Лекции.Орг


Поиск:




Взаємозв’язок МВЕ з іншими дисциплінами.




 

Вивчення курсу МВЕ грунтується на Ваших знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології — з іншого. Так, у «Записках по педагогике», виданих І.В. Скворцовим, інспектором Рождественської жіночої гімназії четвертим виданням ще в 1893 р., знаходимо глибоку, висловлену просто і точно думку (цит. мовою оригіналу, курс. наш. — О.А.):

«Педагогика говорит о том, как воспитать ум, волю и чувство ребенка, и все ее положения составляют не что иное, как выводы из наблюдений над душевной жизнью детей. Следовательно, прежде чем знакомиться с правилами и советами относительно воспитания и обучения, рассеянными в сочинениях различных педагогов и мыслителей, необходимо поближе познакомиться с основою педагогики — Психологией. Иначе многие педагогические положения покажутся непонятными, отрывочными, проверять их придется только личным психологическим опытом, который во всяком случае недостаточен, как бы ни была богата психическая жизнь того или другого отдельного лица.

Для большинства педагогических положений не будет опоры, они покажутся основанными единственно на произволе педагога; не будет точного критерия для оценки правильных советов педагогики и отклонения неправильных или почему-либо неприменимых к тому или иному частному случаю.

Многое приходится принимать на веру и, так сказать, брести в деле воспитания ощупью, не зная или не умея точно уяснить себе оснований того или другого совета педагогики. Без изучения педагогики только в ее последних выводах, без знакомства с их педагогическими основами, пришлось бы отказаться от всякой самостоятельности в дальнейшей разработке педагогических положений, а тем более в применении их на практике.

Человек, изучивший только верхушки науки и незнакомый с ее корнями, не может дать ей дальнейшего развития; все его прибавки к прежним выводам и новые исследования в педагогической сфере невольно будут иметь поверхностный, неустойчивый, случайный характер... Психология — фундамент педагогики» [82, c. 5].

Схематично це можна зобразити так:

 

 

Рис. 2. Взаємозв’язок МВЕ з іншими дисциплінами

 

Специфіка курсу «Методика викладання економіки», який є заключним у психолого-педагогічному блоці підготовки бакалаврів з економіки до педагогічної діяльності, полягає в тому, щоб навчити студентів творчо та психологічно виправдано використовувати різні методичні прийоми для засвоєння учнями різних економічних дисциплін, тобто відкрити в собі своєрідне «педа­гогічне око».

Згідно з цим завданням курс МВЕ складається з трьох модулів:

 

І модуль формування економічного мислення та поведінки як мети економічної освіти.
ІІ модуль   вивчення методики проведення різних форм навчальних занять з економічних дисциплін, контролю та оцінки знань, засобів активізації методики навчання.  
ІІІ модуль психолого-педагогічна не­повторність кожного викла­дача.

Схематично ці модулі представлені на рис. 3.

 

 

Рис. 3. Модулі курсу МВЕ

До кожного модуля входять лекції, практичні (семінарські) заняття та завдання для самостійної роботи студентів, а також виконання й захист курсової роботи, іспит і захист випускної роботи.

 

Залежно від змісту кожного модуля розроблені навчальні завдання та запитання. Так, по першому модулю даються запитання та завдання, по другому — система завдань трьох рівнів складності (А, В, С), з тим, аби кожний студент міг скласти індивідуальну програму. Для третього модуля розроблено практикум з педагогічної майстерності для майбутнього викладача економічних дисциплін.

Перед іспитом кожний студент вже матиме рейтингову оцінку по кожному модулю і за результатами загального рейтингу може бути звільнений від іспиту.

Особливістю викладання курсу МВЕ є те, що студентів економічного вузу не треба вчити економіці. Слід створити умови, за яких вони вчили би викладача, що викладає методику, економічним знанням. У практиці викладання цього курсу не треба нав’язувати студентам стандартних рішень. Є чудове прислів’я — «Благо творить не той, хто годує людину рибою, а той, хто навчить її риболовлі».

Вивчивши курс МВЕ, студент має навчитися добору найефективніших методичних прийомів, використанню цих прийомів і технічних засобів у процесі викладання. Запропонована система методичних вправ і завдань допоможе бакалавру з економіки з’ясувати для себе, наскільки глибоко він засвоїв економічні знання й методичні засоби їх передачі, а викладачу — досить швидко і об’єктивно оцінити підготовку слухачів.

У викладача курсу МВЕ, по суті, три завдання:

— викласти курс;

— навчити студента використовувати знання з методики при виконанні навчальних завдань з цього курсу;

— підготувати студента-бакалавра з економіки до самостійної викладацької роботи.

Виконуючи навчальні завдання, студенти готуються до проведення лекцій і уроків різних типів, до аналізу конкретних ситуацій тощо.

Кінцевою метою викладання курсу є колективна розробка в навчально-ігровій формі методичних матеріалів з курсу «Економіка в школі» в межах затвердженої Міністерством освіти програми. Кожна група має виробити власну концепцію курсу і набір методичних матеріалів. Кращі студентські розробки можуть бути використані як учителями шкіл, вузів, так і учнями. За це студент отримує «Орден МВЕ» і право дострокового складання іспиту. Такі авторські матеріали є, по суті, наочними і методичними розробками з основних тем курсу.

