Лекции.Орг


Поиск:




Як користуватися словниками паронімів та синонімів?




Візьміть "Словник паронімів української мови" (Д.Г. Грин-чишин, О.А. Сербенська. -К.: Рад. шк., 1986).

Словник, розрахований на широке коло читачів, є норма­тивно довідковим виданням.

Слід уважно прочитати Передмову, де сказано:

• в словнику описано 1000 паронімів, які найчастіше зу­стрічаються в підручниках, на сторінках науково-популярних кидань, у періодиці, в офіційно-діловому стилі;

• словник зорієнтований на широке розуміння паронімії;

• у словниковій статті описується паронімічна пара;

• вся увага звертається на розкриття лексичного значен­ня паронімів;

• дається коротке тлумачення паронімів;

• лексичне значення і особливості функціонування слів-паронімів допомагає розкрити ілюстративний матеріал - цитати із наукових, художніх, публіцистичних творів.

Проаналізуйте словникову статтю АБОНЕМЕНТ АБО­НЕНТ.

Спільний корінь абон-; розрізняються суфіксами -емент, -снт. Похідні пароніми абонементний II абонентський.

АБОНЕМЕНТ, а, ч. 1. Документ на користування (за пла­ту чи безплатно) бібліотекою, телефоном, басейном, побутови­ми послугами, місцем у театрі (на стадіоні), а також саме право на це: ...Книги цього юнацького жанру люди дорослі... читають З не меншою охотою, ніж; діти. Це підтверджує не одне дослі­дження читацьких абонементів по бібліотеках (Смолич, VI, 401); У Павла Сергійовича був постійний абонемент на концер­ти в консерваторію (Дмит., IV, 628).

У с п о л.: а. постійний, (не)дійсний, оформлений, відкри­тий, читацький; читача, студента, учня; на цикл лекцій, на телефон, у театр; закриття, оформлення, продаж а.; плата за а; заповнити а., користуватися а.

2. Відділ у бібліотеці, що видає читачам літературу для користування вдома: Тут у масових бібліотеках працюють такі функціональні відділи, як відділ комплектування... літератури, організаційно-методичний, інформаційно-бібліографічний, між­бібліотечного абонемента (КУ, 1981, № 8, 75). У с п о л.: а. бібліотечний, міжміський, студентський, обслуго­вує, задовольняє, замовляє.

АБОНЕНТ, а, ч. Особа чи організація, що користується абонементом: Передбачається значне зростання каналів між­міського зв'язку... телефонних абонентів, механізованих підпри­ємств поштового зв'язку, дальшого впровадження систем АСУ (РУ, 7.05 1681).

У с п о л.: а. АТС, телефонної сітки, бібліотеки, індиві­дуального користування; телефон, апарат, скринька, виклик, заява, обов 'язки а.; в користуванні а., довідка про а.; категорія а.; кілька, сто, тисяча а.; а -ів з 'сднувати, роз 'єднувати, сполу­чати, повідомляти, попереджувати; стати а.; а. викликає, за­мовляє, відповідає, несе матеріальну відповідальність.

АБОНЕМЕНТНИЙ, а, є. У с п о л.: а. довідка, картка, плата, талон.

АБОНЕНТСЬКИЙ, а, є. У с п о л.: а. відділ, канал, лінія, установка.

У словникових статтях подаються повні та неповні паро­німи, пояснюється явище паронімізації: спеціальний стилістич­ний прийом, що передбачає навмисне зближення слів, які мають звукову подібність.

Усі пароніми у словнику розташовані за алфавітом.

Після передмови у словнику вміщено список скорочень ремарок, список скорочень літературних джерел, український алфавіт.

У кінці словника вміщено покажчик слів в алфавітному порядку, про які йдеться мова.

Розібратися в синонімічному ряду допоможуть словники української мови. Залежно від характеру тексту (наукового, ху­дожнього, публіцистичного і т.д.) можна вибрати той синонім, уже як основну лексику, який найкраще відповідатиме конкрет­ному контекстові. До багатьох термінів чи іншомовних слів по­дано українські відповідники.

Ознайомтеся зі "Словником синонімів української мови" у 2 т. (А.А. Бурячок, Г.М. Гнатюк, СІ. Еоловащук та ін. - К., 2000).

Словник нараховує близько 9200 синонімічних рядів, подається синонімічне багатство української мови (на матеріа­лах літературної мови XIX - XX ст.). Він є найповнішим за сту­пенем опрацювання зібранням української синоніміки.

У Словнику вміщено Передмову, де говориться, що в ос­нову Словника покладено розуміння синонімів як одиниць з то­тожною, або максимально наближеною віднесеністю, що висту­пають у значенні тієї самої частини мови. Ядром кожного сино­німічного ряду є його домінанта - лексична одиниця, що має найзагальніші для цього ряду семантичні особливості. Словник розрахований на широке коло читачів - шанувальників україн­ської мови.

Слід опрацювати матеріал про побудову словника і слов­никової статті. Синоніми, подані в Словнику, наводяться у скла­ді синонімічних рядів, кожний з яких починається з домінанти (заголовного слова), що в переважній більшості випадків являє собою слово у прямому значенні, без експресивно-емоційного забарвлення або стилістичних обмежень. Усі синоніми у Слов­нику розташовані за алфавітом. Подасться перелік умовних ско­рочень та алфавіт.

Опрацюйте словникову статтю.

АЛФАВІТ (сукупність букв якої-небудь писемності, роз­ташованих у встановленому порядку), АБЕТКА, АЗБУКА. Найдавніша, гцо дійшла до нас, слов'янська писемність знає два алфавіти - кирилицю й глаголицю (з наукової літератури); За місяць обидва хлопчики вже читали друкований текст. Допо­могло і те, що Наташа подарувала їм ту абетку, за якою вона колись сама вчилася читати й писати (3. Тулуб); - А що, сину? Багато вже вивчив граматики?... - Уже азбуку вивчив, - одка­зує Кирило (Панас Мирний).

АЛФАВІТНИЙ (пов'язаний з алфавітом, розташований за алфавітом), АБЕТКОВИЙ, АЗБУЧНИЙ. Фольклорист систе­матизував матеріал по темах і в алфавітному порядку (з жур­налу); Вона порядком абеткових Находить слово там за словом (переклад М. Рильського); Спіть, борителі, герої!...Сніть про обрядові бої, Про свої азбучні війни! (І. Франко).

Завдання 1. Доберіть синоніми до поданих слів.

Адміністрація, кон'юнктура, акциз, акція, аргумент, біз­несмен, кореспонденція, вексель, конкуренція.

Довідка: умови, обставини; пай, частка; підприємець, правління; довід, доказ; боргове зобов'язання; непрямий пода­ток; змагання; листування.

Теми рефератів

1. Розвиток української лексикографії.

2. Словники паронімів, синонімів, правила користування.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Що таке синоніми?

2. Що таке синонімічний ряд?

3. Назвіть синоніми, що вживаються у вашій професії.

4. В яких функціональних стилях явище синонімії роз­винуте більше, а в яких - менше?

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 770 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

777 - | 696 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.