Лекции.Орг


Поиск:




Перепишіть реченя. Поставте потрібні розділові знаки і поясніть їх уживання




1. Вогонь виходить з темної льодини Грім визріває в ложі тишини… (Павл.). 2. Добрий все бачить лиш добре Підлий лиш підле в других (Фр.). 3. Кинь ячмінь в болото вбере тебе в золото. 4. Учись на старість буде як знахідка (Нар. тв.) 5. Поглянь народ твій – раб з рабів, Чужими й рідними забутий, Гниє віки в недолі лютій І віру в долю загубив (Олесь). 6. Закон життя злякатися – кінець (Кост.). 7. Законів боротьби нікому не зламати Закони материнства не перемінить (Тич). 8. Найогидніші очі порожні Найгрізніше мовчить гроза Найнікчемніші дурні вельможні Найпідліша брехлива сльоза (Сим.). 9. Знаю з попелу сходять квіти. Вірю з каменю б’є джерело (Мал.). 10. Розкажу тобі думку таємну Дивний здогад мене обпік. Я залишуся в серці твоєму На сьогодні, на завтра, навік (Кост.).

Утворіть з наведених простих речень усі можливі різновиди безсполучникових складних речень. Визначте смислові відношення між їх частинами і поясніть розділові знаки.

1. Серце забилося радісно. Ми під’їжджали до моря. 2. Пройшло літо. Насата осінь. 3. Достиглі хліба шумлять повним колосом. Селяни зберуть багатий урожай. 4. Подержало з тиждень морозом. Земля заклякла, як кістка. 5 День обіцяє бути погожий. На небі ні хмариночки, ні плямочки. 6. Несподівано заграв баян. На другому кінці села почулася весела пісня.

4. Прочитайте текст. Обґрунтуйте його стильову належність. Замініть, де це можливо, сполучникові складні речення безсполучниковими реченнями. Поясніть, як при цьому змінюється стилістичне забарвлення тексту.

Ще три століття тому м’ята перцева як вид рослини в родині губоцвітих не була відома людям. Новий вид її вивели в Англії у ХVІІ столітті шляхом гібридизації з двох диких, які зростають у Європі, - м’яти водяної і колосистої. Нині м’яту перцеву широко культивують, проте розмножується вона тільки частинами кореневища й стебловими живцями, бо насіння не дає.

Вирощують м’яту перцеву заради запашної ефірної олії, яку містять усі частини рослини, а найбільше – листя. Головною і найміцнішою складовою речовиною цієї олії є ментол, але м’ята містить також теніни, гірку речовину, кофейну і хлорогенову кислоти, каротин та деякі інші складні речовини.

Приємна на смак і освіжаюча олія м’яти знаходить безліч застосувань, проте головна її цінність – широкий лікувальний вплив на людський організм, бо вона діє знеболююче на закінчення дотикових нервів, збуджує секрецію залоз шлунково-кишкової системи й печінки, підвищує апетит, має в’язку й протизапальну властивості.

Підкреслимо, що найкраще збирати листя м’яти перед початком цвітіння в суху погоду в першій половині дня.

Залишається додати, що м’ята перцева добре росте на всій території України і для власних потреб кожний при бажанні може виростити цю цілющу рослину в садку (З журн.).


 

ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ № 9

ТЕМА. БАГАТОКОМПОНЕНТНІ СКЛАДНІ РЕЧЕННЯ

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

1. Загальне поняття про багатокомпонентні складні речення, їх різновиди.

2. Багатокомпонентні складносурядні речення.

3. Багатокомпонентні складнопідрядні речення з однорідною та неоднорідною супідрядністю.

4. Багатокомпонентні складнопідрядні речення з послідовною підрядністю.

5. Багатокомпонентні безсполучникові речення.

6. Синтаксичний розбір багатокомпонентних складних речень.

Основні лінгвістичні поняття

Складне багатокомпонентне речення, багатокомпонентне складносурядне речення, багатокомпонентне складнопідрядне речення, багатокомпонентне безсполучникове речення.

ЛІТЕРАТУРА

1. Вихованець І. Р. Граматика української мови. Синтаксис. – К., 1993.

2. Волох О. Т. та ін. Сучасна українська мова.– К., 1989.

3. Каранська М. У. Синтаксис сучасної української літературної мови. – К., 1995.

4. Сучасна українська літературна мова. / за ред. М. Я. Плющ. – К., 1994.

5. Український правопис. – К.,1993. – § 118, 119, 121.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ:

Вивчити теоретичний матеріал за рекомендованою літературою.

Записати текст. Поставити розділові знаки. Пояснити їх уживання. Накреслити схеми складнопідрядних речень. Дати їх загальну характеристику. Зробити фонетичний, морфологічний та морфемний аналіз виділених слів.

Чи задумувався ти над тим чому не вмирають народні казки? А безсмертні вони тому що в них живе не вмирає сам народ його мудрість віра і незгасаюче працелюбство його джерельна совість та іскрометний жарт. Бо вони упродовж віків були і залишаються чарівними проповідниками доброти і милосердя яких сьогодні так болісно не вистачає у людських взаєминах. Створювані за сивої давнини казки як і вся усна народна творчість переказувалисяіз вуст в уста від одного оповідача до другого передаючи аромат свого часу змальовуючи фольклорний портрет тої місцевості де розповідалися. Перегортаючи сторінки улюблених казок ти зрозумієш що казки то наші великі вчителі що спочатку виховують а вже потім розважають.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1256 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1014 - | 825 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.