Лекции.Орг


Поиск:




Форма завдання на курсову роботу

ВСТУП

Курсова робота – одна з важливих форм самостійної роботи студента, в процесі якої він набуває умінь і навичок організації та здійснення наукових досліджень. Цей вид наукової роботи передбачає виявлення у студентів вміння діалектично мислити, творчо застосовувати набуті знання у процесі розв’язання тих чи інших практичних завдань у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Теми курсових робіт пропонуються студентам відповідно до тематики дисципліни з урахуванням науково-практичних інтересів студентів.

Курсова робота покликана показати, наскільки студент уміє аналізувати, узагальнювати й формулювати висновки з результатів дослідження, самостійно працювати з літературними джерелами. При оцінюванні курсової роботи враховуються не лише якість самої роботи, характер викладу основних її положень під час захисту, а також її оформлення.

1. мета і завдання Курсової роботи

Курсова робота – це виконане студентом самостійне дослідження однієї з актуальних тем зовнішньоекономічної діяльності підприємства, на підставі якого викладач визначає рівень теоретичної підготовки студента. Виконання курсової роботи у системі підготовки фахівця з «Міжнародної економіки» є підготовчим етапом до дипломного проектування, адже її теоретичні та методичні матеріали можуть бути використані при написанні дипломної (магістерської) роботи.

Метою виконання курсової роботи студентом є систематизація, поглиблення теоретичних і практичних знань, сприяння розвиткові пошуку сучасних наукових досягнень у певній сфері та вміння їх самостійно застосовувати у розв’язанні прикладних проблем.

Працюючи над курсовою роботою, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану, роботи з літературними джерелами й статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності підприємства, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

Основними завданнями курсової роботи є:

· вивчення (або поглиблення) та узагальнення теоретичних засад з обраного напряму дослідження;

· узагальнення вітчизняного і міжнародного досвіду з питань, що стосуються теми курсової роботи;

· аналіз статистичних даних та зовнішньоекономічної інформації шляхом використання наукових методів та інструментів дослідження;

· розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення певних проблем;

· застосування теоретичних знань для оцінки економічних явищ і прцесів.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, обраної бази (підприємство, регіон, галузь, країна в цілому тощо) та її специфічних рис.

2. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВИХ РОБІТ

2.1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Курсову роботу необхідно оформлювати відповідно до державного стандарту України. Таким стандартом є ДСТУ 3008 – 95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення». З огляду на високі вимоги нормативних документів, необхідно неухильно дотримуватися порядку подання текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій, а також правил оформлення.

2. Назва курсової роботи повинна відповідати обраній тематиці дисципліни та вказувати на мету дослідження, його завершеність.

3. При написанні курсової роботи студент має обов’язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати. У разі використання запозиченого матеріалу без посилання на автора та джерело курсова робота знімається з розгляду рішенням кафедри, незалежно від стадії проходження без права її повторного захисту.

4. У курсовій роботі слід стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

5. Курсову роботу подають у роздрукованому вигляді у твердій палітурці.

2.2. Структура, зміст і обсяг КУРСОВОЇ роботи

Курсова робота як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Загальний обсяг має бути близько 30–40сторінок друкованого тексту формату А4, не враховуючи списку літератури та додатків.

Рекомендована структура курсової роботи:

титульний аркуш;

Індивідуальне завдання;

зміст роботи;

вступ;

перший (теоретичний) розділ;

Другий (аналітичний, проектний) розділ;

висновки (заключна частина);

Список використаної літератури;

додатки (таблиці, схеми, графіки, діаграми, звітність підприємства тощо).

Титульний аркуш курсової роботи (Додаток Б) повинен містити найменування вищого навчального закладу, в якому виконана робота; назву факультету; назву кафедри; шифр і найменування напряму підготовки; тему курсової; прізвище, ім’я, по-батькові автора; науковий ступінь, учене звання, прізвище, ім’я та по-батькові наукового керівника; місто й рік захисту роботи.

Індивідуальне завдання (Додаток В) видається керівником курсової роботи, де дається план роботи і вказується, що необхідно виконати й у який термін.

Зміст (Додаток Г) подають на початку роботи. В ньому записуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. Зміст роботи має відображати суть теми, її складність та логіку дослідження і може займати 1–1,5 сторінки.. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі (2–3 сторінки) подається наукове обґрунтування актуальності і значення обраної теми; формулюються мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження; наводиться перелік використаних методів дослідження.

Актуальність теми і доцільність роботи обґрунтовують шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми.

Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Об’єкт дослідження це процес або явище, обране для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження відображає тему курсової, визначену на титульному аркуші.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх слід не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно, визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Основна частина курсової роботи складається з 2-х розділів, а також підрозділів. Кожний розділ починають з нової сторінки. У кінці кожного розділу формулюють висновки. В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Загальний обсяг огляду та цитування літератури не повинен перевищувати 20 % обсягу основної частини курсової роботи.

