіряє присутній при ревізії головний бухгалтер під­
приємства (або замісник) та проставляє свій підпис;

• після цього звіт касира перевіряє ревізор.

Приділяється увага:

- правильності заповнення;

- переносу залишків з попереднього дня;

- правильності підрахунку залишку.

Ревізор візує звіт;

• касовий звіт з доданими до нього первинними документами переда­
ється бухгалтеру, який:

- робить записи в журналі-ордері №1 та в відомості №1;

- виводить залишок за даними бухгалтерського обліку;

- складає довідку про залишок грошей в касі та передає її ревізору.
Аналогічні дії проводяться в книгах аналітичного обліку бланків

суворої звітності. Складені при цьому звіти про їх рух також передаються в бухгалтерію для визначення відповідних залишків на момент перевірки;


• залишок за звітом касира звіряється з залишком за даними бухгалтер­
ського обліку.

Таке звірення повинні проводити бухгалтер і касир щоденно при передачі касового звіту в бухгалтерію. Про додержання касової дисциплі­ни в цьому напрямку повинен свідчити відповідний запис внизу кожної сторінки касової книги.

В момент ревізії каси, при виявлені відхилень даних касового звіту від даних бухгалтерського обліку, визначаються їх причини та даються письмові пояснення;

• відбираємо у касира розписку про те, що всі прибуткові та видаткові
касові ордери відображено в звіті і не списаних чи не оприбуткованих
грошей немає.

Перелічення касової наявності

Відкриваємо сейф і звертаємось до касира з проханням покласти всю наявність із сейфа на стіл.

Приступаємо до перерахування. Його робить касир, а присутні стежать за правильністю та записують кількість грошей покупюрно.

Якщо в касі є лотереї, марки, інші документи, перевіряємо, чи за­реєстровані вони в книзі обліку інших грошових засобів та чи відображе­ні вони на субрахунках 331 "Грошові документи в національній валюті", 332 "Грошові документи в іноземній валюті" до рахунку 33 "Інші кошти" (може бути також рахунок 34 "Короткострокові векселі одержані").

Якщо в касі є бланки суворої звітності, слід перевірити, чи ведеть­ся їх облік на забалансовому рахунку 08 "Бланки суворого обліку". їх пе­рерахування проводиться аналогічно переліку грошей.

Примітка. В разі наявності в касі бланків доручень слід перевірити стан їх обліку: придбання бланків доручень бухгалтерія повинна відобра­зити на субрахунку 209 "Інші матеріали" за їх купівельною ціною і вод­ночас на рахунку 08 - за ціною не нижче 1,50 грн.

Якщо в касі є не повністю оплачені платіжні відомості, то їх закрива­ють в останній день видачі заробітної плати. Складають видатковий касовий ордер і відображають цю операцію у звіті касира з виходом на залишок.

Якщо перший, чи другий день виплати заробітної плати, то в част­ково оплаченій відомості напроти кожної виплаченої суми на полях олів­цем проставляється відмітка "зараховано". Визначається сума виданих грошей і кожна відомість записується в акті інвентаризації. Ця сума вра­ховується в залік касової наявності.

Кінцева стадія перевірки касової наявності

Вказуємо в акті всю наявність та суму за частково оплаченою ві­домістю і визначаємо фактичний залишок. Зіставляємо його з залишком за обліковими даними і виявляємо відхилення: надлишок або нестача.


Звертаємось до касира з проханням покласти всю наявність в сейф.

Після цього відбираємо розписку про те, що: "Усі, пойменовані в акті інвентаризації цінності прийняті під особисту відповідальність. Пре­тензій до перевіряючих немає".

Дата Підпис касира

У разі відхилення ревізор звертається до касира з проханням склас­ти письмове пояснення про причини надлишку чи нестачі.

Примітка. Відкладати цю процедуру не рекомендується. Не слід закінчу­вати ревізію каси до тих пір, поки не будуть зроблені письмові пояснення.

У разі значної нестачі чи надлишку викликаємо керівника для уре­гулювання ситуації. Керівник приймає рішення за результатами і робить про це відповідний запис в акті ревізії. Видається наказ на підприємстві.

Примітка. Особливо значними, згідно зі статтею 168 карно-лроцесуаль-ного Кодексу України, є суми, що дорівнюють сто і більше розмірів міні­мальної заробітної плати.

На суму надлишку виписують прибутковий касовий ордер з прово­дкою:

ДТ-ЗО Кт-719 "Інші доходи від операційної діяльності"

На суму нестачі - видатковий касовий ордер з проводкою:

Дт-947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" КТ-ЗО "Каса".

На основі акту ревізії та наказу керівника в бухгалтерії складається довідка про нарахування касирові для подальшого погашення ним суми нестачі. Довідка супроводжується бухгалтерською проводкою:

Дт-375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків"

Кт-947 "Нестачі і втрати від псування цінностей".

У разі нестачі бланків цінних паперів і документів суворого обліку розмір збитків визначається з урахуванням коефіцієнта:

5 - до номінальної вартості, яка зазначена на бланках цінних папе­рів і документів суворого обліку, або до вартості документів, установле­ної законодавством;

50 - до вартості придбання (виготовлення) бланків цінних паперів і документів суворого обліку, на яких не зазначена номінальна вартість, або вартість яких не установлена законодавством.

Акт ревізії складається за типовою формою (Схема 4.1). Як прави­ло його складають в двох примірниках У разі зміни матеріально відпові­дальних осіб акт складається у трьох примірниках. Один з них повинен зберігатись в бухгалтерії; другий одержує матеріально відповідальна осо­ба, що відповідала за збереження коштів і передає справи; третій залиша-егься у матеріально відповідальної особи, яка прийняла справи з ведення розрахунків у касі підприємства.


підприємство

Структурний підрозділ (цех).

АКТ№





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 432 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1013 - | 827 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.