Лекции.Орг


Поиск:




Викладачем Семенютою В.В., старшим викладачем Олійник Л.Ш.




 

В Україні, починаючи з 2000 року, на підприємствах були впроваджені національні стандарти бухгалтерського обліку, що істотно вплинуло на методологію ведення обліку, визначення доходів і витрат підприємства та відображення деяких господарських процесів. При цьому були переглянуті принципи організації обліку, що знайшло відображення згідно з законодавством в літературі.

Потрібно підкреслити, що економічний розвиток України, зокрема реформування бухгалтерського обліку, значно підвищив попит на кваліфікованих бухгалтерів. Знання основних принципів побудови, організації і методології бухгалтерського обліку господарських процесів дозволить зрозуміти сутність обліку як однієї з головних функцій забезпечення системи управління діяльністю будь-якого підприємства.

За цих умов першочерговим завданням стає опанування сутністю і практичними аспектами організації бухгалтерського обліку підприємств, тому вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік» є важливим елементом економічної підготовки фахівців.

Навчально-наочний посібник підготовлено відповідно до навчальної програми з дисципліни «Бухгалтерський облік», яка вивчається при підготовці бакалаврів з напряму 0501 – «Економіка і підприємництво» за спеціальністю 6.050100 «Фінанси», «Оподаткування» і т.д.

Слід зазначити, що проблеми бухгалтерського обліку розглядають у таких підручниках та навчальних посібниках вітчизняних авторів Ф.Ф. Бутинця, Г.Г. Кірейцева, П.Т. Саблука, В.К. Савчука, В.В. Сопка, В.Я. Плаксієнка та інших вчених.

Автори вищезазначених підручників та навчальних посібників розкривають сутність організації обліку на підприємствах, але ці посібники не є наочними і зручними для розуміння зв’язків складових бухгалтерського обліку та його принципів.

Навчально-наочний посібник авторів Жадька К.С., Семенюти В.В., Олійник Л.Ш відрізняється від аналогічних підручників і навчальних посібників у поданні навчального матеріалу, а саме у вигляді таблиць і схем, що допомагає наочно з’ясувати зв’язки в обліку, використовувати схеми і таблиці при викладанні дисциплін із застосуванням мультимедійної техніки.

Навчально-наочний посібник є першою спробою систематизовано і наочно пояснити і узагальнити основні поняття, зміст, метод бухгалтерського обліку.

Навчально-наочний посібник містить 9 тем. Кожна тема викладена відповідно до основних завдань до засвоєння знань та набуття необхідних професійних умінь студентами:

1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації.

2. Предмет і метод бухгалтерського обліку.

3. Бухгалтерський баланс.

4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис.

5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація.

6. План рахунків бухгалтерського обліку.

7. Форми бухгалтерського обліку.

8. Облік господарських процесів.

9. Основи бухгалтерської звітності.

Безумовною позитивною стороною цього навчального посібника є те, що в ньому викладено теоретичні аспекти, а також вміщено змістовний практичний інструментарій: порядок розрахунку собівартості активів, механізм нарахування оплати праці, формування фінансового результату тощо.

Крім того, автори висвітили основні види класифікацій бухгалтерського обліку в розрізі тем посібника.

Рецензенти навчального посібника:

1. В.Я. Плаксієнко, професор, доктор економічних наук, завідувач кафедри обліку і аудиту Дніпропетровського державного аграрного університету, - вважає, що навчальний посібник “Бухгалтерський облік у схемах і таблицях” призначений падати допомогу студентам у вивченні дисципліни, наочно розкрити зміст термінології бухгалтерського обліку, сутність його методів і методики. Посібник може використовуватись поряд із підручниками та навчальними посібниками, звільнити лекції від надмірної описовості, цілеспрямовано засвоїти ті знання, мета і принципи яких мають стрижневе значення у даному курсі, слугувати інструментом систематизації знань.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити окремі проблемні положення.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

2. К.Ф. Ковальчук, професор, доктор економічних наук, декан фінансового факультету Національної металургійної академії, - підкреслює, що посібник підготовлений на достатньо високому науково-методичному рівні. Він написаний у вельми доступній формі, а навчальний матеріал тісно пов'язаний зі змістом дисципліни «Бухгалтерський облік».

Посібник наочно демонструє об'єктивність та чіткість відображення господарських процесів у бухгалтерському обліку. Посібник може бути використано самостійно або ж додатково до підручника з бухгалтерського обліку.

Викладений у посібнику матеріал дозволяє забезпечити ефективність опрацювання студентами навчального матеріалу в процесі самостійної роботи. Контрольні питання сприяють формуванню практичних прийомів і навичок логічного мислення.

Одним з недоліків цього посібника є недостатність пояснень, що не зменшує оцінки посібника.

Посібник обсягом 115 сторінок відповідає Методичним рекомендаціям щодо структури та змісту посібників для вищих навчальних закладів.

3. О.В. Батура, професор, доктор економічних наук Дніпропетровської державної медичної академії, - зазначає, що посібник допомагає систематизувати знання з дисципліни. Зміст дисципліни розкрито у структурно-логічній послідовності з використанням схем і таблиць, які надають можливість сконцентрувати увагу на основних об’єктах обліку.

Посібник характеризується чіткою лаконічністю викладу матеріалу, має професійну направленість і може бути корисним при підготовці спеціалістів економічного профілю та тих, хто самостійно вивчає бухгалтерський облік.

Всі рецензенти, підтвердили, що навчально-наочний посібник відповідає вимогам до підготовки методичних видань, і рекомендують до друку та надання йому грифу Міністерства освіти і науки України.

Матеріал навчального посібника викладено доступно в логічній послідовності українською мовою. Він повністю відповідає встановленим до підручників та навчальних посібників вимогам, стилю викладу (науково-навчальний підстиль): у посібнику широко використовуються фахові терміни, що стосуються бухгалтерського обліку.

Навчальний посібник (назва) призначений для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, викладачів та бухгалтерів-практиків.

 

 

Начальник редакційно-видавничого

відділу ДДФА Л.І. Малигіна

 

 

Керівник навчально-методичного

відділу ДДФА І.І. Козинець

 

06.02.2007

 

 


Додаток В.5

Зразок оформлення витягу з рішення засідання Вченої ради академії

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 363 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.