Перший розділ (10–15 сторінок) структурно складається з 2–3 підрозділів. У ньому викладаються основні теоретичні положення теми, проводиться аналіз різноманітних поглядів (у т.ч. і власних) на ті чи інші аспекти, виявляються проблеми, що потребують розв’язання в теоретичному, методичному та прикладному плані, дається огляд спеціальної зарубіжної літератури (що видана іноземною мовою) із наголосом на сучасних працях провідних учених і практиків з відповідної теми.

У другому розділі (15–20 сторінок) студент повинен виконати ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми виключно на матеріалах обраного об’єкта.

У цьому розділі можна виділити 3–4 підрозділи, що містять загальну організаційно-економічну характеристику підприємства, аналіз і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження та середовища, що його оточує. Розділ повинен бути максимально насиченим факторологічною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), яка відображає як результати діяльності організації за останні 2–3–5 років, так і характеризує середовище діяльності компанії, його зміни та розвиток. На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів студент повинен виявити вплив позитивних і негативних чинників, установити причини недоліків, оцінити можливості підприємства (організації) щодо підвищення ефективного розвитку тих чи інших напрямків зовнішньоекономічної економічної діяльності. Даний розділ повинен містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Однією з ознак високої якості курсової роботи є застосування економіко-математичних методів та ЕОМ як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Висновки є завершальною частиною курсової роботи. Вона містить стислий виклад зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, практичні рекомендації автора з вирішення поставлених у вступі завдань. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором курсової роботи поставленої мети та завдань. Обсяг висновків складає 2–4 сторінки.

Список використаної літератури включає складений за чинними правилами перелік використаних літературних джерел (Додаток Д). Список використаних джерел слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

У додатки А, Б, В, Г, Д тощовиносяться громіздкі таблиці і графіки допоміжного характеру, блок-схеми. Для повноти сприйняття курсової роботи до додатків доцільно вносити допоміжний матеріал:

· проміжні математичні доведення, формули та розрахунки;

· таблиці допоміжних цифрових даних;

· інструкції та методики, опис алгоритмів і програм розв’язання задач з використанням комп’ютерних технологій, розроблених у ДРМ;

· допоміжні ілюстрації.

У додатках також розміщується статистична і фінансова звітність підприємств, організацій, установ, звітні дані регіональних органів влади (облдержадміністрації, статистичного управління, державної податкової адміністрації та інших).

 

2.3. Вимоги до оформлення КУРСОВої роботи

Дипломна робота має бути виконана та оформлена з додержанням усіх вимог до наукових робіт. Текст роботи має бути набраний на комп’ютері на одному боці аркуша білого паперу формату А4. Шрифт Times New Roman, 14 кегель, інтервал 1,5. Можна також подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату А3.

Текст розміщується на сторінці, яка обмежується полями: лівим – 30 мм, правим – не менше ніж 10 мм, верхнім – не менше ніж 20 мм, нижнім – не менше ніж 20 мм. Відстань між заголовком і текстом має бути в межах 20 мм.

Курсова робота починається з титульного аркуша,який є 1 сторінкою роботи, але номер на ній не проставляється. За титульним аркушем розміщують послідовно: індивідуальне завдання, яке є 2 сторінкою роботи, але номер на ній не проставляється (додаток В); зміст роботи, який починаєтьсяз 3 сторінки і на ній проставляється номер (додаток Г), вступ, перши і, другий розділи, висновки, список використаної літератури, додатки.

Назви розділів і параграфів у змісті й тексті мають бути однаковими. Вступ, кожний розділ, висновки і список літератури починаються з нової сторінки, а наступний підрозділ – одразу після закінчення попереднього. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах усього тексту за винятком додатків (1, 2, 3 і т. ін.). Номер підрозділу включає номер розділу і порядковий номер підрозділу, відокремлені крапкою (1.1, 1.2 тощо). Після номеру розділу, підрозділу, пункту і підпункту в тексті роботи ставлять крапку, після чого назву починають з великої букви (1.1. Теоретико-методологічні основи...).

Заголовки. Заголовки розділів, підрозділів слід друкувати з абзацним відступом з великої літери без крапки в кінці та без підкреслень, жирним шрифтом. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Переліки. У тексті пунктів можуть бути переліки. Перед кожною позицією переліку слід ставити дефіс або (за необхідності послатися в тексті на один із переліків) малу літеру, після якої ставлять дужку. Для подальшої деталізації переліку необхідно використовувати арабські цифри, після яких ставлять дужку.

Перелік першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

Приклад

а)____________________________________________________

б)____________________________________________________

1)_________________________________________________

2)_________________________________________________

в)____________________________________________________

Таблиці використовують для уточнення та зручності порівнювання показників. Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. Назва таблиці має точно і стисло відображати її зміст. Назву слід розміщувати один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами таблиці, якщо вона переноситься на наступну сторінку, пишуть «Продовження таблиці ___» із зазначенням номера таблиці.

Таблиці (за винятком таблиць у додатках) слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, «Таблиця 2.1» – перша таблиця другого розділу. На всі таблиці мають бути посилання в тексті, які складаються зі слова «таблиця» із зазначенням її номера.Таблиці кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка («Таблиця В.1»).

