Лекции.Орг


Поиск:




Тема 9: Демократична, правова, соціальна держава




Семінарське заняття 9

Навчальна мета заняття: сформувати у студентів концептуальні уявлення про ознаки демократичної, правової, соціальної держави; усвідомити сутність принципів демократії як основи організації і функціонування державної влади, форми та інститути демократії; опрацювати поняття правової, соціальної держави, зосередити особливу увагу на знання ознак, принципів правової держави; усвідомити сутність принципу верховенства права.

Час проведення: 2 години.

План:

1. Поняття та основні ознаки демократичної держави.

2. Форми та інститути демократії.

3. Поняття та основні ознаки правової держави.

 

Теми рефератів:

1. Демократія як форма реалізації народовладдя.

2. Інститути і форми демократії: проблеми втілення в життя (на прикладі України).

3. Теорія правової держави: виникнення та розвиток.

4. Шляхи формування соціальної держави в Україні.

Ключові поняття: демократія, форми демократії, демократична держава, референдум, правова держава, верховенство права, соціальна держава.

Методичні вказівки

При опрацюванні першого питання доцільно розглядати демократію як форму держави. З’ясувати ознаки та принципи демократичної держави.

Друге питання потребує зосередження уваги на тому, що з огляду на форми демократії, остання існує у формі представницької і безпосередньої демократії (пряме волевиявлення народу).

Третє питання передбачає розкриття поняття та основних ознак правової держави з акцентуванням уваги на верховенстві права як ключовому принципі правової держави.

При висвітленні питання про поняття та основні ознаки соціальної держави, необхідно наголосити, що соціальна держава визнає людину найвищою соціальною цінністю, забезпечує її гідним рівнем життя, прагне надати можливість працювати тим, хто може працювати, матеріально допомагає тим, хто не в змозі забезпечити себе необхідним. Соціальна держава втручається у вільну економічну діяльність в інтересах „загального блага”, в інтересах усього суспільства в цілому, сприяє формуванню в країні так званого «середнього класу» й т. ін.

Список літератури:

Додаткова література:

1. Васькович Й. Проблеми та перспективи побудови правової держави в Україні // Право України. - 2000. - № 1.

2. Гринюк Р.Ф. Ідея правової держави: теоретико-правова модель і практична реалізація. - К.: Ін Юре, 2004. - 388 с.

3. Гринюк Р.Ф. Поняття „загального блага” в контексті формування теорії правової держави // Держава і право. Зб. наук. праць Ін-ту держави і права ім.. В.М. Корецького НАН України. — К.: Ін-т держави і права, 2003. — Вип. 19. — С.54-61

4. Дмитров Ю. Правова держава: перспектива чи сьогоднішній день // Право України. - 1995. - № 5-6.

5. Заєць А. П. Правова держава в контексті новітнього української досвіду.-К., 1999.

6. Заєць А.П. Правова держава в контексті новітнього українського досвіду. — К.: Парламентське вид-во, 1999. — 247 с.

7. Кисельов Ю. Ю. Концепція правової держави як напрям демократичного державорозуміння // Держава і право: 36. наук. пр. - Вип. 7. - К., 2001.

8. Козюбра М.І. Верховенство права - основоположний принцип правової і політичної систем України // Прав, система України: історія, стан та перспективи. У 5 т. - X.: Право, 2008. -Т. 1. Методологічні та історико-теоретичні проблеми формування і розвитку правової системи України / За заг. ред. М.В. Цвіка, О.В. Петришина. – С. 148-173.

9. Колодій А., Копейчиков В., Цвік М. Народовладдя як основа представницької демократії // Українське право. - 1995. - № 2.

10. Машок Л. Громадянське суспільство — соціальна основа держави, влади і демократії// Українське право. - 1995. -№ І (2).

11. Петришин О.В. Конституційний принцип верховенства права: у пошуках змісту // Теоретичні та практичні проблеми реалізації Конституції України: Тез. доп. та наук. повідомл. учасн. всеукр. наук.-пргікт. конф. (29-30 черв. 2006 р., м. Харків). - X.: Нац. юрид. акад. України, 2006. - С 53-61.

12. Погорілко В.Ф. Конституційно-правові основи безпосередньої демократії в Україні // Антол. укр. юрид. думки. - К.: Юрид. кн., 2005. - Т. 10. Юридична наука незалежної України. - С. 279-294.

13. Скрипнюк О.В. Соціальна правова держава в Україні: проблеми теорії і практики. До 10-річчя незалежності України. Монографія. – К., 2000.

14. Таманага Б. Верховенство права: історія, політика, теорія: Пер. з англ. - К.: Вид. дім "Києво-Могилян. акад.", 2007. -208 с.

15. Тимошенко В. І. Правова держава (теоретико-історичне дослідження). К., 1994.

16. Тодика О.Ю. Народовладдя на трансформаційному етапі розвитку держави і суспільства / За ред. О.В. Петришина - X.: Право, 2007. - 480 с.

17. Шевчук С. Основи конституційної юриспруденції. - К.: Укр. центр правн. студій, 2001. – 302 с.

18. Шипілов Л.М. Народовладдя як основа демократичної держави. - X.: ФІНН, 2009. – 216 с.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 467 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

816 - | 711 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.