Лекции.Орг


Поиск:




Генетична класифікація вугленосних покладів (басейнів, родовищ).




Діагностичні признаки Основні типи
Геосинклінальний Перехідний Платформений
Прзнаки, звязані з утворенням угленосних відкладень (сингенетичні)
Потужність вугленосних відкладень Дуже елика(кілометри) Велика(від декількох кілометрів до сотень метрів) Мала(від сотень до десятків метрів)
Фінальний склад вугленосних відкладень по розрізу(під час) Характерна частина зміна порід різного складлу Меньш часта зміна пород(відкладення розпадаються на більш або меньш чіткі пісчані, глинисті і вапнякові товщі) Спостерігається приуроченість грубоклатичного (піщаного або ін.) матеріала, головним чином к основанню вугленосної товщі, лежачої на розмитій поверхні підстилаючих порід.
Те ж, по площі(в просторі) Відносно постійне на велкиких площах (можливе, на сотні кілометрів) Меньш постійне (на десятки кілометрів) Велика зміна на коротких відстанях (кілометри сотні кілометрів)
Характер вугленосності(кількість, потужність, форми залягання, розподілення їх по розрізу, типу вугілля) Велика кількість (можливо сотні) переважно тонких і доволі стійких відкладень вугілля, більш або менш ріномірно розділених по усьому розрізу; вугілля гумусове Меньша кількість (десятки, рідше сотні) більш потужних, але меньш стійких покладів вугілля, приурочених головним чином до глинистим частинам; вугілля переважно гумусове. Мала кількість (одиниці, рідко десятки) нестійких, інколи більшої потужності залягання вугілля, приурочених майже завжди до нижньої частини вугленосної товщі; вугілля гумусове і сапропелеве.
Признаки, звязані від частини з виникненням (сингенетичними) і головним чином з послідовною зміною (епігенетичні) вугленосні відкладення.
Ступінь змінності(виключає виітрювання порід) вміщаючих порід Сильно змінені, завжди і щільні і зцементовані, часто метаморфізовані Меньш змінені, ущльнення і сцементування, рідше метаморфізоване. Слабо або зовсім не змінені, рихлі, незцементовані, рідше ущільнення і зцементування.
Те ж, вугілля Сильно змінені вугілля всіх стадій вуглефікації до антрацитів і графітів ключаючи; характерна чітка зональність в розподіленні їх по розрізу і по площі розповсюдження. Меньш змінене вугілля, середніх степіней вуглефікації; зональність в розподіленні їх по розрізу і по площі розповсюдження меньш чітка. Слабо або незмінне вугілля низької степені вуглефікації – бурі; зональність відсутня.
Характер складчатості і розривів Чітко виражена лінійність в орієнтуванні складок; розриви різного характеру (типічні складчасті області) Характерні брахискладки (мульди, купола і ін.) або мілка складчатость; розриви переважно рухомого характера (перехідні зони між складчатими і платформеними областями) Характерно майже горизонтальні або дуже пологе залягання скидового характеру (типічні платформи)
Проявлення вулканізму Може проявлятися дуже сильно Проявлення зовсім нехарактерно Проявлення загалі не характерне, як виключення можливе

 

Основні властивості вугілля у пластах визначаються способом нагромадження, рослинним матеріалом, який утворює торф, умовами середовища відкладення (надходженням вихідних речовин, рН середовища, життєдіяльністю бактерій, надходженням сірки, температурою торфу й окиснювально-відновним потенціалом).

Торф, що сформувався з різного рослинного матеріалу, є причиною утворення різних літотипів і мікролітотипів вугілля, що мають різні фізичні, хімічні і технологічні властивості.

Утворення (діагенез) торфу відбувається під впливом мікробів і хімічних реакцій. Найбільш істотні зміни відбуваються при обмеженому доступі кисню на поверхні матеріалу, який розкладається, і в безпосередній близькості від неї в так званому торфогенному шарі, приблизно до глибини 0,5 м. У цій області активно діють аеробні бактерії, актиноміцени і нижчі гриби. Зі збільшенням глибини їх заміняють анаеробні бактерії, діяльність яких згасає на глибині до 10 м. Нижче відбуваються тільки хімічні зміни -- головним чином реакції відновлення, полімеризації і поліконденсації.

У верхньому шарі розрізу торфу вміст вуглецю зростає з 45-50 до 55-60 % і потім зі збільшенням глибини майже не змінюється. Вміст вологи з глибиною різко падає, характеризуючи ступінь діагенезу торфу. Кількість вільної (не змішаної з лігнітом) целюлози також є показником ступеня діагенезу торфу.

 

 

Технічні засоби розвідки





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 413 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1006 - | 822 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.