Заголовки стовпців і рядків таблиці слід друкувати з великої літери, підзаголовки стовпців – з малої, якщо вони є продовженням заголовка, або з великої, якщо вони мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять, заголовки і підзаголовки стовпців друкують в однині. Якщо в кінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступній сторінці, то в першій частині таблиці нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю, не креслять.

Ілюстрації. Ілюструють курсову роботу, виходячи із загального задуму, за ретельно продуманим тематичним планом, що допомагає уникнути ілюстрацій випадкових, пов’язаних із другорядними деталями тексту, запобігти невиправданим пропускам ілюстрацій до найважливіших тем. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст – ілюстрації. Назви ілюстрацій розміщують після їх номерів. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис). Основними видами ілюстративного матеріалу є: рисунок, схема, діаграма, графік.

Підпис під ілюстрацією зазвичай має чотири основні елементи:

· найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом «Рис.»;

· порядковий номер ілюстрації, який вказується без знака номера арабськими цифрами і враховує номер розділу і порядкову нумерацію ілюстрації в межах розділу;

· тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст із якомога стислішою характеристикою зображеного;

Не варто оформляти посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у підписі. У тому місці, де викладається тема, пов’язана з ілюстрацією, і де читачеві необхідно вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1)» або зворот типу: «...як це видно з рис. 3.1» або «... як це показано на рис. 3.1».

Графічний матеріал – рисунки (схеми, діаграми тощо) розміщують у курсовій роботі для встановлення властивостей або характеристик об’єкта, а також для кращого розуміння тексту роботи. Графічний матеріал необхідно розміщувати безпосередньо після тексту, в якому про нього згадується вперше, або на наступній сторінці, а за необхідності – у додатку. Графічний матеріал може мати тематичну назву, яку розміщують під ним.

Наприклад,

Рис. 1.1. Діаграма продажу товарів за регіонами [джерело, напр.. 1, с. 7]

Графічний матеріал кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами із додаванням перед цифрою позначення додатка (Рис. В.3).

Формули за винятком тих, які є в додатках, мають нумеруватися арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, які друкують на рівні формули праворуч у круглих дужках. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою. Посилання в тексті на порядкові номери формули дають у дужках.

Наприклад:

…у формулі(1.1).

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, якщо вони не пояснювалися в тексті, мають бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка в тій послідовності, в якій символи наведено у формулі. Перший рядок пояснення має починатися словом «де» без двокрапки.

Формули, що подаються одна за одною і не розділені текстом, відокремлюють комою.

Правила цитування та посилання на використані джерела. При написанні курсової роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали з яких наводяться в дипломній роботі або на ідеях і висновках яких розробляються проблеми, задачі, питання, вивченню яких присвячена курсова робота. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій, крім фундаментальних досліджень та праць класиків економічної, філософської, соціологічної та інших наук. На більш ранні видання можна посилатися лише в тому разі, коли в них є матеріал, який не включено до останнього видання. Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в роботі.

Посилання додаються одразу після закінчення цитати у квадратних дужках, де вказується порядковий номер джерела у списку літератури та відповідна сторінка джерела (наприклад, [4, с. 35]).

Додатки. Матеріал, що доповнює положення курсової роботи, допускається розміщувати в додатках. Додатками можуть бути: графічний матеріал, таблиці великого формату, розрахунки тощо. Додатки позначають великими літерами української абетки, починаючи з А, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Після слова «Додаток» друкують літеру, що позначає його послідовність. Допускається позначення додатків літерами латинської абетки, за винятком літер І та О. У разі повного використання літер української та латинської абеток допускається позначення додатків арабськими цифрами.

Кожний додаток слід починати з нової сторінки із зазначенням угорі в середині сторінки слова «Додаток» і його позначенням. Додаток повинен мати заголовок, який друкують симетрично відносно тексту з великої літери окремим рядком. Запозичена з літературних чи статистичних джерел інформація (формули, таблиці, схеми, графіки, висновки тощо) потребує обов’язкових посилань (у квадратних дужках) на порядковий номер джерела у списку використаної літератури та номери сторінок, з яких узято інформацію.

3. Етапи виконання КУРСОВОЇ роботи

Виконання курсової роботи складається з таких основних етапів:

1) вибір та затвердження теми курсової роботи;

2) складання і затвердження плану курсової роботи;

3) підбір і вивчення літератури;

4) проведення досліджень, написання й оформлення курсової роботи;

5) рецензування і захист роботи.

Перший етап − вибір та затвердження теми курсової роботи. Вибір теми здійснюється на основі тематики курсових робіт, яка розробляється, щорічно оновлюється і затверджується на засіданні кафедри. В одній академічній групі теми не повинні повторюватися.

Другий етап − складання і затвердження плану курсової роботи є важливим етапом її підготовки. План розроблення теми розкриває її зміст, вказує на напрям пошуку розв’язання поставлених завдань. Підготовка до складання плану розпочинається в процесі ознайомлення з основною літературою до теми дослідження. Добре складений план курсової роботи сприяє правильному і цілеспрямованому вивченню літературних джерел, орієнтує студента при написанні тексту роботи. Приклад плану курсової роботи міститься в додатку В.

