Лекции.Орг


Поиск:




Ігрова діяльність незрячої дитини раннього віку




Всі малюки дуже люблять гратися з дорослими. Ігри не тільки приносять радість малюкам, але і допомагають встановити близькі, довірливі стосунки. Особливого значення гра набуває для малюків з глибокими порушеннями зору.

Від 0 до 3-х місяців.

Незрячий малюк пізнає навколишній світ через своє тіло. Перша іграшка дитини – її ручки та пальці. В перший місяць життя ручки малюка стиснуті у кулачки. Здоровий малюк помічає свої ручки приблизно в 10 тижнів і починає діяти ними. Сліпому малюкові потрібна допомога, щоб відчути свої руки й почати ними діяти. Ідеальною “іграшкою” для немовляти на цьому етапі є рука матері (долоні, пальці).

Візьміть ручки малюка і з’єднайте, щоб малюк зміг їх відчути. Зробіть кілька сплесків долоньками дитини, зіграйте в ладусі, при цьому обов’язково розмовляйте з нею. Кожну дію, рух, який ви робите разом з дитиною потрібно озвучувати. Піднесіть і доторкніться її руками до свого обличчя, поцілуйте ручки. Найбільш значущі для незрячого немовляти дотик і пестощі. При цьому руки мами повинні бути спокійними і неквапливими.

Сліпій дитині необхідно обстежувати предмети кінчиками пальців, перш ніж вона їх схопить. Не вкладайте насильно іграшки в її долоньки. Дайте схопитись за ваш палець. Скажіть „Я тут”. Доторкніться кінчиками пальців її пальчиків. Дайте самостійно вирішити схопити ваш палець чи ні. Потім покажіть їй, як можна використовувати свої руки, щоб хапатися.

 

 

Продемонструйте дитині різноманітні звуки (говоріть, співайте, клацайте язиком), також познайомте зі звуками, що видають різні іграшки. Допоможіть дитині використовувати іграшки, які звучать – трясти брязкальце, натиснути пискавку, дзвонити в дзвоник. Називайте іграшки і кажіть, як вони звучать (дзвенить, тріщить, пищить).

Підвісьте над ліжечком дитини брязкальця з кільцями або ворсисту кульку із дзвоником. Кілька разів проведіть по них ручкою малюка, щоб він помацав, погойдав.

Покладіть дитині в руку легку іграшку, допоможіть піднести до її рота, торкніться іграшкою ротика. Вкладайте до руки дитини брязкальця або пляшечки, зроблені з різних матеріалів (пластмаса, дерево, тканина, гума). Спеціально підносьте брязкальця до рота дитини. Торкайтеся ними її губ.

Іграшки для немовлят: брязкальця з кільцями для підвішування, брязкальця з ручками; різні за формою і кольором; мелодійні за звучанням іграшки; неваляшки.

Гра з брязкальцями.

У перший місяць життя немовля ще зовсім безпорадне і не здатне грати самостійно, тому брязкальце йому демонструє дорослий. Причому, робити це потрібно так, щоб зацікавити крихітку і змусити зосереджуватися на іграшці, прислухатися до її звучання. У новонародженого швидко встановлюється взаємозв’язок між звуком брязкальця і його появою, іграшка стимулює першу усмішку малюка, оскільки в його свідомості вона пов’язана з близькою людиною, яка її постійно показує.

На другому місяці ручку брязкальця можна вкласти малюкові в долоньку, розвиваючи шкірні відчуття і хапальний навик. Поступово дитина вчиться утримувати її досить тривалий час, підносить до личка, торкається язичком і губами.

З двох з половиною місяців, демонструючи малюку звукову іграшку, слід стимулювати дитину тягнутися до неї, розтискати заздалегідь пальчики, щоб схопити і утримати. Навчившись затискати іграшку в кулачці, малюк починає вивчати її, відсовувати і знов наближати, і зазвичай, обстежує ротом.

Для перших трьох місяців життя необхідні:

Звукові та світлові іграшки-підвіски, які кріпляться на ліжечко (а пізніше – на манеж) за допомогою спеціального кронштейна або дуги. Ці іграшк и можуть бути жорсткими або м’якими, досить великими, яскравими, або чорно-білими в смужку, блискучими, із зображенням обличчя.

Брязкальце на кільці – невелике і легке, чудово підходить саме для малюка перших двох місяців життя. Це іграшка (зазвичай мила мордочка тварини або лялечка-матрьошка), яка міцно закріплена у верхній частині кільця. Малюкові зручно її утримувати в руці і, мимоволі розмахуючи, відчувати щось в долоньці. Дуже цікавими для незрячих дітей є іграшки, які звучать, типу „музичних скриньок”, що виконують спокійні, нескладні мелодії, колискові пісеньки, створюють гарний настрій, вносять спокій і різноманіття слухових вражень незрячої дитини.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 412 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

1301 - | 1214 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.