Лекции.Орг


Поиск:




Ігри XXIX Олімпііади, Пекін, 2008




254 спортсмена здобули загалом 27 медалей різного ґатунку.
Золоті медалі:

Айвазян Артур – стрільба кульова, 50 м, гвинтівка, положення лежачи, Добринська Наталія – легка атлетика, багатоборство, Жовнір Ольга – фехтування, шабля, Ломаченко Василь – бокс, вагова категорія до 57 кг Осипенко-Радомська Інна – байдарка одиночка, Петрів Олександр – стрільба кульова, 25 м, швидкострільний пістолет, Пундик Галина – фехтування, шабля, Рубан Віктор – стрільба із лука, особиста першість, Харлан Ольга – фехтування, шабля, Хомрова Олена – фехтування, шабля.

Срібні медалі:

Коробка Ольга – важка атлетика, вагова категорія +75 кг., Ліщинська Ірина – легка атлетика, біг на 1500 м., Стаднік Андрій – вільна боротьба, вагова категорія до 66 кг., Сухоруков Юрій – кульова стрільба, 50 м, гвинтівка, з 3-х положень, Федоришин Василь – вільна боротьба, вагова категорія до 60 кг

Бронзові медалі:

Антонова Олена – легка атлетика, метання диску,Безсонова Анна – XVдожня гімнастика, Варданян Армен – греко-римська боротьба, вагова категорія до 66 кг., Воробйов Олександр – спортивна гімнастика, кільця, Глазков В’ячеслав – бокс, вагова категорія понад 91кг., Гонтюк Роман – дзюдо, вагова категорія до 81 кг, Давидова Наталія – важка атлетика, вагова категорія до 69 кг, Данько Тарас – вільна боротьба, вагова категорія 84 кг, Калітовська Леся – велотрек, індивідуальна гонка переслідування, Кваша Ілля – стрибки у воду, трамплін, 3 м., Мерлені Іріні – боротьба вільна, до 48 кг, Пригоров Олексій – стрибки у воду, трамплін, 3 м., Терещук Вікторія – сучасне п’ятиборство, Тобіас Наталя – легка атлетика біг на 1500 м, Чебан Юрій – каное-одиночка, Юрченко Денис – легка атлетика, стрибки з жердиною.

 

В 1990 році за ініціативи Президента Міжнародного Олімпійського Комітету Жака Рогге, який на той час очолював асоціацію «Європейські олімпійські комітети», було прийнято рішення про проведення один раз на два роки зимових та літніх Європейських юнацьких олімпійських днів (ЄЮОД). Саме так вперше називалися змагання молодих атлетів.

В 1991 році в Брюсселі були проведені I літні ЄЮОД, а через два роки в італійському місті Аосте – I зимові. На попередніх літніх Фестивалях програма, як правило, включала 10 видів спорту, чотири з яких – ігрові команди, але країни-учасниці (за виключенням країни-організатора) можуть виступати тільки в одному ігровому командному виді. На усіх дев’яти літніх фестивалях були представлені: баскетбол, волейбол, гімнастика (в 1991 році – XVдожня, на всіх наступних – спортивна), дзюдо, легка атлетика і плавання.
На більшості Європейських юнацьких олімпійських фестивалях проводилися змагання з велошосе, гандболу, тенісу та футболу. В різні роки включалися бадмінтон, вітрильний спорт, веслування на байдарках і каное, настільний теніс, хокей та траві. Слід відзначити, що змагання зі спортивної гімнастики проводяться тільки серед дівчат, а по велоспорту – серед юнаків.
На кожному Фестивалі у двох з чотирьох ігрових командних видах спорту приймають участь тільки команди дівчат, а в двох інших – тільки команди юнаків. Рішення про те, в яких видах змагатимуться дівчата, а в яких юнаки, приймається Оргкомітетом конкретного Фестивалю зі згоди ЄОК.
Не дивлячись на те, що Фестиваль має коротку історію, але вже зумів довести свою значимість.

Аналізуючи склад учасників ЄЮОФ, можна простежити таку тенденцію, що більшість згодом потрапляє в основні збірні своїх команд і успішно виступають на Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях.
В різні роки у Фестивалі брали участь чотириразова Олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова (Україна) та триразова Олімпійська чемпіонка Пітер Ван ден XVгенбанд (Нідерланди), дворазова Олімпійська чемпіонка з лижних гонок Крістіна Шмигун (Естонія), Олімпійські чемпіонки з легкої атлетики Габріела Сабо (Румунія), Кароліна Клюфт (Швеція), з тенісу Жюстін Енен-Арденн (Бельгія), багаторазова призерка Олімпійських ігор Євгенія Раданова (Болгарія) та багато інших.