Студент складає проект плану виконання курсової роботи і подає його викладачеві. Погоджений з ним та затверджений план є основою для підготовки і написання курсової роботи. При виконанні роботи може виникнути необхідність уточнення плану роботи. Такі зміни слід погодити з викладачем.

Третій етап − підбір і вивчення літератури. Цей етап виконується студентом самостійно. Він передбачає перегляд навчальних посібників і підручників, пошук і вивчення фундаментальних наукових праць, монографічних видань, брошур, статей періодичних видань, що були опубліковані за темою дослідження. Ураховуючи ті сучасні процеси та стрімкі зміни, що відбуваються як у світовій економіці, так і в соціально-економічному житті України, необхідно критично підходити до вибору літератури, надаючи перевагу виданням останніх кількох років. Особливо це стосується періодичних видань, перелік яких наведений у списку літератури. Обов’язково слід використовувати офіційні матеріали: Закони України, Постанови Кабінету Міністрів та Верховної Ради, Укази Президента, стратегічні та програмні документи, статистичні дані, що містяться в статистичних збірниках, дані офіційних сайтів, наведених у списку літератури.

Усі опрацьовані літературні джерела включаються до списку використаної літератури. У курсовій роботі обов’язково мають бути посилання на використані джерела. Не допускається дослівне запозичення опрацьованої літератури без відповідного посилання на неї. У курсовій роботі мають бути власні міркування, оцінки, критичні зауваження студента.

Головним завданням четвертого етапу − проведення досліджень, написання й оформлення курсової роботи − є написання тексту курсової роботи відповідно до затверджених тем та плану. Студент має ґрунтовно ознайомитися з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об’єкта дослідження під кутом зору обраної теми та визначаються наявні проблеми і причини їх виникнення. Це, у свою чергу, є основою для розробки та обґрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного шляху їх вирішення.

Результати проведених досліджень викладаються у певній послідовності, що відповідає наведеній структурі курсової роботи, і оформлюються згідно із встановленими вимогами.

П’ятий етап − рецензування і захист роботи. Завершена і підписана студентом курсова робота здається для перевірки на кафедру (науковому керівникові) у встановлені графіком навчального процесу і визначені в завданні терміни. При підготовці роботи студент повинен мати на увазі, що вона оцінюється не тільки за змістом, але й за відповідністю науковому стилю викладення матеріалу, наявністю помилок і редакційних погрішностей, правильністю та якістю оформлення.

Курсову роботу рецензує науковий керівник. У рецензії робиться її загальна оцінка, відзначаються позитивні сторони і недоліки виконаної роботи, даються рекомендації щодо ліквідації виявлених недоліків і повнішого розкриття теми курсової роботи. Керівник при перевірці роботи на полях робить свої зауваження, відмічає помилки, недоліки і мовні погрішності.

Після перевірки роботи науковий керівник робить запис на титульному аркуші: «Допускається до захисту». Незадовільно виконана робота має бути відправлена на доопрацювання і перероблена студентом згідно з вказівками керівника. Перевірена курсова робота разом з відміткою про допуск (не допуск) до захисту передається студентові. Студент допрацьовує роботу згідно з вказівками викладача і готується до захисту. Якщо курсова робота подається на перевірку вдруге, до неї обов’язково має додаватися попередня робота і рецензія.

Дата і час захисту курсової роботи визначається рішенням кафедри на підставі графіку навчального процесу. Для захисту студентами курсової роботи створюється комісія зі складу викладачів кафедри міжнародної економіки. Склад комісії визначає завідувач кафедри.

На захисті студент має розкрити основний зміст роботи, продемонструвати знання з теоретичних та практичних аспектів вивченої проблеми, обґрунтувати свою точку зору, а також відповісти на питання, що поставлені членами комісії.

Курсова робота оцінюється за критеріями:

– самостійності виконання;

– логічності та деталізації плану;

– повноти й глибини розкриття теми;

– якості проведеного аналізу з використанням сучасних методів та ЕОМ;

– використання цифрової інформації та відображення практичного досвіду;

– наявності ілюстрацій (таблиць, рисунків, схем тощо);

– кількості використаних джерел (не менше п’ятнадцяти);

– наявності конкретних пропозицій та грамотних висновків;

– якості оформлення;

– володіння матеріалом під час захисту курсової роботи.

Кращі курсові роботи можуть служити основою для виступу з доповіддю на засіданні наукових гуртків, наукових студентських конференціях, або бути представлені на різних конкурсах.

 

Курсова робота до захисту

не допускається, якщо:

ý порушені терміни, встановлені графіком, попередніх етапів звітності підготовки курсової роботи, або робота представлена науковому керівникові на перевірку пізніше визначеного часу;

ý виконана не самостійно;

ý структура роботи не відповідає вимогам;

ý курсова робота не оправлена у тверду палітурку, недбало оформлена.

 

 

4. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Балацкий Е. Факторы формирования валютных курсов: плюрализм моделей, теорий и концепций // Мировая экономика и международные отношения. – 2003. – № 1.

2. Басалаева Е. Конный бизнес в мировой экономике // Мировая экономика и международные отношения. – 2006. – № 11.