При розробці курсу МВЕ були поставлені такі спеціальні цілі:

— дати вступні відомості з базових понять і принципів методики викладання;

— створити умови для виявлення можливостей студентів щодо розробки методичних посібників з економіки;

— ознайомити студентів з передовим педагогічним досвідом.

Усе це, образно кажучи, можна назвати так — «відкрити педагогічне око». Методичне мистецтво — це і є розробка системи практичних занять, наочних посібників, вправ, ситуацій, рольових ігор, тестів тощо, тобто різних форм діяльності з навчальним матеріалом.

Після завершення вивчення курсу студент повинен уміти:

1. Підготувати й провести урок з економіки з урахуванням рівня знань учнів.

2. Організувати умови для самостійної роботи учнів з навчальним матеріалом.

3. Контролювати і оцінювати знання учнів з економіки.

Мета курсу — допомогти студентам-економістам «відкрити в собі третє око — педагогічне», бо «економічні» очі вони вже повинні мати, отримавши економічну підготовку в КНТУ.

Це те, що у Вас уже є (економічні очі) Це те, що у Вас буде (додаткове педагогічне око)

 

Рис. 4 Економічні очі

Інформація для роздумів

Уважаємо слушним ознайомити читача з позицією представників відомої в усьому світі школи Вальфдорської педагогіки [60, c. 54—59].

1. Якщо Ви замислювалися над питанням, якою ж є добра педагогіка, то, напевно, дійшли висновку, що сказати це важко. Справді гарна, добра педагогіка зв’язана з потребами часу, до того ж у двох різних значеннях. По-перше, в різні культурні епохи існувало різне розуміння доброї педагогіки. По-друге, коли дитина росте, педагогіка має зростати разом із нею.

У сучасну епоху теж можна знайти старі педагогічні методи. У дзен-буддійському монастирі, наприклад, ви побачите, що монах-початківець два роки працює тільки в саду, прибирає й т.п. Але поки він зайнятий такими справами, він перебуває поблизу вчителя, майстра, у нього розвивається відчуття, що це за людина, якою вона є. Гарна педагогіка полягає в тому, що поряд з дитиною є добра людина. І це переноситься на дитину.

2. Методику викладання неможливо опанувати лише за допомогою вправ. Методика має розвиватись, виходячи з передумов виховання. І вона може розвинутися з них, якщо її народжує вчитель і вихователь з живого відчуття себе в усьому світовому цілому.

В основі нашої педагогіки лежить намагання знайти методику викладання й життєві передумови виховання за посередництвом такого читання в людській природі, в якому поступово розкривається сутність людини [61, c. 39].

3. У геніального вчителя є здібності. Не знання, а саме здібності. Того, що він вивчає в семінарі, він потім не повинен згадувати. Знання змінюються, трансформуються в здібності. Такі речі можна порівняти з умінням писати. Ми ж не згадуємо, коли пишемо, того, що робили, коли цьому вчились.

Учителю треба бути певною мірою дитиною, точніше — знову стати нею через власну особисту творчу роботу. Що це за робота? Є методи викладання, але дуже гарний угорський педагог сказав: «Нам потрібні не методи, а настанови. Однак такі настанови лише тоді стануть реальністю, коли за ними стоїть особистість».

Геніальний учитель повинен уміти імпровізувати. Знати, що потрібно кожній дитині в даний момент. Та про будь-який предмет знати, як викладати його, щоб не вбити здібності дитини (так, аби зрозуміти дитину, ми мусимо присісти на рівень її зросту). Цього можна навчитися тільки на практиці. Пізніше я прочитав у Штайнера: «Ваше знання буде непридатним, якщо на початку року Ви вже знаєте, як викладати. Удача прийде, якщо протягом навчального року Ви зрозумієте, що це таке — добре викладати. А з початком наступного року все має повторитися знов.

... Якщо Ви станете гарним учителем, Ви ніколи (в духовному розумінні) не «вийдете на пенсію», ніколи не скажете: «Я вже знаю, як треба». Цього ніколи не можна знати. Ясна річ, треба займатись методикою. Але методи слід забути для того, щоб вони перетворилися на здібності. Якщо людина, пишучи кожну літеру, пригадує, як треба її виводити, це означає, що вона ще не навчилася писати» [140, c. 54].

Контрольні запитання

1. Дайте визначення поняттю методика.

2. Дайте визначення поняттю викладення.

3. Дайте визначення поняттю методика викладення.

4. Охарактеризуйте методику викладення в системі навчання.

5. Якими якостями має володіти викладач?

6. З якими дисциплінами пов’язана МВЕ?

7. Що входе до вивчення І, ІІ та ІІІ модулів МВЕ?

8. Назвіть основні завдання курсу МВЕ.

9. Зазначте мету крусу МВЕ.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 565 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1460 - | 1308 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.