 

З 2010 року Міжнародним Олімпійським Комітетом започатковані Юнацькі Олімпійські ігри. На першій літній Юнацькій Олімпіаді в Сінгапурі українськими спортсменами здобуто 35 медалей, з них 10 золотих, 9 срібних та 16 бронзових нагород. Традиційно, починаючи з 1993 року, юнаки і дівчата України беруть участь в зимових і літніх Європейських юнацьких олімпійських фестивалях (днях), де посідають високі місця серед 48 держав Європи. За ці роки нашими юними атлетами здобуто 139 медалей Фестивалів (46 золотих, 44 срібних та 49 бронзових).

 

4. Спортсмени України на зимових олімпійських іграх (після 1956 р.)

Рівень розвитку різних зимових видів спорту і результати виступів спортсменів України на зимових ОІ в силу кліматичних умов і історичних традицій не були суттєвими.

На УІІ ЗОІ в Кортіна д’Ампеццо (1956 р.) українських спортсменів не було зовсім. Тоді команда СРСР вперше брала участь у ЗОІ. Таке положення зберігалося і на наступних ЗОІ аж до 1976 року.

На початку 70-х років в Україні були здійснені комплексні заходи для розвитку зимових видів спорту – реконструкція і будівництво спортивних баз, залучення відомих фахівців, створення відділень у спортивних школах центрів підготовки із зимових видів спорту.

На ХІІ ЗОІ в Інсбруку (1976) вперше виступили два українських спортсмени – Іван Бяков (біатлон) і І.Тарасова (ковзани, біг). І.Бяков завоював золоту медаль у складі команди біатлоністів в естафеті 4х10 км.

На наступних ЗОІ брали участь декілька спортсменів України.

На ХIV ЗОІ у Сараєві (1984) А.Батюк отримав срібну медаль у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На XVІ ЗОІ в Альбервіллі (1992) В.Петренко став олімпійським чемпіоном у фігурному катанні, а А.Житник отримав золоту медаль у складі команди хокеїстів.

У лютому 1994 р. вперше в історії спорту в XVІІ ЗОІ взяла участь делегація незалежної України. Дебют видався досить вдалим – золота і бронзова медалі.

Олімпійською чемпіонкою вперше стала українська спортсменка Оксана Баюл.

У Лілліхаммері збірна команда України нараховувала 37 спортсменів – представників 10 видів спорту з 12, які входили у програму цих Ігор. Українськи спортсмени взяли участь у 32 номерах олімпійської програми (всього – 61).

Окрім золотої медалі О.Баюл. в активі команди України ще бронзова медаль В.Цербе за змагання біатлоністок на дистанції 7,5 км.

Декілька спортсменів України увійшли в шістку найкращих в окремих номерах програми олімпійських змагань. Це фігурист В.Петренко (4 місце), Н.Шерстньова, яка у змаганнях з фрістайлу була п’ятою, п’яте місце посіла й команда біатлоністок (Є.Петрова, М.Склота, Є.Огурцова, В.Цербе) в естафеті 4х7,5 км.

У XXVIII Зимових Олімпійських Іграх, Нагано, 1998 нашою спортсменкою була завойована 1 (срібна) медаль – Петрова Олена (біатлон)

ХХ Зимові Олімпійські Ігри 2006, у Туріні постали для української Олімпійської збірної бронзовими нагородами:
1. Єфремова Лілія – біатлон (гонка на 7,5км)
2. Гончаров Руслан – фігурне катання (спортивні танці)
3. Грушина Олена – фігурне катання (спортивні танці)

 

Питання до самоконтролю

Література

Основна:

1. Платонов В. Н., Олимпийский спорт / Платонов В. Н., Гуськов С. И Учебник (в 2 кн.). –К: Олимпийская литература, 1994.

Додаткова:

1. Воробйов П. Г. На славу спорту в ім’я честі / Воробйов П.Г., Фірсель Н.Й. – К.: Веселка, 1976. –264с.

2. Хавин В. Н. Все об олимпийских играх / Хавин В. Н. 2 изд., доп. – М.:Физкультура и спорт, 1979. – 607 с.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 337 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.