3. Бондаренко А. Какие современные мировые валюты можно считать мировыми? // Мировая экономика и международные отношения. – 2003. – № 9.

4. Боринець С.Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини: Підручник для вузів. – 3-е вид., – К.: Знання. – 2001. – 306 с.

5. Внешнеэкономическая деятельность предприятия. Основы: Учебник / Под ред. Л.Е. Стровского. –:Закон и право, ЮНИТИ, 1996. – 408 с.

6. Вутянов В. Новые тенденции организации международного бизнеса французскими ТНК // Мировая экономика и международные отношения. – 2000. – № 9. – С. 11–17.

7. Гребельник О.П. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності: Підручник. – К.:ЦНЛ, 2005. – 696 с.

8. Гребельник О.П. Романовський О.О. Основи зовнішньоекономічної діяльності. – К.: Деміур, 2003. – 296 с.

9. Джаман М.О., Асаул А.М., Баша Ю.В., Смирнова В.Г. Стратегія виходу фірми на іноземний ринок (на прикладі німецької компанії «МЕТРО Кеш енд Кері»): Монографія. – Полтава: ПУСКУ, 2009. – 122 с.

10. Дишко І.Ю. Аналіз та оцінка витрат підприємства на митне оформлення експорту // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 2. – С. 66–73.

11. Дупай М.М. та ін. Облік та аналіз діяльності підприємств у сфері зовнішньоекономічних відносин: Навч. посібник. – Тернопіль: Астон, 2003. – 200 с.

12. Емельянов С. Международная конкурентоспособность производителей США: методика анализа // Мировая экономика и международные отношения. – 2002. – № 3.

13. Ефанов А. Тенденции развития телекоммуникационных ТНК // Мировая экономика и международные отношения. – 2006. – № 11.

14. Загородній А. Вознюк Г. Зовнішньоекономічна діяльність: Термінологіч. словник. – К.: Кондор, 2007. – 168 с.

15. Захаров, С.Н. Эффективность внешнеэкономического комплекса (методы обоснования и стимулирования). – М.: Экономика, 1988. – 247 с.

16. Зінь Е.А., Дудка Н.С. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Підручник. – К.: Кондор, 2009. – 432 с.

17. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств / За ред. Ю.Г. Козака. – К.; 2006. – 792 с.

18. Жук М.В. Комерційні відносини України. – Чернівці: Рута, 2002. – 576 с.

19. Кадуріна Л.О. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник. – К.: Слово, 2003. – 288 с.

20. Касич А.О., Дідур С.В. Структурні характеристики зовнішньої торгівлі України // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 1. – С. 85–94.

21. Козик В.В. та ін. Зовнішньоекономічні операції і контракти. – К.: ЦУЛ, 2004. – 608 с.

22. Кондусова Л.Ф. Валютно-финансовые расчеты внешнеэкономической деятельности. – Харьков: ИНЖЭК, 2004. – 128 с.

23. Корепанова Н.А. Составление внешнеторгового контракта. – М.: ПАИМС. – 2001. – 107 с.

24. Кричевский С.Ю. Внешнеэкономическая деятельность. – Минск: Вышейша шк., 1992. – 208 с.

25. Кучеренко С.А. Визначення режиму валютного курсу і його вплив на конкурентоспроможність та економічну свободу країни // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 4. – С. 217–222.

26. Лисенков Ю.М. Валютно-фінансовий механізм зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник. – К.: Зовнішня торгівля, 2005. – 232 с.

27. Макогон Ю.В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Навч. посібник. – К.: ЦНЛ, 2006. – 424 с.

28. Международный менеджмент. Учебник для вузов / Под ред. С.Э. Пивоварова, Д.И. Баркана, Л.С. Тарасевича, А.И. Майзеля. – СПб: Издательство “Питер”. – 2000. – 624 с.

29. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник / За ред. І.І. Дахно. – К.: ЦНЛ, 2006. – 304 с.

30. Міжнародні економічні відносини: Опорний конспект лекцій для студ. денної та заочн. форми навч. / Уклад. Воронова Є.М. – К.: КНТЕУ. – 2000. – 208 с.

31. Міжнародні правила по тлумаченню термінів “ІНКОТЕРМС” // Галицькі контракти. – 1996. – № 46. – С. 39–54.

32. Новицкий В.Е. Внешнеэкономическая деятельность и международний маркетинг. – К., 1994. – 190 с.

33. Огрызько К. Растущая реальность глобальних олигополий // Общество и экономика. – 2007. – № 11–12. – С. 212–237.

34. Організація міжнародних кредитно-розрахункових відносин: Навч. посібник для вузів / Ред. Кірейцев Г.Г. – Житомир: ЖІТІ. – 2000. – 366 с.

35. Основы экономической безопасности (государство, регион, предприятие, личность): Учебно-практическое пособие / Ред. Олейников Е.А. – М.: ЗАО “Бизнес-школа “Интел-Синтез”. – 1997. – 279 с.

36. Пасхавер Б. Цінова конкурентність аграрного сектора // Економіка України. – 2007. – № 1. – С. 78–87.

37. Пестрецова О.І. Організація функціонування спільних підприємств в Україні: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ. – 1997. – 99 с.

38. Предприятие на внешних рынках: Внешнеторговое дело: Учебник / Долгов С.И. ред. – М.: Изд-во БЕК, 1997. – 784 с.

39. Прокопчук А.В. Міжнародні торговельно-економічні конфлікти: сутність, природа і класифікація // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 4. – С. 35–47.

40. Регулирование внешнеэкономических связей / Шагалов Г.Л. и др. – М.: ИНФРА-М. –1997. – 200 с.

41. Смерека С.Б. Оцінка ефективності міжнародної торгівлі ліцензіями // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 7. – С. 9–15.

42. Солошенко Л. Внешнеэкономическая деятельность: организация и документальное оформление. – Харьков: актор, 2001. – 173 с.

43. Томас Винод, Нэш Джон. Внешнеторговая политика: опыт реформ / Пер. с англ. – М.: ИНФРА-М., 1993. – 132 с.

44. Уилсон Дж. Международная торговля в малом бизнесе / Пер. с англ. – М.: аудит: ЮНИТИ. – 1996. – 192 с.

45. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник / Під заг. ред. А.І. Кредісова. – К., 2000. – 448 с.

46. Ус І.В. Вплив економічних суперечностей між країнами-учасницями СОТ на інституційний розвиток цієї організації // Актуальні проблеми економіки. –2007. – № 7. – С. 9–15.

47. Успех коммерческих отношений с западными партнерами: Как предотвратить конфликты в партнерских отношениях / Служба Тасис Генерального Директората IA. – Люксембург: Офис официальных изд. Европейского сообщества. – 1996. – 384 с.

48. Фролов С.М. Банківська справа та основи митного регулювання в Україні: теорія та практика: Навч. посібник. – Суми: Універ. кн., 2004. – 368 с.

49. Чебанов С. Международное регулирование прямых иностранных инвестиций: тенденции и проблемы // Мировая экономика и международные отношения. – 2001. – № 12. – С. 21–32.

50. Червова Л., Назарчук М. Порівняльний аналіз динаміки інвестицій в економіку України // Економіка України. – 2007. – № 3. – С. 32–41.

51. Шишков Ю. Внешнеэкономические связи в ХХ в. – от упадка к глобализации // Мировая экономика и международные отношения. – 2001. – № 8.

52. Шостак Л. Маркетинг як інструмент експансії національного господарства у світовому економічному просторі // Економіка України. – 2007. – № 2. – С. 74–84.

53. Шубравська О. Ризики сталого розвитку АПС України в умовах глобалізації // Економіка України. – 2007. – № 2. – С. 62–68.

Ресурси у мережі Інтернет

Державні органи влади: Верховна Рада України – www.гаdа.кіеv.uа; Кабінет Міністрів України – www.kmu.gоv.ua; Державна податкова адміністрація України – www.sta.gоv.ua; Державна митна служба України – www.customs.gоv.ua; Державний комітет статистики – www.ukrstat.gоv.ua; Центр зовнішньоекономічних зв’язків України – www.biz-center.ua.

Міжнародні та міжурядові організації: АСЕАН – www.aseansec.org; Всесвітній банк – www.worldbank.org; Європейська комісія. Сторінка новин – http://europa.eu.int/news.en.htm; Євростат – http://europa.eu.int/en/comm/eurostat

Інститут міжнародної економіки – www.iie.com; Міжнародна торгова палата – www.iccwbo.org; Міжнародна фінансова корпорація – www.ifc.org; Міжнародний валютний фонд – www.imf.org; ОЕСР – www.oecd.org; ООН – www.un.org; ОПЕК – www.opec.org; Світова організація торгівлі – www.wto.org; ЮНІДО – www.unido.org; ЮНКТАД – www.unctal.org.

Журнали:

„Актуальні проблеми економіки”, „Банківська справа”, „Бухгалтерський облік і аудит”, „Бюлетень національної служби посередництва”, „Бюлетень законодавчої і юридичної практики України”, „Банковская практика за рубежем”, „Вісник Національного банку України”, „Вісник податкової служби України”, „Вісник економічної науки України”, „Вісник Інституту економічного прогнозування НАН України”, „Вопросы экономики”, „Державний інформаційний бюлетень про приватизацію”, „Економіка і прогнозування”, „Економіка промисловості”, „Економіка і держава”, „Економіка та право”, „Економічна теорія”, „Економіка України”, „Економіка. Фінанси. Право”, „Економіст”, „Законодавство України”, „Збірник урядових нормативних актів”, „Зовнішня торгівля, право та економіка”, „Інтелектуальна власність”, „Конкуренція”, „Маркетинг і реклама”, „Международная экономика”, „Международные банковские операции”, „Международный бухгалтерский учет”, „Международные экономические отношения”, „Мир финансов”, „Мировая экономика. Социально-экономическое развитие стран мира”, „Маркетинговые исследования в Украине”, „Мировая экономика и международные отношения”, „Офіційний вісник України”, „Підприємництво, господарство і право”, „Регіональна економіка”, „Российский экономический журнал”, „Ринок землі”, „Ринок цінних паперів України”, „Статистика України”, „Соціальна економіка”, „Справочник экономиста”, „Україна: аспекти праці”, „Фінанси України” та інші.

 


Додаток А

Зразок оформлення заяви на виконання курсової роботи

 

«Затверджую» Завідувачеві кафедри

Зав. кафедри міжнародної економіки

міжнародної економіки _______________________

______________________ (П.І.Б.)

”____” ___________20р. Студента (ки)курсу

фінансово-економічного факультету

напрямугрупи 5

______________________

(П.І.Б.)

Заява

 

Прошу дозволити виконання курсової роботи на тему ____________

 

_______________________ _______________________

(підпис студента) (прізвище, ініціали)

 

Погоджено:

Керівник курсової роботи

_______________________

(підпис)

_______________________

(дата)

 


Додаток Б

Зразок форми титульного аркуша дипломної роботи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

Напрям 6.030503 – «Міжнародна економіка»

Очна форма навчання, курс

 

 

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність підприємств»

на тему: «Розвиток управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства (на прикладі_______________________________)»

301-ФМ № залікової книжки КР

 

 

Розробив (ла) студент (ка) гр. 301-ФМ

..20р.________Л. А. Усенко

Керівник курсової роботи

..20р. _______Т.А. Непокупна, к.е.н., доцент

 

 

Полтава 20 з


Додаток В

Форма завдання на курсову роботу

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Юрія Кондратюка

Кафедра МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

ЗАВДАННЯ

на виконання курсової роботи

з дисципліни “Зовнішньоекономічна діяльність підприємств ”

Студенту (ці) групи 30__ – ФМ _____________________________________

на тему _____________________________________________________

 

____________________________________________________________

Етапи виконання:

 

Вступ (5%)

1. Розділ 1 (35%)

2. Розділ 2 (45%)

Висновки (10%)

Список літератури (5%).

Дата видачі завдання ___________________

Дата здачі курсової роботи ___________________

 

 

Керівник: ______ Т.А. Непокупна, к.е.н, доцент

Полтава 20 х


 
 


Додаток Г

Приклад оформлення змісту курсової роботи

 

Тема: Аналіз конкурентоспроможності підприємства (конкретне) на світовому ринку

 

Вступ………………….………………………………………………………….3

Розділ 1.Сутність конкурентоспроможності та методика її визначення.........4

1.1. Еволюція наукових поглядів на поняття конкурентоспроможності............................................................................ 4

1.2. Порівняльний аналіз методів визначення конкурентоспроможності підприємства.................................................................................................7

Розділ 2. Аналіз конкурентоспроможності підприємства (обраного за базу дослідження)........................................................................................................... 14

2.1. Загальна характеристика підприємства і його позиції на світовому ринку............................................................................................................. 14

2.2. Аналіз основних показників зовнішньоекономічної діяльності підприємства................................................................................................18

2.3. Визначення рівня конкурентоспроможності підприємства за основними методиками............................................................................... 22

Висновки………………………....……………………………………….….....33

Список використаної літератури…………………………….…….... 35

Додатки ………………………………………...…….……………………....... 36

 

Примітка: Якщо зміст розміщується більше ніж на одному аркушеві, наступна сторінка із закінченням змісту також повинна мати такий кутовий штамп.

Додаток Д

 

Зразки оформлення бібліографічних описів у списку літератури

1. Закон України Про господарські товариства від 19.06.91 // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 49. – С. 170.

2. Карлін, М.І. Фінанси зарубіжних країн: навч. посіб. / М.І. Карлін – К.: Кондор, 2004. – 384 с.

3. Карлин, Т.Р., Макмин А.Р. Анализ финансовых отчетов (на основе GAAP): Учебник: Пер. с англ. / Т.Р. Карлин, А.Р. Макмин. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 448 с.

4. Світова економіка: Підручник / А.С. Філіпенко, В.С. Будкін [та ін.]. – К.: Либідь, 2007. – 640 с.

5. Соколенко, С.І. Кластери в глобальній економіці: [монографія] / С.І. Соколенко. – К.: Логос, 2004. – 848 с.

6. Старостіна А.Суперечливі шляхи економічної глобалізації / А. Старостіна, О. Каніщенко // Економіка України. – 2008. – № 5. – С. 58–65.

7. Статистичний щорічний України за 2007 рік / Державний комітет статистики України. – К.: Консультант, 2008. – 572 с.

8. Холопов А. Глобализация и макроэкономическое равновесие / А. Холопов // МЭ и МО. – 2005. – №2. – С. 15–23.

9. Chase, R. B. Production and Operations Management: a life cycle Approach / R.B. Chase, N. Aquilano – 6-th edition. – Boston, Home Wood, Irwin, 1992. – 234 р.


Додаток Е

ОРІЄНТОВНА ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

1. Фінансування зовнішньоторговельних угод (на конкретному прикладі)

2. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

3. Характер зовнішньоторгової операції та її види

4. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності України

5. Валютне регулювання і валютний контроль зовнішньоторгових операцій

6. Міжнародні розрахунки і міжнародні платежі у ЗЕД

7. Управління і розвиток зовнішньоекономічної діяльності підприємства

8. Роль податків, митних та інших зборів у сфері зовнішньоекономічної діяльності

9. Митні пільги і тарифні преференції

10. Удосконалення системи управління зовнішньоекономічною діяльністю (на конкретному прикладі)

11. Підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств виробничої галузі (на конкретному прикладі)

12. Проблеми реалізації посередницьких угод у сфері зовнішньої торгівлі

13. Характеристика конкурентної позиції підприємства

14. Особливості експортних контрактів

15. Зовнішньоекономічні операції і контракти

16. Теоретичні основи створення і функціонування вільних економічних зон

17. Державне регулювання зовнішньоторгових відносин України в умовах глобалізації світової економіки

18. Вплив взаємодії факторів виробництва на розвиток міжнародної торгівлі у сучасних умовах

19. Страховий захист зовнішньоекономічних контрактів

20. Концептуальні основи удосконалення зовнішньоекономічної політики регіону

21. Управління зовнішньоекономічною діяльністю торгових посередників у регіоні

22. Вплив іноземних інвестицій на формування економічного потенціалу підприємств галузей України (на конкретному прикладі)

23. Економіко-інноваційна стратегія Китаю у сфері зовнішньоекономічної діяльності

24. Організація митної діяльності ЗЕД підприємств

25. Економічна ефективність оборотного капіталу при здійсненні ЗЕД (на конкретному прикладі)

26. Аналіз економічної ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства

27. Транспортне забезпечення ЗЕД підприємств

28. Орендні операції у виробничо-інвестиційній моделі ЗЕД

29. Формування механізму зниження собівартості продукції в умовах розширення ЗЕД підприємства

30. Нетарифні методи регулювання ЗЕД та їх вплив на діяльність підприємства

31. Тарифні методи регулювання ЗЕД та їх вплив на діяльність підприємства

32. Розробка організаційної структури здійснення ЗЕД (на конкретному прикладі)

33. Визначення конкурентоспроможності товару на міжнародному ринку

34. Організація міжнародної торгівлі готовою продукцією

35. Міжнародна практика торгівлі готовою продукцією

36. Особливості міжнародних торгово-посередницьких відносин (на конкретному прикладі)

37. Правове регулювання страхування ЗЕД: досвід країн ЄС

38. Правове-регулювання та діяльність магазинів безмитної торгівлі

39. Зовнішньоекономічна діяльність, її суть, принципи та методи управління (на прикладі Полтавської обл.)

40. Міжнародні інститути регулювання зовнішньоекономічною діяльністю, їх роль та функції

41. Методи та інструменти регулювання зовнішньоекономічною діяльністю

42. Ефективність зовнішньоекономічної діяльності: методи визначення

43. Правові засади зовнішньоекономічних контрактів

44. Торгові договори (угоди) як один з найважливіших засобів ефективної зовнішньоекономічної діяльності

45. Порядок відвантаження, упакування та транспортування товару

46. Спільні підприємства як форма залучення іноземного капіталу в економічну область

47. Загальні принципи встановлення ціни товару у практиці міжнародних торгових угод

48. Вплив міжнародних договорів на зовнішню торгівлю регіону (на конкретному прикладі)

49. Основні платежі у зовнішньоекономічній діяльності

50. Базисні умови зовнішньоторгового контракту купівлі-продажу

51..Страхування зовнішньоекономічного ризику

52. Розвиток логістичних центрів як ефективний фактор проведення зовнішньоекономічної діяльності регіону

53. Вдосконалення стратегій підприємства при роботі на зовнішніх ринках в умовах загострення міжнародної конкуренції

54. Аналіз впливу циклічних економічних процесів на характер ведення зовнішньоекономічної діяльності підприємств області

55. Вплив глобальних проблем на стан ведення зовнішньоекономічної діяльності області

56. Практика вибору контрагента та укладання контрактів

57. Особливості рекламної діяльності при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності

58. Цінова стратегія підприємства на зовнішньому ринку. Фактори впливу на рівень цін у ЗЕД

59. Аналіз результативності протекціонізму в Україні

60. Міжнародні фінансові організації та реалізація їх проектів в Україні

61. Вирішення міжнародних комерційних спорів

62. Антидемпінгові процедури: мотиви та наслідки

63. Ефективність митно-тарифного регулювання ЗЕД

64. Тенденції розвитку ЗЕД України у системі СНД

65. Інжиніринг і франчайзинг у системі зовнішньоторгових операцій

66. Сучасна податкова політика в Україні та її вплив на ЗЕД підприємств

67. Протиправні дії суб’єктів ЗЕД: сутність та наслідки

68. Способи виходу на міжнародні ринки: порівняльний аналіз

69. Особливості державного регулювання ЗЕД у країнах з різними моделями управління економікою: порівняльний аналіз

70. Регіональний механізм управління ЗЕД у регіоні (на конкретному прикладі)

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Список рекомендованих джерел. Програма виробничої технологічної практики ІІІ курсу для студентів зі спеціальності «туристичне обслуговування» 5. 14010301 напрям підготовки 6. 140103 «туризм» | 
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 290 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

962 - | 932 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.